Било је неких наговештаја са америчке стране, истина, али то је далеко од потпуне промене политике.
Чак и да сам Трамп хоће, то не би прошло кроз конгрес.
За мене трампизам није добра појава. Ако се не успе тренутним нападом буке, онда се нема решење, брзо се повлачи од почетно маштовито изнетих циљева.
Брзо су ставили астрономске тарифе Кини - Кина је једнако одговорила. И шта би после? Американци смањили тарифе, па сада преговарају. Мада, нису баш престали са претњама сваке врсте.
Све то око царина мени није изгледало баш јасно, али сам онда дошао до обавештења да је то остварење једног плана... Пронашао сам линк, може слободно да се скине
https://static.heritage.org/project2025/2025_MandateForLeadership_FULL.pdf
Погледати поглагље о трговини / тарифама.
Документ је направила Херитиџ фондација.
Трамп спроводи то, не своје идеје.
Циљ је поломити свет, буквално, са циљем да Америка (п)остане велика (надмоћна као некада).
Проблем је... то неће ићи. Америчка индустрија је преслаба. Ако неће да увозе, имаће несташице целог списка роба.
Како бриселократија види свет... то је прилично занимљиво питање.
Под утицајем неких вести почињем да стварам слику да ЕУ хоће да се понаша као центар света, а остали делови су ту да слушају и служе. Може се назвати неоимперијалном политиком.
Како ми се сада чини, високе бирократе ЕУ виде Америку, која је много јача, као свог слугу... послушног силеџију који ће спроводити интересе ЕУ. Када Американци најаве да их ратовање по Украјини баш и не занима много, не да су шокирани, него тек треба да разумеју ко коме може да диктира у односу јачег (Америке) и слабијег (ЕУ). Исто су запрепашћени да их Руси не слушају, да се нису уплашили санкција, а ни других претњи.
Неки су, у ЕУ, период (првог) Хладног рата видели као период обнове и лепог живота, а Америка је имала обавезу да нуклеарном силом обезбеди да Европљани не морају да раде на томе.
Америка је, са своје стране, видела своју доминацију над делом Европе (после краја Варшавског пакта се тај утицај проширио).
Не мислим да Бугари раде то што раде сами од себе без подршке... Можда чак и налога...