Međutim, ako neke cene budu morali da spuste, može se očekivati da će neke morati da pomognu. To je samo jedan od loših efekata. Ali ja sam razgovarala i sa
proizvođačima. Republički zavod za statistiku, kada je radio svoju analizu mera, upravo je ukazao na problem u proizvodnji. Proizvodnja je jako skupa, zbog čega je većina proizvođača protiv de facto fiksnog kursa evra. Zbog svega toga mi već u proizvodnji imamo problem", rekla je ona.
Na pitanje ko je odgovoran za loš privredni ambijent, Rilak kaže da je to problem koji mi imamo već dugo, dugo vremena.
Smatra da je ovo "gašenje požara", a ne traženje sistemskog rešenja, jer se već nalazimo u svojevrsnoj predizbornoj atmosferi.
Hiljadu je problema u isto vreme - od malih proizvođača, koji ne mogu da se izbore na tržištu sa prerađuvačima i otkupljivačima, pa nadalje. U izveštaju RZS je, na primer, naveden primer proizvođača mleka - oni su najslabija karika u lancu koji na kraju dovede da je mleku skupo u radnjama, a da proizvođači ništa ne vide od toga", navela je.
Kada ovaj program istekne, možda može doći do produžetka, ali Rilak kaže da u ovom trenu nije našla nikoga ko bi mogao da joj izvede računicu kakvu je najavila ministarka trgovine, tj. prosečno smanjenje cena od 15 odsto. Ipak, ostaje da se vidi...
"Kamatne stope - dobra vest za deo stanovništva"
Kada je reč o smanjenju
kamatnih stopa, Udruženja potrošača su reagovala dosta optimistično, dodala je.
"Ovo je dobra ponuda za nekoga ko treba da refinansira kredit. Ako vi sada plaćate neki gotovinski kredit, sa kamatnim stopama viđim od 11 odsto, sa ovim kamatnim stopama koje bi mogle da budu upola niže, vi možete zaista da uštedite. Narodna banka je izašla sa procenom da bi, ako bi ceo paket prošao kako su oni zamislili, uštede mogle da budu 40 milijardi dinara. Ali sada, opet, o tom potom, videćemo koliko će ljudi zaista uzimati te kredite", rekla je ona.
Zamerke su, dodaje, to što se na neki način ohrabruje zaduživanje ljudi koji nemaju mnogo novca na raspolaganju.
Ostaje da se vidi i da li će sa nižim cenama potrošnja biti veća ili će ljudi samo sa istom svotom novca kupiti više proizvoda, dodala je. Time, objašnjava, i prihodi budžeta bi ostali isti.
Ekonomisti su gotovo jednoglasno saglasni da će banke, ako im negde zafali novac, naći drugi način da to nadoknade.
Rilak komentariše saopštenje Narodne banke koje je objavljeno juče i kaže da joj je zaparala uši prva rečenica u kojoj se navodi "NBS nalaže bankama..."
"Ako je neko i optuživao Narodnu banku za to da je 'šurovala sa vladom', ona nije dovodila svoju nezavisnost u pitanje - do ovog trenutka. To 'nalažemo bankama' i 'to što smo nezavisni, ne znači da ne sarađujemo sa vladom'. Da parafraziram, u ekonomskoj, monetarnoj politici to je zaista vrlo loša poruka koju šalje Narodna banka. Ako je tako, zašto se Narodna banka toliko mučila sa onim ograničavanjem kamata za sve kredite, kada sada samo 'nalaže bankama' da naprave programe? Za mene je zapravo taj deo bio najveće iznenađenje u celom ovom paketu mera", ocenila je.
Upitana hoće li ove mere olakšati poskupljenje struje, Rilak kaže da ne zna da li će se pozitivni efekat zadržati do oktobarskih računa, koje ćemo plaćati u novembru, naročito jer još uvek ne znamo koliko će fizička lica zaista više plaćati struju.