Vučelić odlikovan Ordenom Svetog Save: Patrijarh Porfirije uručio glavnom uredniku "Novosti" visoko crkveno priznanje

Бог је лепо рекао, Богу Божије, Цару царево.
Ако неко воли гордост огорди га.

Није ово време пре првог Васељенског Сабора, када су владали пустињаци и крваве жртве Светаца.
Црква нема потребу да се доказује. Данас је довољно уздржавати се од греха, бити пун љубави и бићеш спасен. Исто како је спасен и неки Светац који је страдао у тешким мукама за Христа.
Данас је најбитније остати Нормалан. Спасићеш себе и своје ближње којима ћеш ту нормалност показати.

Данас је најбитније остати Нормалан. Спасићеш себе и своје ближње којима ћеш ту нормалност показати.
Најбитнија је чиста и оздрављена душа јер је то једини пут ка нормалности.

У суштини се добитници Ордена Светог Саве своде на три катеогрије:

1. Спортисти и културни радници
2. Бивши и садашњи чланови ДСС, СПС, СРС/СНС
3. Путин и људи из његовог окружења

Није тако, има и стварно заслужних институција (ваљевска гимназија, манастир Крушедол) али шта орден значи институцији?

Са друге стране, Нурсултан Назарбајев ни теоретски није верник неке православне цркве, ма какве друге заслуге (?) имао, тако да је то врло изненађујућа одлука.

Није тако, има и стварно заслужних институција (ваљевска гимназија, манастир Крушедол) али шта орден значи институцији?

Са друге стране, Нурсултан Назарбајев ни теоретски није верник неке православне цркве, ма какве друге заслуге (?) имао, тако да је то врло изненађујућа одлука.

Наравно, све то сам мислио под првом категоријом, када се изузме политика и национализам, то су углавном ок одлуке.

Када се дода ово двоје све је катастрофално.

Ако су Лукашенку дали медаљу могли су комотно и Милошевићу.

Вероватно је он одбио. Да се не саблазни (покојна) Мира Марковић.

Ћути да те не чују и постхумно га одликују.

Коју неиздрживу потребу Црква осећа да одликује ове Комракове, Вучелиће и ине Вучиће?
Црква не познаје одликовања, а Источна Црква ни војне редове, који су у основи сваког ордена. дакле, промашај је сама замисао да СПЦ некоме додељује (исправно је рећи- прима у) орден. то је сасвим нова пракса која ће Цркви нанети несагледиву штету.

53504209a3e384f44574767810e7272e.jpg

FOTO: AA

Poslušajte kako je patrijarh Porfirije govorio nekad o ordenima SPC-a: Svaki drugi mafijaš u Srbiji ga je dobio​

13.10.2021. / 09:46
2
share-outline.png.pagespeed.ce.0DX2UFa7NY.png

Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo, to je bio dio komentara aktuelnog patrijarha Srpske pravoslavne crkve Porfirija na temu odlikovanja koja dijeli SPC.

Patrijarh, tada samo mitropolit zagrebačko-ljubljanski, ovo je rekao studentima Bogoslovskog fakulteta 2019. godine u razgovoru koji se doticao i aktuelnih problema SPC-a, ali i stanja na Kosovu, politike…
Snimak počinje riječima:
- …za to ko je dobio orden, ko nije dobio orden, svaki drugi mafijaš u Srbiji je dobio orden SPC-a. Ordenje ne znači ništa, ordenje je toliko devalviralo. Pa, ne, svako svog pajtosa u svojoj partiji može… Neki baja i dao mi je lovu da napravim ne znam ni ja šta, evo, orden tamo, dajte, znaš, da mu date, da bi dao još više. Hiljade ljudi je dobilo… - žali se Porfirije budućim sveštenicima, očigledno ogorčen zbog politike prema znamenjima crkve, u kojoj, očigledno, i finansijska podrška ima veliku ulogu.
- Naravno, ima i ljudi koji su zaslužili i časno dobili. Šta da radimo… - kaže on, odmah potom.
Budući patrijarh potom prelazi na temu koja je očigledno bila povod za njegovo rezignirano obraćanje, a tiče se dodjela ordena predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, upravo te 2019. godine.
Patrijarhov govor možete poslušati OVDJE

https://faktor.ba/vijest/poslusajte...aki-drugi-mafijas-u-srbiji-ga-je-dobio/140892

добитници Ордена Светог Саве
ово је највећи хит! “добитници” ордена. иако је извала века, савршено осликава стање код нас. мислим, код нас ретко ко зна шта је орден уопште.

Црква не познаје одликовања, а Источна Црква ни војне редове, који су у основи сваког ордена. дакле, промашај је сама замисао да СПЦ некоме додељује (исправно је рећи- прима у) орден. то је сасвим нова пракса која ће Цркви нанети несагледиву штету.

Изгледа да су то неке модерне индулгенције, чист квид про кво.

Депримантно и ружно, али не и неочекивано, јер и Црква је део српског друштва.

Изгледа да су то неке модерне индулгенције, чист квид про кво.

Депримантно и ружно, али не и неочекивано, јер и Црква је део српског друштва.
да, ти црквени “ордени” су најбољи показатељ колико су наши епископи скренули са пута вере, ако је уопште и имају. јер већина је необразована да схвати природу ордена и неспојивост те институције са предањем Источне Цркве. замисли, неко ко је наследник апостола и у себи носи харизму која (како то свети оци кажу) није дата ни анђелима; има потребу да на себе прикачи некакву бижутерију, да би увећао славу свога ега. каква туга.

да, ти црквени “ордени” су најбољи показатељ колико су наши епископи скренули са пута вере, ако је уопште и имају. јер већина је необразована да схвати природу ордена и неспојивост те институције са предањем Источне Цркве. замисли, неко ко је наследник апостола и у себи носи харизму која (како то свети оци кажу) није дата ни анђелима; има потребу да на себе прикачи некакву бижутерију, да би увећао славу свога ега. каква туга.

Црква никада није била тако бескомпромисна, мислим, па смо одувек имали разне интерна црквена звања попут ставрофора која су се истицала огромним, често драгоценим крстовима, правом да носе два један до другог, и сл.

То су све уступци људском. Али узимати новац од разног олоша - или исто радити на миг световних власти - за некакве медаље је много корака даље у правцу губитка моралног ауторитета. А то је штета, мислим.

Нека раде како знају најбоље, а ми себи задржавамо право да њихове најбоље напоре опишемо мизерним.

Црква никада није била тако бескомпромисна, мислим, па смо одувек имали разне интерна црквена звања попут ставрофора која су се истицала огромним, често драгоценим крстовима, правом да носе два један до другог, и сл.

То су све уступци људском. Али узимати новац од разног олоша - или исто радити на миг световних власти - за некакве медаље је много корака даље у правцу губитка моралног ауторитета. А то је штета, мислим.

Нека раде како знају најбоље, а ми себи задржавамо право да њихове најбоље напоре опишемо мизерним.
разумем ја људске слабости, и не очекујем да епископи буду светитељи. не морају ни да верују, вера је дар који немају сви. али очекујем да буду паметни и образовани, ништа више од тога. ово црквено “ордење” је једна сасвим нова пошаст која је захватила Источну Цркву. и наноси јој несагледиву штету. а они су слепи ако то не виде. или им просто није стало.

Back