Vrtoglavica, pritisak, tinitus...

svetovid

Ističe se
Poruka
2.183
Poslednjih mesec dana imam sledeći problem: osećam skoro svakodnevno pritisak u glavi (od čela prema temenu i vratu), koji nije strašan ali je dosta ,,naporan'', remetilački i mislim da dosta zavisi i od promena vremena koje su poslednjih mesec dana svakodnevne. Zajedno s njim javlja se tinitus u ušima pred spavanje mada ne svakodnevno, a ponekad mi i pritisak dosta padne (tipa 88 sa 58). Pošto imam probleme s kičmom, desi se i vrat da mi ,,zateže'', pa povremeno mažem gelom ibuprofena. Nalazi krvi su mi uredni.

Poslednja 4 dana imao sam blagu vrtoglavicu, zanošenje i osećaj propadanja dok ležim na leđima naročito, pa sam otišao kod lekara.

Kod ORL sam bio na pregledu i sve je u redu sa uhom, tako da me je ona prosledila kod neurologa i preporučila rendgen vrata i kolor dopler i rekla da je verovatno problem u suženju vratnog dela kičme i cirkulaciji (imam i genetsku predispoziciju za to od roditelja). Dala mi je da pijem lek na bazi betahistina dok čekam neurologa.

Pošto se neurolog čeka, a ja sam prilično nestrpljiv da dobijem nekakav odgovor - blago mantanje osećam i sada mada je dosta manje nego prethodnih dana, a i taj pritisak u glavi je tu - zanima me da li neko ima slična iskustva, da li je verovatnoća da je zaista sve od vrata i vratnog dela kičme. Ima li neko ideju šta bi još eventualno moglo biti? Koliko je za brigu?

Poslednjih mesec dana imam sledeći problem: osećam skoro svakodnevno pritisak u glavi (od čela prema temenu i vratu), koji nije strašan ali je dosta ,,naporan'', remetilački i mislim da dosta zavisi i od promena vremena koje su poslednjih mesec dana svakodnevne. Zajedno s njim javlja se tinitus u ušima pred spavanje mada ne svakodnevno, a ponekad mi i pritisak dosta padne (tipa 88 sa 58). Pošto imam probleme s kičmom, desi se i vrat da mi ,,zateže'', pa povremeno mažem gelom ibuprofena. Nalazi krvi su mi uredni.

Poslednja 4 dana imao sam blagu vrtoglavicu, zanošenje i osećaj propadanja dok ležim na leđima naročito, pa sam otišao kod lekara.

Kod ORL sam bio na pregledu i sve je u redu sa uhom, tako da me je ona prosledila kod neurologa i preporučila rendgen vrata i kolor dopler i rekla da je verovatno problem u suženju vratnog dela kičme i cirkulaciji (imam i genetsku predispoziciju za to od roditelja). Dala mi je da pijem lek na bazi betahistina dok čekam neurologa.

Pošto se neurolog čeka, a ja sam prilično nestrpljiv da dobijem nekakav odgovor - blago mantanje osećam i sada mada je dosta manje nego prethodnih dana, a i taj pritisak u glavi je tu - zanima me da li neko ima slična iskustva, da li je verovatnoća da je zaista sve od vrata i vratnog dela kičme. Ima li neko ideju šta bi još eventualno moglo biti? Koliko je za brigu?

Tinitus se ne javja samo tu i tamo, tinitus je prisutan stalno, znaci da ti nemas tinitus i budi srecan sto je tako.
Ta vrtoglavica ima zaista samo veze sa poremecajem centra za ravnotezu, nema potrebe da ides na snimanja jer i nece naci nista.
ORL bi trebalo da tu kaze koje vezbe da radis, jako su jednostavne i to sve lepo prodje dok si reko piksla.
Sve sam to licno prosla ( nazalost i tinitus koji je ostavio gadne posledice), ali sam se tim vezbama resila barem vrtoglavice.

Tinitus se ne javja samo tu i tamo, tinitus je prisutan stalno, znaci da ti nemas tinitus i budi srecan sto je tako.
Ta vrtoglavica ima zaista samo veze sa poremecajem centra za ravnotezu, nema potrebe da ides na snimanja jer i nece naci nista.
ORL bi trebalo da tu kaze koje vezbe da radis, jako su jednostavne i to sve lepo prodje dok si reko piksla.
Sve sam to licno prosla ( nazalost i tinitus koji je ostavio gadne posledice), ali sam se tim vezbama resila barem vrtoglavice.

Ja tinitus imam vec skoro 20 godina ali na primer 2-3 puta sedmično, samo se sad pojačao. Što se tiče ORL-a, nikakav problem bije našla u srednjem uhu i poslala me kod neurologa. Ne mogu joj reći dajte mi vežbe ako smatra da je neurološki problem i ako je sve ok s uhom :)

Ne vredi to ovako. Previse je kompleksno da bi dobio dobre informacije preko foruma. Ovako iz glave mogu da ti nabrojim bar 10 raznorodnih stvari koje bi mogle da budu u pitanju. Strpi se dok ne odes do neurologa i nemoj da se brines tako unapred bezveze.
Za ovakvo pitanje, na forumu mozes dobiti samo dezinformacije i polutacne savete. Stavise, vec si poceo da ih dobijas.

Ja tinitus imam vec skoro 20 godina ali na primer 2-3 puta sedmično, samo se sad pojačao. Što se tiče ORL-a, nikakav problem bije našla u srednjem uhu i poslala me kod neurologa. Ne mogu joj reći dajte mi vežbe ako smatra da je neurološki problem i ako je sve ok s uhom :)

Ja se ne bih uopste ni javljala da nisam imala strasan tinitus ( ali to je proslo, posledice su ostale), a ove vrtoglavice zaista mogu da imaju razne uzroke
pri cemu je uglavnom uzrok srednje uho , a to naravno lekar ne moze da vidi, moze samo da pretpostavi. Te vezbe su bezazene, ako te zanima poslacu ti
na privatnu poruku neki link.
Lekar, svejedno koliko je dobar i koliko je vazan specijalista ne moze da zna sta se u nasim glavama dogadja.
Moze samo da pretpostavlja na osnovu iskustva koja ima, ja sam bas tako i izlecila ( ili tacno receno nekako uspela da izborim
sa tim vrtogavicama), ali se javljaju uvek ispocetka pa i ja onda nekoliko nedelja radim te vezbe, onda to sve prodje pa i zaboravim
da sam to ikada i imala, do sledece prilike.
Isla sam i ja na ta snimanja arterija na vratu, ali to je sve bilo OK, problem je zaista to srednje uho.

Imas ukljestenje nekog vratnog nerva.Idi to snimaj na vreme da ti daju dijagnozu.Sto pre se espostavi dijagnoza,dobices prave lekove.Dok ne dobijes dijagnozu,probaj da mazes "Gavez"kremom.Ona je dobra za sve vrste problem sa kostoboljom u kicmenom delu komplet.najbolje je uvece pred spavanje.

Mene su nekoliko godina lecili od migrene.Doduse citao sam o simptomima i dosta su se podudarali.Nije bilo nikakvog boljitka,vec mnogo gore i pocele su ucestalije vrtoglavice i mucnine.Moj lekar opsta prakse je sumnjao na to ukljestenje,ali me je ipak poslao kod specijaliste za uho,grlo i nos.kada sam mu ispricao simptome,covek me je pritisnuo blago prstompored prvog prsljena i malo levo,tako da je mene zabolela glava iz momenta.Rekao mi je da to nema veze sa migrenom,nego da je ukljestenje nerva i da je to sad kasno za bilo kakve terapije.Isao sam kod njega tri jutra i davao mi je po jednu injekciju svakog jutra i rekao mi je da necu imati bolova i vrtoglavice bar 3 god. i tako je i bilo.sada bi trebao otici ponovo,jer je proslo mozda i 5 god.,a taj lekar je otisao u penziju i neznam da li se ovaj koji sada radi pristati na to isto,mada ima tamo kod njih u kartonu.A zaboravio sam kako se zove ta injekcija.Mada idi to sto pre mozes snimi,da ti sto pre odrede koju ces terapiju u lekovima koristiti.

Ako si u nekom prblemu zadnjih nedelja ,neki problem koji te konstantno muci lici da je to od toga tj .neko anksiozno stanje te imaj i to u vidu. Isprati ti ispitivanja ali se i opustaj u prirodi i resvaja stvari koje su resive ,koje nisu zaboravi i gore glavu.

Ne govorim napamet,jer simptomi su bili isti,i dugogodisnji tinitus koji nije lecen kako treba,i ostetio mi je sluh,Nije mnogo ali ipak jeste,
Sada lecim centar za ravnotezu ..posle ispitivanja na VMA.Evo vec tri meseca... ima poboljsanja ali lecenje dugo traje..Ispitivanje je vrlo
neugodno..

....za poremecaj centra za ravnotezu koji sam imala (ali od stresa,a bio je strasn) pila sam Urutal i Cavinton godinu i nesto..hvala bogu stabilizovalo se..vrlo retko se javi to
neko zujanje u uhu i to samo desnom...kao da nesto pišti iz daleka..eto takav osecaj imam..i nestane....usled cega se javlja nisam upsela da ustanovim...ali posto je podnosljivo
nisam ni isla kod lekara za to....

Najbolje je da uradis Magnetnu rezonancu endokranijuma i vrata. Tu ce se pokazati u kakvom ti je stanju mozak i vrat. I posle da uradis angiografiju krvnih sudova vrata (CDs color dopler kr.sudova vrata ) i mozga (magnetnom rezonancom ispitivanje krvnih sudova mozgom uz kontrastno sredstvo).
S' obzirom da ti je orl nalaz dobro onda znaci nije u pitanju uvo. I zato treba da se uradi magnet. Sa magnetom ce i unutrasnjost uva da se ispita. Jeste skupo ali moras to da uradis da bi se utvrdilo sta je. Ako se iskljuce neke bolesti tipa: hipertenzije, Menrieove bolesti, stenozaa arterije u mozgu ili vratu onda ti je uzrok toga premor i stres i nedovoljna fizicka aktivnost. U tom slucaju treba da naucis tehnike opustanja koja su dobre protiv stresa, i da radis vezbe za vrat da bi ojacao misice vrata.

Veliki pozdrav od Doktora medicine i srecno.

Poslednja izmena od moderatora:
Najbolje je da uradis Magnetnu rezonancu endokranijuma i vrata. Tu ce se pokazati u kakvom ti je stanju mozak i vrat. I posle da uradis angiografiju krvnih sudova vrata (CDs color dopler kr.sudova vrata ) i mozga (magnetnom rezonancom ispitivanje krvnih sudova mozgom uz kontrastno sredstvo).
S' obzirom da ti je orl nalaz dobro onda znaci nije u pitanju uvo. I zato treba da se uradi magnet. Sa magnetom ce i unutrasnjost uva da se ispita. Jeste skupo ali moras to da uradis da bi se utvrdilo sta je. Ako se iskljuce neke bolesti tipa: hipertenzije, Menrieove bolesti, stenozaa arterije u mozgu ili vratu onda ti je uzrok toga premor i stres i nedovoljna fizicka aktivnost. U tom slucaju treba da naucis tehnike opustanja koja su dobre protiv stresa, i da radis vezbe za vrat da bi ojacao misice vrata. Za pocetak uzmi Bromazepan 3 mg 2*1/2, i uzmi Cavinton forte 10 mg tabl 3*1(on sluzi da poboljsa cirkulaciju u mozgu) i Uzmi Cardiopirin 100 mg 1 tableta uvece. Uzimaj to jedno mesec dana. Nadam se da ce ti biti bolje.

Veliki pozdrav od Doktora medicine i srecno.

..pa da tu terapiju sam i ja imala, posle nekog vremena Bromazepan iskljucen, a Cavinton sam pila 2x dnevno po jednu jos godinu dana od prilike, ne secam se tacno ako okvirno
toliko...i normalizovalo se sve...kod mene je sve to prouzrokovao jak stres...

Ne govorim napamet,jer simptomi su bili isti,i dugogodisnji tinitus koji nije lecen kako treba,i ostetio mi je sluh,Nije mnogo ali ipak jeste,
Sada lecim centar za ravnotezu ..posle ispitivanja na VMA.Evo vec tri meseca... ima poboljsanja ali lecenje dugo traje..Ispitivanje je vrlo
neugodno..

Ne postoji lek za i protiv tinitusa. Ne razumem kako se leci centar za ravnotezu.
Meni su rekli, a ja verujem da je tako , da samo odredjene vezbe ( nikakvi lekovi) dolaze u obzir.
Meni to pomaze.

Ja se ne bih uopste ni javljala da nisam imala strasan tinitus ( ali to je proslo, posledice su ostale), a ove vrtoglavice zaista mogu da imaju razne uzroke
pri cemu je uglavnom uzrok srednje uho , a to naravno lekar ne moze da vidi, moze samo da pretpostavi. Te vezbe su bezazene, ako te zanima poslacu ti
na privatnu poruku neki link.
Lekar, svejedno koliko je dobar i koliko je vazan specijalista ne moze da zna sta se u nasim glavama dogadja.
Moze samo da pretpostavlja na osnovu iskustva koja ima, ja sam bas tako i izlecila ( ili tacno receno nekako uspela da izborim
sa tim vrtogavicama), ali se javljaju uvek ispocetka pa i ja onda nekoliko nedelja radim te vezbe, onda to sve prodje pa i zaboravim
da sam to ikada i imala, do sledece prilike.
Isla sam i ja na ta snimanja arterija na vratu, ali to je sve bilo OK, problem je zaista to srednje uho.

Rayela, pozdrav,
i ja imam strašan tinitus i nikakva zdravila ne vitamini ne pomažu. Dali možen napisati, kako si ga zdravila in šta ti je pomoglo. Pišem iz Slovenije. Hvala puno,
pozdrav

Rayela, pozdrav,
i ja imam strašan tinitus i nikakva zdravila ne vitamini ne pomažu. Dali možen napisati, kako si ga zdravila in šta ti je pomoglo. Pišem iz Slovenije. Hvala puno,
pozdrav
Na drugom sam topiku napsala da tu leka nema, kod mene je relativno kratko trajao, mozda 4-5 meseci, isla sam ( ako se dobro secam) svakog dana
nedeljama kod ORL koji mi je nekim pumpicama produvavao nos, na tom je uhu sluh prilicno ostecen ( 70%), imam povremeno vrtoglavice, ali to sve
nije nista prema tom strashnom shumu za koji covek misli da iz glave dolazi, a ne iz uha. Probaj desetak puta dnevno ( mozda i cesce) da zatvoris nos
( kao posle avionskog leta) i da jako duvas tako kroz zatvoren nos. I sama ces osetiti uzasan pritisak u usima.

Hvala ti Rayela za odgovor. Pa sve to radim ali zuji i zuji, ali jesam sad sredi svih pretraga i koliko sam uspela pregledati internet od ZDA do Turske, 98 % izvidi onih koji imaju titanus bili so b.p.. samo oko 2 % nešto da nije bilo u redu, ali i tim ne mogu pomoči kod zujanja. Da zuji u glavi i kao, da je desna polovina glave nije moja ali ipak čujem nonstop ovo tubulencu pulirajučeg zujanja.
lep pozdrav
jožica

Hvala ti Rayela za odgovor. Pa sve to radim ali zuji i zuji, ali jesam sad sredi svih pretraga i koliko sam uspela pregledati internet od ZDA do Turske, 98 % izvidi onih koji imaju titanus bili so b.p.. samo oko 2 % nešto da nije bilo u redu, ali i tim ne mogu pomoči kod zujanja. Da zuji u glavi i kao, da je desna polovina glave nije moja ali ipak čujem nonstop ovo tubulencu pulirajučeg zujanja.
lep pozdrav
jožica

Raspitaj se tu gde zivis, ali na nekoj univerzitetkoj klinici za tretman u hiperbaricnim komorama.
Pitala sam svog rodjaka koji je zavrsio neku subspecijalizaciju sa tim komorama da li se koriste i za
tinitus, kod njega dolaze pacijenti sa drugim tegobama, ali kaze da se koriste i za tinitus.

Uostalom to ce ti ( najverovatnije) predloziti i potvrditi i tvoj ORL lekar.

Na drugom sam topiku napsala da tu leka nema, kod mene je relativno kratko trajao, mozda 4-5 meseci, isla sam ( ako se dobro secam) svakog dana
nedeljama kod ORL koji mi je nekim pumpicama produvavao nos, na tom je uhu sluh prilicno ostecen ( 70%), imam povremeno vrtoglavice, ali to sve
nije nista prema tom strashnom shumu za koji covek misli da iz glave dolazi, a ne iz uha. Probaj desetak puta dnevno ( mozda i cesce) da zatvoris nos
( kao posle avionskog leta) i da jako duvas tako kroz zatvoren nos. I sama ces osetiti uzasan pritisak u usima.

Back