Vrt

Pa sad.. mogu pogadjati ali ko će potvrdtiti ili negirati kad niko ne zna :mrgreen:
Pa, nigde ja nisam video takvo drvo, ali je Doca i njega oblikovao rezanjem. Doca voli biljke i puno vremena poklanja vrtu. Travnjak je ogroman, kao i vrt, pa se trava kosi sada i dva put nedeljno. Mada nikada nije bila ovako lepa kao ovog proleća.

A evo novog pitanja:.
- Drvca su iz mog novog vrta. Jestiva su, i list i cvet i plod. Vole ga i ptice, a meni će da hrani ribice kada sam na putovanjima :). I da privlači ptice u vrt.

IMG_20230424_105330.jpg

Usput mi i glumi palme (ili žalosne vrbe) nad jezerom.

IMG_20230424_105233.jpg

Trenutno cveta, malim žutim cvetićima.

Prilozi

• IMG_20230424_105218.jpg
    IMG_20230424_105218.jpg
    227,6 KB · Pregleda: 9
Koja je ono biljka što se vidi desno od kapije?
Lejladndski čempres (Cupressocyparis leylandii) - topijar (oblikovana orezivanjem) ........................... a sasvim desno je Tisa - obična ali topijar (orezana)

Brzo raste, čak i preko 1m godišnje uz dobre uslove. Ne bira tlo, nije zahtevan za negu. Može i na suncu ili polusenci.
Dobro podnosi orezivanje i može se orezivati više puta godišnje. I Tisa takođe, ali Lejlandi je puno jeftiniji i brže napreduje.

Lejladndski čempres (Cupressocyparis leylandii) - topijar (oblikovana orezivanjem) ........................... a sasvim desno je Tisa - obična ali topijar (orezana)

Brzo raste, čak i preko 1m godišnje uz dobre uslove. Ne bira tlo, nije zahtevan za negu. Može i na suncu ili polusenci.
Dobro podnosi orezivanje i može se orezivati više puta godišnje. I Tisa takođe, ali Lejlandi je puno jeftiniji i brže napreduje.

Baš je interesantan.. sa takvim rasporedom grana.. sviđa mi se.. 👍

Ovu sam sliku videla na netu i niko ne zna šta je.. na kraju je ispalo da je najverovatnije napravljena kompjuterski..
(a ovaj tvoj čempres me po obliku podsetio na nju)..

image.jpg

Baš je interesantan.. sa takvim rasporedom grana.. sviđa mi se.. 👍

A pogledaj ovo..
Ovu sam sliku videla na netu i niko ne zna šta je.. na kraju je ispalo da je najverovatnije napravljena kompjuterski..
(a ovaj tvoj čempres me po obliku podsetio na nju)..

Pogledajte prilog 1335157
Daa, slika nije od biljke u prirodi - veštačka je,..
Mada mene više podseća na Docinu Tisu: (ove godine je još lepša) danas ću uslikati.
IMG_20230429_171447.jpg

A, ovako to Doca radi: - kod žalosne (pendula) forme, najpre podigne jednu granu da ta grana ojača..​

Poslednja izmena:

Back