Vršnjacko nasilje

Veceras sam ladno skontala sta mi se desava sa detetom zadnjih meseci, od kako gricka nokte.

Cerka ulazi u kucu i kaze meni “Mama P je rekao drugarici da prenese onim decacima neku ruznu rec.” Kome? Sta? Zasto? Onim decacima koji su ga dirali kad smo se vracali iz skole. Za mene je to zavrsena prica jer ne idu sa njima vise i taj mali je sinu rekao Izvini necu te vise dirati. I nismo ni pominjali.

Odem pod tus i razmisljam jbt on je u tom periodu poceo da gricka, cim ih pominje sada nesto se desava. Jbt on se nekoga boji!? Njega neko dira u skoli!? Neko od njih!? Samo mi se sklopile kockice. Iako sam ga sto puta pitala i rekao je da ga niko ne dira.

Izletim iz tus kabine, trcim u dnevnu, on igra neku igricu... ZNAM ZASTO NAM DETE GRICKA NOKTE!!! P jel tebe taj i taj dira? On ne gledajuci u mene kaze Da. Jel se ti njega bojis? Da!
Onda sam sela i pitala ga sve. Neka dvojica ga svaki dan cekaju posle skole i udaraju u glavu. Ko zna od kad to traje i on cuti.
Pitam ga zasto mi nisi rekao? Kaze Da vas ne nerviram.
Idi dete u ocin, jede sam sebe bukvalno ,mesecima.

A mali zlotvori ga cekaju kad je sam. Posle skole. Jer cerka kao prvak izlazi na glavni ulaz a on na dvoriste.

Zvala sam odmah uciteljicu. Pre toga saznala imena i prezimena razred uciteljicu. Uciteljica je odmah rekla da ce zvati njihovu da se sutra to resi.
Rekoh joj, eto mene u ponedeljak kod direktora. Zvacemo i policiju ako treba.

A sutra idem da ih cekam posle skole, da vidim ko su ti mali, samo da mi ne pobegnu, jer im ne znam lik. Ali znam gde zive, tu blizu... propisace majcino mleko ako ga pogledaju jos jednom...

Koja sam ja budala. Mislim da treba lepo i da su to nestasluci. A njega neko svaki dan udara pesnicom u glavu i on cuti.
Душица, рекла сам ти да је узрок нервоза, значи то је било...јесте средили то?

Uh, moj sin je optužen da vrši nasilje. napravio je neku viber grupu gde su bile drugarice, oko 5-6 njih, i još par dečaka. oni su tek treći razred. Ali je onda jedan od tih dečaka stavio u grupu još nekog klinca iz kraja koji je tim devojčicama slao neprikadne slike na njihove brojeve. Ne znam sad koje slike, jer na viberu mog sina nisam našla ništa neprikladno, samo gomilu gluposti. I sad je on naveden kao jedan od nasilnika. Sad, ja nisam neko ko brani svoje dete, pre sam sklona da kritikujem i poslala sam na viber grupu svim roditeljima poruku da ukoliko moj sin bilo koga uvredi da direktnop se meni obrate a ne učiteljici, jer se oni svi obraćaju učiteljici. Jedna mi se majka onda javila da nije problem u mom sinu, a druga je rekla učieljica mora sve da zna.

Meni je već zlo od celog tog sistema. Prvo, deca danas ne mogu ni da se potuku onako normalno kao nekada, odmah je to najveći problem, svaki roditelj brani svoje dete i uvek je njegovo dete u pravu. Ne postoji interes da se bude objektivan. Sinu nikako da objasnim da ne koristi ružne reči, a to što on kaže krava i slično to smo mi svi jedno drugima govorili i mnogo gore stvari. Imam utisak da im se ne dozvoljava da imaju bilo kakva trvenja, sve mora biti sterilno. Meni je muka od roditelja, a i od svega toga što se danas smatra da je ok: učiti sa detetom umesto ga pustiti samog, odmah te zove učiteljica : dete nije radilo domaće, nešto ste ga zapustili... ej, bre, ja sam svoje škole završila, neka se sam nauči brinuti o sebi. Itd. Teška vremena.

Uh, moj sin je optužen da vrši nasilje. napravio je neku viber grupu gde su bile drugarice, oko 5-6 njih, i još par dečaka. oni su tek treći razred. Ali je onda jedan od tih dečaka stavio u grupu još nekog klinca iz kraja koji je tim devojčicama slao neprikadne slike na njihove brojeve. Ne znam sad koje slike, jer na viberu mog sina nisam našla ništa neprikladno, samo gomilu gluposti. I sad je on naveden kao jedan od nasilnika. Sad, ja nisam neko ko brani svoje dete, pre sam sklona da kritikujem i poslala sam na viber grupu svim roditeljima poruku da ukoliko moj sin bilo koga uvredi da direktnop se meni obrate a ne učiteljici, jer se oni svi obraćaju učiteljici. Jedna mi se majka onda javila da nije problem u mom sinu, a druga je rekla učieljica mora sve da zna.

Meni je već zlo od celog tog sistema. Prvo, deca danas ne mogu ni da se potuku onako normalno kao nekada, odmah je to najveći problem, svaki roditelj brani svoje dete i uvek je njegovo dete u pravu. Ne postoji interes da se bude objektivan. Sinu nikako da objasnim da ne koristi ružne reči, a to što on kaže krava i slično to smo mi svi jedno drugima govorili i mnogo gore stvari. Imam utisak da im se ne dozvoljava da imaju bilo kakva trvenja, sve mora biti sterilno. Meni je muka od roditelja, a i od svega toga što se danas smatra da je ok: učiti sa detetom umesto ga pustiti samog, odmah te zove učiteljica : dete nije radilo domaće, nešto ste ga zapustili... ej, bre, ja sam svoje škole završila, neka se sam nauči brinuti o sebi. Itd. Teška vremena.
Pa nije baš u redu da kaže krava. Kakve neprikladne slike u trećem razredu? Traži da vidiš te slike, postoji način da se vrate poruke a i da njegov viber spojiš sa svojim računarom .

Pa nije baš u redu da kaže krava. Kakve neprikladne slike u trećem razredu? Traži da vidiš te slike, postoji način da se vrate poruke a i da njegov viber spojiš sa svojim računarom .
Nije u redu ništa da se kaže, ali to su deca. Ja sam mojoj najboljoj drugarici govorila da je zmija, ona meni da sam kamenjarka, ja njoj da je krava, ona meni da sam ovca itd... Pa se opet lepo igramo zajedno. Mislim da su danas generacvije sve nešto sterilne... kažem ja naravno da ne sme, ali on sa svojim rođenim bratom se časte samo tako, gurkaju se, ma dečaci. Stajati pored njih i samo ih opominjati da ne budu deca već neki uštogljeni roboti je meni zaista previše... ali trudim se da se prilagođavam većini.
Nema slika, on ih nije dobio, nego je taj neki dečak na njihove telefone slao van te grupe, preko grupe je samo došao da brojeva... ne znam kakve su, ne zna ni on. Ma, vidite on ima sve petice, ide i na takmičenja, pametno je dete i talentovano, nije ni loš po ponašanju, ali svi ti zahhtevi koji se deci nameću da budu skoro kao da nisu deca meni je suviše... ja se sećam ja sam ih puštala da se prljaju, idemo po kiši, budu blatnjavi, u parkiću ih pustim da se valjaju dole, a drugi roditelji samo se čude i okreću očima... šta da vam kažem, ova deca nemaju baš neko detinjstvo, niti se napolje igraju kao pre, svi sede po kućama (živim u zgradama)..

Nije u redu ništa da se kaže, ali to su deca. Ja sam mojoj najboljoj drugarici govorila da je zmija, ona meni da sam kamenjarka, ja njoj da je krava, ona meni da sam ovca itd... Pa se opet lepo igramo zajedno. Mislim da su danas generacvije sve nešto sterilne... kažem ja naravno da ne sme, ali on sa svojim rođenim bratom se časte samo tako, gurkaju se, ma dečaci. Stajati pored njih i samo ih opominjati da ne budu deca već neki uštogljeni roboti je meni zaista previše... ali trudim se da se prilagođavam većini.
Nema slika, on ih nije dobio, nego je taj neki dečak na njihove telefone slao van te grupe, preko grupe je samo došao da brojeva... ne znam kakve su, ne zna ni on. Ma, vidite on ima sve petice, ide i na takmičenja, pametno je dete i talentovano, nije ni loš po ponašanju, ali svi ti zahhtevi koji se deci nameću da budu skoro kao da nisu deca meni je suviše... ja se sećam ja sam ih puštala da se prljaju, idemo po kiši, budu blatnjavi, u parkiću ih pustim da se valjaju dole, a drugi roditelji samo se čude i okreću očima... šta da vam kažem, ova deca nemaju baš neko detinjstvo, niti se napolje igraju kao pre, svi sede po kućama (živim u zgradama)..
Ja sam više puta ovde napisala da sam jako sretna što imam odraslu djecu i da mladim roditeljima danas nije ni malo lako.

Ja sam više puta ovde napisala da sam jako sretna što imam odraslu djecu i da mladim roditeljima danas nije ni malo lako.
)), ma stvar je u tome što ja baš i nisam mlad roditelj, decu sam rodila u kasnijim godinama... pa je meni još gore jer se sećam kako je bilo nekada, a većina roditelja ne pripada mojoj generaciji i oni su odrastali i sami u drugačijem vremenu. Ja sam još bila Titov pionir, oni su rasli 90tih itd. Mi smo rasli na ulici, svašta smo radili, zasutavljali smo aute koliko nas je bilo kada smo igrali između 2 vatre itd. Ovo je neko skroz drugo vreme

pa ako je pametno dijete lako ces mu objasnit da nije u redu da zove nekog kravom i zasto

Šest učenika izbačeno iz škole, direktor ukorio troje​

2124579_1009-shutter_ls.jpg

Zbog vršnjačkog nasilja u Osnovnoj školi u Nevesinju šest učenika je dobilo disciplinsku meru premeštanja iz centralne škole u područno odeljenje, dok su tri đaka dobila ukor direktora, odeljenskog veća i odeljenskog starešine.

Informacije o sankcijama je je potvrdilo Ministarstvo prosvete i kulture Republike Srpske, nakon što je obavešteno o rezultatima sprovedenih disciplinskih postupaka, koje je zatražilo za devet učenika 7. razreda Osnovne škole "Risto Proroković" Nevesinje zbog vršnjačkog nasilja, piše Klix.ba.
Navedenim učenicima je u skladu sa izrečenim vaspitno-disciplinskim merama smanjena ocena iz vladanja.

Školi je preporučeno da pedagoško-psihološka služba izradi individualni plan podrške za sve učenike, učesnike nasilja, kao i predavanja i radionice o vršnjačkom nasilju u razrednoj nastavi.
Takođe je preporučeno da razredne starešine informišu sve učenike o postupanju u slučaju vršnjačkog nasilja, kao i da održe roditeljske sastanke i sednicu Saveta roditelja na kojoj će biti predstavljene sve aktivnosti na otklanjanju narušavanja ugleda škole.

Telegraf podseća da je snimak nasilja obavljen na društvenim mrežama, a na njemu se vidi iživljavanje nad detetom koji leži na podu, a cela situacija, što je najgore, odvija se u učionici.

Da situacija bude još gora ovo nije usamljen slučaj jer se u nevesinjskoj osnovnoj školi istražuju dva slučaja vršnjačkog nasilja u dva odeljenja. Prema informacijama roditelja, koje su se takođe pojavile na društvenim mrežama, radi se o učenicima sedmog razreda osnovne škole.

Kurir.rs

Problem vršnjačkog nasilja, očigledno nije tako lako riješiti. :roll:

Back