Vremenska kapsula

Peruzzi:
@Peruzzi
ma da...i oni bi bas mogli da provale da ebeni cd ima u sebi urezane nano- rupice koje u stvari predstavljaju binarni kod. dobro to bi mozda i provalili. al djoku bi provalili acsii kod i sistem potreban za citanje cd-a...

pa dobro, ne bi im ostavio samo cd, nego i kratak 'tutorial'.
i da, bas mislim da bi ascii kod relativno lako provalili, jer je to u sustini jedna vrlo jednostavna 'sifra'...

ono sto je vazno za nas svet mozda ne bi toliko bilo vazno njima.
ja bih ponela 10 stvari koje su licno meni drage.pa i to je neka reprezentacija sveta...u malom.
1.fotografiju meni dragih osoba
2.knjigu "postovana deco"
3.jedan lancic sa priveskom
4.svoju pcelu sa kompa
5.
6.
7.
8.
9.
10.

nemam bas puno dragih materijalnih stvari....

1. Smoki (the most underrated dostignuce chovechanstva)
2. Filmovi i ceo serijal Monti Pajtona (kad delfini krenu da se smeju bice puno more mehurica)
3. neku Mondrianovu sliku
4. "Gospodara Prstenova" (...a posle ce sigurno vec sami smisliti i FRP igre)
5. neku Bocconievu skulpturu
6. Kinder-jaje (zamislite samo kako mali prasitji, nakon shto su papcima rascepili chokoladu, odushevljeno grokcu otkrivshi igrachkicu)
7. "Lifeforms" - Future Sound Of London
8. Jednu od Newtonovih fotografija iz serije "Big Nudes" (av!)
9. Bicikl (a prasitji na bajsu? :) )
10. Prskalice

Obersturmfuehrer:
pa dobro, ne bi im ostavio samo cd, nego i kratak 'tutorial'.
i da, bas mislim da bi ascii kod relativno lako provalili, jer je to u sustini jedna vrlo jednostavna 'sifra'...

ma da....bash bi znali da mi koristimo abecedu i slozili je u pravi redosled, i provalili da koristimo dekadni sistem, a ne binarni kojim je cd zapisan, i setili se da postoje i znakovi +-+*&^!$@#()~`:";'<>?,./

nesto se mislim - teska vajda

Peruzzi:
ma da....bash bi znali da mi koristimo abecedu i slozili je u pravi redosled, i provalili da koristimo dekadni sistem, a ne binarni kojim je cd zapisan, i setili se da postoje i znakovi +-+*&^!$@#()~`:";'<>?,./

nesto se mislim - teska vajda

Slažem se s tobom. Skoro svi polaze od toga da će te druge civilizacije znati da čitaju po naški (to je i moguće - hijeroglifi su provaljeni, zašto ne bi i abeceda), da će znati da je DVD ustvari nosač zvuka a ne frizbi da se Lesi i Arči dobacuju (ako govorimo o "svetu pasa visoke inteligencije")... Ona tvoja varijanta sa kompom, napajanjem itd. je najbolje rešenje... :)

@lepiaf
pazi, u tome je i poenta, da im na sto manje prostora damo sto vise informacija o nama, izmedju ostalog kao sto neko rece i alan ford.....

@peruzzi
nisam dzabe to rekao, ascii kod je ultra jednostavan, a poznavanje nase abecede nije bitno...kako smo mi, ljudska rasa desifrovali razne istorijske spise dokumente i statijaznam sta....na osnovu ucestanosti pojavljivanja odredjenih znakova, ovoga onoga i tako dalje....

aj nemojte da tupite sada da li ce moci ili ne da upotrebe poslate stvari i da li ce ima tehnologija biti napredna ili ne kada sustina nije u tome. :roll:
aj da pokusam:
1.bajadere
2.mp3 (ili vise njih) sa najboljom klasicnom muzikom
3.knjiga o svetskim civilizacijama & slike sa kompletnom arhitekturom i boli me dupe da li ce znati da ga procitaju ili ne
4.lotr & hp knjige :mrgreen:
5.neko dobro crno vino
6.konzervu guinnessa :D
7.digitalni foto aparat
8.bajs
9.slazem se sa nekim gore za picassovu guernicu,ili neku sliku od rembranta,rubensa i slicno.
10.mp3 sa najboljim rock pesmama po mom izboru

Teglu meda- ako medvjedi zavladaju
Konzervu ribe - delfini
Par klipova kukuruza - svinje
Dehidrirane šargarepe- zečevi
kost - psi
kikiriki - slonovi
Konzervu šunke - ostali mesojedi
Svoju DNK da me onako raspoloženi poslije klopice kloniraju i DNK Monike Beluči i Naomi da imam dvije ženice.

Šta bih ostavila.... simbolične predmete koji karakterišu našu civilizaciju.

Šta reče?! Da to nađu svinje???
Ostavila bih im drveno korito i natpise na 9 jezika "Iz ovoga ste nekada lokali i bili prljave svinje!"

(to je ukupno 10 predmeta)

1. kao sto neko rece, slike svih glavnih gradova i jos po neceg kao i kartu sveta
2. slike ljudi i dece
3. komad lepog nakita (recimo neku ogrlicu)
4. drvenu muzicku kutiju koja kad se otvori ce svirati himnu mira (da misle da smo bili neka miroljubiva nacija :shock: )
5. najsavremeniji komad necega sto ce prikazati do kog smo nivoa u razvoju dosli
6. neko rece parfem
7. slike iz zooloskog vrta da se vidi na kom nivou razvoja su bili oni
8. cokoladu
9. kafu (vakumiranu Grand :-D ) i uputstvo za pripremu u slikama
10. olovku i papir

eto ne treba nikakva tehnologija za sve ovo

Back