Vreme je

sad pokusavaju prvo da vrate poverenje u dolar ,a tek onda da rese problem duga...euro je gurnut u stranu svojim problemima i sada dolar radi ono sto pisem,jaca u odnosu na sve dok ne vrati investitore,a kasnije vrlo brzo depresira zbog resavanja problema duga i podstekne privredu sad...sporazum izmedju kine i japana je dodatno oslabio euro ali ne i dolar jer su ove zemlje poverioci sad duga...jos jedna stvar bi uticala na rast dolara,a ta je da evropa duguje sama sebi i odlucuje da nece stampati eure da bi resila dug unutar unije vec ce to biti jedan dug i neizvestan sistemski proces fiskalizacije...dok se evropa bavi time sad spekulacijama i jos jednim vecim sukobom na istoku resavaju problem duga i postaju jos jaca vojno-politicka birokratija

Ceo dan kurs je oko 1,3070, uz veoma male oscilacije... Sada je 1.2992... Da li je proboj počeo i pre praznika?

je, sad gledam, probio ostro na dole, sad se odbija od 1.285 sto je dno od 10 januara 2011-e. ako to probije, sledeca stanica je 1.19. cisto sumnjam pak, sledeci je dolar i i gra se nastavlja i u pravu si, imamo deflatorni pritisak

Poslednja izmena:
Za one koji bi da znaju vise - kolega De_Sisti je upotrebio zastavicu (pennant) patern gde se posle naglog pada ili uspona cena smiruje uz smanjenje volumena trgovine. onog momenta kad se probije granice zastave ili zastavice dolazi do ostre promene cene na gore ili dole, zavisno od trenda.

primer:

bearish-pennant-after.png

nov pocetak ili end game

ali, igra se jos nastavlja, dok su narikache usredsredjene na evro, obama trazi povecanje plafona za jos 1-2 biliona haha.

http://whitehouse.blogs.cnn.com/201...n-to-seek-1-2-trillion-debt-ceiling-increase/

sledeci je dolar, i dok se sigraju igre inflacije-deflacije hipersenzitivni trejderi prelaze u dolarski kesh obarajuci cene zlata i srebra ko ludi a sa druge strane kineska srednja klasa je toliko ojacala da je kina imala u jednom momentu trgovinski deficit. kad to trziste postane potrosacko i kad se u martu-aprilu uvede berza dragocenih metala, biche yebeno za dolarevro. ko god imao sirovine, pogovoto bakar i drvo bice na konju. nadam se da ovaj harper ne uprska stvar

Принос на 10годишње treasury пао на испод 2%, а на 30 годишње на испод 3%...
Јасно је коме руже цветају и у децембру :lol:

Како год, ја чекам повољан тренутак да се ратосиљам малих зелених на неко вишемесечно време :)

Иначе, ја се уопште не радујем успону жутих. То је цивилизација коју ми фундаментално не познајемо. Американце бар знамо, какви год да су, какве год барабе да су, код њих још увек може проћи прича на тему људских права. Код жутих, но-но. Ја се бојим нације код које појединац 10та децимала популације и као такав заиста небитан, а што се и показало у њиховој историји и садашњости.
Заиста, све док не буду изградили домаће тржиште њихов раст и економија уопште је потпуно рањива и осетљива на шокове у САД и ЕУ.
Али, замисли да сад да је њихово унутрашње тржиште изграђено. Шта мислиш, како ће се то одразити на цену ресурса? Јасно је да у том случају ћемо имати ону праву економску инфлацију тражње.
Плус, провали како они екстензивно користе ресурсе, готово до уништења. Последњи пример је изловљавање рибе у Жутом и Источно кинеском мору... Јесу Кинези у врху светске проиуводње рибе, али по цену истребљења. Почели су да залазе у воде обеју Кореја, при чему Кимџонгилија се не буни, док су Ј.Кореанци одлучили да повећају патролу у својој искључивој економској зони...

Ја се једноставно бојим света у којој доминира Кина. Бојим се зато што не знам шта он све носи.

У 2011. години може се видети шамарање Кинеза по Африци. Пад Либије, пуч у Буркини Фасо, одвајање Ј.Судана и сл... Плус што се крчка и кинески балончић некретнина... Последице његовог евентуалног пуцања тек ћемо видети. Као и начин на који ће Кинези покривати повећане трошкове вишедеценијске политике једног детета...

p.s. хвала Омладинац ;)
p.s.2. Ареа и Омладинац, дајте да се на једној теми састајемо и коментаришемо текуће и занимљиве догађаје из економије? Рецимо, нека то постане ова тема?

Poslednja izmena:
Za one koji bi da znaju vise - kolega De_Sisti je upotrebio zastavicu (pennant) patern gde se posle naglog pada ili uspona cena smiruje uz smanjenje volumena trgovine. onog momenta kad se probije granice zastave ili zastavice dolazi do ostre promene cene na gore ili dole, zavisno od trenda.

primer:

bearish-pennant-after.png

Imaš li negde uputstvo za praćenje berze. Voleo bih da naučim o tome. Hvala unapred.

PoZz!

Принос на 10годишње treasury пао на испод 2%, а на 30 годишње на испод 3%...
Јасно је коме руже цветају и у децембру :lol:

Како год, ја чекам повољан тренутак да се ратосиљам малих зелених на неко вишемесечно време :)

Иначе, ја се уопште не радујем успону жутих. То је цивилизација коју ми фундаментално не познајемо. Американце бар знамо, какви год да су, какве год барабе да су, код њих још увек може проћи прича на тему људских права. Код жутих, но-но. Ја се бојим нације код које појединац 10та децимала популације и као такав заиста небитан, а што се и показало у њиховој историји и садашњости.
Заиста, све док не буду изградили домаће тржиште њихов раст и економија уопште је потпуно рањива и осетљива на шокове у САД и ЕУ.
Али, замисли да сад да је њихово унутрашње тржиште изграђено. Шта мислиш, како ће се то одразити на цену ресурса? Јасно је да у том случају ћемо имати ону праву економску инфлацију тражње.
Плус, провали како они екстензивно користе ресурсе, готово до уништења. Последњи пример је изловљавање рибе у Жутом и Источно кинеском мору... Јесу Кинези у врху светске проиуводње рибе, али по цену истребљења. Почели су да залазе у воде обеју Кореја, при чему Кимџонгилија се не буни, док су Ј.Кореанци одлучили да повећају патролу у својој искључивој економској зони...

Ја се једноставно бојим света у којој доминира Кина. Бојим се зато што не знам шта он све носи.

У 2011. години може се видети шамарање Кинеза по Африци. Пад Либије, пуч у Буркини Фасо, одвајање Ј.Судана и сл... Плус што се крчка и кинески балончић некретнина... Последице његовог евентуалног пуцања тек ћемо видети. Као и начин на који ће Кинези покривати повећане трошкове вишедеценијске политике једног детета...

p.s. хвала Омладинац ;)
p.s.2. Ареа и Омладинац, дајте да се на једној теми састајемо и коментаришемо текуће и занимљиве догађаје из економије? Рецимо, нека то постане ова тема?

Istorijski gledano, kinezi se nikad nesto nisu trzali da se bave neprijateljskom ekspanzijom. chak i kad bi pokusali, za to im nije dovoljna samo ekonomska ili gola sila, imperije se prave i preko sirenja popularne kuluture. Niko ih bas ne voli, a ograniceni su od Indijaca sa zapada, rusa sa severa i amera/japanaca sa istoka i juga koja je najslabija tacka. Uspon je vec tu, al ne i imperijalno sirenje. A i taj uspon je baziran na metodi koja sad na zapadu dozivljava krah. Nista novo ne donose vec kopiraju ceo sistem tako da se ne bojim nekog kineskog prodora ka nama. Chak vidim i dobre stvari po afriku.
Njihova srednja klasa me interesuje, potrosaci. Ovde samo u jednoj kuci imas cevi od bakra koje ukupno vrede 4-5000 dolara. Cene sirovina bi otisle toliko gore da bi Kanada profitirala neverovatno, od nafte, metala, drveta, potasha, hrane i chega sve ne a slicno i za americku ekonomiju, rast kineske srednje klase bi znacio ublazavanje finansijskog kolapsa koji dolazi sledece ili 2013-e.

Mozemo da otvorimo neki drugi topik koji bise bavio trenutnim desavanjima u ekonomiji, ovaj sa ovakvim naslovom ne odgovara.

poz.

Back