Принос на 10годишње treasury пао на испод 2%, а на 30 годишње на испод 3%...
Јасно је коме руже цветају и у децембру
Како год, ја чекам повољан тренутак да се ратосиљам малих зелених на неко вишемесечно време
Иначе, ја се уопште не радујем успону жутих. То је цивилизација коју ми фундаментално не познајемо. Американце бар знамо, какви год да су, какве год барабе да су, код њих још увек може проћи прича на тему људских права. Код жутих, но-но. Ја се бојим нације код које појединац 10та децимала популације и као такав заиста небитан, а што се и показало у њиховој историји и садашњости.
Заиста, све док не буду изградили домаће тржиште њихов раст и економија уопште је потпуно рањива и осетљива на шокове у САД и ЕУ.
Али, замисли да сад да је њихово унутрашње тржиште изграђено. Шта мислиш, како ће се то одразити на цену ресурса? Јасно је да у том случају ћемо имати ону праву економску инфлацију тражње.
Плус, провали како они екстензивно користе ресурсе, готово до уништења. Последњи пример је изловљавање рибе у Жутом и Источно кинеском мору... Јесу Кинези у врху светске проиуводње рибе, али по цену истребљења. Почели су да залазе у воде обеју Кореја, при чему Кимџонгилија се не буни, док су Ј.Кореанци одлучили да повећају патролу у својој искључивој економској зони...
Ја се једноставно бојим света у којој доминира Кина. Бојим се зато што не знам шта он све носи.
У 2011. години може се видети шамарање Кинеза по Африци. Пад Либије, пуч у Буркини Фасо, одвајање Ј.Судана и сл... Плус што се крчка и кинески балончић некретнина... Последице његовог евентуалног пуцања тек ћемо видети. Као и начин на који ће Кинези покривати повећане трошкове вишедеценијске политике једног детета...
p.s. хвала Омладинац

p.s.2. Ареа и Омладинац, дајте да се на једној теми састајемо и коментаришемо текуће и занимљиве догађаје из економије? Рецимо, нека то постане ова тема?