Vrabac ispao iz gnezda

Lepo je sve to, ali bojim se da ćeš se na kraju razočarani. Tako othranjen vrapčići nije sposoban za život na slobodi jer se nije naučio bojati i čuvati prirodnih neprijatelja - mačaka. Mačka prolazi na metar od njega a on ne reaguje.
Kod mene je tako živeo nekoliko meseci, leteo sa ostalim vrapcima, vraćao se u svoj kavez kad ogladni gu.ica, i bio redovan gost za stolom u dvorištu kad se ispijala kafa.

Pogledajte prilog 1189180
Ženka rekao bih one imaju braon glavu, ovaj moj je mužjak siva prošarana glava. Još malo podgaće da mu porastu pa nek spava na drvetu 🤗

7 ujutro vrabac opet na drvetu, polako otkriva okolno drveće i pilotira naokolo. Ugl dok je sit ali kada ogladni odmah trči nazad.

IMG_20220719_071453.jpg

Mario.. kad bi samo znao koliko mi je radosti donela ova tvoja tema.. predivna je.. i ti predivno sve to deliš.. hvala ti!! :) :zag:

U vezi njegovog puštanja na slobodu.. zna se koliko se ja zalažem da divlje životinje budu slobodne.. ali sam htela da ti kažem da mislim da je za njega sada već prekasno da ga sasvim oslobodite, pošto je već zadobio imprint tebe i poverenje u ljude.. i plus, on nema obuku koju bi mu dale druge ptice, da je rastao uz njih.. i bojim se da će jako brzo postati plen ako ga pustiš sasvim. Moj je predlog da ga zadržite kao kućnog ljubimca, jer on to sada i jeste.

Takođe, mislim da nije dobro da tako komotno jede sa zidića, pošto ga tu mačke mogu sasvim lako dohvatiti.. on nema baš nikakvu ideju da treba da se čuva bilo čega.. (da je uz druge ptice, one bi ga glasovno upozorile na nailazak predatora, što vi ne činite)..
Možda bi bilo dobro da ga vi malo uplašite na neki način, kada tako nisko sleti, pa da bude ipak nešto obazriviji u vezi s tim..

Pa i ja razmišljam o tome nekako je postao kao kuče. Stalno je na drvetu i dođe da jede kada smo mi tu. Ko za inat nema nijednog vrapca u okolini kao da su svi nestali. Nadam se da će se vratiti prirodi jer mi je žao da ga lovim uveče i držim u kutiji. Juče se okupao u tacni sa vodom pa je odmah poleteo i normalno bubnuo pa sam išao da ga tražim. Nekada su ovde bile stotine vrabaca ali ih danas nema... Šta će videćemo ja ga nebi stavljao u kavez...

Eto juče se kao kupao u prašini, posle u tacni... Naučio je sam da jede odjednom!

IMG_20220721_062919.jpg

Mario.. kad bi samo znao koliko mi je radosti donela ova tvoja tema.. predivna je.. i ti predivno sve to deliš.. hvala ti!! :) :zag:

U vezi njegovog puštanja na slobodu.. zna se koliko se ja zalažem da divlje životinje budu slobodne.. ali sam htela da ti kažem da mislim da je za njega sada već prekasno da ga sasvim oslobodite, pošto je već zadobio imprint tebe i poverenje u ljude.. i plus, on nema obuku koju bi mu dale druge ptice, da je rastao uz njih.. i bojim se da će jako brzo postati plen ako ga pustiš sasvim. Moj je predlog da ga zadržite kao kućnog ljubimca, jer on to sada i jeste.

Takođe, mislim da nije dobro da tako komotno jede sa zidića, pošto ga tu mačke mogu sasvim lako dohvatiti.. on nema baš nikakvu ideju da treba da se čuva bilo čega.. (da je uz druge ptice, one bi ga glasovno upozorile na nailazak predatora, što vi ne činite)..
Možda bi bilo dobro da ga vi malo uplašite na neki način, kada tako nisko sleti, pa da bude ipak nešto obazriviji u vezi s tim..
B1--- I meni :)
B2 --- Nisam primijetio donaciju na svom racunu

Pa i ja razmišljam o tome nekako je postao kao kuče. Stalno je na drvetu i dođe da jede kada smo mi tu. Ko za inat nema nijednog vrapca u okolini kao da su svi nestali. Nadam se da će se vratiti prirodi jer mi je žao da ga lovim uveče i držim u kutiji. Juče se okupao u tacni sa vodom pa je odmah poleteo i normalno bubnuo pa sam išao da ga tražim. Nekada su ovde bile stotine vrabaca ali ih danas nema... Šta će videćemo ja ga nebi stavljao u kavez...

Eto juče se kao kupao u prašini, posle u tacni... Naučio je sam da jede odjednom!

Pogledajte prilog 1191085
Jao, srce jedno milo.. :heart: :heart: :heart: ali predivni ste, bre!!

Evo, Mario.. prevela sam jedan tekst i objavila kao zasebnu temu sa savetima u vezi nege ptića, koji su mi se učinili najkvalitetnijim.. (i na origialnom sajtu stoji da su potvrđeni od strane veterinara, što je važno).. pa se nadam da će koristiti i tebi sa ovim malim ptićem, kao i drugim ljudima koji se nađu u sličnoj situaciji..

https://forum.krstarica.com/threads/kako-odnegovati-ptica-vrapca-pokucara.955550/

Naravno, lična iskustva su uvek najdragocenija.. i taj vaš vrapčić je sladak kao anđeo.. hvala, što se toliko predivno staraš o njemu.. 🙏
Pozdravljam te, puno!

Preksinoć nije hteo da dođe u kutiju pa je spavao na maslini, jutros ga više nije bilo. Ili ga je nešto smazalo ili je odleteo :sad2:
Mario.. šta god da je.. - ti si dao sve od sebe i učinio si za tog vrapčića sve najbolje što si umeo.. 🙏:heart: I zato hajde da verujemo da je u pitanju ovaj drugi scenario.. da je bio usamljen i pošao za pevom drugih ptica.. :) što je sasvim realno da se sada dogodi.. već je dovoljno odrastao da to može.. i dovoljno je vremena bio u prirodi da ih čuje i nauči njihov jezik.. 🐦:heart:🍀

Back