Vozački ispit

Ne mislim da sam vrstan vozač niti ću to biti naredni period kada budem dobio dozvolu jer smatram da u školi se ne može naučiti voziti,to je proces koji moraš proći kroz neki period kada sam voziš.Nervira me to što maltretiraju i obaraju bez razloga,mene su prošli put oborili jer je čovek žurio da odveze koleginicu nemam pojma ni ja gde.Greška moja nije bila sigurno i normalno ja sam trebam opet da puknem 50e za polaganje.Hoću reći da ti kao pojedinac moraš da gledaš dal ćeš imati sreće taj dan kakav će policajac doći,kakvog raspoloženja itd ... Bez obzira dal ti znaš pravila ili ne.Ne zavisi od tebe apsolutno.
Ne postoje "glupa" pravila.Samo postoje situacije u kojima se nisi nasao pa su ti ne logicna.
Naravno da se pitaju i panduri a do tebe je da ne gresis(smanjis na minimum).Meni je teze padalo kada su me oborili(polozio iz drugog),sto sam morao da klimam glavom i da se slazem sa svime sto pricaju "za moje dobro"
A u sebi se mislim"ok,jel mogu da idem".

to pravilo postoji, ali koja je svrha njega?
zmigavc treba davati desni kad izlazis, ali koja je svrha davati levi kad moras da ides levo..to je isto kao sto ne dajes levi zmigavac kad glavni put vodi levo a sporedni pravo ili desno..
i to bi pravilo trebalo izbaciti iz zakona jer je besmileno.
ajd da postavimo malo drugacije pitanje na kruznom 'potoku' :) tipa autokomanda (vise linija u kruznom toku) - koliko ljudi daje migavac dok menja liniju unutar toka ili dva, po staroj navici (stare slavije) prednost ima onaj koji je 'jaci i bezobrazniji' i ide prvi?

Danas sam pala vozački po prvi put. Poligon sam jedva odradila jer sam uradila samo jednu garažu i to iz drugog puta. Zatim sam silazila sa poligona i dokačila ivičnjak. Toliko se bedno osećam da nije moguće. Razmišljam da odustanem..

Danas sam pala vozački po prvi put. Poligon sam jedva odradila jer sam uradila samo jednu garažu i to iz drugog puta. Zatim sam silazila sa poligona i dokačila ivičnjak. Toliko se bedno osećam da nije moguće. Razmišljam da odustanem..
Si ozbiljna,da odustanes zbog jedne greske?
Sta bi onda trebali da rade neki sto padaju vise puta.
Glavu gore,bice bolje sledeci put.

Uobičajene greške prilikom polaganja vozačkog ispita

Prekoračenje brzine tokom vožnje

Verovali ili ne, prekoračenje brzine je jedan od najčešćih razloga za diskvalifikaciju na ispitu, nakon što mladi vozač pomisli da je „prošao“. Ovo je, takođe, uobičajena greška koju kandidati prave tokom vozačkog ispita, i može se desiti lakše nego što mislite. Ako ste sasvim skoncentrisani na put i svoje vozačke veštine, prekoračenje brzine može da vam se „prikrade“, kad se najmanje nadate.

Ispitivač će prebrzu vožnju smatrati ozbiljnom greškom. Ni previše spora vožnja nije dobra i može da rezultira neuspehom, jer ćete delovati nesigurno. A takođe, i premalo rastojanje iza drugih vozila, može se klasifikovati kao ozbiljna greška u vožnji.

Neprevilno korišćenje ručne kočnice

Ako se ručna kočnica ne koristi pravilno tokom ispita, to takođe može dovesti do neuspeha. Recimo, ako vozač stoji na pešačkom prelazu, na uzbrdici, preporučuje se korišćenje ručne kočnice. Da ne biste platili danak neiskustvu, koristite je. Kretanje pod ručnom možda jeste malo komplikovano na početku, ali imaćete vremena da tokom časova navežbate i to.

Isto tako, dešava se da ispitanik zaboravi ručnu kočnicu prilikom parkiranja. Ako se još desi da se auto otkotrlja, to se može smatrati ozbiljnom i opasnom greškom, što će dovesti dovesti do padanja na ispitu. Učenici treba da imaju na umu da se greške u vožnji mogu pretvoriti u dovoljno ozbiljne, u zavisnosti od okolnosti.

Greške u zapažanju tokom ispita

Ispitivač vožnje pomno prati kako učenik posmatra saobraćaj. Ovo uključuje posmatranje na raskrsnicama, udaljavanje bez pravilnog osmatranja i neadekvatnu upotrebu retrovizora u automobilu. Posmatranje je veliki deo vožnje, i ispitivač mora da bude siguran da učenik adekvatno zapaža i rasuđuje tokom vožnje.

Neadekvatno posmatranje i dovođenje u opasnost drugih učesnika u saobraćaju, poput pešaka, može se smatrati ozbiljnom greškom u vožnji. Takođe, adekvatno korišćenje retrovizora je obavezno tokom celog ispita, a posebno tokom manevara vožnje.

#4. Kontrola upravljača tokom ispita

Mogućnost upravljanja automobilom je, naravno, jedna od glavnih komponenti vožnje i instruktor će svakako gledati na upravljačku kontrolu vozača. Prekasno ili prerano kretanje može biti ozbiljna greška, posebno ako to dovodi u opasnost druge učesnike u saobraćaju.

Nedostatak kontrole upravljanja može dovesti do toga da se vozilo nalazi preblizu ivičnjaka ili da, ne daj Bože, skrene s puta. Kontrola upravljača će se takođe ocenjivati tokom manevara vožnje kao što su kretanje unazad, okretanje „u tri tačke“ i parkiranje. A nepravilno upravljanje i gubitak kontrole nad vozilom su takođe ozbiljne greške u vožnji.

Postoje određene greške u vožnji koje počine učenici, a koje mogu dovesti do ponavljanja vozačkog ispita. Ove greške uključuju:​

# nedostatak rasuđivanja i neadekvatno zapažanje tokom parkiranja unazad

# gaženje zaustavne linije

# prerano kretanje sa mesta kada su semafori u upotrebi

# neadekvatno posmatranje pri udaljavanju od parkirane pozicije

# neadekvatna upotreba retrovizora pri promeni pravca

# nepravilna upotreba ili nedostatak znanja pri promeni brzina

# nepravilna kontrola vozila, uključujući kočnice, gas, kvačilo i upravljanje

# isuviše sporo reagovanje i neadekvatan odgovor na putne znakove i signale

# pravilna kontrola brzine tokom ispita, i na raskrsnicama, kružnim tokovima i u različitim vremenskim uslovima. Izvor teksta

Back