Voz ubio devojčice bliznakinje i psa u Vrbasu

Eto morao sam da kopiram celu vest

Bliznakinje pregazio voz-htele da spasu psa

Sestre bliznakinje, Ivona i Isidora Soldo, nastradale su sinoć na pruzi u Vrbasu kada su pokušavale da spasu svog psa, pokazuju prvi rezultati istrage. Njihova rođaka, koja je takođe bila na pruzi, uspela je da se spase. U Vrbasu sutra dan žalosti.

Šesnaestogodišnje sestre Ivona i Isidora Soldo tragično su nastradale u Vrbasu kada je na njih naleteo voz. Devojčice su u trenutku nesreće, koja se dogodila sinoć oko 21 čas, prema rečima istražnog sudije, hodale prugom, šetajući svog psa. Istraga je u toku, a sutra je u Vrbasu dan žalosti.

Prijatelji pretpostavljaju da su devojčice primetivši voz, umesto da beže, pokušale da spasu psa. Najverovatnije da ga uzmu u naručje i sklone se, ali nažalost nisu uspele. U trenutku nesreće, ovde je bila i njihova rođaka Martina, koja je ostala nepovređena.

Kako saznaje RTS treća devojčica inače njihova sestra od strica, nesreću je izbegla u poslednjem trenutku. Kada je videla voz, skočila je sa nadvožnjaka i skotrljala se niz nasip.

Kada je videla šta se dogodilo, otračala je kući i obavestila porodicu. Oni su pozvali policiju i hitnu pomoć, koji su odmah izašli na lice mesta.

Martinina majka Nadica Soldo kaže da Martina od šoka nije sigurna šta se dogodilo i da samo plače.

"Rekla je samo kako su se popele na most da vide kako je zaleđen kanal i da se okrenula i videla svetla od voza", rekla je Nadica Soldo.

Ivona i Isidora, prošle godine, upisale su srednju veterinarsku školu. Otac u šoku, ali govori i pred kamerama, više kako bi sam shvatio kako je do svega došlo.

"Ne znam šta su radile tamo, kako nisu primetile čule, ne znam, mala Martina je dobro njoj nije ništa, a njih dve i kucova više nema. Ceo život su govorile da će da budu doktori za životinje. I na kraju upisale i eto. Nije im se dalo ni prvu godinu da završe", rekao je otac Ivone i Isidore Darko Soldo.

Prema rečima meštana, deca su često šetala otvorenom prugom i bilo je pitanje dana kada će se dogoditi ovakva tragedija.

Nenad Stanisavljević iz Železnica Srbije rekao je da je naša pruga duga 3.000 kilometara i nemoguće je fizički ograditi sve pruge niti se bilo gde u Evropi to radi.

"Svi učesnici u saobraćaju moraju da shvate, da bilo kakvo kretanje po pruzi ili zadržavanje na njoj često može da bude kobno, jer voz niti može brzo da ukoči niti da skrene sa pruge", naveo je Stanisavljević.

"Železnice Srbije" u septembru prošle godine pokrenule su kampanju upućenu prvenstveno đacima: "Oprez izaberi život".

Kroz obuku, više od 15.000 osnovaca upoznaje se sa pravilnim ponašanjem na železnici i opasnostima koje ona nosi.

http://www.smedia.rs/vesti/vest/581...znakinje-pregazio-voz-htele-da-spasu-psa.html

Ma boles'.... Jako mi je žao. Ali ne biste verovali kako se ljudi neodgovorno ponašaju na prugama. Pogotovo takva tranzitna linija kao što je Novi Sad - Subotica. Tu minimum 20-30 vozova dnevno prolazi, često i po nekoliko na sat. Sa druge strane, voz jeste bučan, ali gro zvuka se prostire sa strane pa ako stojite direktno na koloseku, a voz prilazi s leđa, praktično nećete čuti ništa dok ne priđe sasvim blizu. Na tranu to što je masa voza ogromna, reda 1000 tona (lokomotive su 80 ili 120 tona, prazan teretni vagon je 25 tona, a vi vidite kad se natovari kompozicija od 30 vagona punih uglja), možete zamisliti koliko je potrebno da bi se takva masa zaustavila u punoj brzini.
Što kaže onaj na Bicovom sajtu: nije voz biciklo. I nije. Pre 5-6 godina je bilo gaženje (samoubica) kod mene, bio sam kod matorog na železnici baš to jutro(radi tamo), kaže da nisu mogli da odrede da li jemuško ili žensko u pitanju u prvi mah. Bilo ga je po celoj pruzi. Jezivo.
Nikad neću shvatiti tu neopreznost, to ljudsko, ma neće baš meni da se desi. Tako je poginuo ćaletov kolega železničar, obilazili spuštenu rampu noću po magli. Na šta li su samo mislili. Tako i ove curice sirote. Šta im je trebalo da se šetaju po pruzi noću. Nit čuješ voz, nit ga vidiš dok ne bude već sasvim kasno.

Užasno. Užasna je ta škola života koju platiš životom. I beskorisna, Ničem te ne nauči, a preplatiš je. Bar će da služi nama ostalima za opomenu.... dok neko opet ne kaže "ma neće baš meni da se desi"

Komentar neke ćurke sa Blica:
joj, ti vozovi i ti nezasticeni prelazi. uzas, placem. u mojoj blizini ima jedan prelaz, sestra mi se nedavno zakucala kolima u voz, srecom, nekako je prezivela. i dan danas ne moze da objasni kako nije videla voz. uzas, uzas. jedna majka ovih devojcica. uzas, kako posle ove tragedije dodji sebi :(.

Sestra joj se zakucala kolima u voz. Pa u šta je gledala gluperda?

Tipično ljudsko razmišljnje čak i kad čoveka dovodi do apsurda. O ovome sam pričao. Nikad niko nije kriv i nesreće se uvek dešavaju drugima. Sama promena ovog stava bi smanjila broj nesrećnih slučaja za 90%

Meni je žao samo mašinovođe koji je vozio , taj će imati noćne more do kraja svoga života kako gazi te dve šesnastogodišnjakinje.
ALOOOOOOOOOOOOOO 16 godina stare glupače , ma te dve su DEBILI kao i ta treća što je bila sa njima, hebote popeti se na šine i ne okrenuti se levo i desno da proveri da li nešto nailazi , hebote to je VOZ , ima samo prugu i jednu putanju po kome saobraća.

Zamisli voz na pruzi...

Sto je moj deda masinovodja jednom rekao kad je jednom naleteo na nekog coveka a nadredjeni ga pitali kako ga je zgazio -

"pa lepo, on levo, ja levo, on desno ja desno, on u kukuruz ja za njim u kukuruz"

-"pa cekaj bre ti ides po pruzi".

-"Pa sta me pitas onda kako?"

Ljudi vozu treba bar 500 - 1000 metara i vise da se zaustavi u trenutku kad masinovodja primeti nekog na pruzi. Deda mi je bio masinovodja, ujak mi je masinovodja i oni kazu samo mozes da okrenes glavu kad krenes da kocis.

Mnogi se neodgovorno ponasaju na pruzi valjda misle da ce voz da ukoci ko auto???

Meni je žao samo mašinovođe koji je vozio , taj će imati noćne more do kraja svoga života kako gazi te dve šesnastogodišnjakinje.
ALOOOOOOOOOOOOOO 16 godina stare glupače , ma te dve su DEBILI kao i ta treća što je bila sa njima, hebote popeti se na šine i ne okrenuti se levo i desno da proveri da li nešto nailazi , hebote to je VOZ , ima samo prugu i jednu putanju po kome saobraća.

Ajde ajde. Ne mora da znači da su glupače niti šta drugo. Niti znaš uslov, niti vidljivost, možda je bila krivina, a nasađeno žbunje, što nije neuobičajno. Ja ih pre rekao preskupo plaćena loša procena. Budeš pametan koliko hoćeš, loše jednom proceni situaciju i ode glava. Ta koliko sam samo šetao po pruzi, pa se uvek osvrćem da se preventivno sklonim u slučaju da nešto naiđe. I uvek se krećem po koloseku tako da mi eventualni voz ide u susret, a ne s leđa.

Na žalost devojke nisu bile te sreće, pruga ka Subotici je jednokolosečna koliko se sećam.

Bas sam u subotu pre podne isao vozom od BG-a za SU, i video kroz prozor taj podvoznjak, snimatelje i grupu ljudi.. To je dosta visok nasip i pretpostavljam da devojcice nisu imale vremena da razmisle kako da se spasu.. strahota.. Mada i dalje ne shvatam sta ih je nateralo da se tako neobazrivo i nesmotreno setaju po pruzi, pogotovo sto je pruga na nasipu. Naj toj deonici voz ulazi u ostru krivinu sa preko 85 km/h. Moj otac je bio 35 godina masinovodja na tom potezu i ni sam ne zna koliko je imao gazenja bas u Vrbasu... Krajnje je vreme da se obezbede pruge u naseljenim mestima ogradom a i da se poveca svest gradjana o opasnosti prelazenja pruge..

sestre neka pocivaju u miru :'(

Bas sam u subotu pre podne isao vozom od BG-a za SU, i video kroz prozor taj podvoznjak, snimatelje i grupu ljudi.. To je dosta visok nasip i pretpostavljam da devojcice nisu imale vremena da razmisle kako da se spasu.. strahota.. Mada i dalje ne shvatam sta ih je nateralo da se tako neobazrivo i nesmotreno setaju po pruzi, pogotovo sto je pruga na nasipu. Naj toj deonici voz ulazi u ostru krivinu sa preko 85 km/h. Moj otac je bio 35 godina masinovodja na tom potezu i ni sam ne zna koliko je imao gazenja bas u Vrbasu... Krajnje je vreme da se obezbede pruge u naseljenim mestima ogradom a i da se poveca svest gradjana o opasnosti prelazenja pruge..

sestre neka pocivaju u miru :'(

Ta šta treba radit pa da ljudi shvate koliko je to riskantno? Ići od kuće do kuće i svakom posebno držati lekciju? Treba li boljeg (ili strašnijeg) upozorenja od ovakvih događaja? I budi siguran, opet će neko podleteti pod voz u roku od par meseci, i to ponovo na sličan način - nepažnjom.

Ja ne mogu da razumem naslove koji se pisu. "Voz ubio devojcice"?!?! Ko da ih je jurio kroz kukuruz. Dok god ti imas drustvo koje govori kako one nisu krive imat ces i takve nesrece. Niko se ne seta po magli sredinom ceste, ali zato za prugu imamo opravdanje. I taj voz moze da ide samo pravo po pruzi, nema levo-desno, skretanje i polukruzno. Ako neko strada onda je to strogo i samo njegova glupost. Ko da te zgazi avion, pa posle govoris kako je u pitanju nesmotrenost.

nastradale su, ali meni je zao masinovodje, jer nije kriv. a neki ce se potruditi da mu nabiju krivicu. same su se popele na prugu da prosetaju, niko ih nije terao.
da stvarno sa 16 godina nisu mogle znati da moze da naidje voz, koji ima samo jednu putanju. da su bile mladje, odgovornost bi bila na roditeljima koji su dozvolili, a ne na masinovodji.

hodale prugom, šetajući svog psa.

Pa i nije. SAmo u retkim slučajevima, ako tipa prođe na crveni signal, ne uspori ako je propisano usporavanje na deonici itd. Generalno, odgovornost ovde pada na drugu stranu. Mada im je obično jako teško. Možeš samo da povučeš kočnicu i okreneš glavu...

Kod mene je tako blizu stanice voz udario dete od 5 godina. Mali ustao rano ujutru i otišao da se igra. Kaže mašinovođa da je svirao, kočio, dete se samo skupilo i pokrilo oči. Nikad više nije vozio lokomotivu.

to i jeste poenta, coveku ostanu traume za ceo zivot. zbog necije glupost (ove dve od 16 godina) ili neodgovornosti (slucaj tog deteta, za koje su roditelji trebali da odgovaraju). sta je dete trazilo samo na pruzi. ako roditelji nisu bili budni, kako je dete izaslo iz kuce itd.
ne znam koji su propisi za masinovodje u vezi kretanja, ali voz je sinko vozilo, ne moze da izvodi kerefeke. po pruzi se ne seta. msm, umrle su zbog nerazmisljanja. to je ono sto je bzvz i zalosno.

to i jeste poenta, coveku ostanu traume za ceo zivot. zbog necije glupost (ove dve od 16 godina) ili neodgovornosti (slucaj tog deteta, za koje su roditelji trebali da odgovaraju). sta je dete trazilo samo na pruzi. ako roditelji nisu bili budni, kako je dete izaslo iz kuce itd.
ne znam koji su propisi za masinovodje u vezi kretanja, ali voz je sinko vozilo, ne moze da izvodi kerefeke. po pruzi se ne seta. msm, umrle su zbog nerazmisljanja. to je ono sto je bzvz i zalosno.

Pa mali je izašao u 5 ujutro iz kuće... Znalo dete da se obuče samo i iskrade se u dvorište. A pruga ide pored.... To je inače bilo pre 10-15, možda i više godina.

Back