VOLVO I SAAB

I ja ne razumem...

Najkriticniji je trenutak udara, kada se preneo impuls sile sa voza na Volvo, a opet kazem, posle toga su razlike u kinetickoj energiji skoro izjednacile. Voz je imao neku kineticku energiju, Volvo nije. Udarcem se ona prenela na Volvo i u trenutku udara razlika je bila najveca, a u narednih 25 metara je ta razlika bila daleko manja jer je Volvo primio energiju od voza i kretao se protiv sile trenja (od guma, jel). Kao kad bi udario autom u nesto i gurao ga po putu. Steta koja bi nastala nastala bi u trenutku udara, a u toku guranja ne bi nastajala nova ostecenja (ili bi bila jako mala). Kapirate?

Pa hvala Bogu da bi i zid srusio, malo sta moze da zaustavi silu od min. 100 tona, pa puta ubrzanje od min. 30km/h... Izracunaj slobodno...
Jednom prilikom sam kamionom udario jednog stojadina. U Pancevu se lik odjednom prestrojava iz leve trake u srednju, ide nekih 50 metara tako, na metar ispred mene (ja gledam sta radi budala, nije mi jasan), i odjednom! odluci da skrene desno - tako je leg'o na kocnicu da ja nisam mogao da ukocim, nije bilo govora o tome. E sad ovako - isao sam 40km/h (po tahografu) i bio tezak brutto 47 tona. Kad sam ga udario, stojadin je odleteo ispred mene, branik mu se iskrivio, vrata gepeka podigla uvis, razlomljena sva, zadnja soferka pukla, i jednostavno mi se ceo auto ucinio kao da je "uvrnut" nekako... Pa vi vidite koja je razlika izmedju min. 100t i 47t...
Tu nema kompromisa - toliko je voz bio jaca sila koja ni Boga ne moli a kamoli dedin auto da nema govora o tome da se umanji destruktivna moc sile voza - ni buldozer to ne bi izdrzao bas najbolje, ja mislim.

Možda grešim, ali koliko se sećam iz nekog časopisa, Volvo je još 1972 godine izveo prva testiranja vazdušnih jastuka...Volvo je prvi u Evropi krenuo sa "petomiljnim" branicima. Dakle, Volvo je kralj po pitanju bezbednosti, među automobilima

mhm, po nekim fabrickim podacima,branici stite lim na volvou 740 GLE do 80 na sat... u to sumnjam, ali zato su koristi za malo cukanje...
ja sam vozio u rikverc i nisam video ogradu pozadi i puko u sipku koja je drzala mrezastu ogradu i sve je palo...volvou naravno nista...

ima on neke amortizere u tim branicima...slikacu ovih dana, i poslacu slike,ako nekog interesuje :D

trucker,koji motor tvoj volvo (auto) ima?

Sećate se onih malih brisača na Volvoima od pre 15+ godina? :D

To mi je bila glavna fora na njima :lol:

1307893.jpg

volvo 440 turbo ima 1.7 turbo intercooler motor u renault izvedbi, da tako kazem
volvo v70 ima 2.5 tdi motor za koji mi neko kaze da ga je radio audi, a neko da je to volkswagen-ov motor iz transporter kombija, e sad sta je tu tacno - stavite mi sekiru za vrat - ja ne znam...

ovo su oba auta
2svenskabill.jpg

Moj tata se par puta zaletao da uzme xc 90.I svaki put je odustao zbog jedne iste stvari. :lol:

A teča mi inače radi u volvo-u u Švedskoj. Ne znam tačno kako se zove njegov posao , uglavnom ujutru mora da premeri svaka vrata , cev , haubu itd. sa nekim laserskim metrom , i ako je ok , nastavlja se proizvodnja :) Kontroler :P

volvo v70 ima 2.5 tdi motor za koji mi neko kaze da ga je radio audi, a neko da je to volkswagen-ov motor iz transporter kombija, e sad sta je tu tacno - stavite mi sekiru za vrat - ja ne znam...

ovo su oba auta
Koliko se ja sjećam LT je imao taj motar ali on je imao ok100 ps.
Al za to je u transporteru taj motor imo 151 ps
u Audiju A8 isti motor je imo 150 ps

volvo 440 turbo ima 1.7 turbo intercooler motor u renault izvedbi, da tako kazem

ovo su oba auta
2svenskabill.jpg

mhm prvo, svaka cast sto u "kuci" imas samo volvo...rispekt tome.

inace to je audijem 2.5TDI motor...tvoj ne znam koje je godiste,pa ne znam koliko konja...moj drug ima 280 takav motor od 140konja... perfektan auto,samo ga **** odrzavanje. Na 100 000 pre par nedelja ga je iznelo 193 000 dinara servis...od sada svakih 10Kkm po 10 000 dinara za zamenu ulja i filtera...

inace 440 turbo je jedna mala besna mashina...meni je zamalo pao u ruke 440 volvo. Poslao me otac da vidim neki 440 volvo da l mi se svidja,pa da prodamo kadeta i njega da uzmemo...i ja mu javim da je OK, ali kad je cuo da ima renoov karburatorski motor od 1.7L,nije hteo ni da cuje...jbg. on veruje punokrvnom volvou. svaka cast... pozdrav
p.s. kako stoje stvari sa kupovinom fh16? :)

Taj FH12 je bio '98 godiste, presao 720.000. Inace euro 3, globetrotter xl kabina, u super stanju, a lik je za njega trazio 27.500 fiksno, od toga bar 12.000 preko racuna jer su mu toliko procenili vozilo, a resto na ruke. Ja mu nudio sad odmah 10.000 na racun, 5.000 na ruke a resto da mu odradim i nije hteo, jbg...
Ali kako ide... Kao mecava! Jos kad se negde preko 1.400 obrtaja ukljuci turbina, pa onako malo zazvizdi, jooooj... Ma bre - kamion da ga cuvas i pazis i sinu ostavis, majke mi.

Back