Volite li čvarke?

• Začetnik teme Začetnik teme Neno
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Neno

Buduća legenda
Poruka
25.278
U ovo doba godine uobičajeno vrijeme je za čvarke, mada se oni mogu pripremati tokom cijele godine.

čvarci.jpg
Obično ih možemo naći u mesnicama, ali mnoga domaćinstva prave svoje čvarke. Ovih dana dobio sam "domaćih" čvaraka. Svi su dobri i ukusni, ali razlike medju njima ipak ima.
Jedni su pravo dobri, hrskavi, ukusni, nisu tvrdi niti premasni, što rekli taman. Drugi tu i tamo a treći su i pored dobrog ukusa, nekako teški za žvakanje kao da su od gume.
U čemu je razlika? U samoj obradi i načinu kako se pripremaju ili to ima neke veze sa rasom svinja?
Kako vi pravite čvarke? Da li tajna dobrih čvaraka leži u receptu tj načinu kako se obradjuju i prže ili u nečem drugom?

Volim ali ono kad neko sprema zimnicu pa eto, inace su domaca vrsta pastete (da se ne baca) ali ne volim jer prije neki dan u prodavnici vidjeh cvarke, cijena kao prsuta, ne hvala…ne volem.

mada ni ovo sa zimnicom se odavno nije desilo tako da sam zaboravio, trebao sam uzeti 200gr za 2eura…sledeci put se necu sjetiti.

Деда ми је причао да је то пре другог светског рата сматрано отпадом од свиње и да се или бацало или продавало за багателу. Рекао ми је да им је мајка давала да купе по један округли хлеб "сомун" од једног килограма а онда оду и као нпр. сад за 50 динара купе у печењари или месари кило чварака и одвале се од хране. Каже да су чварци стајали у неком бурету, покривени и да их је продавац захватао неком мистријом за малтер и стављао у папир. Чварци су тек касније постали храна која има неку новчану вредност.

Back