Voli me, ne lovi me

Koliko se nedostatak ljubavi naspram sebe moze nadomestiti ljubavlju druge osobe?

mislim da je ovo dobra tema, zato sam je podigao, da ne otvaram novu.

značilo mi je puno kad sam bio u velikoj krizi, podrška porodice, znači mi i sad.
popijem kafu sa ukućanima, popričamo itd.
mada mislim da ne dopire puno toga do osobe koja je u teškom psihičkom stanju, ali znači da eto neko bude tu.
ako je nekom teško, a nema nikakvu podršku, onda je baš teško.
potrebno je vreme da se neko ponovo sastavi, i mislim da znači kad neko ima npr. podršku bližnjih.

Mislim, da samo u zdravom odnosu sa samim sobom, znači kada sebe cenimo, poštujemo i odnosimo se i prema sebi s dužnom toplinom i blagošću, možemo bitu u lepim i zdravim odnosima i s drugima. Sve dokle to negde ne uklavirimno i ne razrešimo, ako nečega ima, neće ići. Stvarno mislim, da to jeste istina, da ko ne voli, ne ceni i ne poštuje sebe, ne može očekivati to od drugih. Ne u onoj meri u kojoj je to njemu potrebno da vidi, oseti, dodirne i uživa. Da te to stvarno učini ili čini srećnim. Zaista mislim, da jeste predsulov voleti sebe. Jer kada voliš sebe, to znači da prihvataš sebe. Sa svim manama i vrlinama. A, samim tim, će onda isto te neko takvu voleti i prihvatiti. Ne može se taj nedostatak nadomestiti. Ako imaš tu neku prazninu u sebi, moraš najpre sam/a da je ispuniš a onda ćeš bitu u stanju i drugome da je pružiš. Zapravo, niko to en može popuniti, jer ko je istinski toga "gladan" sve dok sam/a ne razreši to u sebi, ništa neće biti dvoljno veliko, dovoljno jako, dovoljno intenzivno a to nije onda bezuslovna ljubav, jer se ona daje potpuno slobodno, nije uslovljena ničin i ne traži ništa zauzvrat. Ako sam u dubini duše ne veruješ da vrediš, niko tebe niti može ubediti u to, niti treba. Jer to je na tebi, da znaš a drugi samo da te zbog istog ceni i poptuje. Niko ti ne može uliti samopoštovanje, vrednost, osećaj ličnog postojanja, ako sam sebe obezvređuješ. Ulovljeni smo u klopku, ako najpre ne shvatimo da moramo pospremiti najpre u svojoj kući, da bismo imali čist teren i u tuđoj. Znači, prvenstveno rad na sebi. A, samim tim "popravljeni", bićemo i drugima bolji. Kada to kao čovek shvatiš, onda taj osećaj ima potporu a nije samo misao, već način i stil življenja a onda takvi fini i dobri ljudi i ulaze u naš život, da nas baš takve vole. Sve dok to en uočimo, kako zračimo takve ljude i privlačimo.

Ljubav nije u drugim ljudima, nego u nama samima. A, sam naš odnos prema nama samima, odnosno kako se sami prema sebi ophodimo, samo definiše i nečiji stav u odnosu s nama. Znači, ako najpre ne volimo i ne zavolimo sami sebe, nemamo nikakvo pravo da to očekujemo od drugih.

Lak je u samokritici i radu na sebi. Samoprevaspitanju i analiziranju. Biti iksren prema sebi i menjati ono što ne valja. Tada postajemo bolji ljudi. A, tada nam isti takvi ljudi, jednostavno čudom života, sami dolaze i samo nam se nekako dese.

:kiss:

:klap:

mislim da je ovo dobra tema, zato sam je podigao, da ne otvaram novu.

značilo mi je puno kad sam bio u velikoj krizi, podrška porodice, znači mi i sad.
popijem kafu sa ukućanima, popričamo itd.
mada mislim da ne dopire puno toga do osobe koja je u teškom psihičkom stanju, ali znači da eto neko bude tu.
ako je nekom teško, a nema nikakvu podršku, onda je baš teško.
potrebno je vreme da se neko ponovo sastavi, i mislim da znači kad neko ima npr. podršku bližnjih.

al moraš slušati

Back