Vojnički pasulj JNA

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
383.532
25852_shutterstock-131571488_f.jpg

Recept i priprema:

Izabrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije ceo kada nabubri količinu vode i ostane suv. Držite potopljeni pasulj na hladnom mestu i ostavite da se namače 1-3 sata.

Zatim ocedite vodu u kojoj je natopljen pasulj, a pasulj stavite u odgovarajuću sud, preliti hladnom vodom da potone i kuvati 10-15 minuta, pa vodu ocediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno iseckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu zagrejane masnoće dodati ostatak sitno iseckanog crvenog luka i šargarepe isečenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je pasulj napola skuvan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suvu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Zagrejte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim testom uz stalno mešanje pasulja da se testo ne bi grudvilo. Pasulj sa zaprškom kuvajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mlevenu papriku, sitno seckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuvanu sušenu svinjetinu i slično. Podeliti kutlačom od 5dl.
(stil-kurir)

Прошао сам добровољно служење војног рока. У војсци пасуљ је веома чест на ''менију'', веома укусан, они који никад нису волели да једу махунарке (а доста их је), почели су да једу у војсци. Али то нема везе са рецептом, начином припреме него због тога што сте веома уморни и нема ништа друго... Кад сте уморни, све је укусно.

Pogledajte prilog 1139723

Recept i priprema:

Izabrani pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa da ima dovoljno vode da pasulj ne upije ceo kada nabubri količinu vode i ostane suv. Držite potopljeni pasulj na hladnom mestu i ostavite da se namače 1-3 sata.

Zatim ocedite vodu u kojoj je natopljen pasulj, a pasulj stavite u odgovarajuću sud, preliti hladnom vodom da potone i kuvati 10-15 minuta, pa vodu ocediti i preliti vrelom da potone, dodati polovinu sitno iseckanog crnog luka i ostaviti da se krčka uz povremeno dolivanje tople vode.

U polovinu zagrejane masnoće dodati ostatak sitno iseckanog crvenog luka i šargarepe isečenih na manje kockice ili izrendane i sve zajedno pržiti da malo porumeni. Kada je pasulj napola skuvan, dodajte proprženi luk i šargarepu, suvu papriku, prethodno namočenu dva sata u hladnoj vodi, i lovorov list.

Zagrejte preostalu masnoću, dodajte brašno i pržite da malo porumeni. Kada brašno porumeni isključiti vatru i odmah dodati izgnječeni i sitno seckani beli luk i papriku u prahu i sve dobro izmešati.

Kada pasulj omekša, dodati dodatak u jelo, posuti i pržiti pripremljenim testom uz stalno mešanje pasulja da se testo ne bi grudvilo. Pasulj sa zaprškom kuvajte još 20 minuta, pa ugasite vatru, dodajte mlevenu papriku, sitno seckani peršunov list, probajte i posolite po potrebi.

Pasulj se može poslužiti kao samostalno jelo ili kao prilog uz šnicle od sira, ćufte, dinstanu junetinu, kuvanu sušenu svinjetinu i slično. Podeliti kutlačom od 5dl.
(stil-kurir)
Cekaj da ti se javi neki bivsi vojnik koji je bio kuvar.

Nemam pojma, iskreno ali uživao sam u svakom obroku. Kada si iscrpljen i nema toliko izbora svaki je obrok ukusan. :mrgreen:
Kod mene nije,vecera.Slatki kupus,grask i boranija zajedno.Retko ko je tada isao na veceru,onda smo jeli nesto iz konzervi.

Cekaj da ti se javi neki bivsi vojnik koji je bio kuvar.
Мој друг је био кувар и са њим сам х пута кувао војнички пасуљ.
Ишло се на минимум додатака,бсамо основно. Какви бакрачи са шаргарепом, сушеном паприком и слично. Ко ни се тиме замајавао?
Зато, само оно неопходно!

Мој друг је био кувар и са њим сам х пута кувао војнички пасуљ.
Ишло се на минимум додатака,бсамо основно. Какви бакрачи са шаргарепом, сушеном паприком и слично. Ко ни се тиме замајавао?
Зато, само оно неопходно!
Najpribliznije je posnom pasulju bez ikakvih dodataka,samo blaga zaprska.Samo nije gust,nego corbast i to ne preterano

Poslednja izmena:
Управо то. Тајна је у кувању у великом казану у великој количини. Никада ми у лонцу није имао укус као из казана а начин припреме исти.
И наравно, најјаче ми је када жене пишу о војничком пасуљу?
Смешно, као када би ми писали о улошцима!

a da li ste uz "de gol" pasulj dobijali neko meso kao prilog ? ili je vojska gulila klot pasulj
Ја сам скоро служио војни рок и било је меса, не много... али било је.
У војсци се кува све што може да стане у велики казан, по могућности да тај велики казан може да нахрани све војнике.

ja sam bila uverena da je vojnicki pasulj sa slaninom i da se kuva u velikom kazanu
Ima masti sigurno,posto je velika posuda.Kazan.Ali to je klot pasulj,mozda ima malo luka u zaprsci,ali i zaprska je blaga,ali je ukusan,nema reci.Ne postoji ta izreka dzabe "Kao Vojnicki pasuplj"

Ја сам скоро служио војни рок и било је меса, не много... али било је.
У војсци се кува све што може да стане у велики казан, по могућности да тај велики казан може да нахрани све војнике.
Ti si sluzio Vulinovu modernu vojsku.Toga nekada nije bilo.

Управо то. Тајна је у кувању у великом казану у великој количини. Никада ми у лонцу није имао укус као из казана а начин припреме исти.
covece prekini da pises gluposti i o ulošcima na kulinarstvu ..neumesno je i neprimereno

Ima masti sigurno,posto je velika posuda.Kazan.Ali to je klot pasulj,mozda ima malo luka u zaprsci,ali i zaprska je blaga,ali je ukusan,nema reci.Ne postoji ta izreka dzabe "Kao Vojnicki pasuplj"
stoji po pricama da je vojnicki pasulj nesto najbolje od hrane u vojsci

Ti si sluzio Vulinovu modernu vojsku.Toga nekada nije bilo.
Пратила ме је срећа у војсци што се тиче хране, пошто сам ја на пола војног рока одслужио у касарни "Рифат Бурџовић Тршо", у Новом Пазару. Већином се тамо налазили припадници исламске вероисповести и они су људи који никад не би појели нешто што је њима забрањено или из прљавог посуђа и то је далко чистија касарна него што је била касарна ''Крчагово'' у Ужицу. Тако да је било пасуља (оног посног), пилетине...

Filozofiraš.
Hoćeš da omalovažiš žene u pf Kulinarstvo jer su se ' drznule' da pišu o vojničkom pasulju.

Naravno da ga možeš kuvati i kod kuće, i gde piše da ga samo vojnici kuvaju?
Možda i možemo spremiti vojnički pasulj, a možda i ti koristiš uloške, ko to zna ?!

U staro doba vojske je moralo da bude sve cisto.Nije smelo da bude prljavih tanjira,ili pribora za jelo.Recimo imao sam jednog goranca Mjekicija Jusufa,koji je za dorucak samnom,menjao slaninu sapunusu za jaja.Znaci on je uzimao slaninu,a meni davao jaja.Pitam ga ja posto je to bilo u Skoplju,a onda bilo mnogo Siptara,kako ce ovi tvoji da reaguju,a on kaze bas me briga,ja sam pravoslavac i covek se prekrsti predamno i pred svima.Samo je nastao tajac u kuhinji.On je nastavio da doruckuje,a i ja sa njim.Smejali smo se kao ludi.

Filozofiraš.
Hoćeš da omalovažiš žene u pf Kulinarstvo jer su se ' drznule' da pišu o vojničkom pasulju.

Naravno da ga možeš kuvati i kod kuće, i gde piše da ga samo vojnici kuvaju?
Možda i možemo spremiti vojnički pasulj, a možda i ti koristiš uloške, ko to zna ?!
Већ си могла прочитати, тајна је у казану, количини.
И где си могла да га куваш у таквом обиму? Нема потребе за сујетом, просто то је главна тајна.
Кувао сам са другом у казану за неке прославе и што већа количина бољи укус. Зашто је то тако, не знам али тако је. Никада ми у кућним условима није имао тај укус колико год се трудио.

Back