Gospodine Gage hvala Vam na iscrpnom odgovoru.
Kad sam postavljala pitanje mislila sam na taj MALI dug kako ga zovete,a za ovo drugo usklađivanje nisam ni znala.
Ne znam da li smo zakasnili sa tužbom(za mali dug),jer je prošlo tri godine od tog Rešenja iz 2007 godine,ali u svakom slučaju bi pokušala.Molim da mi na pp pošaljete kontakt za tu advokatsku kancelariju,jer kažete da ima dosta rešenih slučajeva.Ja iskreno nisam još čula da je neko dobio novac (ili to kriju???!!!),pa smo možda i mi zato zakasnili sa tužbom,plašeći se da ćemo imati samo troškove,a nikakvu korist,što je u ovoj zemlji čest slučaj.
Ne znam ni koliki iznos može da se dobije u slučaju dobijanja presude.(tata mi je bio p.pukovnik i mama ima penziju oko 36.000).
Naravno hvala i gospodinu Paji na informaciji o sajtu.
POŠTOVANA GOSPOĐO, pored onoga što sam napisao, izneo bi još i ovo, FOND osporava pravo vašoj majci i obrazlaže da je njena tužba NEOSNOVANA I ZAHTEVA OD suda DA je ODBACI jer je NEBLAGOVREMENA na osnovu odredbe člana
361. Zakona o obligacionim odnosima (ZOO) koji propisuje da ZASTARELOST počinje TEĆI prvog dana posle dana kada je KVP imao pravo da zahteva ispunjenje obaveze, odnosno od dana kada je vašoj majci dostavljeno uskladjeno rešenje o porodičnoj penziji sa Uredbama od 2004. godine i Uredbom od 2005. godine - ako je to rešenje dobila ????
Takodje, fond se oslanja i na odredbu člana
372. st. 1. Zakona OO, kojim je propisano .... da "....povremena potraživanja koja dospevaju godišnje ili u kraćim odredjenim razmacima vremena (kao što je mali dug), .....zastarevaju za TRI godine od dospelosti svakog pojedinačnog davanja".
Međutim, u istom tom ZOO postoji odredba člana 373. st.1. ZOO kojim je takodje propisano da ta POVREMENA potraživanja ...."zastarevaju za PET godina, računajući od dospelosti najstarijeg neispunjenog potraživanja posle koga dužnik nije vršio davanja" .
Isto tako, odredbom člana 366. st. 1. ZOO, propisano je da
"PISMENO PRIZNANJE ZASTARELE OBAVEZE SMATRA SE KAO ODRICANJE OD ZASTARELOSTI" . Ovaj član je PRAVNI OSNOV da i dalje možemo tužiti fond i sudskim putem zahtevamo da nam se izvrši isplata malog duga sa zakonskom zateznom kamatom od dana dospeća pa sve do dana konačne isplate.
Evo zašto, tužena strana, fond SOVO, se stalno u svojim aktima i pred sudskim organima i u svojim dopisima sudu
IZJAŠNJAVA da je
DEO Ministarstva Odbrane a to
ZNAČI deo IZVRŠNE VLASTI - VLADE, koja je stupanjem na snagu odredbe
člana 193. stava 2. Zakona Vojske Srbije od 01.01.2008. godine, PRIZNALA mali dug kao JAVNI DUG i OBAVEZALA se da će u roku od 90 dana doneti AKT kojim će biti regulisano i propisan način isplate tog malog duga (premda to nije uradila ni do dan danas),
samim tim na osnovu čl. 366. ZOO priznanjem VLADE malog duga za JAVNI DUG, se smatra da se ODREKLA od zastarelosti .
Tužbe koje su pokrenute ovde u Niškom regionu (kombinovane kojom se traži isplata malog duga i vanredno povećanje za 11,06 % ili samo za mali dug), branili smo na sudu baš na osnovu odredbe člana 366. ZOO i čl. 373. ZOO.
Stav sudija je i po ovom pitanju različit, jedni koji sude po Zakonu i pravdi, ne samo da prihvataju navedene članove, već imaju i stav, obzirom da se radi o novčanim potraživanjima ličnog dohotka-penzije ZASTAREVANJE počinje nakon 10 godina .
Ovo vam sve objašnjavam zbog velikog uticaja politike na sudstvo u Beogradu i stava, a samim tim i presuda koji oni donose, pa u razgovoru sa advokaticom treba da sagledate i taj deo.Brojeve telefona advokatice su : IVANKA DRAGOVIĆ mob. 064 / 2145258, e-mail :
adv.ivanka@gmail.com .
Kada budete se javili advokatici, samo joj recite da vas je uputio čika GILE, pozdravljam vas i srećno !!!!