Dok ne stigne kompletan Pravilnik,molim one koji imaju nacrt da iznesu u najkracem one delove koji se odnose na UTS,da li se ukida za nas penzionere.kada i kakvi su uslovi za nepovratni kredit od 2.000 EUR.Kada je potrebna potvrda iz bivsih republika,za mene licno iz Hrvatske,da li posle podnosenja zahteva za kredit?Koji znaju odgovore na neka od ovih pitanja molio bih da sto pre odgovore i unapred zahvaljujem.
ZDRAVO SAŠA, pravilnik, po mojim saznanjima će izaći početkom aprila - tokom aprila meseca. Da li će stupiti na snagu sa predvidjenim UPUTSTVIMA ili će ona kasnije biti doneta, neznam, ali iz prakse smatram da ukoliko se ista ne donesu u što kraćem roku, onda i Pravilnik neće imati onakav značaj kakav bi trebao da ima, jer se na osnovu tih Uputstava stiču prava, kriterijumi i uslovi za dobijanje BEZKAMATNIH KREDITA, pravi neki redosled i dele stanovi.
Što se tiče UTS/NTS, on se korisnicima vojnih penzija koji nemaju rešeno stambeno pitanje daje na osnovu novog Pravilnika br. 32/10 i koji je donet i potpisan od strane PREDSEDNIKA SKUPŠTINE FONDA SOVO, penzionisanog generala Gligorijevića . Odlaskom fonda u potpunosti, sa ljudstvom, arhivom, tehničkom i imovinom u okviru RF PIO RS od 01.01.2012. godine, PERSTAJU da važe svi Zakonski i podzakonski propisi koje je doneo MO i FS, a to znači da prestaje da važi i navedeni Pravilnik, koji regulište dobijanja taj NTS a na osnovu toga i dobijanje NEPOVRATNOG KREDITA od 20.000 EU .
Ukidanjem NTS, odnosno Pravilnika 32/10, obzirom da NEMA POGLAVLJA niti odredbe nekog člana Zakona PIO koji reguliše tu našu problematiku i pripadanje te naknade, ukinuće se i pravo na kredit od 20.000 EU.
Članom 2. Nacrta data i ta mogućnost rešavanja stambenog pitanja, ali to neće važiti za korisnike vojnih penzija, već samo za aktivne starešine koji imaju UTS. To bukvalno znači UKOLIKO MO NE DONESE ODLUKU DA I NAMA ISPLAĆUJE NTS umesto FS, mi NEĆEMO imati PRAVO na NTS a samim tim i mogućnost rešavanja stambenog pitanja tim kreditom . ZATO JE TAJ čl. 2 I SPORAN jer ćemo na ovaj način i pod ovakvim uslovima biti DISKRIMINIRANI.
U ovom trenutku to je samo HIPOTETIČKI ali da može biti tako, šanse su realne a po nama šanse DA REŠIMO STAMBENO PITANJE NIKAKVO .
Intervju koji je dao načelnik pukovnik SLAĐAN RISTIĆ, u listu "VETERAN", uvps, TAKODJE nije niti odbacio niti potvrdio KAKO će se rešavati NTS za korisnike vojnih penzija koji nemaju rešeno stambeno pitanje a priznata im je ta naknada. Što znači da je to pitanje i dalje NEIZVESNO i nije rešeno . Iz izvora koje ja imam u ministarstvo finansije MO, za tu namenu i naknadu ne planiraju se sredstva, ali to ne znači da neće biti, jer kraj godine je još daleko .
POTVRDA o vraćanju stana u bivšim republikama je za svakoga potrebna, i one koji rešavaju stambeno pitanje putem dodele stana i one koji dobijaju bilo kakav kredit. Zato i predlažem, ukoliko tu potvrdu niste obezbedili to uradite, jer sutradan nećete imati vremena da to uradite kada se od vas bude zahtevalo da istu podnesete u odgovarajućem roku kako bi ušli u podelu stana ili dobijanje kredita, a SAMIM TIM IZGUBIĆETE PRAVO na rešavanje stambenog pitanja, a tada neće stambeni organ biti kriv, već ćete vi sami biti krivi, jer po onome što sam video kod stambenog organa, naredjeno im je da se strogo drže Zakona i zakonskih propisa vezana za zahtevanje i dostavljanje upravnih akata .
SAŠA neznam gde si sa prebivalištem ali ukoliko imaš mogućnost da idealno rešiš stambeno pitanje, kupovinom kuće sa tim kreditom od 20.000 EU, ODLUČI sa na dobijanje KREDITA. Mnogo je više predenosti i koristi rešavanje stambenog pitanja tim kreditom. Moja saznanja su da za taj kredit do kraja godine je OBEZBEDJEN novac za 1.200 zahteva, do sad je podneto oko 1.100 zahteva. Rešeno je oko 600 zahteva i isplaćeno .
KOLEGA, nije isto da dobiješ BESPOVRATNI KREDIT na tekućem računu i NE VRAĆAŠ ni dinar, kojim kupuješ kuću sa placem i ODMAH POSTAJEŠ VLASNIK svega toga i svoj na svome. A sa druge strane, čekaš stan 20 i više godina i ko zna koliko još, a nakon toga kada ga dobiješ, nećeš otkupljivati po OTKUPNOJ CENI, jer će ona biti ukinuta, već po TRŽIŠNOJ CENI, koju odredi poreska služba opštine-grada i stan otkupljuješ u ratama na 30 godina , a time nisi vlasnik već na neki način suvlasnik stana jer je isti pod HIPOTEKOM . Imajući u vidu sadašnje probleme sa kolegama koji su uzeli kredite i probleme sa plaćanje rata odnosno ulaganje napore da im stan ili kuću ne oduzmu zbog ne plaćanje rata .
Sve su to razlozi, SAŠA, za jednu aktivnost dobijanja što više pravih informacija i ODLUČITI se kako rešiti stambeno pitanje i to ODMAH a ne čekati, jer čekanjem ti niko neće pomoći već ćeš upadati u sve težoj situaciji . Mi smo ovde ubedili i srećno uselili 61 lice u svoje pretežno kuća a nešto i u svoje stanove male strukture . POZDRAVLJAM TE I čujemo se !!!