Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Juce je odrzana svecana sednica UVPS,kojom je obelezeno 19 godina rada UVPS.Sala je bila puna,a bilo je i GOSTIJU,na celu sa NGS generalom Dikovicem.Od predsednika UVPS Draganjca smo culi svakodnevnu jedikovku,ostali gosti su govorili uobicajene fraze,cak je govorio i nas covek u Skupstini Peric,sve same fraze,cista demagogija.Sednici je prisustvovao i covek iz FSOVO Ristic.Ni on,niti general Dikovic,nisu se udostojili da izgovore jednu rec,samo su ustali da ih vidimo kada su najavljeni kao gosti.Licno mislim, da navedena gospoda,koja je imala sta da kaze,nije trebalo ni da dolazi,ako nisu imali sta da kazu nasoj populaciji,pa bar da nas prisutne,pozdrave,cak ni to.Sramota.Ipak,nije sve bilo suvoparno,cast su spasili umetnici ansambla Binicki,Oliver Njego,Milenko Pavlov,Lepomir Ivkovic,Gojko Baletic i jedna dama Danka Stoiljkovic.Da ne bi njih,dzaba bi dolazili.

Poslednja izmena:
Ovogodišnja Parada ponosa zakazana je za 6. oktobar, a uz nju su zakazana još tri slična ulična događaja od kojih je najinteresantnija parada ratnih veterana nazvana Paradom srama.

Ovde možete pogledati/preuzeti emisiju "Oko 11"

Može li Parada ponosa od manifestacije visokog rizika da preraste u priliku za ukazivanje na svaku vrstu diskriminacije u društvu, tema je o kojoj su razgovarali gosti emisije "Oko 11".

Predsednik Saveza ratnih veterana Srbije Mile Milošević rekao je da se država stidi svojih veterana, učesnika rata, ali da oni 6. oktobra neće praviti protest, nego žele da iskažu probleme veterana.

"Imate 500 hiljada veterana, ali se država za njih ne interesuje, ne primećuje ih. Naš skup će biti jako dostojanstven, videće se koliko Srbija ima invalida, majki i očeva koji su izgubili svoju decu, i koliko ima veterana. Namestilo se da to bude 6. oktobar, zakazali smo, i onda čuli da i oni imaju svoju paradu", kaže Milošević.

Jedan od organizatora Parade ponosa Adorjan Kurucz, kaže da sve o čemu govori u javnosti oseća na svojoj koži, i da mu je važno da se "stvari izguraju, kao što je to važno i ratnim veteranima".

"Vidimo nekakve pomake u odnosu na prošlu godinu, promenili smo čitav koncept Prajda, ne samo šetnju, nego i čitav koncept festivala koji će se održati u naša četiri zida", kaže Kurucz.

Meho Omerović, predsednik Odbora za ljudska i manjinska prava i rodnu ravnopravnost Skupštine Srbije, nada se da je Milošević u pravu, da će 6. oktobar biti lep dan, koji će proteći u miru i dostojanstvu, bez krvi, lomljave, tuče, i da će učesnici protesta jasno artikulisati svoje zahteve kako bi im se moglo pomoći.

"Smatram da svi koji imaju problem i čija su prava ugrožena, imaju pravo na protest, imaju pravo da skreću pažnju na sebe i da traže da im se pomogne, ali uz korektan odnos jednih prema drugima, i ravnopravan tretman od države", kaže Omerović.

Kurucz kaže da se unapred raduje 6. oktobru, da se nada da će se ljudska prava poštovati, kao i ranjive grupe koje uopšte ne mogu da se čuju. "Prija mi još jedan skup istog dana, jer nam je zajedničko to što neka prava ne možemo da ostvarimo, nemamo adekvatnu komunikaciju sa nekim institucijama".

Milošević se slaže i navodi da se "tim problemima niko ne bavi, i da je to strašno".

Krivci za probleme veterana

Meho Omerović smatra da za probleme unutar organizacija ne treba kriviti Rasima Ljajića, kojeg je Milošević prozvao kao jednog od krivaca, i za čijeg se mandata kao ministra rada i socijalne politike nisu rešili brojni problemi veterana.

Kurucz najavljuje da će utorak 2. oktobar biti posvećen porodici, deci, da će gostovati pripadnici gej populacije koji će pričati o odnosima sa svojom decom. "Jedne te iste argumente slušamo već četiri godine, nema tu ničeg novog", navodi Kurucz.

Meho Omerović ističe da rizična tačka može biti bezbednosno pitanje, a Kurucz navodi da iskustvo 2010. godine, kada se navodno govorilo o mirnim skupovima, nije dobrog donelo, i da se on toga plaši.

"Mi imamo zahtev da se procesuiraju sve osobe koje su pretile tokom organizacije prošlogodišnjeg Prajda, ne postoje nikakve sankcije za takve pretnje", kaže Adorjan Kurucz.

Milošević takođe navodi da svako ima pravo da se bori, ali bez nasilja. "Mi ćemo Vladi i Skupštini podneti zahteve, najpre Zakon o ratnim i vojnim invalidima, pa ćemo tražiti smenu pomoćnika ministra, pa da se ispita kome su date pare, koji projekti žive, koji ne žive", kaže Milošević.

Omerović navodi da je pre tri godine uhapšena grupa koja se bavila kriminalom sakrivena iza lažnih invalidskih penzija, "To što Milošević govori nije netačno, istraga traje, i na njenom kraju ćemo saznati šta se dešavalo", navodi Omerović.

Nekoliko manifestacija 6. oktobra

"Održava se nekoliko manifestacija 6. oktobra, građani će prisustvovati i prenosu moštiju kneza Pavla Karađorđevića, biće tu i protesti Obraza, ali to sve treba odvojiti", kaže Omerović i upozorava na letke koji su se pojavili na Vračaru a koji najavljuju linčovanja predstavnika Parade ponosa.

"Ako tog dana bezbednost ne bude na najvišem nivou, biće to tužan dan za nas", kaže Kurucz, i navodi da je prošlogodišnji Prajd zabranjen, kao i da se taj slučaj nalazi pred evropskim sudom.

Milošević predlaže da dva protesta mogu da idu i istom maršrutom, kaže i da se ne plaši, jer veruje da protest neće biti zabranjen i da će proći u miru.

Omerović navodi da bi noć 6. na 7. oktobar bila idealna ako bi svetski mediji prenosili mirnu sliku, demonstracije koje bi protekle na takav način da svako od države traži ono što mu pripada, sa životom u nadi da će svoje želje jednom i ostvariti.

Milošević zaključuje da će rezultat toga dana biti da se njihov glas više čuje, a Kurucz se nada da neće biti štete, povređenih ljudi i slike koja je 2009. godine otišla u svet.

Evo sta je dikovic teo da kaze a i Draganjac i ostala bagra.

Zahvalna svima koji ovde ostave informaciju tako da imamo jasniju predstavu gde smo i gde su nam potonule nade.

".Od predsednika UVPS Draganjca smo culi svakodnevnu jedikovku,ostali gosti su govorili uobicajene fraze,cak je govorio i nas covek u Skupstini Peric,sve same fraze,cista demagogija" piše sasa023.

Draganjac i treba da kuka, mene zanima pusti li jedan vapaj za nas nad kojim stambeno u MO vrsi institucionalno nasilje?
Svi smo svesni da pare nisu problem, PARA NEMA!
Postoje rešenja koja ne zahtevaju pare vec samo dobru volju aktuelnog ministra. Nama bez stana bi život promenila izmena Pravilnika za rešavanje stambenih potreba tako, što ce se podele vršiti po DUŽINI ČEKANJA a ne po statusu kandidata!!!

Prednost u raspodeli stanova u odnosu na vojne penzionere imaju civilna lica zaposlena u MO jer su kategorijama lica rangirani iznad penzionisanih generala i admirala! Tako je stan dobila sekretarica jednog bivseg ministra koja je imala 100 bodova manje od mene. Još čuvam žalbu na koju nije odgovorio niko.

"Omerović navodi da bi noć 6. na 7. oktobar bila idealna ako bi svetski mediji prenosili mirnu sliku, demonstracije koje bi protekle na takav način da svako od države traži ono što mu pripada, sa životom u nadi da će svoje želje jednom i ostvariti."
Takav je i odnos vlasti prema ovakvim okupljanjima. Ukratko, slikajte se kako bi svet video da vam ne branimo da protestujete.
U emisiji "OKO11" Milosevic govori o parama za vojne veterane koje su nestale.To JESTE glavni uzrok ovolikog broja ugrozene i margilozovane populacije u Srbiji kojoj pripadamo i mi.
Ministar Vučić na svom FB profilu juče je napisao :

Александар Вучић
Јуче
Иза корупције стоје моћни и опасни људи
Нисам сигуран хоћемо ли битку успети да добијемо. Једино што могу да кажем је да ћемо скупо продати своју кожу. Толико су моћни и опасни ти људи... Обећавам Вам да без обзира на то колико тешко буде било, јер се боримо против опасних људи, ми нећемо стати док год се не изборимо против ове пошасти!

Jutros na Twitteru :
Rodoljub Sabic
Po broju tužbi Sudu u Strazburu smo"uz rame" zemljama sa višestruko više stanovnika!Popraviti stanje našeg pravosuđa-prvorazredni prioritet.

Naši zahtevi politicarima moraju biti realni i ispunjivi.To podrazumeva akciju svih vojnih penzionera za izmenu diskriminatorskog pravilnika,i onih koji su se stambeno obezbedili,jer je uvredljiv za sve!! Ako i dalje ovakav tretman prema vojnim penzionerima bez stana dopustiamo, logican sled je da ce nam oduzimati i ostala stecena prava sa cime se vec suočavamo.
KAKO MOŽEMO TO URADITI?
TAKO, što o ovoj diskriminaciji treba pisati svako od nas u svim sredstvima informisanja koja su nam dostupna a to je izvodivo i elektronskom poštom. Osim ministru i predsedniku , pisanja na FB i Twitteru,o nama trebamo pisati novinama koje se predstavljaju kao nezavisne (Informer napr.) Zaštitniku građana Republike Srbije...itd.o čemu je pisao i GAGE07
POKRENIMO SE jer ni bog ne može pomoći čoveku ako on ne čini ništa kako bi pomogao sebi.U to smo se vec uverili kroz decenije koje smo preživljavali.

Pozdrav ljudi, vidim izneti su neki predlozi, ok drago mi je da ovo nadam se ide nekud. Sto se mene tice za sad bi za pocetak bilo cini mi se najlakse organizovati mirne demonstracije, od onog sto je GAGE ispredlagao, i ja sam ZA zajedno sa Majkom, da izadjemo sa vama i svim onim Ofic./PodOfic. koji su osteceni u osnovnim ljudskim pravima zadnjih 25 god., a to je oduzimanje i neresavanje krova nad glavom/stambenog pitanja, iako smo davno ispunili sve uslove za dobijanje istog, tacnije moj pokojni Otac.

P.S. kuca u kojoj mi je umro Otac je od gastosa iz nemacke. Covek kad je cuo za vest, rekao je "da mu ne pravimo cirkus". Jos jedan od bezbroj sto suludih sto normalnih razloga, zasto bi bilo lepo da imamo svoj kutak, svoj krov nad glavom pa da i mi mozemo normalno da tugujemo za svojim najmilijim i to bez da bude cirkus, stvarno mi je zao sto sam ovo morao da dozivim ali eto. Ljudi su postali toliko bezosecajni za nas beskucnike da je to cudo da jos nisam ubio nekog od tih silnih gazda, prosto muka mi je njih. Nije mi bitna kvadratura stana, neka je mali, samo da smo ja i Majka mirni i da smo svoji na svome.

I sta biiiii, nista od demonstracija????, cemu vama sluzi ovaj forum uopste, samo da iskalite bes na tastaturi, pricajte sa kolegama penzionerima koji su zivi, pozovite aktivne oficire, svima je u interesu ovaj problem i njegovo resavanje. Pa necemo valjda samo ovde da pisemo i cekamo da se oni sete, to smo videli u zadnjih 25godina kako se vlast setila nasih problema, meni je stvarno zao, ali ovaj put vi ste ti koji moraju da izadju na ulicu i kazete sta mislite o celoj problematici. Ako imate bolju ideju vi je iznesite. Pozdrav svim postenima ljudima.

Moja tuzba za za dug od 2004.-2007. ni posle 3 godine nije resena. Advokat me uverava da vise od godinu dana predmet stoji u visem sudu. Da li je to moguce i da li vam je poznato da jos ima onih koji cekaju?

Moj deda je dobio pre mesec dana, ali sta se desilo na kraju kada je drzava videla da ima prevelike troskove, (do pre tri meseca drzava je placala troskove spora), sada padaju na teret onoga ko je podneo, tako da uz troskove advokata ovi troskovi ispadnu veoma veliki...
slucajno sam se nasla na ovoj temi, deda mi je vojni penzioner, otac je jedno vreme bio vojno lice pa je presao u civile.... a majka mi je ceo zivot radila kao civil kod vojske... tako da sam upoznata sa situacijom u nasoj vojsci.....

Poslednja izmena:
Poštovane kolege,beskućnici,uskoro i bez penzija a i plate su na klimavim nogama,čuli ste sigurno izjavu ministra DINKIĆA a sada bi bio najsretniji da nas obmanjuje kao za onih 2000evra ali se bojim da je sada u pravu i iznosi istinu! Javni dug je probio sve margine a za to su nas usrećili sada već bivši a za svoje laži, iznošenje neistine,prikrivanje pravog stanja nikome ni dlaka neće da fali!? Eto odakle Šutanovac gradi poslovne i stambene prostore a kod drugih milionski kontovi na stranim bankama a mi....Čini mi se da smo pred bankrotom kao Grčka i ostali (ne mseju još da objave ) i prvo što će i ovi sada na vlasti da urade je SNIŽAVAJ PENZIJE jer zaboga oni su doveli do ovakvog stanja!!! Gospodo, ništa od naših stanova,povećanja penzija,isplate malog,velikog duga,usklađivanje koeficijenta i svega ostalog!??
Izigrani smo od lopova,pa ih i majke sada prizivaju da napuste politiku,kao to nije za njih,da se bave svojom profesijom za to su se školovali itd.itd....kao pošteni su a sve opet sračunato i izrežirano kako da izmigolje od lica pravde (a hoće jer prava,pravde i sudstva gde se to utvrđuje nema) za zlo koje su naneli ne samo nama već svom poštenom narodu koji jedva sastavlja kraj sa krajem a oni se razmeću po vilama kao carevi!!! Istina je surova i teška ali stvari stoje ovako i ničemu se dobom ne možemo nadati. Prezaduženi smo a za to su krivi penzioneri,naročito KVP. Eto tako...

Poštovane kolege,beskućnici,uskoro i bez penzija a i plate su na klimavim nogama,čuli ste sigurno izjavu ministra DINKIĆA a sada bi bio najsretniji da nas obmanjuje kao za onih 2000evra ali se bojim da je sada u pravu i iznosi istinu! Javni dug je probio sve margine a za to su nas usrećili sada već bivši a za svoje laži, iznošenje neistine,prikrivanje pravog stanja nikome ni dlaka neće da fali!? Eto odakle Šutanovac gradi poslovne i stambene prostore a kod drugih milionski kontovi na stranim bankama a mi....Čini mi se da smo pred bankrotom kao Grčka i ostali (ne mseju još da objave ) i prvo što će i ovi sada na vlasti da urade je SNIŽAVAJ PENZIJE jer zaboga oni su doveli do ovakvog stanja!!! Gospodo, ništa od naših stanova,povećanja penzija,isplate malog,velikog duga,usklađivanje koeficijenta i svega ostalog!??
Izigrani smo od lopova,pa ih i majke sada prizivaju da napuste politiku,kao to nije za njih,da se bave svojom profesijom za to su se školovali itd.itd....kao pošteni su a sve opet sračunato i izrežirano kako da izmigolje od lica pravde (a hoće jer prava,pravde i sudstva gde se to utvrđuje nema) za zlo koje su naneli ne samo nama već svom poštenom narodu koji jedva sastavlja kraj sa krajem a oni se razmeću po vilama kao carevi!!! Istina je surova i teška ali stvari stoje ovako i ničemu se dobom ne možemo nadati. Prezaduženi smo a za to su krivi penzioneri,naročito KVP. Eto tako...

Ne bi smeli da budemo rezignirani nego bi trebali da se ozbiljno ujedinimo i reorganizujemo. Do sadašnja praksa da se prava traže-ne traže,da se stanovi i krediti i izmene Pravilnika podržavaju-ne podržavaju,da se oko poreza za oružje imaju različiti zahtevi,da se delimo na generale,oficire i podoficire u penziji hoćeš-nećeš itd.itd. je loša praksa i do sada nije dala nikakve rezultate. Država je zaista u problemima i to ni mi ne možemo sporiti ali to ne znači da se sa nepravdama može nastaviti. Mi svi u suštini imamo otprilke sličnu grupu problema i sa tim bi neko trebao da upozna novu Vladu:

1. Stmbeni problem i problem kredita,
2. Problem penzija i penzijskog duga 2004.-2007 te 11,06% od 2008,
3. Problem nejednakih penzija , i onda kada se radi o istom činu,stažu,pl.grupi i ostalom, u zavisnosti kad je ko otišao u penziju,
4. Problem plata AVL i penzija PVL u odnosu na prosek plata u privredi (koeficijent),
5. Problem primene Zakona o oružju (npr. nabavka revolvera je izvršena na potpuno isti način za sva PVL i neki plaćaju porez na njih već preko 10 godina a neki ne jer im se tretira kao trofejni - porez je razrezan tako da je za dest godina plaćeno poreza više nego što je vrednost pokretna stvari. Npr.oficir JNA koji je bio u VRS naredbom je nagrađen sa pištoljem 7,62mm povodom Dana RS - 09.01.1993.godine i to sa posvetom i mora da plaća porez za svoj ratni trofejni pištolj jer mu nije dodeljen u VJ i plus plaća i na revolver 357 - kao da je bio u tuđinskoj Vojsci - umesto nagrade on je još kažnjen - zar se tako odnosimo prema oficirima veteranima),
6. Problem penzionisanih starešina-veterana koji su bili 1 do čak 4-5 godina na ratštu i koji sem dvostrukog radnog staža nemaju ništa od toga što su bili na svim tim ratištima - npr.pravo na negu, veću penziju makar za neki sitni dodatak da bi se to jednostavno videlo na penziji,ne pozivaju se na proslavu recimo Dana RS,nisu dobili nikakvu spomen medalju ili odlikovanje gde bi se odalo dužno priznanje za sve svoje žrtve i žrtve svoje porodice itd.itd. Ovde valja imati u vidu da je to vreme za te ljude u materijalnom a i svakom drugom smislu uglavnom izgubljeno i za njih i za porodice a i ima bitnog uticaja na njihovo zdravlje,
7. Problem prava na 1 svečanu uniformu i pravo nošenja iste sa odgovarajućim oznakama i odlikovanjima (makar na svečanostima i danima jedinice,države,Vojske,Roda ili Vida itd.)

Naveo sam samo neke probleme oko kojih bi se trebali okupiti svi i sa rešenjima za iste jedinstveno izaći sa svojim zahtevima pred Vladu i pokušati pronaći kompromisna i zajednička rešenja koja ne moraju biti npr.isplaćena odmah ali da se jasno odrede rokovi za pojedina pitanja. Za pojedina pitanja rešenja se mogu pronaći odmah jer ni ne iziskuju neka naročita MFS.

Ovde se postavlja ozbiljno pitanje da li su ovi koji su vodili naša udruženja do sada zaista odgovorno vršili svoje dužnosti pa ako treba da ih promenimo i dovedemo nove ljude koji će znati pregovarati i razgovarati sa MO,MF Predsednikom Vlade,Predsednikom države itd.

Naravno postoje i drugi načini borbe i otpora za vraćanje dostojanstva penzionisanih starešina i treba odlučno izaći sa zahtevima. Bez rešavanja ovih pitanja nema govora o dignitetu ni PVL a ni same države. Pogledajte samo šta rade Miroslav Ilić (nacionalna penzija - za čega?) i Dragan Šutanovac (brzi graditelj i vlasnik brojnih stanova) pa će vam sve biti jasno.

Poslednja izmena:
POŠTOVANI KOLEGE, mnogi su podnosili ZAHTEVE za uskladjivanje vanrednog povećanja za 11,06% i donošenja rešenja ili isplatu razlike . Rešenjima RF, poslata kao odgovor na podnete zahteve, je odbijao sve zahteve sa obrazloženjima da nas to vanredno povećanje od 11,06% NE PRIPADA zbog odredbe člana 75. Zakona o PIO te da mi nismo bili u sistemu RF PIO tokom 2007. godine pa samim tim nas to povećanje ne pripada .

U cilju osporavanja navoda u obrazloženjima donetih Rešenja od strane RF PIO, sastavio sam ŽALBU koju podnosimo svi KVP . Uvidom u istu, ukoliko smatrate da ŽALBOM osporavate navode RF, predlažem vam da istu podnesete i dostavite DIREKCIJI RF PIO u Beogradu preko svoje filijale RF u mestu prebivališta. POZDRAV SVIM FORUMAŠIMA I KORISNIKA VOJNIKA PENZIJA !!!!!!!!!!!!!!

________ ________
бр. досијеа бр. решења

јмбг : _________________

РЕПУБЛИЧКОМ ФОНДУ ЗА ПЕНЗИЈСКО
И ИНВАЛИДСКО ОСИГУРАЊЕ - ДИРЕКЦИЈИ
РЕПУБЛИЧКОГ ФОНДА - БЕОГРАД

Mени, _____________________________, из _____________________________, као жалиоца, dana _____________. godine уредно ми је достављено решење РФ ПИО, директора Филијале Ниша, као првостепеног органа, под бројем ______________ од ____________. године, и незадовољан оваквим решењем тог органа, сходно одредбе члана 99. става 1. Закона o ПИО, изјављујем следећу,

Ж А Л Б У

З б о г :

Повреде правила поступка,
Погрешно утврђеног чињеничног стања и
Погрешне примене материјалног закона,

Оспоравајући ожалбено решење у целости.

О б р а з л о ж е њ е

I ПОВРЕДА ПРАВИЛА ПОСТУПКА

Мој захтев, као кориснику РФ запослених преко филијале РФ Ниша, којим сам захтевао усклађивање пензије за 11,06% почев од 01. јануара 2008.године па надаље, те једнократном уплатом дa Фонд изврши исплату закинутог дела пензије са законском затезном каматом од доспећа до коначне исплате, оспореним решењем је, одбијен као неоснован .

Првостепени орган тиме је начинио низ повреда правила поступка а на основу погрешно утврђеног чињеничног стања, на моју штету, погрешно је применио материјално право.

Наиме, како је и сам првостепени орган утврдио у поступку, одредбом члана 261. Закона о Војсци Југославије, фонд за СОВО је донео ново решење којим је извршио усклађивање пензије и утврдио нов пензисјки основ у складу са Уредбама о платама у Војсци СЦГ („Сл. СЦГ“, бр. 35/04 и 42/05) .

2

Међутим, ступањем на снагу Закона о Војсци Србије од 01. јануара 2008. године, одредбом члана 193. става 1. Закона, прописано је да се усклађивање износ пензија војних осигураника остварених до дана ступања на снагу овог Закона, као и пензија остварених по ступању овог Закона на снагу, врши по динамици и на начин утврђен Законом којим се утврђује пензијско и инвалидско осигурање (Закон ПИО) , мени као жалиоца, Фодн за СОВО а сада и РФ ПИО као правни следбеник, не признаје ми право на спорно ванредно усклађивање пензије за 11,06% од 01.01.2008. године.

Законодавац оваквом постављеном законском формулацијом и начин усклађивања војних пензија, од дана када је ступио на снагу Закон о Војсци Србије, не само да се разликује од начина на који је то питање уређено Законом о ВЈ, већ се и положај корисника војних пензионера у оквиру РФ запослених ни у једном сегменту не разликује од положаја осталих пензионера РФ ПИО, самим тим и право на сва усклађивања пензија од 01.01.2008. године донета од стране РФ ПИО.

II ПОГРЕШНО УТВРЂЕНОГ ЧИЊЕНИЧНОГ СТАЊА

Одредбама члана 73. наведеног Закона о ПИО предвиђено је да се за 2006., 2007. и 2008. годину пензије, изузетно од чл. 21. тог закона а сагласно одредбе чл. 75. истог закона, РФ ПИО својим Решењем бр. 01. број 181-431/08 од 25. 01. 2008. године, извршио ванредно усклађивање пензија за кориснике-осигуранике РФ запослених за 11,06% од 01.01.2008. године .

Како ванредно усклађивање пензија и вредности општег бода за тај проценат, је донето у 2008. години са важношћу исплате од 01.01.2008. године, и односи на све кориснике пензија РФ ПИО (не изузимајући кориснике војних пензија), у моменту повећања је постојао, и дан данас постоји један РФ ПИО као самостално правно лице од 01.01.2008. године .

Наиме, током 2007. године су постојала 3 посебна Фонда, РФ запослених, РФ пољопривредника, и РФ самосталне делатности. Уредбом о начину обезбеђивања услова за ПОЧЕТАК рада Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање, 05 број 110-6569/2007 у Београду од 04. октобра 2007. године, („СлГл“, бр. 91 од 05. Октобра 2007.год.), спојена су ТРИ фонда :

Републички фонд за ПИО запослених, РФ ПИО самосталних делатности и РФ ПИО пољопривредника у ЈЕДИНСТВЕНИ РФ ПИО је заживео као правно лице и почео да функционише од јануара 2008. године, када је ступила на снагу и одредба члана 193. става 1. Закона Војске Србије којом су и корисници војних пензија прешли, у оквиру РФ ПИО РС, за усклађивање вредности бода односно пензија .

Наводи првостепеног органа су неосновани јер спорни члан 75. Закона ПИО („Службени гласник РС“, број 85/05 ), од 2005. године до 2007. године, се односио и важио је само за пензионере Републичког фонда за пензијско и инвалидско осигурање запослених, а од 2008. године важи за све пензионере у Републици Србији па и за кориснике војних пензија од када се усклађивање њихових пензија врши по динамици и на начин утврђен законом којим се уређује ПИО.

3

Поставља се питање, како и на основу које одредбе Закона пензионери РФ ПИО самосталних делатности и РФ ПИО пољопривредника, који такође током 2007. године, нису
били у систему РФ запослених, им је признато право, усклађена пензија за 11,06 % од 01.01.2008. године и извршена исплата .

Оваквим тумачењем и ставом, првостепени орган, злоупотребом службеног положаја крши одредбу члана 70. Устава Републике Србије и члана 21. став 1. Устава Републике Србије – ЗАБРАНА ДИСКРИМИНАЦИЈЕ – којом је прописано да су пред Уставом и Законом сви једнаки и имају сва права, што конкретно, у мом случају, је нарушена баш ова основна одредба која прописује забрану дискриминације .

Корисницима војних пензија, право на спорно повећање потврђено је и донетом препоруком ЗАШТИТНИКА грађана Републике Србије, 17-608/11 дел.бр. 23033 од 11.11.2011. године, када је ступила на снагу и одредба чл. 193. Закона о Војци Србије .
Током поступка у свом образложенју донете препоруке у свом образложењу, је утврдио да законодавац РФ ПИО донетим Решењем, није наводио и правио разлику о којим пензијама се ради, самим тим није изузимао кориснике војниих пензија, или правио разлику о томе ко и када је остварио пензију код других органа, већ констатовао да је Решење општег карактера и повећавају све пензије за 11,06% од 01.01.2008. године .

У конкретном случају, како се пензије војних осигураника од 01.01.2008. године усклађују по динамици и на начин утврђен законом којим се уређује ПИО, заштитник грађана констатује да Фонду СОВО, као првостепеном органу није било дато за право да цени решење већ да исто примени по службеној дужности сходно одредби чл. 193. става 1. Закона о ВС и члана 5. става 1. Уредбе о начину остваривања и престанку права из пензијског и инвалидског осигурања .

УСТАВНИ суд, у поступку поднетих Уставних жалби, на својим седницама и донетих ОДЛУКА, тачком 1. усвајана је уставна жалба и утврђена повреда права на правично суђење зајамчено чланом 32. става 1. Устава Републике Србије, оценивши да је неприхватљиво становиште да је Управни одбор Фонда за СОВО овлашћен да одлучује о постојању услова за ванредно усклађивање пензија, те да непостојање општег акта Управног одбора тог фонда о ванредном усклађивању пензија онемогућава да се призна право на спорно 11,06% .

Ово стога што се пензије војних осигураника од 01.01.2008. године усклађују по динамици и на начин утврђен законом којим се уређује ПИО, те да је Закон о ПИО једини општи акт на основу кога се тим корисницима могу вршити усклађивања пензије, па и предметно ванредно усклађивање од 11,06% .

Поред тога, Уставни суд оцењује да акт о усклађивању пензија, који доноси надлежни орган организације у којој се остварују права из ПИО (Фонд за СОВО, а сада РФ ПИО као правни следбеник), по својој природи није општи акт, већ акт техничко-спроведбеног карактера донет у поступку извршавања законом утврђених обавеза Фонда.

Њиме се не уређују права и обавезе осигураника, већ се, сагласно начину и методу утврђеном законом, одређују конкретни проценти усклађивања пензија, на основу званичних статистичких података .

POŠTOVANI KOLEGE, pošto je ŽALBA duža nego što je dozvoljena veličina teksta, šaljem vam 4 stranicu ŽALBE kao dopunu poruke, PPOZDRAV SVIMA !!!!

4

III ПОГРЕШНЕ ПРИМЕНЕ МАТЕРИЈАЛНОГ ПРАВА

Код изнетог стања ствари, није могуће објаснити да у Републици Србији, РФ ПИО призна ванредно усклађивање за 11,06% и исплати преко 1.500.000 (милионипетсто хиљада пензионера) свим пензионерима РФ, сем војним пензионерима, који су такође у систему цивилног РФ ПИО од јануара 2008. године, НЕ ПРИЗНАЈЕ ПРАВО и немају право на исплату овог повећања, па је и због тога, у односу на мене, су нарушене наведене Уставне одредбе .

Уколико, и хипотетички прихватимо да корисници војних пензија нису испод предвиђеног просека од 60%, имајући у виду да су корисници војних пензија са стручном спремом средње, више и високе стручне спреме и пензионисани у духу одредбе члана 42. и члана 43. Закона ПИО, са продуженим пензијским стажом преко 40 година, услов за ванредно усклађивање пензија није висина једне или групе пензија већ се у овом случају ради о просечној пензији, коју сачињавају најниже и највише пензије .

Самим тим, поставља се питање, колики је просек исте популације и са истом стручном спремом пензионера у оквиру РФ ПИО РС и уколико иста категорија пензионера у РФ ПИО РС, није била испод предвиђеног просека од 60%, како је РФ ПИО њима признао то право и исплатио исте у оквиру исплате свих пензионера у Р. Србије .

Самим тим са правом се поставља питање ... „право или политика – политика или право „..... Зато и завидим политици, јер она може да се препусти праву и тиме може бити веома демократска. Међутим у супротном, препуштањем примата политици у односу на право (што је у мом случају) и право и политика, догодиће се да више неће бити ни права ни политике, односно тада више неће бити владавине права ни демократије.

Обзиром да првостепени орган није поступио у складу са горе наведеним одредбама Закона и Уредби, и није ускладио пензију, односно без оправданог разлога врши месечну исплату у мањим износима од оних који припадају мени као жалиоца, што је и основ за подношење захтева и ове жалбе, тиме је мени причинио штету са обавезом да ми исту надокнади .

Из изнетих разлога, сматрам да је моја жалба у свему основана и предлажем другостепеном органу да уважи моју жалбу и на основу члана 102. става 1. Закона o ПИО, поништи Решење првостепеног органа, и изврши усклађивање пензије за 11,06% са датумом од 01.01.2012. године тако што ће донети ново Решење одређивањем ЛИЧНОГ БОДА у духу Закона o ПИО са важношћу од 01.01.2012. године .

Ж А Л И Л А Ц

Prvi i osnovni problem je nereseno stambeno pitanje.
gosp. GAGE bi stvarno mogao da oladi sa ovolikim stranicama gde sakriva prave postove sa pravim problemima, mislim da nije u redu sa njegove postenjacke strane prema gore kolegama koji isticu prave probleme.

P.S. Pozdrav svim postenim ljudima.

LAKSE, prvi i osnovni problem nerešenog stambenog pitanja je TVOJ PROBLEM i nije UNIVERZALNI kao što su PRAVNA POTRAŽIVANJA preko 47.000 korisnika vojnih penzija. Mnogo puta nisam hteo da komentarišem tvoje KRITIZERSKE komentare, ali ti si DEČKO kojeg je MAJKA rodila sa ČIPOM u glavi da bude samo KRITIZER bez neke VIDNE sposobnosti ili ZNANJA ne samo da SEBI pomogne oko tog svog problema već i drugih ljudi koji imaju isti taj nerešen problem - stan -

Ja sam tebi i još nekima objasnio da imam rešeno stambeno pitanje a napisao sam na NACRT novog Pravilnika PRIMEDBE i PREDLOGE u 14 stranica - ŠTA SI BRE TI URADIO - NIŠTA - samo znaš da kritikuješ ljude koji mnogo više nastoje od tebe da reše i tvoj i problem drugih kolega.

Objasnio sam ti zašto je teško organizovati bilo šta radikalno. Što BRE ti ne IZADJEŠ SAM PRED MNISTARSTVOM I ŠTRAJKUJEŠ ČIME ŽELIŠ, SAMO NEKA TE PRIMETE I VIDE KAKO BI IZNEO SVOJ I PROBLEM SVIH KORISNIKA VOJNIH PENZIJA BEZ STANA.

Medjutim, kako jako slabo poznaješ i tu problematiku , ti si stvarno rodjen da samo KRITIKUJEŠ i ništa više, to je dečko DEMAGOGIJA i FILOZOFIJA .

Poslednja izmena:
ako..tako sve treba i da bude...pripadnici vojske bi trebali biti najorganizovaniji deo drustva...ali ne moze se nista uciniti pored tolikih poltrona i sicardjija...[/QUOTE

Sve teže mi pada da čitam ove stranice. Beznađe, frustracija i dezorganizacija.!Mislite li bar po nekada, koliko je teško porodicama vaših preminulih kolega, nihovoj deci i suprugama koji su ih pratili kroz njihova službovanja i seljakanja? Ovo je ustvari pitanje za one koji nas zastupaju u UVPS, ovde sam ga stavila kako bih podelila Pajinu nemoc i bes.

ako..tako sve treba i da bude...pripadnici vojske bi trebali biti najorganizovaniji deo drustva...ali ne moze se nista uciniti pored tolikih poltrona i sicardjija...[/QUOTE

Sve teže mi pada da čitam ove stranice. Beznađe, frustracija i dezorganizacija.!Mislite li bar po nekada, koliko je teško porodicama vaših preminulih kolega, nihovoj deci i suprugama koji su ih pratili kroz njihova službovanja i seljakanja? Ovo je ustvari pitanje za one koji nas zastupaju u UVPS, ovde sam ga stavila kako bih podelila Pajinu nemoc i bes.

Ovde ima istine za razliku od GAGE koji je toliko branio sistem koji je bivsi Ministar izmislio a to je 20.000eura kradita i to bespovratnog. E sad, on covek zivi u NIS i to je ok cifra za NIS, ALI sa kojim pravom je dosao ovde i nama koji zivimo u i okolo Beograda a uz to smo jos i ostali bez voljenih koji su najvise i zasluzili ovo sto cekamo i bili nam smisao zivota, tj. njihovo ucenje i vaspitanje da bi kasnije cela drzava posrala se po njima da bi tako i nase vaspitanje palo u vodu pljas. Uvek sam bio posten prema svima, trudio se da saslusam svakog, da pomognem svakom ako vidim da mu tesko ide, na poslovima sam izgarao da bi mi se kasnije smejali jer nisam niciji rod, komsija ili drugar koji je dosao u firmu preko nekog. Na jednom radnom mestu pretili su mi posle 3 meseca rada ubistvom, i to sam gazda te firme, da bi sto pre napustio privatnu firmu da ne bih morali RETROAKTIVNO da me prijavljuju i tako se sve gomilalo da mi je pun ***** svega danas sa 33 godine. Jeste, tata mi je bio Oficir, sta sam ja trebao da budem po strucnom misljenju mog nadredjenog staresine u Vojsci Srbije, trebao sam da budem uzor drugim vojnicima zato sto je u mojoj kuci po njegovom shvatanju bila kasarna, a ne jedan normalan dom koji je moj pokojni otac pokusao da stvori, nazalost bezuspesno jer su dusmani izvojevali pobedu. I kroz taj sam pakao morao da prodjem i milion nekih bolesnih situacija samo zato sto sam sin Oficira, a po njima je to bogom dat, a po mom skromnome misljenju jedan totalno zbunjen u to vreme mlad covek koji tek sad vidi da je bio maltretiran, izmobingovan i pitaj boga sta sve ne ako cemo po Engleskim zakonima.
Dragi gospodin GAGE je zaboravio da me nahrani sa jos jednim epitetom a to je da sam jos i MEDIOKRITET, mislim da bi mu one dve reci stale u ovu jednu. Pozdrav svim postenim ljudima.

P.S. ne mogu sam GAGE da izadjem, bilo bi malo smesno i nerealno, ali ako bi se svi skupili kao sto rekoh, da izasao bih zajedno sa svima koje znam i koji bi podrzali nasu borbu za osnovnim ljudskim pravima, nazalost doslo je do tog termina.
Sto se tice tvojih dugometraznih postova tipa tuzbi i nekih e-mail odgovora, pa mene prvog to ne zanima, a onog koga zanima uradi to kao svi normalni ljudi na ovom forumu pa upotrebi PP=posalji e-postom preko Krstaricinog sistema.
Glupo je ovde svadjati se medjusobno ali ja samo skrecem paznju i on to zna jos od davno da taj kredit nije resenje za sve ljude, i da neki zele da im se vrati ono sto im je ukradeno ili ovde ili u jednoj od bivsih drzava SFRJ i da on nema pravo da nekom nabija na nos da je kredit jedino i pravo resenje, e pa nije, ima jako puno resenja samo da vidimo jesu li ovi sad sto vladaju iole pametniji i posteniji od predjasnih kojima smo dali sansu posle milosevica a oni nas zajebase i pokradose i nikom brale nista. Valjda su Hrvati i Slovenci od ovih i pobegli, sve nekako postaje bistro i cisto, otkrivaju se sami, koga ce da lazu kad nas polako ubijaju ovakvi kao sto su neki na ovome forumu, potpora vlasti u sakrivanju istine. Josip Broz je bio bravar i zao mi je sto mu ideja nije nastavila da zivi jer je ta Juga bila kao sto je Velika Britanija, al eto neki su hteli san Velike Srbije umesto Jugoslavije i danas smo tu gde smo, institucije moramo da dizemo iz pepela a sve smo imali, sve zbog pohlepnih skotova.
I sad mi covek kaze sta si ti uradio, evo sprecavam tebe da sakrijes nasu tugu koja traje preko 20 godina i nateras ljude da se masovno odreknu svojih stanova za neke pare koje lebde u vazduhu, sto je najsmesnije i tamo su napravili listu cekanja, jel ti sad jasno sta radim, a to je pocetak, posto sumnjam u tvoju iskrenost.

ako..tako sve treba i da bude...pripadnici vojske bi trebali biti najorganizovaniji deo drustva...ali ne moze se nista uciniti pored tolikih poltrona i sicardjija...

Ne bi smeli da budemo rezignirani nego bi trebali da se ozbiljno ujedinimo i reorganizujemo. Do sadašnja praksa da se prava traže-ne traže,da se stanovi i krediti i izmene Pravilnika podržavaju-ne podržavaju,da se oko poreza za oružje imaju različiti zahtevi,da se delimo na generale,oficire i podoficire u penziji hoćeš-nećeš itd.itd. je loša praksa i do sada nije dala nikakve rezultate. Država je zaista u problemima i to ni mi ne možemo sporiti ali to ne znači da se sa nepravdama može nastaviti. Mi svi u suštini imamo otprilke sličnu grupu problema i sa tim bi neko trebao da upozna novu Vladu:

3. Problem nejednakih penzija , i onda kada se radi o istom činu,stažu,pl.grupi i ostalom, u zavisnosti kad je ko otišao u penziju,
4. Problem plata AVL i penzija PVL u odnosu na prosek plata u privredi (koeficijent),
5. Problem primene Zakona o oružju (npr. nabavka revolvera je izvršena na potpuno isti način za sva PVL i neki plaćaju porez na njih već preko 10 godina a neki ne jer im se tretira kao trofejni - porez je razrezan tako da je za dest godina plaćeno poreza više nego što je vrednost pokretna stvari. Npr.oficir JNA koji je bio u VRS naredbom je nagrađen sa pištoljem 7,62mm povodom Dana RS - 09.01.1993.godine i to sa posvetom i mora da plaća porez za svoj ratni trofejni pištolj jer mu nije dodeljen u VJ i plus plaća i na revolver 357 - kao da je bio u tuđinskoj Vojsci - umesto nagrade on je još kažnjen - zar se tako odnosimo prema oficirima veteranima),
6. Problem penzionisanih starešina-veterana koji su bili 1 do čak 4-5 godina na ratštu i koji sem dvostrukog radnog staža nemaju ništa od toga što su bili na svim tim ratištima - npr.pravo na negu, veću penziju makar za neki sitni dodatak da bi se to jednostavno videlo na penziji,ne pozivaju se na proslavu recimo Dana RS,nisu dobili nikakvu spomen medalju ili odlikovanje gde bi se odalo dužno priznanje za sve svoje žrtve i žrtve svoje porodice itd.itd. Ovde valja imati u vidu da je to vreme za te ljude u materijalnom a i svakom drugom smislu uglavnom izgubljeno i za njih i za porodice a i ima bitnog uticaja na njihovo zdravlje,
7. Problem prava na 1 svečanu uniformu i pravo nošenja iste sa odgovarajućim oznakama i odlikovanjima (makar na svečanostima i danima jedinice,države,Vojske,Roda ili Vida itd.)

Naveo sam samo neke probleme oko kojih bi se trebali okupiti svi i sa rešenjima za iste jedinstveno izaći sa svojim zahtevima pred Vladu i pokušati pronaći kompromisna i zajednička rešenja koja ne moraju biti npr.isplaćena odmah ali da se jasno odrede rokovi za pojedina pitanja. Za pojedina pitanja rešenja se mogu pronaći odmah jer ni ne iziskuju neka naročita MFS.

Ovde se postavlja ozbiljno pitanje da li su ovi koji su vodili naša udruženja do sada zaista odgovorno vršili svoje dužnosti pa ako treba da ih promenimo i dovedemo nove ljude koji će znati pregovarati i razgovarati sa MO,MF Predsednikom Vlade,Predsednikom države itd.

Naravno postoje i drugi načini borbe i otpora za vraćanje dostojanstva penzionisanih starešina i treba odlučno izaći sa zahtevima. Bez rešavanja ovih pitanja nema govora o dignitetu ni PVL a ni same države. Pogledajte samo šta rade Miroslav Ilić (nacionalna penzija - za čega?) i Dragan Šutanovac (brzi graditelj i vlasnik brojnih stanova) pa će vam sve biti jasno.

Evo da vratim postove ljudi koje je covek prekrio sa svojim ogromnim pamfletima, neka ih salje onima koje to zanima.

Ne misle niti ih zanima, verujte da kad sam ostao bez Oca niko iz vojske se nije javio, osim njegovih kolega na sahrani. Ne krivim nikog, drzava je u teskom stanju a sam moral vojske je ama ne postoji. Kako je bilo pre za vreme SFRJ, kad bi se takva tuzna sudbina desila nekom od mojih drugara... za pocetak bi bilo lepo da se barem pokusa shvatiti stanje odredjene osobe tako sto ce pokusati zamisliti i sebe staviti u situaciju tog problema. Na kraju, opet je nemoguce osetiti i razumeti problem, a to kazem jer sam vidjao i bio u raznim situacijama, i dok se vama nesto tako jako emotivno ne desi, ne postoji knjiga koja ce da vam objasni stanje odredjene persone. Zato je lakse nerazumevanje i okretanje glave, jer sam i ja takav bio! dok mi se nije desilo sto se desilo, sad znam kako je.

Negde se potajno nadam jako duboko u dusi da ce resiti to stambeno pitanje, ali uglavnom razmisljam gde sutra da se prijavim kao beskucnik, i da li me na osnovu tog sleduje socijalna pomoc.
Zivci su mi otisli, od silnog seksa sa mojim umom koji sam doziveo u ovoj Drzavi. Nekima je ovo smesno, ja smatram da je tuzno.
Mozda zato sto sam Vaga u horoskopu, i kao takav znam da sam voleo harmonicnost i organizovanost. Posto upravo to krece prvo i pod br1. iz svog sopstvenog doma, kog nisam imao kad je bio najpotrebniji(kao nase i nicije vise), i stalno menjanje drustva i sredine aka selidbe koje vise nemogu da stanu na prste obe ruke, a verujte da jako uticu na formiranje licnosti, za razliku od jednog mladog coveka koji provodi svoj zivot od rane mladosti do starackog doba u jednoj te istoj kuci/stanu. Zbog tog smatram da nikad nisam ni dobio normalnu sansu. Mnogi ce da nadju ljude sa teskim zivotom i stavice mi ih pod nos a sta je sa njima, kako su oni....kao ona jevrejska kletva, da bog da imao pa nemao, verujte da sam dosta puta pozeleo da nikad nisam imao ono sto sam imao do 12 godine, jer te slike me proganjaju dan danas i cine da se osecam kao najveci luzer, a kad pomislim kako je vama Oficirima, kolegama mog pokojnog Oca, mogu samo da vam kazem mi je jako zao i da izdrzite i budete jaki zbog svojih najblizi jer njima ste jako potrebni, i da slucajno ne pomislite na neku ludost kao sto su vam kolege ucinile, mnogo je lakse ici kroz ovaj pakao kad ste vi tu, nego bez vas. Mislite na svoje najblize kao sto rekoh i znajte da vas oni jako puno vole. Ovo je nesto sto pricam iz iskustva, za ovo nepostoji fakultet, pozdrav svim postenim ljudima.

Poslednja izmena:
Moj deda je dobio pre mesec dana, ali sta se desilo na kraju kada je drzava videla da ima prevelike troskove, (do pre tri meseca drzava je placala troskove spora), sada padaju na teret onoga ko je podneo, tako da uz troskove advokata ovi troskovi ispadnu veoma veliki...
slucajno sam se nasla na ovoj temi, deda mi je vojni penzioner, otac je jedno vreme bio vojno lice pa je presao u civile.... a majka mi je ceo zivot radila kao civil kod vojske... tako da sam upoznata sa situacijom u nasoj vojsci.....

==//\\==

Obradovala sam se kada sam pronašla ovu temu na krstarici jer je to mesto gde sam mogla dobiti odgovore na pitanja koja me zanimaju. U kratkom vremenu koliko sam tu, primetila sam da je na sva pitanja uglavnom dobru volju da nam odgovori pokazao GAGE koji je, osim dobre volje odvajao svoje slobodno vreme, znanje i trud da nam pomogne konkretnim savetima, predlozima. I laiku je jasno da poznaje materiju.
Ova stranica nema svrhe ako ostane bez ikakvog odgovora!Kome to odgovara?
Gage je nas je obaveštavao o mogučnosti stambenog rešavanja sa 20000 evra, JER NEMA PONUDE SA VIŠE NOVCA !!! Svi koji su uspeli na takav način rešiti svoj krov nad glavom to su uradili i zadovoljni su. Mnogo je nas koji sa tim iznosom ne možemo rešiti ništa, je li GAGE zbog toga kriv?
Nismo mi birali vojne ministre koji su nas brisali gumicom jer smo balast nihovoj alavosti .Verujem i to, da vlast ne dozvoljava UVPS da čini više nego što čini. Moje razočarenje u tu organizaciju se prelilo kada su objavili tekst svojih zahteva ministru gde vojni beskučnici nisu pomenuti!
Naša reakcija, pisanje po forumima nije ostala bez odjeka:

"Тражићемо да се на законит начин реше стамбени проблеми војних пензионера, а нарочито војних бескућника које је држава практично заборавила“, рекао је, између осталог, у пригодној беседи председник УВПС Љубомир Драгањац на свечаној академији поводом прославе 19. годишњице Удружења војних пензионера Србије, одржане 13. септембра 2012. године у Централном дому војске у Београду."

KONAČNO! Poštovanje zakonitosti moramo zahtevati svi, a to jeste obaveza vlasti.Zloupotrebom položaja u MO stanovi se dele po statusu a ne po vremenu čekanja!! Civili zaposleni u MO su stavljeni u grupu
iznad penzionisanih generala i oficira a javna tajna je kako tamo stižu! Predlogom novog zakona o stambenom rešavanju vojnih osiguranika, samo je našoj deci uskračeno pravo da se u 26 godini ubrajaju u člana zajedničkog domačinstva, kao da su ministarska pa im roditelji beskucnici za punoletstvo poklone stan.. Ako je Šutanovac praktikovao ovakvu diskriminaciju vojnih penzionera onda bi novi ministar koji se zalaže za PRAVO i PRAVDU, to morao da izmeni.
Svi ljudi srećni na isti način a svako je nesrećan na svoj!
@laks, uz svo razumevanje za tvoj bes koji ide uz tvoje godine, mislim da je i tebi vreme da prizemljis i smiris strasti.Govorim dobronamerno u istoj smo situaciji a majka ti mogu biti. Ja sam svoju najmladju cerku sa 5 godina iznela iz njenog krevetca na ulicu. Nije nas rat isterao vec prekomanda za potrebe sluzbe! Danas moja deca prelaze 70 km do posla u Bgd i nazad jer uz porodicnu penziju i 4.600 UTS možemo sebi priuštiti smeštaj samo u zabiti gde nema ni kanalizacije ni civilizacije.Oni nemaju vremena za traženje krivca , kukanje i depresiju, niti bih im ja to dozvolila. MORAJU DA RADE! Oni su kao i ti, u godinama kada MORAJU da se sami izbore za svoj život u ovoj za nas ružnoj stvarnosti jer im bolju ponuditi ne mogu.
Sve ove decenije pokusavam dobiti odgovor zbog čega MO vrši institucionalno nasilje nad vojnim penzionerima. Obracala sam se svim vojnim ministrima i neću stati.
Za sva prava koja su nam uskračena ili oduzeta ne postoje vrata iza kojih ima neko dobre volje da nas primeti!
Na ovoj stranici bilo je ponuđenih odgovora, a princip je uzmi ili ostavi, druga vrsta pomoci ne postoji!Najmanje što možemo jeste da se zahvalimo svima koji ovde ostave savet ili informaciju i potrudimo se da se tako nastavi.
Što se tice izlaska na ulicu, vec vidjeno u Kragujevcu. U Bgd. nas niko ne bi primetio, druge parade su prioriteti za EU. Nikome vise nisu potrebne ponosne biografije.
.Kome je promaklo neka pogleda a rezultat nam je poznat.

Poslednja izmena:
POŠTOVANA GOSPODJO VERA I KOLEGA PAJO, pre svega zahvlajujem na reči hvale i podršku premda mi to nije bio cilj prilikom mojeg komentara kolegi LAKSU.

Prateći njegove izjave i komentare nakon mog komenatara, JA MU SE IZVINJAVAM za reči koje su ga uvredile i OBEĆAVAM da više neću komentarisati njegove poruke na sajtu već i dalje nastojati da pružam informacije, dokumenta i pomoći svim KVP koji mi se obrate . POZDRAVLJAM SVE FORUMAŠE I BORCE ZA SVOJA PRAVA !!!!!!

Back