PRoffice
proffice@pio.rs
феб 2.
коме: мени
Članom 21 Zakona propisano je da invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, odnosno kad kod profesionalnog vojnog lica nastane potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.
U skladu sa navedenim, korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ne može, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalnedelatnosti, biti, shodno članu 96, stav 1 Zakona, pozvan na ponovni pregled radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, odnosno ne može mu se obustaviti isplata invalidske penzije.
S poštovanjem
Sektor za odnose s javnošću
Adresa: Beograd, dr Aleksandra Kostića 9
Telefon:011/206-1000
Fax: 011/206-1277
www.pio.rs
proffice@pio.rs
webservisi@pio.rs...NA ISTO PITANJE DOBIO SAM OVAJ ODGOVOR ....NESO POSALJI E MAIL DA VIDIMO STA CE DA ODGOVORE ...nece konkretno da odgovore sa DA ali ovo verovatno znaci da mozemo ..poz
Baki777 upravo sam poslao mail na adrese koje si mi dao tj. na
prooffice@pio.rs i na
webservisi@pio.rs ,i evo iskopiranog teksta sta sam im poslao, trazio sam konkretan odgovor, e sad cekam pa da vidimo da li ce mi odgovoriti kao i tebi citirajuci neke zakone i u uvijenoj formi tako da iz takvog odgovora ne mozemo videti da li smemo raditi ili ne.
Ovo sam im poslao:
Imam pitanje koje verujem interesuje mnoge korisnike vojne invalidske penzije...
Naime starosni penzioneri, bilo da su civilni ili vojni penzioneri IMAJU PRAVO DA RADE, pa i da budu prijavljeni ali bez zdravstvenog osiguranja, dok je za VOJNE INVALIDSKE PENZIONERE to diskutabilno.
Mene interesuje upravo to,
DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE ?
Ja sam nesto trazio i naisao na ovaj tekst koji je objavljen na Vasoj WEB stranici PIO, tekst sam iskopirao, a ostavicu i link.
TEKST glasi ovako:
Pravo na invalidsku penziju utvrđuje se od prvog narednog dana po prestanku osiguranja, ukoliko je osiguranje prestalo posle datuma utvrđene invalidnosti. Sa istim datumom se određuje isplata invalidske penzije nezavisno od toga kada je pravnosnažno rešenje o utvrđenoj invalidnosti dostavljeno poslodavcu imajući u vidu da je članom 110, stav 1, tačka 2) Zakona o VS propisano da oficiru, odnosno podoficiru prestaje služba u Vojsci Srbije ako se na osnovu konačne ocene i mišljenja nadležnog organa zdravstvene službe utvrdi da je trajno nesposoban za službu u Vojsci Srbije.
Vojni penzioneri korisnici invalidskih penzija mogu ponovo ući u osiguranje bez ograničenja.
Korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ne može, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, biti, shodno članu 96, stav 1 Zakona, pozvan na ponovni pregled radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, odnosno ne može mu se obustaviti isplata invalidske penzije.
To sam nasao na ovom Vasem linku:
http://www.pio.rs/lat/prava-profesio...jnih-lica.html
A sledece sto sam nasao je ovo na ovom linku:
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=579894
U slucaju da ne mozete da otvorite ovaj drugi link iskopirao sam tekst s'njega:
Na zarade penzionera obavezno se plaća samo penzijski doprinos, ali ne i zdravstveni, kao ni osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Penzioneri imaju zdravstveno osiguranje koje za njih plaća Fond PIO, i to po stopi od 12,3 odsto, a po zakonu ne mogu da koriste prava na birou rada. Tako ni penzioner koji i dalje radi nema prava na plaćeno bolovanje.
“Oni čak mogu da se zaposle i u istom preduzeću, ali i da otvore svoju firmu, sklope ugovore o delu “ , objašnjava Vesna Vićentijević iz Fonda PIO.
Korisnici invalidskih penzija, međutim, mogu da rade samo po ugovoru o delu i jedino u ovom slučaju neće ostati bez penzije.
S druge strane, za razliku od invalidskih civilnih penzionera, vojni invalidi mogu da se zaposle i da je nesmetano primaju jer se invalidnost odnosi samo na obavljanje vojne službe.
Ja se nesto ne razumem u zakone ali na osnovu ovoga sto sam procitao ispada da vojni invalidski penzioneri imaju pravo da rade i to ne samo po ugovoru o delu vec i da mogu da se zaposle najnormalnije pa cak i na neodredjeno vreme...
S'toga Vas molim da mi date konkretan odgovor na postavljeno pitanje,
DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE tj. DA SE ZAPOSLE ? I POD KOJIM USLOVIMA ?
Kada kazem da zelim konkretan odgovor, onda mislim da zelim da mi odgovorite sa
DA IMATA PRAVO DA RADITE POD TIM I TIM USLOVIMA ili
NE NEMATE PRAVO DA RADITE ZBOG TOGA I TOGA, a ne u nekoj uvijenoj formi kopirajuci zakone i dr. ipak smo mi obicni ljudi iz naroda pa nam i treba konkretan odgovor.
Unapred zahvalan...