Vojne penzije i stanovi za vojne penzionere

Kolika je otkupna cena stana tj kvadrata u BEOGRADU ako bi slucajno KVP dobio stan u naselju Stepe Stepanovic ..receno je da ce biti podeljeno 800 stanova za aktivne i KVP....primer 50 kv x 1250 e = 62500 evra ...ako je trenutna otkupna cena oko 62000 dinara to znaci da nam treba oko 30000 e za otkup istog..zanima me na koliko godima ide taj zakup 20 ,30 god ... i da li neko ima informacije kad ce se deliti ti stanovi ..oce li dati nekom nasem penzioneru ..jer IZBORI su blizu...poz svima

Ne moramo ni da ga dobijemo, samo da vidim da su drugi ljudi sa liste ga dobili, tj. da se ta lista pomera, a ne stojis na njoj vecno i umesto po zdravoj logici da ides ka gore, lesinari te spustaju samo dole i dole. Znaci samo da neko, ko kao i mi cekamo 20 god. stan ga napokon i dobije, i da onda vidim ta ISKRENO sretna lica, a ne tamo one sto shuruju sa gospodom vodecom na vlasti pa se lazno raduju.
21 je vek, zar je stan imati toliki luksuz, ljudi, pa to je krov nad glavom, jel idemo napred ili nazad ili stojimo u 17veku???? Sta je uopste civilizacija????

PRoffice proffice@pio.rs
феб 2.

коме: мени

Članom 21 Zakona propisano je da invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, odnosno kad kod profesionalnog vojnog lica nastane potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

U skladu sa navedenim, korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ne može, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalnedelatnosti, biti, shodno članu 96, stav 1 Zakona, pozvan na ponovni pregled radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, odnosno ne može mu se obustaviti isplata invalidske penzije.

S poštovanjem

Sektor za odnose s javnošću

Adresa: Beograd, dr Aleksandra Kostića 9
Telefon:011/206-1000
Fax: 011/206-1277

www.pio.rs
proffice@pio.rs
webservisi@pio.rs...NA ISTO PITANJE DOBIO SAM OVAJ ODGOVOR ....NESO POSALJI E MAIL DA VIDIMO STA CE DA ODGOVORE ...nece konkretno da odgovore sa DA ali ovo verovatno znaci da mozemo ..poz

Poslacu vec sutra, i javljam sta su mi odgovorili cim dobijem odgovor, ali cu im naglasiti da mi je potreban konkretan odgovor, sa DA ili NE, a poslacu im ceo tekst koji sam ovde ostavio na forumu.

PRoffice proffice@pio.rs
феб 2.

коме: мени

Članom 21 Zakona propisano je da invalidnost postoji kad kod osiguranika nastane potpuni gubitak radne sposobnosti, odnosno kad kod profesionalnog vojnog lica nastane potpuni gubitak sposobnosti za profesionalnu vojnu službu zbog promena u zdravstvenom stanju prouzrokovanih povredom na radu, profesionalnom bolešću, povredom van rada ili bolešću, koje se ne mogu otkloniti lečenjem ili medicinskom rehabilitacijom.

U skladu sa navedenim, korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ne može, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalnedelatnosti, biti, shodno članu 96, stav 1 Zakona, pozvan na ponovni pregled radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, odnosno ne može mu se obustaviti isplata invalidske penzije.

S poštovanjem

Adresa: Beograd, dr Aleksandra Kostića 9
Telefon:011/206-1000

www.pio.rs
proffice@pio.rs
webservisi@pio.rs...NA ISTO PITANJE DOBIO SAM OVAJ ODGOVOR ....NESO POSALJI E MAIL DA VIDIMO STA CE DA ODGOVORE ...nece konkretno da odgovore sa DA ali ovo verovatno znaci da mozemo ..poz

Baki777 upravo sam poslao mail na adrese koje si mi dao tj. na prooffice@pio.rs i na webservisi@pio.rs ,i evo iskopiranog teksta sta sam im poslao, trazio sam konkretan odgovor, e sad cekam pa da vidimo da li ce mi odgovoriti kao i tebi citirajuci neke zakone i u uvijenoj formi tako da iz takvog odgovora ne mozemo videti da li smemo raditi ili ne.

Ovo sam im poslao:

Imam pitanje koje verujem interesuje mnoge korisnike vojne invalidske penzije...
Naime starosni penzioneri, bilo da su civilni ili vojni penzioneri IMAJU PRAVO DA RADE, pa i da budu prijavljeni ali bez zdravstvenog osiguranja, dok je za VOJNE INVALIDSKE PENZIONERE to diskutabilno.

Mene interesuje upravo to, DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE ?

Ja sam nesto trazio i naisao na ovaj tekst koji je objavljen na Vasoj WEB stranici PIO, tekst sam iskopirao, a ostavicu i link.
TEKST glasi ovako:

Pravo na invalidsku penziju utvrđuje se od prvog narednog dana po prestanku osiguranja, ukoliko je osiguranje prestalo posle datuma utvrđene invalidnosti. Sa istim datumom se određuje isplata invalidske penzije nezavisno od toga kada je pravnosnažno rešenje o utvrđenoj invalidnosti dostavljeno poslodavcu imajući u vidu da je članom 110, stav 1, tačka 2) Zakona o VS propisano da oficiru, odnosno podoficiru prestaje služba u Vojsci Srbije ako se na osnovu konačne ocene i mišljenja nadležnog organa zdravstvene službe utvrdi da je trajno nesposoban za službu u Vojsci Srbije.

Vojni penzioneri korisnici invalidskih penzija mogu ponovo ući u osiguranje bez ograničenja.

Korisnik invalidske penzije ostvarene po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu službu, ne može, zbog zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne ili poljoprivredne delatnosti, biti, shodno članu 96, stav 1 Zakona, pozvan na ponovni pregled radi utvrđivanja promena u stanju invalidnosti, odnosno ne može mu se obustaviti isplata invalidske penzije.

To sam nasao na ovom Vasem linku: http://www.pio.rs/lat/prava-profesio...jnih-lica.html

A sledece sto sam nasao je ovo na ovom linku: http://www.b92.net/biz/vesti/srbija....&nav_id=579894

U slucaju da ne mozete da otvorite ovaj drugi link iskopirao sam tekst s'njega:

Na zarade penzionera obavezno se plaća samo penzijski doprinos, ali ne i zdravstveni, kao ni osiguranje u slučaju nezaposlenosti. Penzioneri imaju zdravstveno osiguranje koje za njih plaća Fond PIO, i to po stopi od 12,3 odsto, a po zakonu ne mogu da koriste prava na birou rada. Tako ni penzioner koji i dalje radi nema prava na plaćeno bolovanje.

“Oni čak mogu da se zaposle i u istom preduzeću, ali i da otvore svoju firmu, sklope ugovore o delu “ , objašnjava Vesna Vićentijević iz Fonda PIO.

Korisnici invalidskih penzija, međutim, mogu da rade samo po ugovoru o delu i jedino u ovom slučaju neće ostati bez penzije.

S druge strane, za razliku od invalidskih civilnih penzionera, vojni invalidi mogu da se zaposle i da je nesmetano primaju jer se invalidnost odnosi samo na obavljanje vojne službe.

Ja se nesto ne razumem u zakone ali na osnovu ovoga sto sam procitao ispada da vojni invalidski penzioneri imaju pravo da rade i to ne samo po ugovoru o delu vec i da mogu da se zaposle najnormalnije pa cak i na neodredjeno vreme...

S'toga Vas molim da mi date konkretan odgovor na postavljeno pitanje, DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE tj. DA SE ZAPOSLE ? I POD KOJIM USLOVIMA ?

Kada kazem da zelim konkretan odgovor, onda mislim da zelim da mi odgovorite sa DA IMATA PRAVO DA RADITE POD TIM I TIM USLOVIMA ili NE NEMATE PRAVO DA RADITE ZBOG TOGA I TOGA, a ne u nekoj uvijenoj formi kopirajuci zakone i dr. ipak smo mi obicni ljudi iz naroda pa nam i treba konkretan odgovor.

Unapred zahvalan...

Ne znam za[to se pro[la poruka nije pojavila na formu, ali ponovi'u pitanje, pa molim nekog da mi odgovori, ako zna: Da li je sada mogu'e menjati strukturu stana za zakup na neodre]eno vrememe? Da li odabrana struktura stana bitno utiče na moje šanse da dobijem stan iako recimo imam više bodova od onog koji traži slabiju strukturu stana?
Hvala unapred

KOLEGA PAORISTA, ukoliko sam dobro razumeo radi se o ODRICANJU pripadajuće strukture stana (3,0) sa ciljem da se dodeli licu manja struktura stana (2,0) i da se dobije odredjeni broj bodova (18) a samim tim na rang listi za manju strukturu stana pomeraš napred. Ranijim Pravilnicima je ta mogućnost bila omogoućena čl. 13. a kasnije čl. 17. . Ovim sadašnjim Pravilnikom odredbe tog člana su BRISANE . Postoji mogućnost, odredbama čl. 19. ovog Pravilnika, da se lice može odreći pripadajuće strukture stana (3,0) u korist dobijanja manjeg stana (2,0) ALI ga NE PRIPADA odredjeni broj bodova na osnovu toga, već na listi prioriteta za manji stan se donosi novi ZAKLJUČAK sa onoliko bodova koliko je imao za (3,0) i stavlja se na listi prioriteta za manji stan (2,0) sa istim brojem bodova .

Stvar u dobroj proceni, poznavanju stambene situacije u garnizonu gde se dele stanovi, broja predvidjenih za dodelu i koji bi bio na listi prioriteta ukoliko bi to uradio. Takvih slučajeva je bilo ovde u Nišu i podeljeno je nekoliko stanova tim licima koji su sada su fazi otkupa istih. Ukoliko se odricanjem lice ne nađe na listi prioriteta za manji stan u samome vrhu (od 1-3 mesta), ne treba očekivati da će mu biti dodeljen stan. Recimo ukoliko bi bilo za dodelu 15 dvosobnih stanova, ODLUKOM MO se PROCENTUALNO odredjuje koliko će stanova biti odredjeno kojoj kategoriji. Naime sada postoje rang liste za aktivne starešine (oficira i podoficira i CL u VS), penzionisane oficire, podoficire, penzionisana CL . Procenat koji je bio zastupljen ovde kod nas kretao se od 44-47% u odnosu na aktivni sastav, tako da je dosta penzionera za ove zadnje dve godine rešilo stambeno pitanje .

To znači kolega, ukoliko za 3,0 soban stan imate (na primer 690) boda vi ćete i za 2,0 soban stan imati toliko bodova. Sa tim bodovima konkurišete na listi prioriteta za 2,0 soban stan u kategoriji oficira ili podoficira (neznam koji čin imate) i morate utvrditi gde bi bili rangirani na rang listi za tu kategoriju i tu strukturu stana u mestu gde tražite stan .

Ukoliko sam uspeo da vam pomognem biće mi zadovoljstvo, POZDRAVLJAM VAS !!!!

Penzija,koja je stecena,po bilo kom osnovu ne moze se ukinuti,ma sta se desilo,bilo gde da radis,ako mozes,ili odes na bilo koji deo sveta,ona ti pripada,sve dok si ziv.Problem je kod poslodavaca,oni ne zele da zaposle lice sa invalidskom penzijom,ili,kad saznaju da je lice u invalidskoj penziji,odmah daju otkaz,bez ikakvog objasnjenja.Ovo,kazem,iz iskustva,licno znam nekoliko nasih koji su dobili"otkaz",jer su precutali da su u invalidskoj penziji prilikom prijema na rad,a kada je poslaodavac to saznao,davao je otkaze.Koliko je to u skladu sa postojecim propisima i zakonima,na znam,ali su ovo iskustva iz prakse.Sto se tice samostalnih delatnosti,tu ne bi trebalo da bude problema,covek moze da radi sve sto je u skaldu sa zakonom,ako to zna i moze,bez obzira na stepen invalidnosti.

KOLEGA PAORISTA, ukoliko sam dobro razumeo radi se o ODRICANJU pripadajuće strukture stana (3,0) sa ciljem da se dodeli licu manja struktura stana (2,0) i da se dobije odredjeni broj bodova (18) a samim tim na rang listi za manju strukturu stana pomeraš napred. Ranijim Pravilnicima je ta mogućnost bila omogoućena čl. 13. a kasnije čl. 17. . Ovim sadašnjim Pravilnikom odredbe tog člana su BRISANE . Postoji mogućnost, odredbama čl. 19. ovog Pravilnika, da se lice može odreći pripadajuće strukture stana (3,0) u korist dobijanja manjeg stana (2,0) ALI ga NE PRIPADA odredjeni broj bodova na osnovu toga, već na listi prioriteta za manji stan se donosi novi ZAKLJUČAK sa onoliko bodova koliko je imao za (3,0) i stavlja se na listi prioriteta za manji stan (2,0) sa istim brojem bodova .

Stvar u dobroj proceni, poznavanju stambene situacije u garnizonu gde se dele stanovi, broja predvidjenih za dodelu i koji bi bio na listi prioriteta ukoliko bi to uradio. Takvih slučajeva je bilo ovde u Nišu i podeljeno je nekoliko stanova tim licima koji su sada su fazi otkupa istih. Ukoliko se odricanjem lice ne nađe na listi prioriteta za manji stan u samome vrhu (od 1-3 mesta), ne treba očekivati da će mu biti dodeljen stan. Recimo ukoliko bi bilo za dodelu 15 dvosobnih stanova, ODLUKOM MO se PROCENTUALNO odredjuje koliko će stanova biti odredjeno kojoj kategoriji. Naime sada postoje rang liste za aktivne starešine (oficira i podoficira i CL u VS), penzionisane oficire, podoficire, penzionisana CL . Procenat koji je bio zastupljen ovde kod nas kretao se od 44-47% u odnosu na aktivni sastav, tako da je dosta penzionera za ove zadnje dve godine rešilo stambeno pitanje .

To znači kolega, ukoliko za 3,0 soban stan imate (na primer 690) boda vi ćete i za 2,0 soban stan imati toliko bodova. Sa tim bodovima konkurišete na listi prioriteta za 2,0 soban stan u kategoriji oficira ili podoficira (neznam koji čin imate) i morate utvrditi gde bi bili rangirani na rang listi za tu kategoriju i tu strukturu stana u mestu gde tražite stan .

Ukoliko sam uspeo da vam pomognem biće mi zadovoljstvo, POZDRAVLJAM VAS !!!!

Kolega GAGE07, puno hvala na odgovoru.
Ako sam vas dobro razumeo, dozvoljeno je odricanje pripadajuće strukture stana (sa veće na manju strukturu), ali se ne dobijaju dodatni bodovi. Dakle vrlo je bitno za koju strukturu stanova sam prijavljen? Da pojasnim mojim primerom: meni pripada 3,5 stan i ne dobijem stan (jer nema dovoljno stanova te strukture), ja neću biti automatski ispred drugih sa manjom strukturom ( i dobiti manji stan) iako iako imam više bodova od njih, već jsam vezan isključvo za strukturu za koju sam se prijavio?
Poznato mi je da postoji podela po kategorijama lica. Ja sam potpukovnik u penziji. Po nekim ranijim postovima i drugim stranicama, zaključio samda je manji procenat za penz.oficire od ovih koje ste naveli.
Pozdrav!

Kolega GAGE07, puno hvala na odgovoru.
Ako sam vas dobro razumeo, dozvoljeno je odricanje pripadajuće strukture stana (sa veće na manju strukturu), ali se ne dobijaju dodatni bodovi. Dakle vrlo je bitno za koju strukturu stanova sam prijavljen? Da pojasnim mojim primerom: meni pripada 3,5 stan i ne dobijem stan (jer nema dovoljno stanova te strukture), ja neću biti automatski ispred drugih sa manjom strukturom ( i dobiti manji stan) iako iako imam više bodova od njih, već jsam vezan isključvo za strukturu za koju sam se prijavio?
Poznato mi je da postoji podela po kategorijama lica. Ja sam potpukovnik u penziji. Po nekim ranijim postovima i drugim stranicama, zaključio samda je manji procenat za penz.oficire od ovih koje ste naveli.
Pozdrav!

KOLEGA imajući u vidu da ste za 3,5 soban stan kojih stvarno ima malo stanova ja vam savetujem da idete na 3,0 soban stan. Sada u najavljenoj podeli stanova u Beogradu je predviđeno da za aktivne oficire se dodeli 13 stanova a za penzionisane oficire 11 stanova. Takodje, najvaljena je podela i 3,5 sobnih stanova i to svakoj listi po 1 stan, što je jako malo ukoliko niste prvi na listi. Ukoliko se odreknete, overenom IZJAVOM u sudu, od 3,5 za 3,0 soban stan, odvisno od broja bodova koje imate u donetom ZAKLJUČKU, morate utvrditi koji bi bili na listi za 3,o soban stan i da li imate šanse da dobijete 3,0 soban stan. Ovom najavljenom podelom stanova predvidjeno je da se dodeli stanova aktivnim oficirima za 21,17% . Procenat podeljenih stanova u ovoj podeli za penzionisane oficire ovom podelom je potpuno isti 21,17 % .

Uđite na sajtu ministarstva odbrane "stambeno zbrinjavanje" ili "rang liste" možete steći uvid na DONETU ODLUKU ministra odbrane za predstojeću podelu, a uvidom u rang listama možete utvrditi, na osnovu vašeg zaključka i broja bodova, koji bi bili na rang listi za 3,0 soban stan ukoliko bi podneli overenu izjavu za manju strukturu stana u duhu čl.19 Pravilnika i kolike su vam šanse da dobijete stan. Možda ste za ovu podelu zakasnili jer je već uradjen presek stana na dan 03.02.2012.godine, ali ova mogućnost je izvodljiva za sledeću podelu u Beogradu.

POZDRAVLJAM VAS I NEKA VAM JE SA SREĆOM !!!!

POŠTOVANE KOLEGE, dajem vam na uvid informacije i aktivnost UVPS i komentare na sve to. Vi PROCENITE sami koliko se UVPS zalaže za nas KVP, članove istog !!!

РЕПУБЛИЧКИ ФОНД ПИО КАО ТУЖЕНИК

Више војних пензионера, који су тужили Фонд СОВО због неусклађивања војних пензија за 11,06 одсто, ових дана обратило се Удружењу ВПС с питањем како да се понашају као тужиоци – ко је сада туженик и шта чинити?
Одговор УВПС, који је потписао председник Љубомир Драгањац, гласи: „Од 1. јануара 2012. године, када су ступиле на снагу одредбе Закона о ПИО – по којима Фонд ПИО преузима послове пензијског и инвалидског осигурања војних осигураника од Фонда СОВО, Републички фонд ПИО је пасивно легитимисан за поступање у парницама, односно управним стварима, због неусклађивања (повећања) војних пензија за 11,06 одсто од 1. јануара 2008. године. Следствено томе, у већ покренутим парницама против Фонда СОВО потребно је, на основу члана 201. ЗПП, преиначити тужбе тако што ће као туженик бити означен Републички фонд ПИО“.

Komentari

0 #4 mornar 19-03-2012 07:03

GAGE07 slažem se sa Vašim komentarem. Međutim, ja sam pravno neuk. Parnični spor vodio sam bez advokata.
Da bi vodili parnični spor potrebni su Vam dokazi. Nemate akt Fonda Sovo sa kojim je izvršeno povećanje penzije za tih 11,06%. u januaru 2008.g.
Po meni prvo treba nadležni organ da donese taj akt pa se onda može voditi parnični postupak.
Osnovna konstatacija u rešenju po zahtevu je da se mi nismo nalazili u RF PIO u periodu za koji se vrši povećanje.
Međutim neko je krajem marta 2008.g. povećao penzije KVP za nekih 5% retroaktivno od januara 2008 godine. To povećanje je izvršeno par dana pre nego što je vršeno usklađivanje penzija RF PIO za april 2008. g.koje smo i mi dobili tada prvi put.
Upravni postupak je relativno besplatan a parnični ima svoju cenu. Kad se donese samo jedna presuda koja se izvrši onda više nema problema.
Dali je neko dobio izvršnu presudu neka se javi ?
Citiraj

0 #3 GAGE07 17-03-2012 18:44

Imajući u vidu da filijale RF PIO već donose Rešenja na podnete zahteve i žalbi, kao i prisustvuju na zakazanim ročištima u OSNOVNIM sudovima, odnosno vrše isplatu duga na osnovu donetih izvršnih presuda-rešenja od strane IZVRŠNOG suda, nije potrebno vršiti preinačenje svoje tužbe.

Ukoliko KVP podnosi tužbu u parničnom postupku za 11,06% pred OSNOVIM sudovima ili pred 1. osnovnim sudom u Beogradu tužena strana je RF PIO ili njihova filijala u mestu podnošenja tužbe kao pasivno legitimisana stranka u sporu i pravni naslednik fonda za SOVO.

Upravne postupke su nepotrebne jer su nam uskladjena rešenja od 2007. godine PRAVO-SNAŽNA i IZVRŠNA na osnovu čl.261. Zakona o opštem upravnom postupku. Kao drugi dokaz da je nama fond, donoseći PET ODLUKA UO, po automatizmu izvršili uskladjivanja i isplatu povećanja od ukupno 6 povećanja od strane RF PIO. ZAŠTO nam nisu zahtevali UPRAVNA rešenja za isplaćena pet uskladjena povećanja.
Citiraj

+1 #2 mornar 16-03-2012 13:19

Svi smo mi u dilemi i nedoumici.Svako od nas može da vodi upravni i bilo koji postupak samo u svoje ime.
Podneo sam zahtev Fondu SOVO za 11,06 % 5.decembra 2011. godine, 26.01.2012. dobio sam rešenje na taj moj zahtev od teritorijalno nadležne filijale Republičkog PIO fonda.
Sad na osnovu ovoga izvucite zaključak sami koga treba tužiti i ko je nadležan.Odluka je na vama samima.Moje lično mišljenje je da dok ne okončate Upravni postupak i nedobijete konačno rešenje nemojte ulaziti u parnični postupak jer nemate dokaz da Vas to povećanje pripada.
Citiraj

+1 #1 ja 15-03-2012 08:09

NEMA OD OVOG NIŠTA!Predlažem GlOd neka digne tužbu u ime nekog iz novčanih sredstava kojim raspolaže UVPS!Kako ima i pravnika u UVPS niko nije siguran da se može tužbom dobiti ovo.Bolje ono nek' se svako bakće sa svojim problemom i neka troši penziju za tužbe,državna kasa je prazna.TUŽITE U IME (npr Petra Petrovica)sve troškove do okončanja plaća UVPS,a kad se dobije predmet neka Petar vrati UVPS-u.Pošteno i korisno za sve ostale!
Citiraj

Ne znam da li je to moguće, tj: da li ste i Vi pod cenzurom ili nekim pritiskom "više i nepoznate sile '', ali u prilogu Vam šaljem moj komentar na tekst objavljen na Sajtu UVPS ali urednik tog sajta nema hrabrosti da ga objavi. Ja lično mislim i nisam ni imao nameru da nečim uvredim uvaženog predsednika UVPS gospodina Draganjca. Ja sam samo konstatovao ono što je svima poznato i dostupno da saznaju. Međutim, ima veliki broj neobaveštenih vojnih penzionera i zbog njih sam i napisao komentar.
Ako ga objavite na Vašem Sajtu možda će biti nekome od koristi.

KOMENTAR

Члан 201.Тужилац може све до закључења главне расправе да своју тужбу преиначи и тако што ће уместо првобитно туженог да тужи друго лице.

RF PIO nije neko drugo tuženo lice. On je po Zakonu o PIO i po Uredbi Vlade 05 broj:110-9187/2011-1 od 15.decembra 2011. godine pravni naslednik FSOVO-a i nije mi jasno( ako je to istina ) da Draganjac svojim savetom maltretira vojne penzionere.

RF PIO već u veliko odgovara na neodgovorene zahteve FSOVO-a a pravni zastupnici se pojavljuju na sudska ročišta u svojstvu tuženih.

O čemu priča Draganjac nije mi jasno. Verovatno i informacija data u zadnjem VETERANU je iz kuhinje Draganjca da nema potrebe da vojni penzioneri podnose zahteve za donošenje Rešenja od strane RF PIO sa danom pravosnažnosti 31.12.2007. godine sa danom ZATEČENOG STANJA.

Vojni penzioneri mogu dobiti 11,06% samo tim Rešenjima. Sve ostalo je presipanje iz šupljeg u prazno. Trebaće još dosta godina da stručni pravni tim UVPS to shvati i da na taj način rešimo problem 11,06%. Toliko.

S poštovanjem,
Dragoslav Ivanović

Ja recimo zivim kod "gazde" gde je on covek sebi u dvoristu izgradio garazu i jos jedan stambeni objekat i to bez da je trazio dozvole sto je krivogradnja cini mi se. Eto kad bi recimo vojska isposlovala da nam ne trebaju sve te pratece dozvole sto idu uz kucu verujte da bih bio prvi kad su krediti u pitanju. Montazna + plac za 20K eur moze bez problema okolina Beograda. Zasto recimo to niko kod tog udruzenja penzionera vojnih ne potegne kao predlog Ministru ili Vladi??? Gde su ovi sto se razumeju u zakon pa da probaju ovako nesto da izboksuju. Kad mogu civili da grade u svom dvoristu kako im se prohte, sto Oficirima izbeglim za vreme ratnih dejstava u 92/95 pa i 98/99 se ne omoguci da ne placaju punu cenu stambenog pitanja(nek to bude ona cena sto se odvajalo za stambeni fond ako se nevaram), celo jedno naselje/selo bi moglo tako da se napravi. Sta je to toliko tesko uraditi, samo treba da se dogovore da za odredjene ljude ne vazi pravilo dozvole za gradnju, struju, vodovod i kanalizaciju. To bi vec bio posao, *** sa koliko ideja izlazim ovde sa tim kreditom ali niko nece da mrdne rcom od ovih pametnijih sto savetuju, najlakse je biti pametan ovde na forumu, al kad treba ici i cimati ljude sa idejom onda niko, evo vam ova ideja ili vec postojeca koju sam dao da se okupi desetak porodica i da se dogovore sa Ivanjicom montazne kuce. Zvao sam coveka i rekao je da mu to olaksava stvar kad se stavi na gomilu kesh od 10 porodica, i da je mozda moguce da za dati novac dobiti jos vecu kvadraturu, zavisi kako bi se pravilo, dal na vise nivoa ili kako vec, eto vam ideja, pa razmislite ako vec izlazite sa predlogom o kreditu, jer pojedinac tesko da moze sam nesto da uradi u ovom delu zemlje.

Ja recimo zivim kod "gazde" gde je on covek sebi u dvoristu izgradio garazu i jos jedan stambeni objekat i to bez da je trazio dozvole sto je krivogradnja cini mi se. Eto kad bi recimo vojska isposlovala da nam ne trebaju sve te pratece dozvole sto idu uz kucu verujte da bih bio prvi kad su krediti u pitanju. Montazna + plac za 20K eur moze bez problema okolina Beograda. Zasto recimo to niko kod tog udruzenja penzionera vojnih ne potegne kao predlog Ministru ili Vladi??? Gde su ovi sto se razumeju u zakon pa da probaju ovako nesto da izboksuju. Kad mogu civili da grade u svom dvoristu kako im se prohte, sto Oficirima izbeglim za vreme ratnih dejstava u 92/95 pa i 98/99 se ne omoguci da ne placaju punu cenu stambenog pitanja(nek to bude ona cena sto se odvajalo za stambeni fond ako se nevaram), celo jedno naselje/selo bi moglo tako da se napravi. Sta je to toliko tesko uraditi, samo treba da se dogovore da za odredjene ljude ne vazi pravilo dozvole za gradnju, struju, vodovod i kanalizaciju. To bi vec bio posao, *** sa koliko ideja izlazim ovde sa tim kreditom ali niko nece da mrdne rcom od ovih pametnijih sto savetuju, najlakse je biti pametan ovde na forumu, al kad treba ici i cimati ljude sa idejom onda niko, evo vam ova ideja ili vec postojeca koju sam dao da se okupi desetak porodica i da se dogovore sa Ivanjicom montazne kuce. Zvao sam coveka i rekao je da mu to olaksava stvar kad se stavi na gomilu kesh od 10 porodica, i da je mozda moguce da za dati novac dobiti jos vecu kvadraturu, zavisi kako bi se pravilo, dal na vise nivoa ili kako vec, eto vam ideja, pa razmislite ako vec izlazite sa predlogom o kreditu, jer pojedinac tesko da moze sam nesto da uradi u ovom delu zemlje.

KOLEGA LAKS, ideje koje ste predložili nisu nepoznate onima koji o tome odlučuju a to mislim pre svega na Ministra odbrane. Sve je to moguće i izvodljivo ukoliko se MO izbori sa Vladom i lokalnom samoupravom da oni daju saglasnost za sve to što vi predlažete. Izgleda vama nije poznato da VOJSKA nije više vlasnik vojnom imovinom usvajanjem izmene i dopune Zakona o imovini R. Srbije, već da sa njom raspolaže Vlada i Loklane vlasti. Da tim Zakonom je predvidjeno, da ukoliko neki objekti nisu potrebni VS onda ih vlada nudi i daje, bez ikakve nadokande, drugim institucijama ili državnim organima na korišćenje. Tim Zakonom ovde kod nas je objekat-zgrada komande garnizona sa preko 1300 m2 data MINISTARSTVU pravde koji su od tog objekta napravili u EVROPSKOM stilu KASACIONI sud, donacijom evropske unije. Na isti način sada grad dobija Klub Vojske za potrebe grada. Takodje, grad koji je dobio, prošle godine potpisivanjem ugovora sa MO, DVE velike kasarne gde je samo na prostoru jedne treba da izgrade 800 stanova a od toga 21% za potrebe vojske i KVP, grad je taj prostor-kasarnu-zemljište PRODAO američkom biznismenu da sve to izgradi zajedno sa trgovskim centrom i poslovnim prostorom, samo se nezna kada. Grad je dobro zaradio a kada će vojska da dobije stanove ???

MO je predvideo i tu mogućnost dodeljivanja placeva kada se usvoji novi Pravilnik i omogući otkup i izgradnja montažnih kućica koje će da se prodaju u visini bespovratnog kredita od 30.000 EU, ali je pitanje dali će vlada pristati na tu sumu novca ili će ostati sadašnji iznos od 20.000 EU. Placevi bi za montiranje montažnih kućica bi se odobravali u krugu ksarani ili dr. objekata, ali samo pod jednim uslovom da LOKALNA vlast OSLOBODI buduće vlasnike PLAĆANJA svih komunalija i dažbina, inače opet ništa od toga.

Vaš gazda je tu kuću napravio kada se to moglo i vlast je gledala kroz prste, sada to više ne može . I on je sada imao obavezu da sve to legalizuje sa malim troškovima, jer je to vlast omogućila sa ciljem da ga ove godine odere na plaćanju porez na imovinu i vlasništva jer do sada gazda ni to nije plaćao a sada če morati.

Što se tiče statusa VOJNIH BESKUĆNIKA koji i dan danas žive po kasarnama, vojnim objektima i vojnim oronulim hotelima uz obavezno plaćanje za svakog člana porodice usluga i trškova kao da su hotelu sa četiri zvezdica, ne da je TRAGIČAN, NEPODNOŠLJIV i NEIZDRŽIV jer samoubistvo jedne od mnogih tih porodica GOVORI ne o tim porodicama, već o ONIMA KOJI NE SAMO DA SE NE BRINU O NJIHOVIM USLOVIMA ILI REŠAVANJU NJIHOVOG STATUSA VEĆ IH I DERU I DOVODE DO OČAJANJA odnosno takvih TRAGEDIJA. A NIKO OD NJIH NE ODGOVARA NI MORALNO NI KRIVIĆNO. Što to ne PITATE njih, a ne nas ??? Što ne pitate predsednika UVPS jer je bio njihov član udruženja. Što ga nisu pomogli sa 100.000,oo dinara pre samoubistva a ne sada nakon te tragedije pomažu njihovo preživelo dete. TREBA i SADA ALI MISLIM DA SU TO URADILI i PRE NE BI DOŠLO DO TRAGEDIJE!

Ideju koju ste dali da se više lica organizuju i otkupe zemljište i izgrade za ponudjene 20.000 EU svoje montažne kućice je već bila na forumu baš od naših kolega koji nemaju rešeno stambeno pitanje, ali su kolege odustale jer je teško izvodljiva baš iz ovih razloga koje sam naveo. A to su pre svega : kupovina zemljišta, oslobadjanje komunalija i dažbina kao i sama izgradnja i organizacija. E to je moj kolega, lako da predlažete, ali ajde vi to sprovedite, pa vi nemate rešeno stambeno pitanje. Da vidim vas na koliko organizacijskih i drugih prepreka ćete naići. Ja sam brate sve to rešio, a ne solim pamet nikome već pokušavam da im pomognem na osnovu onoga što je već uradjeno krozpraksu i ono što je propisano u Zakonima, Pravilnicima i propisima. POKRENI AKCIJU a mi ćemo te PODRŽATI !!!

Ta pitanja koja si postavio nama ja predlažem da ih postavih na sajtovima UVPS, MO, ĐILASU i Vladi jer oni odlučuju o svemu tome a ne mi forumaši !!! POZDRAVLJAM te, pa se čujemo !!!!

Poslednja izmena:
Nov sam na forumu pa cete me razumeti ako napravim koju gresku.

Interesuje me da li porodica preminulog vojnog lica koje je dobilo resenje za koriscenje stana na neodredjeno vreme, ali nije bio dodeljen jer je u medjuvremenu lice umrlo? Da li porodica moze na osnovu tog resenja da zahteva od vojske stan?

Hvala na odgovoru unapred bio bi Vam zahvalan

Dobio sam odgovor iz Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje a povodom pitanja DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE koji glasi ovako:

Korisnik vojne invalidske penzije koja je ostvarena po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu sluzbu, sto je navedeno u resenju o ostvarivanju prava na invalidsku penziju, moze da radi bez bojazni da ce biti pozvan na ponovni pregled radi utvrdjivanja promena u stanju invalidnosti odnosno nece mu biti obustavljena isplata invalidske penzije ukoliko se zaposli ili obavlja samostalnu ili poljoprivrednu delatnost na teritoriji Republike Srbije.

S poštovanjem

cid:image002.gif@01CC2684.53610EB0

Adresa: Beograd, Dr Aleksandra Kostića 9

Telefon: 011/206-1000

Govorni automat: 0700/017-017 po ceni lokalnog poziva ili 011/30-60-680

www.pio.rs

proffice@pio.rs

webservisi@pio.rs

Dobio sam odgovor iz Republickog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje a povodom pitanja DA LI VOJNI INVALIDSKI PENZIONERI IMAJU PRAVO DA RADE koji glasi ovako:

Korisnik vojne invalidske penzije koja je ostvarena po osnovu potpunog gubitka sposobnosti za profesionalnu vojnu sluzbu, sto je navedeno u resenju o ostvarivanju prava na invalidsku penziju, moze da radi bez bojazni da ce biti pozvan na ponovni pregled radi utvrdjivanja promena u stanju invalidnosti odnosno nece mu biti obustavljena isplata invalidske penzije ukoliko se zaposli ili obavlja samostalnu ili poljoprivrednu delatnost na teritoriji Republike Srbije.

S poštovanjem

cid:image002.gif@01CC2684.53610EB0

Adresa: Beograd, Dr Aleksandra Kostića 9

Telefon: 011/206-1000

Govorni automat: 0700/017-017 po ceni lokalnog poziva ili 011/30-60-680

www.pio.rs

proffice@pio.rs

webservisi@pio.rs

Nadam se da ovo znaci da imamo pravo da radimo, bar su tako odgovorili...

Back