Vojna akademija?

Generacija '92 , '91 i '90 , ako se ne varam..
E da imam jedan korisran savet za sve koji konkurisu za VA - ponesite patike sa dobrim djonom (ili bar solidnim sarama) jer se za skok u dalj skace po betonu koji je prilicno klizav a imate pravo da skacete tri puta, pri cemu se racuna kaj bolji rezultat...

Odradi dobro matu, i ne opterecuj se za fizicku proveru, da je prodjes sa trojkom dovoljno je... Posle ces nadoknaditi sve propusteno na casovima fizickog :D

sve je to lepo,matematika mora lepo da se odradi, ali ako ne uradis dobro i fizicko, uvek ce biti neko ko ce da uradi dobro i matematiku i fizicku spremnost, i ti si odma ispod njega ;)
a moras se sloziti, sta ces u vojsci ako ne mozes da uradis fizicku spremnost za BAR 10 bodova?! :P

sve je to lepo,matematika mora lepo da se odradi, ali ako ne uradis dobro i fizicko, uvek ce biti neko ko ce da uradi dobro i matematiku i fizicku spremnost, i ti si odma ispod njega ;)
a moras se sloziti, sta ces u vojsci ako ne mozes da uradis fizicku spremnost za BAR 10 bodova?! :P
slazem sseeeeee !!! :D ,msm mata jeste bitna -pocepas bar 5 zadatka ,oduvas fiz.proveru ,i etoo .. ;)

pa 'fala bogu roki brale , sta ce im streberi u vojsci ,,,, njima trebi spremni ljudi (vojnici) ,a mata dolazi vremenom ,tamo ce se nauciti kolko tolko ...... :D
hahahahaha.
eeeeeeee prijatelju... kad vidiš buduće gosn ing. pušku ne ume da drži, ne znaš dal on nju il ona njega. ali položio je matematiku zato pa se kurči.
nažalost tamo nikom nije bitno što je taj operisan od vojske. niko odande nije pao zbog vojne obuke i to je jako loše. prijemni može proći svaka budala, ispite će prepisati (da, verovali ili ne, moguće je bukvalno sve prepisati, celu godinu očistiti na ovaj način, što se i radi uveliko), a ono gde se traži umeće, umešnost, pamet, dar, vojnički duh.... to ne znači eliminaciju i dobijaš čoveka koji s vojskom nema veze, antitalenat sa oficirskim činom jer nije postojao filter za takve.
to je velika greška.

hahahahaha.
eeeeeeee prijatelju... kad vidiš buduće gosn ing. pušku ne ume da drži, ne znaš dal on nju il ona njega. ali položio je matematiku zato pa se kurči.
nažalost tamo nikom nije bitno što je taj operisan od vojske. niko odande nije pao zbog vojne obuke i to je jako loše. prijemni može proći svaka budala, ispite će prepisati (da, verovali ili ne, moguće je bukvalno sve prepisati, celu godinu očistiti na ovaj način, što se i radi uveliko), a ono gde se traži umeće, umešnost, pamet, dar, vojnički duh.... to ne znači eliminaciju i dobijaš čoveka koji s vojskom nema veze, antitalenat sa oficirskim činom jer nije postojao filter za takve.
to je velika greška.
ee to mi ne svidzzza ..... verujem da ima takvih ,ali ko sad to gleda ....... danasnjica je to ...... ;)

ovako vidim da si dosta stariji i iskusniji,ali ovako..pricas nam o losim uslovima(hladno,topolo),u zadnjih 2-3 godine,nikog nisam cuo da prica o tome,i da prica o losim uslovima..drugo-finasiski si vezan za vojsku 8godina,ne kazem da je 20000e mala cifra,cak naprotiv,ali 8 godina nije neki dug period da bas toliko ne moze da se izdrzi,uostalom ljudi upisuju VA da bi ceo zivot radili u vojsci,spremni su na to,e sad ako neko ne moze da izdrzi 8god radeci u nekim losim uslovima sa solidnom platom(nek bude tih 320e)onda nije ni trebao da upisuje VA,jer ne moze se odmah u kancelariju...trece-mislim da su sad plate oko 400-500e..
nije da pametujem mozda klinacki razmisljam,ali jedno je sigurno,da nasa vojska ide uzbrdo,i da ce biti sve bolje i bolje..
pozdrav za tebe

Svako treba prema sebi da proceni da li mu to odgorara. Ono sto ja mogu da ti kazem jeste da ce se drzava postarati da ti svoje obaveze zaista i ispunis, obrnuto nazalost nije slucaj. Uslovi ti se cine prihvatljivim u ovom trenutku, ali to vrlo brzo moze da se promeni, recimo skoci euro.

Nemas bukvalno nikakav mehanizam da drzavu nateras da se drzi svojih obaveza. Pitaj vojna lica koja tuze tu istu vojsku po domacim i stranim sudovima za plate koje im duguje. Znas li sta ce biti na kraju: nema para, pojela maca. Ministar ce i dalje da se vozi u autu koji trosi 25 l/100 km a ti ces da primas bednu platu, i tesko ces moci da izadjes iz cele price. Da bi izasao moras da platis skolovanje.

Pamet u glavu decko, zagrizi bas ako moras, ali ako imas bilo kakvu bolju verijantu bezi od vojske koliko te noge nose (tu dolazi onaj deo o fizickoj spremnosti ;) ).

Nnemoj da mislis da sam bas najgori ciniki, ja ti zapravo cinim uslugu - kazem ti ono sto ti niko drugi nece reci!

Na tebi je da procenis da li zelis da budes odabran, ili da ti sam biras. Prva opcija je daleko od ljudskog dostojanstva.

mislim da se niko od ljudi koji se na vojsku žale, ne žali na fizičke uslove u kojima će raditi. i ludom je jasno da vojnik neće sedeti u banji... na uslove rada se najviše žali u smislu da premalo ljudi radi. ili radiš a uzaludno. neko ne radi uopšte.
kako kome, eno imaš zastavnike neke dođu 3put nedeljno na posao. njemu je super, ne sumnjam.
što se tiče napretka vojske... mogu vam reći sledeće. ministar zaista ima želju za time, i povlači odgovarajuće poteze. on se ne bavi drugim stvarima nego svojim ministarstvom. kada bi se svi ponašali i razmišljali na takav neki način, i išla bi samo uzbrdo. međutim zapinje u samoj vojsci, u nesposobnosti ljudi kao i niskom moralu - apatiji. i činjenici da nerad opstaje samo u mutnoj vodi, i ne ide svima na ruku da se zna reda.

slikovit primer je hor na VA. ministar je rekao da VA treba da ima hor, i da ga jelte koristi kako bi se "kadetstvo" popularizovalo u javnosti. način na koji je to tzv menadžment VA, kako oni sebe nazivaju, uradio je taj da je prisilio 100 ljudi na hor. 100 od kojih tek 28 ume da peva, i želi da peva. ima još 20 koji žele a ne umeju, i 52 koji nit žele nit umeju. ali su tu silom, i ometaju rad i onim ostalima. hor je angažovan na kojekakvim svečanostima koje apsolutno nikakve veze sa VS nemaju, otprilike jedino još nismo nastupali u nekom ribolovačkom klubu. pritom su samo dve pesme savladane od kojih je jedna državna himna. to je tako površno shvatano, kao u prvom svetskom ratu kad samo isteraju turu vojnika i pokosi ih mitraljez. ajmo sledeći.
u svemu tome, hor je bio angažovan spontano, bez mere i razmišljanja o tome da ljudstvo možda i nema vremena za to. kadete niko nikada ništa nije pitao. to samo po sebi ne mora da znači loše, ali onog trenutka kada o tim kadetima niko i ne razmišlja, to postaje kritično.
dakle, nije šutanovac rekao e hor mora imati 100 ljudi. nije to hor crvene armije nego VA.
nije šutanovac rekao Svaki kadet mora Svaki put biti na probi. a oni su kadetariju jurili kao najgore kriminalce. i to neka paralelna vlast na akademiji, po liniji šule-načelnik-dežurni-kadet koja nema veze ni sa profesorima ni sa komandirima...i jača je od obe. barem su se oni uvek vadili na šutanovca...
tamo niko nije uzeo da se potrudi i da uvede organizacije u sistem. nego je to sve uvek bio splet okolnosti, na nas je nabacivano, a mi ćemo nekako već isplivati. moramo pošto nam školovanje zavisi od toga, pa ćemo se snaći valjda već... to je ono što je problem. njihovo tumačenje ministrovih reči. a kada si loš direktor i loš organizator, tačnije nikakav, onda ćeš ti samo izdati direktivu podređenima bez da se upuštaš u način njene realizacije, i analizu sposobnosti svog ljudstva.

tako da što se tog napretka tiče... voleo bih da bude, ali videvši ono što jesam, teško će me neko ubediti u to.

Ako Shule kaza da treba da pevas ima da pevas, ako nisi propevao, nema veze propevaces.

Salu na stranu, mislim da nisi u pravu kada kazes da se ministar trudi. On je covek sticajem za njega sretnih okolnosti zaseo u fotelju, vidi budela koje su mu dodeljene, pa sto se ne bi i on malo zababljao: lepo covek kaze glavna funkcija akademije je da se formiraju pevaci, mislim sviraci, mislim znas sta vec mislim ;)

Eto ne mozes uteci od sale, pa to ti je.
Ali ukratko njega boli uvo za svoje ministarstvo. Jedino sto ga interesuje je AGSTJ: A Gde Sam Tu Ja?

Moj je utisak da je to jedan vrlo cinican i pokvaren covek, koji se cak ni ne trudi da to sakrije? Boli njega i za vojsku i za narod, i jedno i drugo prezire.

hahahahaha.
to je velika greška.

zato nam i jeste ovako....

Pretpostavljam da se ovo odnosi na Maslinjavog :)
Stvar je u tome da si ti kada upisujes i dok se skolujes u vojsci spreman na sve to sto ti kazes i to je sve OK, medjutim, kad pocnes da radis stvari se radikalno menjaju i to u glavnom u glavi. Menjaju se prioriteti, menja se nacin razmisljanja, menja se gomila stvari. Ja (recenicu nikad ne pocinjati sa "ja") sam X godina proveo skolujuci se, X godina proveo radeci. Veruj mi, posle prve godine rada, svet ti se okrene naglavacke. Sto se kancelarije tice, odmah sam dobio da radim u istoj, ali nije u tome poenta, nisu uslovi rada problem, cak ni plata nije problem. Problem je bio sto nisam radio posao za koji sam se skolovao i koji sam voleo. Zato sam otisao, a to je razlog zasto je mnogo mojih klasica takodje otislo. Ostali su samo oni koji ili ne znaju da rade to za sta su skolovani (ne bi verovao koliko je takvih), ili, jednostavno, ne mogu da stisnu petlju i da odu.

E moj balavurdo, zalud trosimo reci... Kad smo mi upisivali nisi imao sansu da se informises, a sad ovi klinici imaju informaciju, ali badava izgleda da ne umeju da je upotrebe...

Kad procitas ugovor :rtfm: pa potom i zakon i pravilnike ostane ti samo da :dash:

Moracamo skoro na neko pivce...

Back