raspitaj se malo bolje...nemaju bas svi lose..
iskreno ja vise citam ovo sto pise kako je lose na akademiji,jer to uglavnom pisu oni koji su napustili,ne znam iz kog razloga niti me zanima,a znam par ljudi koi su sad na akademiji,i koi skroz suprotno govore...tako da...ne znam..
Slusaj decko, da razjasnimo nesto:
Uvod:
U startu nam je bilo jasno da KOV-ci imaju daleko bolje uslove.
Ja sam upisao VTA (Zarkovo, Bele Vode) iz civilstva.
Po zakletvi smo svi dobili ugovore na na jednom listu papira, koji ugrubo kazu da su obaveze studenta VA definisane zakonom o vojom skolstvu i zakonom o vojsci. Ovi zakoni sadrze odredbe u pogledu toga sta su tvoje obaveze i prava kao i kako se postupa u slucaju raskida ugovora.
U skladu sa tim zakonima ministartsvo (ministar) donosi dodatne podzakonske akte - pravilinika kojima se precizno uredjuje gore pomenuto.
Razrada:
Elem, svi smo potpisali te paperice u blazeno zaboravili na njih. Vredno smo ucili i imali dobre rezultate. Posle godinu dana smo otprilike shvatili (kad se potrosio polet, na zbog gluposti) da nas je u sustinu drzava obmanula u pogledu uslova skolovanja.
To je ukljucivalo lose uslovs smestaja (zimi ledeno, leti goris), losu hranu (o ovome mozes da nadjes tone opisa), nepostojanje sale za fizicke aktivnosti, i razne druge gluposti.
Pokusavali smo u razgovoru sa staresinama da stavimo do znanja da imamo prava na bolje uslove, i privatno oni su to potvrdjivali, samo je problem bio u tome sto drzava nije imala nameru da to i sprovede.
Nakon prve godine jedan broj ljudi koji su bili prizemniji je sam odustao. Da se ne lazemo Vojna Akademija nije za bilo koga, i ljudi otpadaju cak i kada su vrlo motivisani. Uglavnom su presli na civilne fakultete i nastavili tamo da se skoluju.
Vojska im je uredno obracunala troskove skolovanje (po pravilniku, a na osnovu zakona, potkrepljeno belim papiricem koje smo svi potpisali).
Bili smo zgrozeni iznosima koje su momci dobili. Vecina ih je dolazila iz dobrostojecih porodica pa im otplata nije bila toliko veliki problem. Mi ostali smo ostali zastraseni sumama, sa cvrstom namerom da istrajemo do kraja.
Mi najtvrdoglaviji smo zavrsili akademiju, dosla je promocija i dobili smo svoju prvu "premestaj" (sa akademije u jedinicu).
Po dolasku u jedinicu sam prvi put shvatio koliko je moja sudbina zacementirana za ovu kilavu drzavu.
Posle godinu dana sam shvatio da moram da odem iz vojske. Postalo je jasno da nemogu da kupim ni najeftiniji auto. U to vreme moja plata je bila oko 21000 (nesto oko 320eura) dinara. Primera radi vozac gradskog zaobracaja je imao platu 40000.
U tom trenutku samo poceo da preispitujem strategiju za izlazak. Procitao sam prvi put zakone o vojnom skolstvu i vojsci.Nasao kod pravnika i pravilnike za obracun troskova i dosao do frapantne cifre od 20000E za 5 godina skolovanja.
Nasao sam srecom dobro placen posao, tako da mi je 2/3 plate i dalje pruzalo solidan standard. Ja sam se srecom odmah dogovorio kada su mi dali troskovnik.
Mnogi se tuze sa njima, pri cemu se ovaj iznos zahvaljujuci zelenaskim kamatama uvecava. Mnogi su dosli u situaciju da ce dug otplacivati 10-30 godina.
Zakljucaj:
Vojna Akademija se upisuje iz elitizma, drzavi na raspolaganje dajes svoj zivot i svoju cast.
Za uzvrat drzava ti nudi ugovor koji te efektno pretvara u roba.
Mozda cete lako upisati akademiju, ali ukoliko budete zeleti da odete, skupo ce vas kostati.
Sa jedne strane ti ulazes svoj zivot, sa druge strane te na perfidan nacin pravnicki i finanskiji vezuju za sebe.
Da li uocavas disproporciju u tome sto ko kome nudi u ovoj "trgovini"? Ja sam kasno shvatio da je u pitanju trgovina, a za tebe jos nije kasno.