tako je iz "hotela" jasenovac u kojem se onako "namucio" kako je dobri usrasa ljubo milos to opisao
pustili su ga u tzv kucni pritvor na svom imanju !!!!!!!!!!!!!!
a kako mu je tek tamo pakleno tesko bilo tamo i o tome je dobri usrasa pricao
"Mačeka su otpratili u Kupinec dopukovnik Matković, zastav. Božo Naletelić, zastav. Mate Sarić i zast. emigrant „Ćaće" (ne sjećam se njegovog imena).
Zadnja trojica ostala su sa Mačekom u Kupincu. 6.) Odnos Luburića prema Mačeku bio je korektan ali služben. On je s njim rijetko dolazio u doticaj. Jedino je dolazio onda, kada je Maček imao neku molbu ,,u pogledu veze sa rodbinom, pakete i slično).
Vojnička posada nije imala nikakvog doticaja sa Mačekom. Njen zadatak je bio osiguranje Kupinca a i vanjsko osiguranje Mačekove kuće. Unutrašnji nadzor nad Mačekom imao je zast. Božo Naletelić, zast. Mate Sarić i zast. Ćaća.
Unutar gospodarskih zgrada, dvorišta i stambene zgrade, Maček kao i njegova obitelj uživala je potpunu slobodu. Jedino telefon je bio pod ključem i to u sobi Bože Naletelića. Mislim da je obitelj mogla izlaziti van dvorišta, ali u pratnji jednoga časnika. Da li je Maček mogao izlaziti nije mi poznato, ali držim da jeste. Poznato mi je da su Mačeku u Kupinec dolazili liječnici i Ruža Čavlek. Da li je tko drugi dolazio, nije mi poznato.
Kada je Maček prebačen u Zagreb i po čijem nalogu nije mi poznato. Znam da je jedno vrijeme bio kod Luburića na stanu, zajedno sa obitelji. Tu je bila Luburićeva majka i dvije sestre. U emigraciji u zimu 46. na 47. g. (u Austriji) pričala mi je supruga puk. Dala, a koja je Luburićeva sestra, da je ona i Božo Naletelić, te Maček sa suprugom, u više navrata zajednički u autu pravili šetnje po Zagrebu i najbližoj okolini (Maksimiru). Također mi je pričala da je više puta takvim šetnjama prisustvovao i dopukovnik Kruno Devčić iz PTS-a.
Kada se je preselio u Deželićevu ulicu nije mi poznato. Znam da je od strane Obrane i dalje kod njega ostao Božo Naletelić i „Ćaća". Sam odnošaj prema Mačeku i njegovoj obitelji bio je kao i ranije. Sam postupak prema njemu u pogledu kretanja i slično nije mi poznat, ali mislim, da je u Zagrebu uživao veće povlastice i slobodu (šetnja, odlazak pješke do zubara itd.)
Kako je Maček napustio Zagreb nije mi poznato, ali držim da straža nije išla s njime. Mislim da je nekoliko dana pred povlačenje straža potpuno ukinuta. Nekoliko dana pred povlačenje pričao mi je dopukovnik Matković, da ga je tog dana pozvao Pavelić i da mu je dao nalog da cijelu stražu kod Mačeka ima povući to veče i da nitko ne smije biti ni u samoj blizini kuće. Mislim, da mi je Matković spomenuo, da je dobio nalog i da izvrši u određeni čas zamračenje Zagreba. Matković je povukao stražu, te je cijela straža morala biti u kancelariji Obrane (Draškovićeva ul.) Ko je tom prilikom posjetio Mačeka nije mi poznato, ali se je sumnjalo da je to bio nadbiskup Stepinac ili sam Pavelić. "