Koristite zastareli pregledač. Možda neće pravilno prikazivati ove ili druge veb strane. Trebalo bi da ga nadogradite ili koristite alternativni pregledač.
Vladika Grigorije: Pobediću Vučića u drugom krugu!
Pa pravda se deli po zakonu. Naravno da se odnosi na sluzbena lica koja imaju obavezu da nesto urade, a nesto drugo ne smeju da urade. To nesto je regulizano zakonima. Pricam uopsteno pa ne mogu da preciziram - to sve regulisu zakoni.
Zapravo ceo pravosudni sistem i policija i sluze tome sto sam ja napisao: da sprovedu pravdu = da se osvete prekrsiocima za ucinjeno i da time sprece buduce pocinioce da pokusaju da ili ponove taj prekrsaj.
Ne znam sad kako smo na temi o vladici dosli do ovoga, ali eto...
Слажем се са добрим делом онога што си написао, али не и са формулацијом да је правда освета.
Уређена држава подразумева и постојање закона, али и начина да они могу да се спроводе. Није битно само да се смисли и пропише неки закон, ако не постоји механизам за његово спровођење. За учињено кривично дело закон је предвидео санкције, а не освету.
Друго, ствар је и у самим законима. У различитим културама постоје различита схватања о санкцијама које треба применити за једно исто кривично дело. У неком земљама лоповима одсеку руку, у другим направе скалу по којој се казна одређује зависно од украдене вредности...
То су све само санкције, опомена и лопову и другима да не понове то дело, а не освета.
А како смо од Младен Дурића дошли довде не знам ни ја.
Lukizam !!! ....Kada su neki bili lepi, snažni, pametni, hrabri, moralni i bogati, onda se na njih primenjivao ostrakizam, jer su uticali loše na demokratiju, a dobro na aristokratiju !