Влада

Poruka
3.380
1569226247599.png

Волео бих да неко понуди награду - не од стотину франака, већ милион, са крунама, медаљама и врпцама - за добру, једноставну и разумљиву дефиницију речи „Влада“.

Какву би огромну услугу пружило друштву!

Влада! Шта је то? Где се налази? Шта то ради? Шта би требало да ради? Све што знамо је да је то тајанствена личност; и сигурно, да је најпривлачнијa, највише мученa, највише претученa, најдрагоценијa, највише оптуженa, највише позванa и највише провоциранa, од било које особе на свету.

Немам задовољство познавања свог читаоца, али бих се опкладио да склапа Утопије и тражи од Владе да их реализује. А ако се догоди да читалац буде дама, не сумњам да искрено жели да види како се све страдања човечанства поправљају и да мисли да би се то могло лако урадити ако се Влада само потруди.

Али авај, та јадна несретна особа, попут Фигара, не зна кога да слуша, нити где да се окрене. Сто хиљада уста штампе и говорника одједном повика:

"Организујте рад и раднике."

"Уклоните похлепу."

"Сузбијте дрскост и тиранију капитала."

„Покријте земљу железницама.“

"Наводите равнице."

"Уједначите профит свих обрта."

"Позајмите новац без камате свима који се желе задужити."

Затим долази сјајан узвик: "Не, заиста! Где је заслуга радити нешто са ресурсима? То не заслужује име Владе! Тако далеко од товарења свежим порезима, приморали бисмо вас да повучете старе. Требало би да потиснете:

"Порез на со,
Порез на алкохолнa пићa,
Порез на писма,
Обавезе по мери кућа,
Патентe."

Усред овог немира, и сада када је земља два или три пута мењала владу, јер није испунила све захтеве, желео сам да покажем да су контрадикторни. Али шта ми је падало на памет? Нисам ли могао задржати ово несретно запажање за себе?

Изгубио сам свој карактер јер ме гледају као човека без срца и без осећања - сувог филозофа, индивидуалисту, плебејца - једном речју, економисту енглеске или америчке школе. Извините, узвишени писци, који не застају чак ни пред контрадикцијама. Грешим, без сумње, и вољно бих се повукао.

Било би ми драго, будите сигурни, ако сте заиста открили добротворно и неисцрпно биће, које се назива владом, које има хлеб за сва уста, рад за све руке, капитал за сва предузећа, кредит за све пројекте, салве за све ране, балзам за сву патњу, савет за све проблеме, решења за све недоумице, истине за све интелекте, разбибригу за све који је желе, млеко за новорођенчад и вино за старост - што може да обезбеди све наше жеље, сву нашу радозналост, исправи све наше грешке и ослободи нас од сада потребе за предвиђањем, разборитошћу, просуђивањем, искуством, редом, економичношћу, умереношћу и активношћу.

Који бих разлог могао имати да не желим видети такво откриће? Заиста, што више размишљам о томе, све више видим да ништа не може бити згодније од оног што би сви ми требали имати у свом домету, неисцрпни извор богатства и просветљења - универзални лекар, неограничени џепарац и непогрешив саветник, како се описује Влада. Зато желим да је истакнем и дефинишем, а првом откривачу треба понудити награду. Јер нико не би помислио да тврди да је ово драгоцено откриће створено, јер до данас све што се представља под именом Владе, народ одмах обори, управо зато што не испуњава прилично опречне захтеве програма.

Усудићу се рећи да се бојим да смо у овом погледу насамерени од једне од најчуднијих илузија која је икада завладала људским умом.

https://mises.org/library/government-0

------------------------------

Браћо Срби, приметих да се облизујете на Французе далеко више него на Англе. Па, како вам се свиђа г. Бастијат и његово виђење Владе?

Влада је група људи која ти отме 100 динара, а ти после месецима протествујеш тражећи да ти врате 20.

Back