vjezbe za rast?

• Začetnik teme Začetnik teme KIKIC
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kakve gluposti ovaj covjek prica za skokove i istezanje. Pa i u nogometu se istezu pa su svi od 170-185 rijetko koji vislji. A za onaj zakljucak da su rukometasi, kosarkasi i odbojkasi visoki zbog puno skokova-jednom rijecju glupost. U nizim ligama ima mnogo igraca u tim sportvoima koji su niski. Zasto na TV vidite samo visoke kosarkase i rukometase. Jedan je odgovor zato jer covjek od 175 nemoze nadskocit blok ljudi od 1.9, odnosno niski igraci otpadaju u kategorijama kadeti i juniroi jer su neefikasni (vrijedi za jace klubove). Zasto ja vidim bracu jednake visine u slucajau gdje jedan trenira npr. rukomte a drugi ne, NEZNAM neka mi ovaj lik objasni!!!

@flirpo Drago mi je da si se ukljucio u temu...;)

Ovo za istezanje je vec naucno dokazano...
A ovo za skokove nije...to je neki moj sud na osnovu licnog iskustva...

Iskren da budem...kada sam bio na kosarkaskom kampu...trenirao sam oko 3-4 sata dnevno i jos 4 sata sam licno trenirao...skokove i sut...bukvalno sam se suncao na kosu, kada sam bio na tom kampu...pravilno sam jeo...tj. imao sam 3 obroka dnevno...i spavao sam izmedju 8 i 10 sati preko noci...sjecam se samo da sam porastao izmedju 2 i 3 santimetra za dvije nedjelje...
Ja mislim da je to velika razlika u poredjenju sa onim koliko sam rastao kada sam manje igrao kosarku...
A sto se tice jela i spavanja...tu sam uvijek bio pravilan...ali nijesam igrao jednako kosarku...i nije bio isti rezultat u rastu tj. santimetrima...

Ne kazem ja da genetika nema svoj udio u rastu...naravno da ima...

Ne kazem ja da dva brata nece biti jednako visoka ako jedan trenira a drugi ne...

Ali mislim da skokovi, kada je u pitanju mladja generacija, pomazu u dvije stavke...da dobijes bolji odraz i vecu visinu...

Ponavljam, ovo je moje licno misljenje...koje sam gradio na osnovu citanja i licnih iskustava...

Kakve gluposti ovaj covjek prica za skokove i istezanje. Pa i u nogometu se istezu pa su svi od 170-185 rijetko koji vislji. A za onaj zakljucak da su rukometasi, kosarkasi i odbojkasi visoki zbog puno skokova-jednom rijecju glupost. U nizim ligama ima mnogo igraca u tim sportvoima koji su niski. Zasto na TV vidite samo visoke kosarkase i rukometase. Jedan je odgovor zato jer covjek od 175 nemoze nadskocit blok ljudi od 1.9, odnosno niski igraci otpadaju u kategorijama kadeti i juniroi jer su neefikasni (vrijedi za jace klubove). Zasto ja vidim bracu jednake visine u slucajau gdje jedan trenira npr. rukomte a drugi ne, NEZNAM neka mi ovaj lik objasni!!!
a imas klikere
razmisljas kao einstein

Ne pravim se lud... a mozda nisam ni strucan :) znaci svoje dete da treba sto vise deca da skacu da bi porasla... malo cudno... jer kod doskoka dolazi do sabijanja a ne razvlacenja... al nema veze.... ne znas koliko csto i po koliko skokova treba da se radi :)? Jako me zanima :D[/QUOT

zvercina,tacno je da skokovi pomazu u rastu,ali ne samo skokovi,nego celokupni treninzi i igranje tih sportova kao sto su kosarka i odbojka,ja treniram kosarku i mnogi moi drugovi koji su bili iste visine kao ja dok smo trenirali,sada posle 2-3 godine mnogo sam visi od njih...i to da bavljenje tim sportovima utice na rast,nije nista cudno,niti nesto novo,samo sto ti za to izgleda ne znas ... :)

Ti nijesi nikad cuo za to?
Mozda ne pomazu kada imas 30 godina ali pomazu kada imas 15...
I ne pravi se lud...vec pokazi da si strucan ako jesi...

Kao prvo ne postoje vezbe za rast .moguce je misicna vlakna izduziti nekim vezbicama ali ni to nije dokazano.
centar za rast se nalazi u mozgu -hipofiza i jedino sto se moze uraditi je procena kolice se se rasti

naravno da pravilna ishrana sport uredan zivot narocito spavanje poboljsavaju ali su to neznatni procenti.
sada da predjemo na sustinu GENETIKA´

. . .cao,cao,zainteresovao sam se za ovu temu,pa me interesuje da li bi neko mogao da mi pomogne u treningu kosarke,posto puno volim da igram,ali ne znam iz cega se sastoje prave vezbe kosarkasa,trening,i tako tooo ?. . . :)

@3run For Life
Odakle si ti pao...
Vec sam pisao na slicnu temu... ali izgleda da cu morati da se ponovim :)
Dakle, skok mozemo podeliti na tri faze, faza odskoka, faza leta i faza doskoka...
posto kod faze odskoka i faze leta dolazi do prividnog izduzenja (ako se tako moze reci)
tj. zamah rukama ka kosu kada po vama rastemo :))) opet nakon toga dolazi faza doskoka, kada
se sabijamo... po toj nekoj (primitivnoj) logici, neko treba
da se pojavi i kaze od skokova se smanjuje...
Cak ima jako ozbiljnih istrazivanja koja govore u prilog tome, da se
trening eksplozivne snage (samim tim i skokova) kod mladih osoba mora jako pazljivo izvoditi
jer postoje izvesne mogucnosti na negativan uticaj na razvoj kostiju pa time i na rast!
Sad me zanima glupost koju si lupio... dakle svi oni koji treniraju moraju da su visoki,
sta je sa milionima niskih igraca u kosarci, odbojci....? Na njih to ne deluje :)
Mora da su lose trenirali :)
Po toj logici, svi oni koji duze treniraju od tebe su i nuzno visociji od tebe...
Sta je sa skakacima u vodu, gimnasticarima, skakacima na trampolini... oni skacu po ceo dan,
pa sto su nizi to su uspesniji :)
Dakle, suma sumarum, fizicka aktivnost utice na "rast" ali time sto omogucava pravilan razvoj
aparata (citaj: jacanje miscnog sistema, jacanje vezivnog tkiva, bolju osifikaciju kostiju),
ali ne utice na rast time sto ce te ona vertikalno izduziti :)
Na vertikalan rast utice skoro iskljucivo genetika u normalnim uslovima... i to u nekom procentu,
ne mogu se tacno setiti, ali negde oko 97%, svi ostali faktori (u normalnim uslovima),
se rasporedjuju na preostalih par procenata...

http://jap.physiology.org/content/77/4/1678.short
http://journals.lww.com/cjsportsmed..._Gymnastics_Training_Inhibit_Growth_of.9.aspx
http://ajs.sagepub.com/content/15/5/483.short
http://ije.oxfordjournals.org/content/28/5/911.short

Evo par istrazivanja koje sam nasao za par minuta pretrage... imaju mane, ali koliko sam bacio pogled
u svakom pise da rast nema povezanosti sa bilo kojim faktorom koji je ispitivan (izuzev hormonskog)...
Tako da 3runner ... mozes da skaces koliko hoces... od toga se ne raste!

Da l' je moguce brate?Vezbe za rast,vezbe za odraz,vezbe za ovo,vezbe za ono....Je l' razumete da je nesto prosto priroda,genetika????Imam druga sa treninga,ima 206,94. godiste....I u osmom osnovne je imao toliko....Prosto toliko ima,nema tu sta da se vezba...Mozda ga je malo kosarka izvukla,ali nije mogla da ga izvuce do 206 za par godina.....-.-

Back