Vjerovanje u Muhammedovo saws poslanstvo

Abdurrahman

Primećen član
Banovan
Poruka
953
Hvala neka je Allahu i selam na Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s

Zamolio bih sve one koji posjecuju ovaj forum da procitaju ovaj post do rkaja kako bih odklonili od sebe zabludu i nepravdu prema samom sebi, i kako bi se priblizili istini i upoznali se sa njom, pa onda je red da se i istina primi.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Musliman vjeruje da je Muhammed sallallahu alejhi we selam(s.a.v.s) mir i spas na njega, Boziji poslanik. Vjeruje na osnovu sledeci dokaza:
1. Uzviseni Allah i Njegovi meleki svjedoce da mu je dostavio Objavu. Uzviseni, u tom smislu, kaze:
لَّـكِنِ اللّهُ يَشْهَدُ بِمَا أَنزَلَ إِلَيْكَ أَنزَلَهُ بِعِلْمِهِ وَالْمَلآئِكَةُ يَشْهَدُونَ وَكَفَى بِاللّهِ شَهِيداً
4.166. Medjutim, Allah svjedoci o onome sta ti je objavio; objavio ga je znanjem Svojim, i meleci svjedoce; a dovoljan je Allah svjedok.

2.O tome da je Muhammed s.a.v.s poslan svimljudima, da je njegova misija pecet svim drugim poslanstvima, da mu se, kao posljednjem vjerovjesniku, duznost pokoravati i voljeti ga, Uzviseni veli:170. O ljudi, Poslanik vam je vec donio Istinu od Gospodara va±eg; zato vjerujte - bolje vam je! A ako ne budete vjerovali - pa, Allahovo je ono ±to je nebesima i na Zemlji, i Allah sve zna i mudar je.Sura-En-Nisa(zene) ajet 170.
Dalje Allak kaze u Kur'anu:

19. O sljedbenici Knjige, do±ao vam je poslanik Na± - nakon ±to je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika - da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, do±ao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve moze.Sura-El-Ma'ide--trpeza-ajet 19.
2. On je neukima poslao Poslanika, jednog izmedu njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih ocisti i da ih Knjizi i mudrosti nauci, jer su prije bili u ocitoj zabludi,Sura-El-Dzumu'a 2 ajet.

Rekao je Allahov Poslanik i miljenik Muhammed saws: " Ja sam vjerovjesnik. Ja ne lazem. Ja sam Abdulmuttalibov potomak." ( Buharija i Muslim ).
Dalje kaze Allahov Poslanik Muhammed saws:

" Primjer mene i vjerovjesnika prije mene je kao primjer covjeku koji je podigao kucu i lijepo je dotjerao i ukrasio, osim jednog mjesta, gdje nedostaje jedna cigla, pa ga svijet, obilazeci je i diveci se njenoj ljepoti, upita:-Zasto nisi stavio i ovu ciglu?-Ja sam ta cigla i ja sam posljednji vjerovjesnik." ( Muttefekun alejhi )

Muhammedovu saws poslanicku misiju najavile su i ranije Bozije Knjige: Tevrat i Indzil. Radosnu vijesti o Muhammedu saws dolaskom nagovjestili su i taniji poslanici: Musa( Mojsija ) i Isa a.s ( Isus ). U tom smislu, govoreci o Isau(isusu) neka je mir sa njim, Uzviseni Allah veli:
6. A kada Isa, sin Merjemin, rece: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku cije je ime Ahmed,* koji ce poslije mene doci" - i kad im je on donio jasne dokaze, oni reko±e: "Ovo je prava vradµbina!"
7. A ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu laµi iznosi dok se u pravu vjeru poziva? - A Allah nece ukazati na Pravi put narodu koji nepravdu cini.
Sura--Es-Saff, 6 i 7 ajet.

Takodje Allah swt kaze:
157. onima koji ce slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji nece znati citati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indzilu, zapisana nalaze, koji ce od njih traµiti da cine dobra djela, a od odvratnih odvracati ih, koji ce im lijepa jela dozvoliti, a ruµna im zabraniti, koji ce ih tereta i te±koca koje su oni imali osloboditi. Zato ce oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podrµavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postici ono sto budu zeljeli.(Sura-El-A'raf, 157 ajet). U Tevratu ( Tori ) pazi te ovo, je zapisano: " Podignucu im proroka izmedju njihove brace, kao sto si ti. Stavit cu Svoje rijeci u njegova usta, da im kaze sve sto mu zapovjedim. A ne budi li tko poslusao Moje rijeci, sto ih prorok bude govorio u Moje ime, taj ce odgovarati preda Mnom.

Ova radosn vijesti,sacuvana je u danasnjem Tevratu, potvrdjuje vjerovjesnistvo i poslanicku misiju naseg vjerovjesnika Muhammeda saws i obavezu da se on slijedi i damu se bude pokorno. Ma kako je interpretirali i pobijali, ona je dokaz protiv Jevreja, buduci da rijeci Uzvisenog: "Podignu cu im proroka, kao sto si ti" - bez ikakve sumnje- potvrdjuje vjerovjesinstvo i poslanicku misiju Muhammeda saws jer se On ovdje obraca Musau a.s, vjerovjesniku i poslaniku. Iz rijeci Uzvisenog Allaha:" izmedju njihove brace" ocito se vidi da se radi o Muhammedu saws. To je jos ocitije iz Njegovih ( Allahovih) rijeci: " Stavit cu Svoje rijeci u njegova usta", jer se one, s obzirom da je ponavljao i pamtio Allahov govor tj. Kur'an, mogu odnositi samo na naseg vjerovjesnika Muhammeda saws. Rijeci UZvisenog Allaha " da im kaze sto mu zapovjedim", takodje to potvrdjuje, jer je Muhammeda saws govorio i o predskazivanjima o kojima nije govorio nijedan drugi poslanik ili vjerovjesnik i kazivao o pojedinim dogadjajim koji su se dogodili ili ce se dogoditi do Sudnjeg dana.

Buharija navodi da je u Tevratu zapisano: " O vjerovjesnice, Mi smo te poslali da doneses radnosnu vijest, da opominjes i zastitis one koji ne znaju ni citati ni pisati. Ti si Moj rob i Moj poslanik. Nazvao sam te imenom Mutevekkil koji nece biti gruba i surova srca, niti dizati viku trgovima, niti zlo uzvracati zlim, nego sirokogrudno oprastaj. Allah ga nece usmriti dok s njime ne ispravi iskrivljenu vjeru i zalutali narod, dok ne bude izgovarao: " Nema boga osim Allaha! ", i dok sa njime ne otvori zaslijepljene oci, zaglusene usi i okovana srca.

T Tevratu je takodje zapisano: Nistavnim me bogom na ljubomoru potakose, razdrazise me nistavnilima svojim, i ja cu njih ljubomornim ucinit, pukom nistavnim, razdrazit cu ih paganskim nekim narodom.

Vise je nego ocito da se pod rijecima" paganskim nekim narodom" misli na Arape koji su prije Muhammedova saws poslanstva bili toliko ogrezli u paganstvu da su ih Jevreji nazivali neznaboscima.

U tevratu takodjer stoji zapisano: Od Jude zezlo se kraljevsko, ni palica vladalacka od nogu njegovih udaljiti nece dok ne dodje onaj kome pripada-kome ce se narod pokoriti."

Ko to drugi moze biti nego nas vjerovjesnikMuhammeda saws, cije su dolazak narodi toliko iscekivali? Kao sto otvoreno priznaju, niko ga nije iscekivao od samih Jevraja, ali ih je zavidnost sto se nije pojavio medju njima, odvela toliko daleko da ih je vecina odbila u njega povjerovati i biti njegovi sljedbenici. U tom smislu i Uzviseni Allah u poglavlju El-Bekare veli:
89. A kada im Knjiga* od Allaha dolazi, koja priznaje kao istinitu Knjigu* koju imaju oni - a jo± ranije su pomoc protiv mnogoboµaca molili - i kada im dolazi ono sto im je poznato, oni u to nece da vjeruju, i neka zato stigne nevjernike Allahovo prokletstvo!(Sura-El-Begare, 89 ajet).

U Evandjelju se nalaze sljedeca predskazanja o dolasku Muhammeda saws:
a) " U ono vrijeme pojavi se Ivan Krstitelj, propovjedajuci u pustinji judejskoj:'Obratite se' - govorio je-'jer je blizu kraljestvo nebesko!'.Pod rijecima "jer je blizu kraljestvo nebesko", BEZ sumnje se aludira na Muhammeda saws i najavljuje njegovo poslantvo, cime xe se zavesti red i vlast po nebeskim (Bozijim) zakonima.

b) " Kraljestvo je nebesko slicno gorusici zrnu koje netko uze i posija na svojoj njivi. Ona je, svkako, najsitnije od svega sjemena, ali kad uzraste, bude vece od drugog voca."
Ovaj opis u Evandjelju, gotov je identican Kur'anskom opisu, gdje Uzviseni Allah kaze: " A u Indzilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda ucvrsti, i on ojaca, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajuci divljenje sijaca - da bi On s vjernicima najedio nevjernike.(sura El-Feth, 29 ajet) ovim se aludira na Muhammeda saws i njegove ashabe-drugove.
c) "Vama je bolje da ja odem, jer ako ja ne odem, Branitelj nece doci k vama. Odem li, poslat cu ga k vama. On ce, kad dodje, dokazati svijetu zabludu s obzirom na grijeh."

Zar i ova recenica iz Indzila-biblije, ne donosi radosnu vijesti o dolasku Muhammeda saws ? Tko bi drugi nego Muhammeda mogao biti spomenuti Branitelj? Tko bi drugi, osim njega, na svijetu mogao dokazati zabludu s obzirom na grijeh ?! Zar on nije taj koji je poslan u vrijeme dok je cio svijet bio ogrezao u neredu i porocima i dok je paganstvo kucalo na vrata, cak i sljedbenika Knjige(Jevreja i krscana) ? Tko je drugi nego Muhammed saws, poslije Isaova uzdignuca, dosao da svijet pozove Allahu, Gospodaru nebesa i Zemlje?

Sad bih nesto rekao sa racionalnim dokazima.

1. Je li postojala iakava smetnja da Uzviseni Bog, Allah posalje Muhammeda kao poslanika, kada je i prije poslao na stotine poslanika i na hiljade vjerovjesnika? Ako nema nikakve logicke ni vjerske smetnje, sa kojim pravom se moze poricati njegovo poslanstvo i pobijati vjerovjesnicka misija cijelom covjecanstvu ?

2. Prilike u kojima je poslan Muhammeda saws nuzno su iziskivale potrebu za poslanstvom i poslanikom, kako bi se svijet, ogrezlom u neznanju, jos jednom, rasvijetlila istina o tome tko je njegov Uzviseni Stvoritelj.

3. Brzo sirenje Islama diljem svijeta, po svim ktajevima gdje ljudi zive i njegovo masovno prihvacanje, kao nijedne druge vjere, dovoljan je dokaz istinitosti Muhammedove saws vjerovjesnicke misije.

4. Istinitost, valjanost i bezkrajnost principa vjere, s kojom je dosao Muhammed saws i pokazivanje izvanredno dobrih i blagodarnih rezultata, najbolji su dokaz da su oni od Uzvisenog Allaha i da je Muhammed saws Njegov poslanik i vjerovjesnik.

5. Cuda (mudzize) i nadnaravne osobine koje je pokazao Muhammed saws dokaz su njegova poslanstva, jer je za zdrav razum neshvatljivo da ih je mogao pokazati neko drugi ko nije poslanik.

Na poslanikovu-Muhammeda saws molbu, raspolutio se je Mjesec. Naime, El Velid b. el-Mugire i drugi nevjernici iz plemena Kurejs, zatrazili su da im pokaze neko cudo, pa se Mjesez raspolutio na dva dijela, tako da je jedna polovina ostala iznad brda, a druga ispod. Na to im je Vjerovjesnik rekao: Posvjedocite!"

Jedan od njih je, kazujuci o tome rekao: " Vidio sam Mjesec izmedju dva usjeka brda" - tj. Kubejs. Kurejsevici-pleme, su se, poslije raspitivali kod stanovnika drugih krajeva da li su i oni vidjeli rascjepljen Mjesec, pa su im rekli da jesu i opisali im kako se to vidjelo. Potom Uzviseni Allah u Kur'anu je objavio:

1. Blizi se Cas i Mjesec se raspolutio! -
2. a oni, uvijek kada vide cudo, okrecu glave i govore: "Carolija neprestana!"
3. Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, ( sura El-Kamer--Mjesec--ajet 1-3 )

Ja bih ovo priveo sad kao nekom ''kraju'' mada ima toga da se pise po nekoliko dana...

Kur'an Casni, Knjiga u kojoj se nalaze: vijesti o dogadjajima prije nas, najave o onome sto ce se desiti poslije nas, presuda o nasim medjusobnim sporovima, uputa i svjetlo, najveca je Poslanikova sallallahu alejhi we selam mudziza(cudo), za sva vremena, vjecni dokaz njegova vjerovjesnistva, potvrda istinitosti i nepobitan dokaz njegova vjerovjesnistva, potvrda istinitosti i nepobitan argument ljudima, sve dok Allah Zemlju ne da u naslijedje Svojim robovima.

Kur'an je, dakle, najveca mudziza(cudo) i najjaci dokaz koji je dat nasem Vjeovjesniku sallallahu alejhi we selam." Nema ni jednog vjerovjesnika a da mu nisu bili dati, njemu ( tj. Kur'anu ) slicni ajeti koji su ljudima bili povjereni. Ono sto je dato meni je Objava koju mi je Allah objavio. nadam se da cu od svih njih, na Sudnjem danu, imati najvise sljedbenika." Tako je rekao Allahov Poslanik Muhammed, neka je mir i spas Bozji sa njim.

Molim Allaha da ovim kratkim dokazima vam otvori put ka spoznaji istine i srece istinske na ovom svijetu i srece vjecne i uzitka na onom svijetu-Ahiretu. Amin

Neka je hvala Allahu swt i neka je selam i salavat na Muhammeda Njegovog poslanika sallallahu alejhi we selam.[/

Abdurrahman:
Hvala neka je Allahu i selam na Allahova Poslanika Muhammeda s.a.v.s

Zamolio bih sve one koji posjecuju ovaj forum da procitaju ovaj post do rkaja kako bih odklonili od sebe zabludu i nepravdu prema samom sebi, i kako bi se priblizili istini i upoznali se sa njom, pa onda je red da se i istina primi.

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog

Musliman vjeruje da je Muhammed sallallahu alejhi we selam(s.a.v.s) mir i spas na njega, Boziji poslanik. Vjeruje na osnovu sledeci dokaza:
1. Uzviseni Allah i Njegovi meleki svjedoce da mu je dostavio Objavu. Uzviseni, u tom smislu, kaze:
لَّـكِنِ اللّهُ يَشْهَدُ بِمَا أَنزَلَ إِلَيْكَ أَنزَلَهُ بِعِلْمِهِ وَالْمَلآئِكَةُ يَشْهَدُونَ وَكَفَى بِاللّهِ شَهِيداً
4.166. Medjutim, Allah svjedoci o onome sta ti je objavio; objavio ga je znanjem Svojim, i meleci svjedoce; a dovoljan je Allah svjedok.

2.O tome da je Muhammed s.a.v.s poslan svimljudima, da je njegova misija pecet svim drugim poslanstvima, da mu se, kao posljednjem vjerovjesniku, duznost pokoravati i voljeti ga, Uzviseni veli:170. O ljudi, Poslanik vam je vec donio Istinu od Gospodara va±eg; zato vjerujte - bolje vam je! A ako ne budete vjerovali - pa, Allahovo je ono ±to je nebesima i na Zemlji, i Allah sve zna i mudar je.Sura-En-Nisa(zene) ajet 170.
Dalje Allak kaze u Kur'anu:

19. O sljedbenici Knjige, do±ao vam je poslanik Na± - nakon ±to je neko vrijeme prekinuto slanje poslanika - da vam objasni, da ne biste rekli: "Nije nam dolazio ni onaj koji donosi radosne vijesti, ni onaj koji opominje!" Pa, do±ao vam je, eto, onaj koji donosi radosne vijesti i koji opominje. A Allah sve moze.Sura-El-Ma'ide--trpeza-ajet 19.
2. On je neukima poslao Poslanika, jednog izmedu njih, da im ajete Njegove kazuje i da ih ocisti i da ih Knjizi i mudrosti nauci, jer su prije bili u ocitoj zabludi,Sura-El-Dzumu'a 2 ajet.

Rekao je Allahov Poslanik i miljenik Muhammed saws: " Ja sam vjerovjesnik. Ja ne lazem. Ja sam Abdulmuttalibov potomak." ( Buharija i Muslim ).
Dalje kaze Allahov Poslanik Muhammed saws:

" Primjer mene i vjerovjesnika prije mene je kao primjer covjeku koji je podigao kucu i lijepo je dotjerao i ukrasio, osim jednog mjesta, gdje nedostaje jedna cigla, pa ga svijet, obilazeci je i diveci se njenoj ljepoti, upita:-Zasto nisi stavio i ovu ciglu?-Ja sam ta cigla i ja sam posljednji vjerovjesnik." ( Muttefekun alejhi )

Muhammedovu saws poslanicku misiju najavile su i ranije Bozije Knjige: Tevrat i Indzil. Radosnu vijesti o Muhammedu saws dolaskom nagovjestili su i taniji poslanici: Musa( Mojsija ) i Isa a.s ( Isus ). U tom smislu, govoreci o Isau(isusu) neka je mir sa njim, Uzviseni Allah veli:
6. A kada Isa, sin Merjemin, rece: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku cije je ime Ahmed,* koji ce poslije mene doci" - i kad im je on donio jasne dokaze, oni reko±e: "Ovo je prava vradµbina!"
7. A ima li nepravednijeg od onoga koji o Allahu laµi iznosi dok se u pravu vjeru poziva? - A Allah nece ukazati na Pravi put narodu koji nepravdu cini.
Sura--Es-Saff, 6 i 7 ajet.

Takodje Allah swt kaze:
157. onima koji ce slijediti Poslanika, vjerovjesnika, koji nece znati citati ni pisati, kojeg oni kod sebe, u Tevratu i Indzilu, zapisana nalaze, koji ce od njih traµiti da cine dobra djela, a od odvratnih odvracati ih, koji ce im lijepa jela dozvoliti, a ruµna im zabraniti, koji ce ih tereta i te±koca koje su oni imali osloboditi. Zato ce oni koji budu u njega vjerovali, koji ga budu podrµavali i pomagali i svjetlo po njemu poslano slijedili - postici ono sto budu zeljeli.(Sura-El-A'raf, 157 ajet). U Tevratu ( Tori ) pazi te ovo, je zapisano: " Podignucu im proroka izmedju njihove brace, kao sto si ti. Stavit cu Svoje rijeci u njegova usta, da im kaze sve sto mu zapovjedim. A ne budi li tko poslusao Moje rijeci, sto ih prorok bude govorio u Moje ime, taj ce odgovarati preda Mnom.

Ova radosn vijesti,sacuvana je u danasnjem Tevratu, potvrdjuje vjerovjesnistvo i poslanicku misiju naseg vjerovjesnika Muhammeda saws i obavezu da se on slijedi i damu se bude pokorno. Ma kako je interpretirali i pobijali, ona je dokaz protiv Jevreja, buduci da rijeci Uzvisenog: "Podignu cu im proroka, kao sto si ti" - bez ikakve sumnje- potvrdjuje vjerovjesinstvo i poslanicku misiju Muhammeda saws jer se On ovdje obraca Musau a.s, vjerovjesniku i poslaniku. Iz rijeci Uzvisenog Allaha:" izmedju njihove brace" ocito se vidi da se radi o Muhammedu saws. To je jos ocitije iz Njegovih ( Allahovih) rijeci: " Stavit cu Svoje rijeci u njegova usta", jer se one, s obzirom da je ponavljao i pamtio Allahov govor tj. Kur'an, mogu odnositi samo na naseg vjerovjesnika Muhammeda saws. Rijeci UZvisenog Allaha " da im kaze sto mu zapovjedim", takodje to potvrdjuje, jer je Muhammeda saws govorio i o predskazivanjima o kojima nije govorio nijedan drugi poslanik ili vjerovjesnik i kazivao o pojedinim dogadjajim koji su se dogodili ili ce se dogoditi do Sudnjeg dana.

Buharija navodi da je u Tevratu zapisano: " O vjerovjesnice, Mi smo te poslali da doneses radnosnu vijest, da opominjes i zastitis one koji ne znaju ni citati ni pisati. Ti si Moj rob i Moj poslanik. Nazvao sam te imenom Mutevekkil koji nece biti gruba i surova srca, niti dizati viku trgovima, niti zlo uzvracati zlim, nego sirokogrudno oprastaj. Allah ga nece usmriti dok s njime ne ispravi iskrivljenu vjeru i zalutali narod, dok ne bude izgovarao: " Nema boga osim Allaha! ", i dok sa njime ne otvori zaslijepljene oci, zaglusene usi i okovana srca.

T Tevratu je takodje zapisano: Nistavnim me bogom na ljubomoru potakose, razdrazise me nistavnilima svojim, i ja cu njih ljubomornim ucinit, pukom nistavnim, razdrazit cu ih paganskim nekim narodom.

Vise je nego ocito da se pod rijecima" paganskim nekim narodom" misli na Arape koji su prije Muhammedova saws poslanstva bili toliko ogrezli u paganstvu da su ih Jevreji nazivali neznaboscima.

U tevratu takodjer stoji zapisano: Od Jude zezlo se kraljevsko, ni palica vladalacka od nogu njegovih udaljiti nece dok ne dodje onaj kome pripada-kome ce se narod pokoriti."

Ko to drugi moze biti nego nas vjerovjesnikMuhammeda saws, cije su dolazak narodi toliko iscekivali? Kao sto otvoreno priznaju, niko ga nije iscekivao od samih Jevraja, ali ih je zavidnost sto se nije pojavio medju njima, odvela toliko daleko da ih je vecina odbila u njega povjerovati i biti njegovi sljedbenici. U tom smislu i Uzviseni Allah u poglavlju El-Bekare veli:
89. A kada im Knjiga* od Allaha dolazi, koja priznaje kao istinitu Knjigu* koju imaju oni - a jo± ranije su pomoc protiv mnogoboµaca molili - i kada im dolazi ono sto im je poznato, oni u to nece da vjeruju, i neka zato stigne nevjernike Allahovo prokletstvo!(Sura-El-Begare, 89 ajet).

U Evandjelju se nalaze sljedeca predskazanja o dolasku Muhammeda saws:
a) " U ono vrijeme pojavi se Ivan Krstitelj, propovjedajuci u pustinji judejskoj:'Obratite se' - govorio je-'jer je blizu kraljestvo nebesko!'.Pod rijecima "jer je blizu kraljestvo nebesko", BEZ sumnje se aludira na Muhammeda saws i najavljuje njegovo poslantvo, cime xe se zavesti red i vlast po nebeskim (Bozijim) zakonima.

b) " Kraljestvo je nebesko slicno gorusici zrnu koje netko uze i posija na svojoj njivi. Ona je, svkako, najsitnije od svega sjemena, ali kad uzraste, bude vece od drugog voca."
Ovaj opis u Evandjelju, gotov je identican Kur'anskom opisu, gdje Uzviseni Allah kaze: " A u Indzilu: oni su kao biljka kad izdanak svoj izbaci pa ga onda ucvrsti, i on ojaca, i ispravi se na svojoj stabljici izazivajuci divljenje sijaca - da bi On s vjernicima najedio nevjernike.(sura El-Feth, 29 ajet) ovim se aludira na Muhammeda saws i njegove ashabe-drugove.
c) "Vama je bolje da ja odem, jer ako ja ne odem, Branitelj nece doci k vama. Odem li, poslat cu ga k vama. On ce, kad dodje, dokazati svijetu zabludu s obzirom na grijeh."

Zar i ova recenica iz Indzila-biblije, ne donosi radosnu vijesti o dolasku Muhammeda saws ? Tko bi drugi nego Muhammeda mogao biti spomenuti Branitelj? Tko bi drugi, osim njega, na svijetu mogao dokazati zabludu s obzirom na grijeh ?! Zar on nije taj koji je poslan u vrijeme dok je cio svijet bio ogrezao u neredu i porocima i dok je paganstvo kucalo na vrata, cak i sljedbenika Knjige(Jevreja i krscana) ? Tko je drugi nego Muhammed saws, poslije Isaova uzdignuca, dosao da svijet pozove Allahu, Gospodaru nebesa i Zemlje?

Sad bih nesto rekao sa racionalnim dokazima.

1. Je li postojala iakava smetnja da Uzviseni Bog, Allah posalje Muhammeda kao poslanika, kada je i prije poslao na stotine poslanika i na hiljade vjerovjesnika? Ako nema nikakve logicke ni vjerske smetnje, sa kojim pravom se moze poricati njegovo poslanstvo i pobijati vjerovjesnicka misija cijelom covjecanstvu ?

2. Prilike u kojima je poslan Muhammeda saws nuzno su iziskivale potrebu za poslanstvom i poslanikom, kako bi se svijet, ogrezlom u neznanju, jos jednom, rasvijetlila istina o tome tko je njegov Uzviseni Stvoritelj.

3. Brzo sirenje Islama diljem svijeta, po svim ktajevima gdje ljudi zive i njegovo masovno prihvacanje, kao nijedne druge vjere, dovoljan je dokaz istinitosti Muhammedove saws vjerovjesnicke misije.

4. Istinitost, valjanost i bezkrajnost principa vjere, s kojom je dosao Muhammed saws i pokazivanje izvanredno dobrih i blagodarnih rezultata, najbolji su dokaz da su oni od Uzvisenog Allaha i da je Muhammed saws Njegov poslanik i vjerovjesnik.

5. Cuda (mudzize) i nadnaravne osobine koje je pokazao Muhammed saws dokaz su njegova poslanstva, jer je za zdrav razum neshvatljivo da ih je mogao pokazati neko drugi ko nije poslanik.

Na poslanikovu-Muhammeda saws molbu, raspolutio se je Mjesec. Naime, El Velid b. el-Mugire i drugi nevjernici iz plemena Kurejs, zatrazili su da im pokaze neko cudo, pa se Mjesez raspolutio na dva dijela, tako da je jedna polovina ostala iznad brda, a druga ispod. Na to im je Vjerovjesnik rekao: Posvjedocite!"

Jedan od njih je, kazujuci o tome rekao: " Vidio sam Mjesec izmedju dva usjeka brda" - tj. Kubejs. Kurejsevici-pleme, su se, poslije raspitivali kod stanovnika drugih krajeva da li su i oni vidjeli rascjepljen Mjesec, pa su im rekli da jesu i opisali im kako se to vidjelo. Potom Uzviseni Allah u Kur'anu je objavio:

1. Blizi se Cas i Mjesec se raspolutio! -
2. a oni, uvijek kada vide cudo, okrecu glave i govore: "Carolija neprestana!"
3. Oni ne vjeruju i povode se za prohtjevima svojim, ( sura El-Kamer--Mjesec--ajet 1-3 )

Ja bih ovo priveo sad kao nekom ''kraju'' mada ima toga da se pise po nekoliko dana...

Kur'an Casni, Knjiga u kojoj se nalaze: vijesti o dogadjajima prije nas, najave o onome sto ce se desiti poslije nas, presuda o nasim medjusobnim sporovima, uputa i svjetlo, najveca je Poslanikova sallallahu alejhi we selam mudziza(cudo), za sva vremena, vjecni dokaz njegova vjerovjesnistva, potvrda istinitosti i nepobitan dokaz njegova vjerovjesnistva, potvrda istinitosti i nepobitan argument ljudima, sve dok Allah Zemlju ne da u naslijedje Svojim robovima.

Kur'an je, dakle, najveca mudziza(cudo) i najjaci dokaz koji je dat nasem Vjeovjesniku sallallahu alejhi we selam." Nema ni jednog vjerovjesnika a da mu nisu bili dati, njemu ( tj. Kur'anu ) slicni ajeti koji su ljudima bili povjereni. Ono sto je dato meni je Objava koju mi je Allah objavio. nadam se da cu od svih njih, na Sudnjem danu, imati najvise sljedbenika." Tako je rekao Allahov Poslanik Muhammed, neka je mir i spas Bozji sa njim.

Molim Allaha da ovim kratkim dokazima vam otvori put ka spoznaji istine i srece istinske na ovom svijetu i srece vjecne i uzitka na onom svijetu-Ahiretu. Amin

Neka je hvala Allahu swt i neka je selam i salavat na Muhammeda Njegovog poslanika sallallahu alejhi we selam.[/

Procitaj jos jednom ovaj tekst.Mislim da ga nisi shvatio. :lol:

Hvala Allahu Subhanehu we te'ala i neka je selam na najboljeg covjeka koji je ikad hodio Zemljom na Muhammeda sina Abdullaha sallallahu alejhi we selam.

Kao sto rece ovaj mile, procitaj jer nisi ovo ni procitao sto sam napisao, a ovo mi je oduzelo vrijeme sto sam pisao malo poveci tekst (znavi nisam kopirao ni sa jedne stranice) da bi dokazao istinitost Muhammedova saws poslanstva i vjerovjesnistva.

A to sto je on saws ozenio Aisu, Allah bio sa njom zadovoljan u 6 godini, a imao odnos u 9 godini, malo ili malo vise je cudo za mnoge, medjurtim mi znamo da svako zensko bice kada dobije menstruaciju ili prvi mjesecni ciklus, ili sl da time postaje punoljetna za udaju i nisu tadasnje ni zene bile sitne kao danas od 9 godina . Nas pra otac Adem a.s je bio visikom ne sjecam se sad bas koliko arsina, on je bio ogroman kao i ostali ljudi, pa je Allah dao da se do Sudnjeg dana ljudi msanjuju, tako da danas svmo ovakvi kakvi i jesmo. Kad znamo da su momci, pazite momci, djecaci isli u Dzihad-borbu na Allahovom putu u 12 , 13 i 14 godini zivota, a mi znamo kakava je to borba, nije to kao danas puska i pucaj i za to cak treba snaga, ali prije su se borili sa kopljima i sabljama, znaci treba 5 x vise snage nego danas, to potvrdjuje takodje kakvi su snazi i koliki su bili ti djecaci.

Medjutim ovo nije teme da o tome raspravljamo vec raspravljamo odnosno dokazujem dokazima cistim iz Kur'ana, Sunneta-prakse poslanika kao i drugi poslanika saws, dokazima se sluzim iz Tevrata-Tore, kao i iz Indzila-tzv,Biblije, kao i zdravim razumom.

Jos jednom ovo nije tema da se raspravlja o zenidbi Muhammeda sawws, jer i Sulejman(Sholomun) je imapo 1000 zena od koji su 300 bile vjencane ... Znaci ako budemo oko toga raspravljali otici cemo daleko.

Molim Allaha Uzvisenog da istinu pokaze istinom a laz lazim,Molim ga Subhanehu we te'ala da ubrza sto prije da laz izadje iz odjela istine i da se razotkrije, Amin ja Er-Rahmane Rahimin(Milostivi Samilosni.

Ja cu samo jedno da kazem. Procitajte ovo sto sam

napisao gore sa dokazima, jer neznanje je najveci

neprijatelj covjeku, pa zato, procitajte i shvatite

i procitajte i sa drugih tema gdje pise sestre

Amina, pa ucinite da vam neznanje bude pravi

neprijatelj i da vam znanje bude pravi i iskreni

prijatelj.

Islam
Islam, Kur'an Časni i Hadis - Objava i značenje vjere
Islam je vjera utemeljena na predavanju (teslim) Volji Jedinog Boga ili Allaha i spoznaji Njegove jedinosti. To je vjera podložnosti Allahu, Najvišoj Istini, izvoru sveg stvorenog i Onome kome se sve vraća, jer Allah je Izvor, Stvoritelj, Vladar, Nosilac i Kraj svemira. Islam je, također, osvajanje mira (selam) kroz sam čin predavanja ili teslima. Islam nije ništa drugo nego život u skladu s Allahovom Voljom, kako bi se stekao mir na ovome i blagostanje na onome svijetu. Islam smatra vjeru ne kao dio života već kao život u svojoj zaokruženosti (svom totalitetu). Ustvari, el-islam ili ed-din, onako kako islam samog sebe promišlja, jest život sam i on tako uključuje ono što radimo, što činimo, što mislimo i što osjećamo isto kao što i postavlja pitanje odakle dolazimo i kamo idemo. Iz tog razloga islamska vjera uvijek koristi termin ed-din koji zaokružuje sve aspekte ljudskog života ne ispuštajući ništa izvan svoje kontrole. U tradicionalnoj islamskoj perspektivi ništa nije u sferi sekularnog; ništa nije izvan područja uređenog Božijim određenjem.

Istovremeno, islam snažno naglašava vječnu istinu, prisutnu od samog početka, a to je istina tewhida ili Božije jedinosti. Prema Kur'anu, čovjek je posvjedočio Allahovu jedinost i Njegovu vlast čak i prije samog stvaranja svijeta. Stoga, islam nije utemeljen na prolaznoj poruci ili određenom aspektu stvarnosti Allaha Koji je Apsolutni Bog, već na samoj Apsolutnoj Stvarnosti, na toj Stvarnosti koja je više od ičega okarakterizirana tim jedinstvom i jednoćom. Islam naglašava činjenicu da je Allah el-Ehad, Jedan, Koji niti rađa niti je rođen, u skladu s tekstom Kur'ana, i Koji je transcendentan u odnosu na sve. To je razlog što je središnja istina islama sadržana u šehadetu, odnosno islamskom svjedočanstvu, La ilahe ilellah, koja između ostalih značenja pokriva i ono da nema Boga osim Allaha, te da Njemu nema niko sličan niti ravan. Ovo je učenje toliko temeljno za islam da se navodi kako će Allah oprostiti sve grijehe osim grijeha širka, odnosno poštovanja drugih božanstava uz Allaha.

Ovaj jedinstveni koncept vjerske poruke kakav je predstavljen u islamu povlači za sobom i čitavu povijest čovječanstva. U stanovitom smislu, islam je postojao od početaka (čovječanstva). Adem (alejhis-selam) je bio musliman kroz to što je bio prvi poslanik te što je posvjedočio jedino Allaha. Ta je Božija jedinost postepeno zaboravljana, kao što je već u prirodi čovjeka da zaboravlja. Ali, uvijek je Allah slao nove vjerovjesnike da obnove poruku jedinosti, da ponovo osvijeste ljude o postojanju Jednog Boga. Tako imamo čitavu seriju poslanika koji su, mada su uspostavili vjere različitih imena, bili u najdubljem smislu riječi muslimani. Iz tog razloga u Kur'anu se Abraham (Ibrahim alejhis-selam) spominje kao muslimen hanifen, tj. musliman sljedbenik praiskonske vjere, mada je živio hiljadama godina prije Poslanika islama i početka kur'anske Objave. U samome Kur'anu o njemu se govori kao o muslimanu kako bi se učvrstila ideja da vjera utemeljena na Božijoj jedinosti nije nova već istoznačna s vjerskom historijom čovječanstva. Nikada nije postojao peri-od a da Božija vjera koja poziva čovjeka Jednom Bogu nije negdje postojala. No, postoji i velik broj vjera upravo zbog postepenog gubitka te poruke i nužnosti njenog uvijek iznovnog potvrđivanja kroz uzastopne objave.

Stoga je, na stanovit način, islam vjera koja nije donijela ništa novo već ponovno dokazala istinu tewhida koja je uvijek bila prisutna. To je univerzalna, praiskonska vjera. Ona predstavlja povratak temeljnom i izvornom ugovoru ili misaqu između čovjeka i Allaha kojim čovjek ne samo da je dobio ulogu Božijeg roba, (el-'abd), već i Njegova namjesnika na zemlji, halifetullah fil-erd, obdarenog mnogim darovima i blagoslovima za koje zauvijek mora ostati zahvalan. On to iskazuje kroz svoju svijest o Allahovoj Jedinosti, svjedočeći tu Jedinost i djelujući konsekventno njoj.

S druge tačke gledišta, islam je posljednja vjera. Poslanik islama jest hatemil-enbija, pečat poslanika, i četrnaest stoljeća ljudske povijesti dokazala su neospornost islama da polaže pravo na to da je on posljednja objava. Od smrti Poslanika (gdje god se riječ poslanik piše velikim početnim slovom, misli se tada na Poslanika islama, Muhammeda ibni Abdullaha - alejhis-selama, neka je nad njim mir i Allahov blagoslov) nijedna značajnija vjera nije se pojavila na zemlji, ništa što bi se moglo uporediti s vjerama koje su prethodile islamu -kršćanstvo, judaizam, zoroastrizam i sl. Javljali su se povremeno religijski pokreti ili ogranci dviju vjera koje se dotiču, kao naprimjer u Indiji, no nikada se nije pojavio poslanik poput Poslanika islama niti je došlo do pojave univerzalne nebeske objave kao što je to bio islam od vremena prvog/sedmog stoljeća, niti će se ijedna više javiti do kraja svijeta. Stoga je islam posljednja vjera sadašnjeg ciklusa ljudske historije; to je posljednja velika svjetska vjera. Iskazujući na najpotpuniji, najzaokruženiji i najsavršeniji način doktrinu Jedinosti i primjenjujući je na sve aspekte ljudskog života, islam je na stanovit način i najviši stepen poruke Jedinosti. Tako u posljednjem ajetu Objave, ajetu koji je Poslanik ponovio u toku svog oproštajnog govora, stoji: "Danas sam vam vjeru vašu upotpunio, i blagodat Svoju prema vama ispunio, i da islam vaša vjera bude - Ja sam htio!" (V:4)

Prema tome, islam je, s jedne strane, praiskonska vjera, koja oduvijek postoji, vjera koja je u prirodi stvari, vjera Jedinosti koju su svi poslanici dokazivali tokom povijesti, a s druge strane to je posljednja vjera, konačni pečat i kopča u dugom poslaničkom lancu, za koji se tradicionalno navodi da je lanac od 124.000 poslanika, a koji su svi vjerovali u Jedinog Boga. Ovakvo shvaćanje vjere u islamu izrazito je važno za razumijevanje i samog islama i njegovog historijskog razvoja jer se većina ostalih vjera temelji na osnivaču, vjerovjesniku, stanovitom historijskom događaju, kao što je to u kršćanstvu, ili stanovitom povijesnom narodu, kao što je slučaj u judeizmu, dok se islam ne zasniva niti na posebnom događaju, niti na posebnom vjerovjesniku ili narodu. On se temelji na Jednoći Apsoluta, Allaha, Apsolutnoj Istini i na praiskonskoj prirodi čovjeka, čitavog čovječanstva, a ne određenog naroda kao naprimjer Arapa, Perzijanaca ili Turaka, niti na nekom osobitom povijesnom događaju. Temelj islama je priroda stvarnosti i islam upućuje na ono što je u prirodi stvari. Tako je upravo Allahovim Određenjem posljednja potvrda istine koja se tiče prirode stvarnosti došla s početkom objave Kur'ana.

Ali, postojale su i ranije potvrde jedinosti Allaha. Najviša istina islama sadržana u šehadetu, La ilahe illellah, nije izumljena kao rezultat kur'anske objave preko Poslanika u Arabiji u prvom/sedmom stoljeću; to je prije potvrda istine koja je oduvijek bila, jest i uvijek će biti. Upravo iz tog razloga muslimani posjeduju stanoviti vid nehistorijske perspektive o prirodi vjere. Vjera ne ovisi o historijskom događaju kao što je, naprimjer, život Krista shvaćen u kršćanstvu. Ona ne ovisi o nekom posebnom događaju, bilo povijesnom bilo nekom drugom, već o stvarnosti koja je takva kakva jest i koja je upisana u srce čovjeka kao Allahovog namjesnika, stvorenja stvorenog da odražava Allahova Imena i Svojstva. Čovjek je stvoren na ovome svijetu kako bi potvrdio Allaha kao Apsoluta, Onoga čije zapovjedi mora slijediti na ovome svijetu. Musliman mora živjeti u skladu s Voljom Onoga Koji ga je stvorio. Iz tog razloga, kroz čitavu islamsku tradiciju, muslimani su uvijek govorili ne samo o islamu kao vlastitoj vjeri već i o vjeri kao takvoj i potvrđivali suštinu dinu'l-hanife, praiskonske i vječne vjere koja je uvijek postojala u srcu svih objava enbija ili Allahovih poslanika kroz historiju čovječanstva. Iz toga razloga Poslanik i riječ Kur'ana pozivaju muslimane da zaštite pripadnike drugih vjera sve dotle dokle oni priznaju Božiju jedinost i ne potpadnu pod neki od vidova politeizma.

Tako je s islamskog stanovišta vjera u prirodi samog čovjeka, a nije mu nešto slučajno pridruženo. Ona nije puki duševni užitak već sam raison d'etre ljudskog postojanja. I jedino je vjera ta koja ljudski život oplemenjuje dostojanstvom, koja čovjeku omogućuje da živi u punoći zbilje i prirode koju mu je Allah obdario i jedina koja određuje krajnji značaj ljudskom životu. Islam vjeru smatra nužnom za ljudski život. Bez nje, čovjek živi ispod svog dostojanstva i tek je dijelom ljudsko biće. Jedino stvarno vjerujući, prihvaćajući izvorni ugovor između čovjeka i Boga, čovjek može u potpunosti biti svoj. Vrlo je teško za muslimanski mentalitet čak i razumjeti ateizam, razumjeti kako ljudi mogu živjeti bez vjere, pojmiti kako ljudi mogu provesti čitav život, a da nisu svjesni postojanja transcendentne Istine - Allaha. I zato je muslimanima vrlo teško odoljeti izazovu da čak i moderne ljude na Zapadu ne promatraju u kategorijama kršćana, židova ili sljedbenika nekih drugih vjera. Velika većina muslimana i dalje vjeru smatra glavnim dijelom ljudskog života.

Uz to, u islamskoj perspektivi nema partikularizma što se tiče vjere u njenom krajnjem smislu. Jedina osobitost koju islam nameće svom poimanju vjere jest činjenica da se islam smatra posljednjim izrazom dugog lanca poslaničkih objava, temeljenih na naglašavanju jedinosti Allaha i Njegove poruke različitim ljudima koji su živjeli u različitim klimatskim uvjetima, u različitim geografskim okružjima i različitim pe-riodima ljudske historije.

Islam - Iman - ihsan

Vjera objavljena u Kur'anu posredstvom Poslanika Muhammeda alejhis-selam uvriježeno se naziva islam, no u Kur'anu se često oni koji pristaju uz Poslanikovu poruku nazivaju mu'minun, što u doslovnom prijevodu znači: onaj koji ima iman ili vjeru. Isto se tako, i riječ ihsan ili krijepost kao i muhsin, onaj koji posjeduje ihsan, upotrebljavaju i u Kur'anu i u hadisu. Kako bi se u potpunosti shvatilo značenje vjere u njenom islamskom kontekstu, nužno je razumjeti tradicionalno objašnjenje svih triju arapskih pojmova: el-islam, el-iman i el-ihsan. Što se tiče prvog pojma, el-islam, svaki musliman koji je stekao najosnovnije obrazovanje o svojoj vjeri vrlo dobro zna da postoji stanoviti erkan ili temelji koji definiraju el-islam, a to su: šehadet, svjedočenje jedinosti Allaha izgovaranjem riječi La ilahe ilallah kao i poslanstva Njegova poslanika Muhammedun resulul-lah, obavljanje dnevnih namaza, post u toku mjeseca ramazana, hodočašće ili obavljanje hadža ako su ispunjeni za to uvjeti određeni šerijatom, te davanje zekjata ili pristojbe. Neki su tome pridodali i džihad ili nastojanje da se ostvari Allahova Volja kao šestu odredbu ili rukn, mada je u stanovitom smislu džihad sadržan u svim ostalim odredbama, jer da bi se ostvarila bilo koja od ovih dužnosti, treba uložiti trud na Allahovu putu. Da bi se bio dobar musliman, treba uložiti napor (džehd), izvršiti džihad u najdubljem smislu te riječi.

Sto se tiče pojma el-iman, njegova definicija je kao i ona pojmova el-islam i el-ihsan sadržana u poznatom hadisu u kojemu se alejhis-selam Džebrail javlja Poslaniku (Također se prenosi od Omera-radijallahu anhu: "Jednog dana sjedjeli smo kod Allahovog Poslanika - sallallahu alejhi we sellem - kad se pojavi čovjek jako bijele odjeće i jako crne kose. Na njemu se ne primijeti trag putovanja i niko ga od nas ne poznavaše. Sjede kod Poslanika. Oslonivši svoja koljena na njegova koljena, stavio je svoje dlanove na njegovo stegno pa reče: "O, Muhammede, obavijesti nas o islamu." Resulullah - sallallahu alej-hi we sellem - reče: "Islam je da posvjedočiš da nema Boga osim Allaha i da je Muhammed Allahov poslanik i da obavljaš namaz, daješ zekjat, postiš ramazan, hodočastiš Ka'bu ako si u mogućnosti da to učiniš." On reče: "Istinu si rekao." Mi se začudismo: pita ga i potvrđuje mu. Isti reče: "Obavijesti me o imanu." Pejgamber reče: "Da vjeruješ u Allaha, Njegove meleke, Njegove objave, Njegove poslanike, Posljednji dan i da vjeruješ u Njegovo odredenje dobra i zla." Reče: "Istinu si rekao." Reče: "Obavijesti me o ihsanu (dobročinstvu)." Pejgamber reče: "Da robuješ Allahu kao da Ga vidiš, jer, iako ti ne vidiš Njega, zaista On vidi tebe." Reče: "Obavijesti me o Času (Sudnjem danu)." Pejgamber reče: "O njemu upitani ne zna više od onoga koji pita." "Obavijesti me o Njegovim znakovima." Reče: "Kad robinja rodi svoju gospodaricu, kad se vide bosonogi, goli, oskudni pastiri kako se nadmeću u izgradnji visokih gradevina!" Zatim ode, a ja sam ostao zbunjen. Zatim reče Pejgamber: "Omere, znaš li onoga koji je pitao?" Reče: "Zaista je ono Džibril došao da vas poduči vjeri." (Prenio Muslim, objavljeno u: četrdeset hadisa - Izabrane izreke Božijeg Poslanika Muhammeda, sastavio: Imam en-Nevevi, 11. izdanje, Zagreb, 1993., str. 6-). U njemu je iman objašnjen kao posjedovanje vjere u Allaha, Njegove poslanike, knjige, meleke i Sudnji dan. Važno je uočiti da, prema ovome hadisu, osoba koja posjeduje iman ili vjeru, mu'min, ne mora vjerovati samo u Allaha i Poslanika islama već u poslanike u množini; ne samo u Kur'an, najviši Kitab ili Knjigu koja je sveti spis muslimana, već u sve knjige objave, kutub; ne samo u ovaj svijet već, naravno, i u onaj što će tek doći, u eshatologiju ili me'ad i ne samo u vidljive sile već i u Allahove meleke koji imaju tako važnu ulogu u kur'anskom opisu vladavine svemirom i čovjekovom odnosu s Bogom.

Pojam ihsan također je objašnjen u poznatom hadisu, kao što je već ranije navedeno. Ihsan označava poštovanje Allaha s takvom prisutnošću duha i koncentracijom kao da Ga se može vidjeti ili već ako Ga se ne može vidjeti, a ono sa spoznajom da Allah ipak vidi svakog čovjeka. To označava onaj intenzitet i savršenstvo življenja u skladu s najdubljim značenjem načela vjere koje može započeti tek kada čovjek postane u potpunosti svjestan što znači biti Ijudsko biće.

U stanovitom smislu vjera (ed-din) ili islam, kako je najčešće nazivamo, podrazumijeva ne samo prvi element ili el-islam koji se sastoji od prihvacanja šehadeta i temeljnih načela Božanskog zakona, vec i iman, vjeru. Nadalje, na najvišem stepenu ona uključuje i ihsan, to jest onu krijepost ili ljepotu duše koja omogućuje čovjeku da živi u savršenom skladu sa Željom Allaha, da ga savršeno poštuje, da se uvijek sjeća Njegova Određenja te, na najvišem stepenu, da Ga se sjeća u svakom trenutku, jer kako

Zasto si izokrenuo taj hadis? Zasto ga nisi citirao kako on i jest? Zasto nisi pogledao ispravnog teksta-hadisa znacenje sta naci i na kgoa se to odnosi?

Pa mislis svojim nekim ''mudrolijama'' nadmudriti Boga i Njegovu rijec?

Eh bas si smjesan..,

Kako kaze Allah swt u Kur'anu, " oni prave spletke ali i Allah pravi njima, a Allah je najbolji spletkaros" Znaci Alah najbolje zna da vrati ako pravis fesad-nered na zemlji, znaci Allah je najMUdriji, znaci Allah je najMocniji, znaci Allah je najVeci, znaci Allahu nista nije skriveno itd ..

Ovako, vidim da sa tobom nema price, i ako ja budem navodio i ne navodio ti si isti ili jos gori, medjutim, raspravljajuci sa tobom o glupostima tvojim ja samo gubim vrijeme, ja cu i dalje da pozivam ka Istinu na ovom forumu inshAllah,a tebe cu u vise slucajeva da ignorisem niti cu citati tvoje komentare.

MaranAta:
Kakav je o bio Bozji poslanik govori cinjenica da je ozenio 6 godina staru devojcicu, i cekao tri godine pre nego je poceo da "konzumira" taj brak !!! [Букари 7:64]

Svaka cast na "strpljenju". Njeno ime je bilo Ajsa. Pedofil.

Zasto moras da pljujes po drugima? Pusti ti njih da propovedaju svoje, a ti propovedaj Hristovu rec, onako kako treba da je propovedas. Umes li to?

Opet pominjes pedofiliju. Pa da te podsetim jos jednom:
- Covek koji se ozenio devetogodisnjom devojcicom proglasen je za Sveca.

Izvadi brate brvno iz oka tvoga, pre nego sto pocnes da se bavis tudjim trunjem.

...:
A TEBI JE RDEKI, PEDOFILIJA TRUNJE? IMA NAS RAZNIH, ZAISTA.
Trunje? Meni?
Ej, decko. Ja imam desetogodisnje zensko dete.
Pa zar ja ne dizem glas protiv proglasenja svecima onih koji su bili pedofili?

I meni kao Srbinu smeta sto je taj covek proglasen za sveca Srbin.
A iskreno, ne interesuje me ko je i sta je bio Muhamed.

Sta mislis, da li treba pocistiti prvo ipred svojih vrata, pa onda zamerati komsijama prljavstinu ispred njihovih?

rdeki, ovde se upravo radi o tome da je Hristos VRATA.
Dakle, muhamed nije jedan od svestenika koji je otpao, nego je on osnovao islam. Taj svestenik ako pedofil, ja s njim nemam nista, i ne moze mi veru pomeriti ni za pedalj, jer ona nikada nije ni zavisila od njega, a muhamed ako je pedofil, pa onda dovodimo u pitanje moral celog islama. VALJDA JE JASNO DA TELO BEZ GLAVE NE MOZE (HRISTIOS JE GLAVA NAMA), A BEZ SLEPOGA CREVA MOZE (JER IMA SVESTENIKA KOJI NE VALJAJU TO NIKO NE SPORI).
DA LI JE MUHAMED GLAVA ISLAMA ILI SLEPO CREVO?

Hvala pripada sva Allahu, JEDNOM Gospodaru svih svjetova, a selam neka je na Allahovog posljednjeg Poslanika Muhammeda saws.

Eh pogledajmo malo temu(uskoro) --- Indzil (tzv. biblija) je izmjenjena knjiga, kao i Tevrat.

Ja cu u ovoj temi inshAllah donijeti dokaze da biblija, evandjelje nisu Bozjija rijec, niti Bozije nadahnuce.

...:
rdeki, ovde se upravo radi o tome da je Hristos VRATA.
Dakle, muhamed nije jedan od svestenika koji je otpao, nego je on osnovao islam. Taj svestenik ako pedofil, ja s njim nemam nista, i ne moze mi veru pomeriti ni za pedalj, jer ona nikada nije ni zavisila od njega, a muhamed ako je pedofil, pa onda dovodimo u pitanje moral celog islama. VALJDA JE JASNO DA TELO BEZ GLAVE NE MOZE (HRISTIOS JE GLAVA NAMA), A BEZ SLEPOGA CREVA MOZE (JER IMA SVESTENIKA KOJI NE VALJAJU TO NIKO NE SPORI).
DA LI JE MUHAMED GLAVA ISLAMA ILI SLEPO CREVO?

A zasto tebe toliko pece islam? Zar tebe kao hriscanina ne bi trebalo pre svega da pece hriscanstvo? Zar na tvoje verovanje ne baca ljagu to sto je za sveca proglasen pedofil? I jos ako neko tvrdi da tog pedofila za sveca nisu postavili ljudi (SPC) vec Bog?
Razumes li mene o cemu ti pisem? Ne podrzavam islam, a narocito ne njihov agresivan fundamentalizam. Ali, to je njihova vera i neka ih, neka veruju u sta oni hoce.

Jesi li ti hriscanin? Smatras li sebe hriscaninom? Onda izvoli, pa prvo pocisti ispred svojih vrata, izvadi trunje iz svog oka, pa kreni da propovedas Hristovu rec ne vredjajuci nikoga, ne nazivajuci nikoga pogrdnim imenima. A da li ce neko cuti iz tvojih usta tu Hristovu rec ili ne... To je vec drugo pitanje. Onaj ko hoce sigurno ce je cuti. Onaj ko nece, pa neces valjda na silu da ga nateras da te slusa?

Back