Византијско царство Ромеја

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
1. Никејски сабор (мај — јун 325.);
2. Secunda Roma сабор (мај — јул 381.), у нашем народу
познат као Први Цариградски сабор;
3. Ефески сабор (јун — јул 431);
4. Халкидонски сабор (8. октобар — 1. новембар 451.);
5. Nova Roma сабор (мај — јун 553.) у нашем народу познат
као Други цариградски сабор;
6. Nova Roma сабор (новембар 680. — септембар 681.) у
нашем народу познат као Трећи цариградски сабор;
7. Други Никејски сабор (септембар — октобар 787.).
Већина од признатих Помесних сабора одржани су у
источном делу Римског царства:
1. Помесни сабор Анкирски (314.), у нашем народу познат
као Први помесни сабор;
2. Помесни сабор Неокесаријски (315.), односно Други
помесни сабор.
3. Помесни сабор Гангрски (340.), односно Трећи помесни
сабор.
4. Помесни сабор Антиохијски (341.), односно Четврти
помесни сабор.
5. Помесни сабор Сардички (343.), односно Пети помесни
сабор.
6. Помесни сабор Лаодикијски (друга половина 4. века),
односно Шести помесни сабор.
7. Помесни Secunda Roma сабор (394.), у нашем народу
познат као Седми помесни Цариградски сабор.
8. Помесни сабор Картагински (419.), односно Осми
помесни сабор.
9. Помесни Nova Roma сабор (861.), у нашем народу
познат као Девети помесни Цариградски сабор.
10. Помесни велики Nova Roma сабор (880.), у нашем
народу познат као сабор у Светој Софији.

Зашто понављам јер ово директно говори о томе а мишљња из 15. и 16. века по овом питању нису ни битна.
Било је овде лепих трибина мејнстрим историчара који инсистирају на имену Ромеји

Како су се на докментима потписаивали и звали је битно а не како су их други народи звали. из первепсије Арапа Европљани су Франци.
Па из тога не можемо извући закључак да је цела Европа Франачка.

I dobro evo sad zašto Franačku zoveš Franačko carstvo, umesto Rimsko carstvo?

Franačko carstvo nikada nije postojalo; sve su to bili rimski carevi, počev od Karla Velikog. Pa ti opet koristiš tu sintagmu i sam.

I dobro evo sad zašto Franačku zoveš Franačko carstvo, umesto Rimsko carstvo?

Franačko carstvo nikada nije postojalo; sve su to bili rimski carevi, počev od Karla Velikog. Pa ti opet koristiš tu sintagmu i sam.
Па прво јер га не признајем као такво и није легално настало већ на насилан политички начин где су заправо и окупирали и оцепили папство из традиционалног римског поретка.
То би било исто зашто га не зовем пуним називом "Свето Римско цартво" јер то није ни била идеологија античког Рима.
Друго легитимитет су црпили на Константиновој даровници за коју су у 16. веку доказали да је фалсификат.

1. Никејски сабор (мај — јун 325.);
2. Secunda Roma сабор (мај — јул 381.), у нашем народу
познат као Први Цариградски сабор;
3. Ефески сабор (јун — јул 431);
4. Халкидонски сабор (8. октобар — 1. новембар 451.);
5. Nova Roma сабор (мај — јун 553.) у нашем народу познат
као Други цариградски сабор;
6. Nova Roma сабор (новембар 680. — септембар 681.) у
нашем народу познат као Трећи цариградски сабор;
7. Други Никејски сабор (септембар — октобар 787.).
Већина од признатих Помесних сабора одржани су у
источном делу Римског царства:
1. Помесни сабор Анкирски (314.), у нашем народу познат
као Први помесни сабор;
2. Помесни сабор Неокесаријски (315.), односно Други
помесни сабор.
3. Помесни сабор Гангрски (340.), односно Трећи помесни
сабор.
4. Помесни сабор Антиохијски (341.), односно Четврти
помесни сабор.
5. Помесни сабор Сардички (343.), односно Пети помесни
сабор.
6. Помесни сабор Лаодикијски (друга половина 4. века),
односно Шести помесни сабор.
7. Помесни Secunda Roma сабор (394.), у нашем народу
познат као Седми помесни Цариградски сабор.
8. Помесни сабор Картагински (419.), односно Осми
помесни сабор.
9. Помесни Nova Roma сабор (861.), у нашем народу
познат као Девети помесни Цариградски сабор.
10. Помесни велики Nova Roma сабор (880.), у нашем
народу познат као сабор у Светој Софији.

Зашто понављам јер ово директно говори о томе а мишљња из 15. и 16. века по овом питању нису ни битна.
Било је овде лепих трибина мејнстрим историчара који инсистирају на имену Ромеји изгледа да су сви мање обавештени од тебе.

Dakle, prešao si i u full-spamovanje mod.

Pa ništa, onda ću i ja da krenem da kopiram i po 10 puta postavljam objave. :lol:

Ne postoji reč Vizantija.

Žvandra Lili je poznata po plasiranju dezinformacija po društvenim mrežama, a ovaj video klip joj nije izuetak.

Više detalja ovde: https://forum.krstarica.com/threads/becko-berlinska-skola-vs-novoromanticari.486173/post-40645483

Srednjovekovni Srbi Mramorno more nazivali su Vizantijskim morem; prestoni grad Konstantinopolj su nazivali Vizantijom. Da bude stvar najgora, romejski istoriograf u kojeg se pripadnici novoromantičarske zajednice, gde je i gđa Lili, kunu...Laonik Halkokondil...sve vladare Istočnog rimskog carstva naziva vizantijskim vasilevsima (Βυζαντίου βασιλέον).

Halkokic.jpg

Poruka u postavljenom video klipu, prepunom gluposti, klasična je konstrukcija teorija zavere bez argumenata.

A zašto je bitno mišljenje Žvandre Lili, koja nije rekla gotovo ništa tačno, a koje si ovde podelio? :dontunderstand:

Било је овде лепих трибина мејнстрим историчара који инсистирају на имену Ромеји изгледа да су сви мање обавештени од тебе.

I kakvog ti smisla ima ova opaska kada vrlo dobro znaš da i sam koristim termin Romeji i Romejsko carstvo, gotovo isključivo?

Ja polemišem sa video snimkom koji si ti postavio. Sa Žvandrom Lili. Ništa što je rekla tamo u suštini nije istina, a ponajmanje da je reč izmišljena u drugoj polovini XVI stoleća. A ti, umesto da se osvrneš na dotično i ono što kritikujem, pričaš o nekim totalno drugim stvarima. Pišeš, posle pada Carigrada. A kad je pao Carigrad; god. 1556?

Прво нисам поставио клип као апсолутну истину као ни један до сад , што се тиче саме Византије ствари су колико толико чисте.
Међутим оно око Срба и српског календара је већ пропаганда која спада у теорију завере јер за то нема доказа.
Дакле док се тако нешто не докаже то не можемо прихватити. Не прихватам ни размишљања аутохтониста ако нађу рупу у извору или контрадикторност на основу тога инкорпорирају лавину пропаганде да је све исфалсификовано.

Неке теорије које имају смисла на којем се темељи Алинеи затим Курта који краде идеју али преокреће у тотално супротном контексту што Алинеи не говори да је словенски заменио романски већ да су сва три језика постојала независно позајмљујући једно од других.

Међутим приметно на документима да се етницитети појављују у 6. веку пре тога су сви Ромеји и Римљани.
Чињеница да би било који од тих етницитета који би прихватио римски поредак без обзира на језик звали Римљанином а оног ког не прихвата народним етницитетом отпалим од Рима.

Заправо да су се Бугари појавили у у 5. или 6. веку на обали Дунава као велики народ попут Словена нема сумње да би становништво Илирика у 7. веку било названо Бугарима.

Прво нисам поставио клип као апсолутну истину као ни један до сад , што се тиче саме Византије ствари су колико толико чисте.
Међутим оно око Срба и српског календара је већ пропаганда која спада у теорију завере јер за то нема доказа.
Дакле док се тако нешто не докаже то не можемо прихватити. Не прихватам ни размишљања аутохтониста ако нађу рупу у извору или контрадикторност на основу тога инкорпорирају лавину пропаганде да је све исфалсификовано.

Неке теорије које имају смисла на којем се темељи Алинеи затим Курта који краде идеју али преокреће у тотално супротном контексту што Алинеи не говори да је словенски заменио романски већ да су сва три језика постојала независно позајмљујући једно од других.

Међутим приметно на документима да се етницитети појављују у 6. веку пре тога су сви Ромеји и Римљани.
Чињеница да би било који од тих етницитета који би прихватио римски поредак без обзира на језик звали Римљанином а оног ког не прихвата народним етницитетом отпалим од Рима.

Заправо да су се Бугари појавили у у 5. или 6. веку на обали Дунава као велики народ попут Словена нема сумње да би становништво Илирика у 7. веку било названо Бугарима.

Samo oko srpskog kalendara.

A " ne postoji Vizantija pre 1556. godine"?

Ja mislim negde sam procitao davno..te se dobro nesecam da je Manojlo Komnin dobro pokaznjavao necije zapadne izaslanike kaludjere koji su mu se na audijenciji obratili kao Grckom Caru..rekao im je besan da je to strashna uvreda i da nepostoji nikakav Grcki car vec da je on Car Rimljana..dakle Rimski Avgust glavom i bradom..pa je naredio da se odmah bace u tamnicu i dobro izbicuju,,a da li je i neku glavu njihovu skinuo zbog toga-to neznam..Carstvo je uvek bilo Rimsko kao i Drzava a ne nekakvo Bizantsko ili kako god- ovo mi lici na Bizamskog pacova sto je vrlo uvredljjivo za tu drzavu i kulturu..

АТo je opšte poznata činjenica koju nema razloga uopšte pominjati i Б nema nikakve veze sa ovim o čemu razgovaramo i što su tvrdnje Žvandre Lili.
Ја сам разговарао под тачком А. Ти си почео разговор под тачком Б.
Тачка А је везана за тему директно! Тачка Б је наметнута у теми јер си се ти за то везао.
Обзиром да ово није зема "Беч Берлин вс Новоромантичари" где ти имаш улогу арбитра на својој теми и то поштијем усмераваш је тамо где желиш..

Ово ипак није твоја ауторска тема и не мислим да да треба да идем у правцу у ком ти намећеш.
Не сумњам да знаш нешто о томе више од мене ја се личностима не бавим превише сем оних који ме занимају.

Ако мислиш да има нешто корисно изнети у вези тога кажи , ја о томе и њој не знам ништа.

Ја сам разговарао под тачком А. Ти си почео разговор под тачком Б.
Тачка А је везана за тему директно! Тачка Б је наметнута у теми јер си се ти за то везао.
Обзиром да ово није зема "Беч Берлин вс Новоромантичари" где ти имаш улогу арбитра на својој теми и то поштијем усмераваш је тамо где желиш..

Ово ипак није твоја ауторска тема и не мислим да да треба да идем у правцу у ком ти намећеш.
Не сумњам да знаш нешто о томе више од мене ја се личностима не бавим превише сем оних који ме занимају.

Ако мислиш да има нешто корисно изнети у вези тога кажи , ја о томе и њој не знам ништа.

Izvini, čija je ovo objava?

Moja ili tvoja?

Dakle pitanje klipa sa YouTube od Žvandre Lili si ti otvorio. Sam si ga okačio, a sad se buniš ako se o njemu razgovara. :lol:

Ukoliko nisi želeo da se iz toga razvije diskusija i da se analizira ono što je u snimku rečeno, pa zbog čega si taj video uopšte i postavio? :roll:

Славене сам си почео.Не може се на овај начин завршити. На крају непотребно је скроз. Ја сам изнео све што имам ако си остао недоречен слободно кажи , чуо сам од другог оно што си мислио о мени ако имаш шта да додаш додај. Сад ме више интересује историја него препуцавање.

Славене сам си почео.Не може се на овај начин завршити. На крају непотребно је скроз. Ја сам изнео све што имам ако си остао недоречен слободно кажи , чуо сам од другог оно што си мислио о мени ако имаш шта да додаш додај. Сад ме више интересује историја него препуцавање.

?

Šta si to i od koga čuo?

Da pustimo ovo spamovanje i vratimo se natrag na temu:

Не постоји под тим именом пре пада Цариграда.

Postoji i u grčkim pisanim izvorima zabeleženo vizantijsko ime, i to značajno pre pada Carigrada pod Turke.

Hronografija
Sv. Teofana Ispovednika, iz 814. godine; odeljak o 540/1. godini:

jansa.PNG

TEOFAN ISPOVEDNIK: Justinijan je otposlao naređenja, prizivajući ih da dođu u Vizantion, naređajući im da ostaju razdvojeni jedan od drugoga i postavljajući nekog Pavla, za kojeg je delovalo da će biti pravoveran, za episkopa Aleksandrije.

Odeljak za 541/2. godinu:

sretenje.PNG

TEOFAN ISPOVEDNIK: U ovoj godini, oktobra 5. indikta velika kuga izbi u Vizantionu. U istom razdoblju Sretenje Gospodnje bilo je obeleženo u Vizantionu 2. februara.

Odeljak hronike za 545/6. godinu:

546.PNG

TEOFAN ISPOVEDNIK: Veliki zemljotres zahvatio je Vizantion

Da pustimo ovo spamovanje i vratimo se natrag na temu:

Postoji i u grčkim pisanim izvorima zabeleženo vizantijsko ime, i to značajno pre pada Carigrada pod Turke.

Hronografija
Sv. Teofana Ispovednika, iz 814. godine; odeljak o 540/1. godini:

Pogledajte prilog 1094208

TEOFAN ISPOVEDNIK: Justinijan je otposlao naređenja, prizivajući ih da dođu u Vizantion, naređajući im da ostaju razdvojeni jedan od drugoga i postavljajući nekog Pavla, za kojeg je delovalo da će biti pravoveran, za episkopa Aleksandrije.

Odeljak za 541/2. godinu:

Pogledajte prilog 1094213

TEOFAN ISPOVEDNIK: U ovoj godini, oktobra 5. indikta velika kuga izbi u Vizantionu. U istom razdoblju Sretenje Gospodnje bilo je obeleženo u Vizantionu 2. februara.

Odeljak hronike za 545/6. godinu:

Pogledajte prilog 1094215

TEOFAN ISPOVEDNIK: Veliki zemljotres zahvatio je Vizantion
Овде је Византион град?

Овде је Византион град?
Мислиш да је Цариград у птању јер је постојао град у близини који је цветао на истоку који су сматрали Тројом али изградњом Цариграда он полако губи на значају сасвим је био близу али је мога бити од некаквог црквеног значаја?
јако је чудно што Цариград нису изградили баш на том месту а Аја Софија је назидавана од 4. века и на крају финално сазидана у доба Јустинијана.

Овде је Византион град?

Da; Carigrad.

Balbečko proročanstvo s početka VI stoleća:

balbek.PNG

Ἐν δὲ τῇ πέμπτῃ γενεᾷ ἀναστήσονται τρεῖς βασιλεῖς, Ἀντίοχος, Τιβέριος καὶ Γάϊος, καὶ πολλοὺς διωγμοὺς ποιήσουσι διὰ τὸν ἐν ξύλῳ σταυρωθέντα. καὶ ἀνοικοδομήσουσι τὰ ἱερὰ Ἡλίου πόλεως καὶ τοὺς βωμοὺς τοῦ Λιβάνου. καὶ οἱ ναοὶ τῆς πόλεως ἐκείνης παμμεγέθεις εἰσὶ καὶ εὐπρεπεῖς ὑπὲρ πάντα ναὸν τῆς οἰκουμένης. Ἐν δὲ τῇ ἕκτῃ γενεᾷ ἀναστήσονται δύο βασιλεῖς ὀλιγοχρόνιοι καὶ ποιήσουσι διωγμοὺς πολλοὺς κατὰ τῶν Χριστιανῶν. καὶ οἱ ἄρχοντες αὐτῶν κρινοῦσι καὶ ἀπολέσουσι τὰ τάγματα τῶν συγκλητικῶν καὶ θανατώσουσιν αὐτοὺς διὰ τὸ ὄνομα τοῦ Χριστοῦ καὶ οὐδὲν ὠφελήσουσιν. καὶ μετὰ ταῦτα ἀναστήσεται βασιλεὺς ὀνόματι Κωνσταντῖνος, φοβερὸς καὶ κραταιὸς πολεμιστής, καὶ λύσει πάντας τοὺς ναοὺς τῶν ἐθνῶν καὶ τοὺς βωμοὺς τοῦ Λιβάνου καὶ τὰς θυσίας αὐτῶν καὶ ταπεινώσει τοὺς Ἕλληνας. καὶ φανήσεται αὐτῷ σημεῖον ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ἐπιζητήσει ἡ μητὴρ αὐτοῦ Ἑλένη τὸ ξύλον τοῦ σταυροῦ, ὅπου ὁ Χριστὸς μέλλει σταυρωθῆναι, ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, εἰς τὴν Ἰουδαίαν γῆν. καὶ ἀνοικοδομήσει Βυζάντιον, καὶ ἀλλαγήσεται τὸ ὄνομα τῆς πόλεως ἐκείνης, καὶ κληθήσεται Εὐδοκόπολις Κωνσταντίνου πόλις. καὶ ἐνοικήσουσιν ἐν αὐτῇ πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῶν ἑβδομήκοντα δύο γλωσσῶν. μὴ καυχῶ, Βυζαντία πόλις, τρὶς γὰρ ἑξηκοστὸν τῶν ἐτῶν σου οὐ μὴ βασιλεύσεις.

U tekstu proročanstva vezanog za 510. godinu, Jevdokopolj-Konstantinopolj naziva se samo obnovljenom Vizantijom i u poslednjoj proročanskoj poruci, carski prestoni grad se naziva još jednom, Vizantija.

Poslednja izmena:
Da; Carigrad.

Balbečko proročanstvo s početka VI stoleća:

Pogledajte prilog 1094234

Ἐν δὲ τῇ πέμπτῃ γενεᾷ ἀναστήσονται τρεῖς βασιλεῖς, Ἀντίοχος, Τιβέριος καὶ Γάϊος, καὶ πολλοὺς διωγμοὺς ποιήσουσι διὰ τὸν ἐν ξύλῳ σταυρωθέντα. καὶ ἀνοικοδομήσουσι τὰ ἱερὰ Ἡλίου πόλεως καὶ τοὺς βωμοὺς τοῦ Λιβάνου. καὶ οἱ ναοὶ τῆς πόλεως ἐκείνης παμμεγέθεις εἰσὶ καὶ εὐπρεπεῖς ὑπὲρ πάντα ναὸν τῆς οἰκουμένης. Ἐν δὲ τῇ ἕκτῃ γενεᾷ ἀναστήσονται δύο βασιλεῖς ὀλιγοχρόνιοι καὶ ποιήσουσι διωγμοὺς πολλοὺς κατὰ τῶν Χριστιανῶν. καὶ οἱ ἄρχοντες αὐτῶν κρινοῦσι καὶ ἀπολέσουσι τὰ τάγματα τῶν συγκλητικῶν καὶ θανατώσουσιν αὐτοὺς διὰ τὸ ὄνομα τοῦ Χριστοῦ καὶ οὐδὲν ὠφελήσουσιν. καὶ μετὰ ταῦτα ἀναστήσεται βασιλεὺς ὀνόματι Κωνσταντῖνος, φοβερὸς καὶ κραταιὸς πολεμιστής, καὶ λύσει πάντας τοὺς ναοὺς τῶν ἐθνῶν καὶ τοὺς βωμοὺς τοῦ Λιβάνου καὶ τὰς θυσίας αὐτῶν καὶ ταπεινώσει τοὺς Ἕλληνας. καὶ φανήσεται αὐτῷ σημεῖον ἐν τῷ οὐρανῷ, καὶ ἐπιζητήσει ἡ μητὴρ αὐτοῦ Ἑλένη τὸ ξύλον τοῦ σταυροῦ, ὅπου ὁ Χριστὸς μέλλει σταυρωθῆναι, ὁ υἱὸς τοῦ Θεοῦ τοῦ ζῶντος, εἰς τὴν Ἰουδαίαν γῆν. καὶ ἀνοικοδομήσει Βυζάντιον, καὶ ἀλλαγήσεται τὸ ὄνομα τῆς πόλεως ἐκείνης, καὶ κληθήσεται Εὐδοκόπολις Κωνσταντίνου πόλις. καὶ ἐνοικήσουσιν ἐν αὐτῇ πᾶσαι αἱ φυλαὶ τῶν ἑβδομήκοντα δύο γλωσσῶν. μὴ καυχῶ, Βυζαντία πόλις, τρὶς γὰρ ἑξηκοστὸν τῶν ἐτῶν σου οὐ μὴ βασιλεύσεις.

U tekstu proročanstva vezanog za 510. godinu, Jevdokopolj-Konstantinopolj naziva se samo obnovljenom Vizantijom i u poslednjoj proročanskoj poruci, carski prestoni grad se naziva još jednom, Vizantija.
Пронашао сам да је Βυζάντιον основан још 657. ваљда п.н.е од некких грчих колонија из Мегара , Атике.
Међутим свакако стоји да га је Констанин обновио и назваоа Рома секунда , касније Нова Рома.
Очигледно да се стари назив одржао још дуго у традицији вероватно тамошњих Грка али по црквеним списам видимо да му то није био службени или званични назив од тад.
Међутим читава пеипетија је настала у једној игранци Рим као град-град-држава-република-царство. То је епоха попут античке грчке од полиса до држава не баш али ајде.

Неко је са јасном тенденцијом да одвоји од римског карактера царства и наслеђа -то поистоветио град Византион -град-држава-република-царство.
Међутим овде је од древног града направљено име читавог царства.
Међутим чак и прва окупациоана целина Селџука око Царигарада је названа Рома каганат. Сулејман читав европски део царства назива Римом.

Back