Marty Misterija
Elita
- Poruka
- 22.419
Ваше књиге БЕЧКЕ производње нема потребе да читам, али ако волите да верујете у латинску лаж.
ИЗВОЛТЕ БРЕ
ИЗВОЛТЕ БРЕ
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ма јок то се каже за јудо-масонску школу историје, чији је центар у БЕЧУBi2:Istina nije ni u Carigradu, ni u Beču. Nego negde izmedju. U Srbiji.
Što ste se uhvatili za Bečku školu? Jel vam to ostalo od Rufija?
vazon:Ко се прима на приче о тој бечкој школи и слично, нека набави изворе па нека из њих чита историју. Ајд у реду да не верујеш Острогорском, али зашто не би веровао Халкикондилу, Зонари, Никити Хонијату, Порфирогениту, Кинаму...? Да и они нису били заврбовани од бечке школе?
Ово сам питао реторички, не очекујем одговор пошто немам времена да улазим у расправе о теоријама завере...
vazon:Ово говорим као студент историје и као неко ко професионално слика византијске иконе.
Бл:Вазон
Нека си ти мени реко, свака част. Јеси читао Др.Ђорђа Јанковића??
Шефа катедре за СТРИ ВЕК на твом факултету???
vazon:Све што имамо - Православље, културу, писменост... дугујемо Византији. Али то не значи да смо са њима живели к`о два ока у глави.
Био сам са њим месец дана на ископавању па сам имао прилику да причам са њим, ипак је за СТАРИ ВЕК бар тада био.AKHENATON:Djordje Jankovic je arheolog i sef je katedre za sredjovekovnu arheologiju.
Sta konkretno od Jankovica?

Ето ти сада археологија има и те какве везе са нашим односима са византијом.AKHENATON:Jesam ali vezano za arheologiju i to clanke koji nemaju nikakve veze sa Vizantijom. I pusti sad poreklo Srba, daj da vidimo kad nas je to Vizantija toliko volela ko sto ti pricas. Daj naslov tog clanka, ipak je o tome ovde rec.
I koliko ja znam Dusanic je sef katedre za stari vek. Jankovic se bavi srednjovekovnom arheologijom, tako da ne moze nikako da bude sef katedre za stari vek, ali moze za srednji vek.
vazon:Ајмо редом. У ствари, преко реда - даме имају предност!
Би2, Цар Михаило је сигурно рачунао са тим да ће слањем своје мисије у Моравску сузбити утицај франачког клера на том простору. Међутим, мени се не свиђа када историографи који су живели и радили у 20. веку пишу о крштењима разних народа као о искључиво политичким догађајима који за последицу треба да имају политички профит. Чини ми се да они те догађаје гледају кор звоје атеистичке наочаре, те нису у стању да виде право значење ових ствари. Михаило није био светац, али вероватно је био осредњи православац (ако је могуће давати такве оцене). Као такав, он је сигурно у ширењу Еванђеља међу паганима видео више од политике и интереса. Као цар, он је био дужан да штити и чува веру и Цркву. У то је спадало и испуњавање Христове заповести апостолима да све народе крсте и науче их Еванђељу. Мислим да је он веровао у то да одређеном народу доноси могућност да упознају праву истину и да се спасу и да му је то било изнад политичког ћара. Можда сам сувише идеалиста по том питању, али...
Сећам се да смо у шестом основне читали неки текст о досељавању Словена на Балкан и њиховом сукобу са Ромејима. Словене је предводио извесни Север (зна ли неко о којем тексту се ради?) када су у кланцу напали царске трупе. Словени су их засули стрелама, камењем и један пројектил је погодио византијског официра у главу и убио га. Последње што је тај човек викнуо било је "Кирие елеисон!" - "Господе помилуј ме". Од тада су ми се те речи на Грчком урезале у главу и схватио сам да су у тој причи Византинци они који су моји, а не Словени који су били дивљи и пагани. Кад год бих читао неку историју Византије, увек бих "навијао" за Ромеје, па чак и када се радило о сукобу са Србима. Можда је мало уврнуто, али једноставно тако осећам. Вероватно из тог разлога што Византију изједначавам са Православљем, које ми је изнад мог Српства.
Акхенатон, да http://www.geocities.com/easternicons/ је мој сајт. Хвала ти најлепше за похвалу.
Бл, нисам читао ништа од Ђорђа Јанковића. Шта препоручујеш?
Бл:Ето ти сада археологија има и те какве везе са нашим односима са византијом.
Историја коју сада Ђорђе пише је ИСТИНИТА НАША ИСТОРИЈА. Пратите његов рад па ће те свашта научити
vazon:Акхенатон, да http://www.geocities.com/easternicons/ је мој сајт. Хвала ти најлепше за похвалу.
AKHENATON:
AKHENATON:@vazon
A u vezi onog sto si napisao o Vizantiji i Slovenima, mnogo si pristrasan za buduceg istoricara, bez obzira ko ti bio drazi Sloveni ili Vizantija. Kao istoricar treba na to da gledas realno, bez emocija.
vazon:Потпуно се слажем са тобом. Мада, контам овде само ћаскамо, па иако покажем неку пристрасност то, ваљда, неће негативно утицати на утврђивање праве историјске истине на овом нашем форуму.![]()
ПА Србине сада читам 3 књиге, зар мислиш да имам када памтит све живо. А читао сам пре сто година(фигуративно)AKHENATON:Ok, naslov si bar mogao da zapamtis. Dobro, cekacu.