Vizantija

@Akhenaton fali ti odje Barska bitka 1042 godine.od 60000 vojnika poginulo 40000 prema Skilici,Kekavmenu i Zonari.Uz bugarski vjerovatno najveci poraz na balkanu bar po gubicima

Бл:
ПА сада је тебе да назовем МАКЕДОНАЦ па шта јел треба правити драму??

To nije isto. Kad se kaze Romej ili Vizantinac misli se na jedan jedini narod. Isto kao da kazes Croatia i Hrvatska, svi znaju na koga se misli i to ne moze da se poredi kad nekog Srbina nazoves Makedoncem, Englezom, Francuzom i sl, jer oba naroda postoje.

AKHENATON:
To nije isto. Kad se kaze Romej ili Vizantinac misli se na jedan jedini narod. Isto kao da kazes Croatia i Hrvatska, svi znaju na koga se misli i to ne moze da se poredi kad nekog Srbina nazoves Makedoncem, Englezom, Francuzom i sl, jer oba naroda postoje.
О ВЕЛИКИ ИСТОРИЧАРУ

Када би Ромејца назвао латинским називом ВИЗАНТИЈА мислим да би те ситуко

Kog Romeja? Ko ti je to danas? Zivo me zanima?

Jednostavno danas su se ustalili neki nazivi koji su, iako nepravilni, opsteprihvaceni. Kao i za Vizantiju isto vazi i za Stari Egipat, koji se zapravo zvao Misir, ali je jednostavno prihvacen taj naziv Stari Egipat. Pa kako je u svetu, tako i kod mene i tu je kraj price. Kad se Grci koji sebe smatraju naslednikom Vizantije ne bune, sto bih se ti brecao zbog toga, Ne razumem.

I nisam ja nikakav VELIKI ISTORICAR. Treba jos mnogo korica leba da pojedem da to postanem.

БРАТЕ КОД НАС ПРАВОСЛАВНИХ РОМЕЈА НИКАДА НИЈЕ ПРЕСТАЛА ДА ПОСТОЈИ.
ЦАРИГРАД ЈЕ ЊЕН ГЛАВНИ ГРАД

САМО ЧЕКАМО ЧАС ПРАВОСЛАВНОГ УЈЕДИЊЕЊА И ОСЛОБОЂЕЊЕ ЦАРИГРАДА

Бл:

Bas mi je drago zbog tebe. :roll:

Taj naziv je uveden kad je Vizantija vec bila pokojna i prihvacen je u svetu. Ja sam Srbin i nisam nikakav ni Romej ni Vizantinac ni Grk niti ista slicno. Sta mislis, da je Romejima bilo mnogo muka za nas, pa su nas titrali? Osvesti se covece.

Dobro, ipak mi je drago zbog tebe, mislim iluzija koje imas. Ipak se treba nadati, nada je zdravlje. :smile:

Бл:

Mislila sam da samo čitam i... ćutim. Da se ne petljam. Al, par rečenica me nateraše da promenim mišljenje.
Čiji je ,bre, Carigrad glavni grad ? Koja ,bre, Romeja ? Ču li ti ikad za Ustanak u Zeti iz 1036.g? Ko ga podiže i protiv koga ?

Bi2:
Mislila sam da samo čitam i... ćutim. Da se ne petljam. Al, par rečenica me nateraše da promenim mišljenje.
Čiji je ,bre, Carigrad glavni grad ? Koja ,bre, Romeja ? Ču li ti ikad za Ustanak u Zeti iz 1036.g? Ko ga podiže i protiv koga ?
Нова времена нова политика.
Противници Христа и ПРАВОСЛАВЉА се уједињују па треба и ми да се ујединимо.
ЗАЈЕДНО СМО ЈАЋИ ;-)

Бл:
Нова времена нова политика.
Противници Христа и ПРАВОСЛАВЉА се уједињују па треба и ми да се ујединимо.
ЗАЈЕДНО СМО ЈАЋИ ;-)

Onda tako kaži. Nemoj zbog "novih vremena i nove politike" da o krojiš staru Istoriju.Nema smisla prema precima.

Бл:
Како нема смисла?

Па на кога да се угледам ако нећу на моје ЈУНАЧКЕ И ЧАСНЕ ПРЕТКЕ ПРАВОСЛАВНЕ

Da se ugledas na pretke, znao bi ko je zasluzan za formiranje srpske drzave, a ne bi uzdizao Romeju iliti Vizantiju do nebesa. Da je u trenutku formiranja srpske drzave Vizantija imala snage, sravnila bi nas sa zemljom. Kako ti pricas ispada da nam je ona sve dala na izvolte i drzavu i teritoriju u sve ostale pratece elemente drzave. Nikad ona ne bi dozvolila, zapamti nikad, da se na delu njene nekadasnje teritorije formira nova drzava, da je mogla to da spreci i izbegne.

ЧОВЕЧЕ ТИ СИ ЖЕСТОКО ЗБУЊЕН.
Зар мислиш да се без САГЛАСНОСТИ ЦАРА РОМЕЈСКОГА могла ФОРМИРАТИ СРБИЈА или АУТОКЕФАЛНА СРБСКА ЦРКВА ПРАВОСЛАВНА?????????
Много си збуњен бечком школом. Али има времена

Бл:
Зар мислиш да се без САГЛАСНОСТИ ЦАРА РОМЕЈСКОГА могла ФОРМИРАТИ СРБИЈА или АУТОКЕФАЛНА СРБСКА ЦРКВА ПРАВОСЛАВНА?????????

Ihi, hi, hi,hi...... :p :p :p :p :p ...hi,hi.hi......e, baš si pogodio ko prstom u pekmez ! Izvini, al morala sam. Ako je u ovoj priči neko zbunjen, onda si to ti. I to žestoko. Ne ljuti se, al opet knjigu u šake i čitaj, čitaj...piše sve lepo.

Бл:

Ti si sreco moja zbunjen. Kad doteras cara do duvara on jadan mora da pristane na sve. To ti je bio slucaj sa nama i Romejima. Nerado su oni pristali na formiranje srpske drzave, ali nisu imali izbora. Kolika je srpska krv prolivena u borbi sa njima da bi nastala srpska drzava? Imas li uopste predstavu?

No, dobro, shvatices kad porastes, da nam Vizantija nije nudila med i mleko i da nista nije bilo na izvolte. Mnogo su se Srbi preznojili dok nisu formrali svoju drzavu, a Vizantija je samo bila jedna velika smetnja. A kad vec uspes svojim naporom da se izboris za drzavnost, neradi pristanak Vizantijskog cara bio je puka formalnost.

Back