Vitraž

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Poli46

Stara legenda
Poruka
77.139
Vitraz je ziva slika koja se uvek menja sa svakom unutrasnjom ili spoljasnjom promenom svetla, unikat koji je veoma vredan ne samo zbog raznobojnih stakala, vec zbog puno rucnog rada, truda, kreativnosti i ljubavi unesene u svaki komadic vitraza. Vitraz je stari umetnicki oblik za koji se zna da je radjen jos u Vizantiji izmedju 4 i 6 veka n.e. Prva tehnika kojom su radjeni vitrazi je bila samo spajanje, lepljene komada stakla olovom koje su topili. Ta tehnika se koristila veoma dugo. Koristi se i danas.

Veliki napredak u poboljsanju tehnike izrade vitraza napravio je Louis Tifani (1848-1933), koji je bio zadivljen umetnoscu stakla. Tifani je posvetio trideset godina svoga zivota izucavajuci ga. Uspeo je da unapredi tehniku izrade vitraza i stvorio stakla neprevazidjenih boja i lepote. Tako su nastale cuvene Tifani lampe koje su poznate svima, koje se rade takodje vitraz tehnikom. Naime Louis Tifani je patentirao novi nacin tehnike izrade vitraza, a to je lepljenje komada stakla bakarnom folijom, zatim spajanjem komada stakla kalajem koji se topi lemilicom i ravnomerno razvlaci po spojevima stakla. Ovakav metod je najpristupacniji ljudima koji se profesionalno bave izradom vitraza, a i onima kojima je to hobi.

Danas se iskljucivo koristi ovakav metod tehnike izrade vitraza. Tifani tehnika je posebna. Svojim otkricem lakseg pristupa spajanja stakla, Tifani je ostavio mnoge druge mogucnosti. Veoma je zanimljivo to sto ljudi koji se bave iz hobija vitraz tehnikom ili za svoje licne potrebe, mogu iskoristiti i neko slomljeno staklo stare cinije za voce, ili starog lustera, mogu iskoristiti cak i staklene klikere i spojiti ih bakarnom folijiom i kalajem, sto kasnije moze biti lep poklon prijateljima, ili se moze tim oplemeniti zivotni prostor.

Namena vitraza

Vitrazi vekovima krase crkve, hramove, katedrale. Takodje krase prozore i vrata u privatnim domovima. Mogu biti lepe i vredne pregrade u prostorijama u kojima boravimo. Mozemo ih videti u javnim objektima. Kao sto rekoh, vitrazi su stvar prestiza. Na prvom mestu namena vitraza je ta da oboji svetlo koje dolazi spolja i da u prostoriju pusti prelamanje svetlosti u raznim bojama. Posebnom lepotom i dizajnom, vitrazi se isticu kao vredna umetnicka dela koja krase i oplemenjuju, bilo da je u pitanju Tifani lampa, kutijica za nakit, pregrada u prostoriji, svetlarnik...

et6s79.jpg


Shiraz Al Molk Iran
 
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Top
  Blokirali ste reklame
Dragi prijatelju, nemojte da blokirate reklame - isključite Ad Blocker na Forumu, jer će tako mesto vaših susreta na Krstarici ostati besplatno za korišćenje.