VITEZOVI...da li postoje?

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kissmysword6mx.jpg

kučka:
Ko nije čuo za kralja Artura, čarobnjaka Merlina i vitezove Okruglog stola? Malteske vitezove. Vitezove Templare....Legende, istorija,bajke.
Postoje li danas savremeni vitezovi u zivotu, uopste.? Ko su za vas vitezovi.? Sta karakterise vitezove iz cega sledi i kakvi su prema zenama.? Spremni da je zastite, odbrane, postuju,vole..?

Tako je počelo, a sada:

kučka:
Kakvo odsustvo romantike i specificnosti..zasto se svi trude da se uprosece umesto da budu svoji i posebni ...pravi Vitezovi

Pazi sad da ti nešto kažem, kučko u teranju, u stvari da te pitam: Imaš li ti uopšte pojma o čemu pričaš? Kakovi vitezi, i vračevi i priče za malu decu... Čuš, koji su odnos imali prema ženama: Moja žena je moja žena, a tvoja žena je i moja žena, a i ona mala što riba podove u trećoj kuli levo je takođe moja. Ajd sad ćuti, i zavrti malo te nevernike na ražnju. Neki provansalski minstrel bio dovoljno dokon da zapeva o ne znam ti ja čemu, i par lajt-motiva preživelo do dana današnjeg. Sa time su pre nekih 200 godina puniči one knjižice pisane zarda razonode služinčadi i dokonih malograđana. Na žalost, tzo se posle uvuklo u opštu kulturu, sa sve migracijom selo-grad i bakinim pričama za decu koja još nisu progledala. I tako dođe neka da kuka što više niko ne ubiva aždahe. Nema bre više aždaha. Na stranu što ih nikad nije ni bilo. Saraceni su odavno otplovili u istoriju. Gral verovatno koriste u Kapetanovu mesto nužnika.

I još pazi: Malteški vitezovi. Jovanovci u originalu.. I hramovnici sa njima. Gomila mlađe braće i vanbračne dece poslata u odbranu Hrišćanstva, i da usput poginu, da ne kvare domaću atmosferu i podrivaju feudalni poredak.. Kako si samo zaboravila Tevtonce? Ako si i čula za njih. Ili za arapske vitezove. Legende, istorija i reklamno-propagandni materijal.

Čuš, svoji i posebni, izvan proseka, pravi virterzovi. Aj ću sad da kažem kako je svaki vitez visok između lakata i ramena, hoda unatraške, jedno oko mu je plavo a drugo se zove Joe (Đole za ortodoksne). Zaista, ne postoji ni jedan valjan razlog da ne bi bilo tako, kao što se ne razlikuju dve imaginarne predstave koje smo izložili.

Dakle, da konkretno odgovorim na temu: postoje savremeni vitezovi, vazali moćnijima nalik odnosima od pre hiljadu godina. Postoje i oni nalik Besnom Orlandu, većina ih je svetlost dana ugledala na stranicama DC Comics, Marvel Comics i sličnih izdanja. Realni kao i pomenuti original. Postoji i ceo jedan svet koji se podosta izmenio od tada. Za početak, prenaseljen je, ali to nije tema. A više ne znam ni šta jeste.

Dlakava_Strvina:
I onda dodje Tužni Patak i sve pokvari

Patak naprosto ima svoje misljenje, i to je to...Srednjevekovni vitezovi koji su u vecini slucajeva bili nista drugo do vojnici- najamnici, kroz mitove i legende su idealizovani u predstavnike onih koje krase muskost,hrabrost,odvaznost, smirenost ,odanost,romanticnost i pozrtvovanost.Jedna od vrlina koja je krasila ondasnje vitezove je i poseban odnos prema zenama. Da li je i danas tako?

livija:
nema vise vitezova.... sve konji i princevi u helankama..... :-?
ok.... nije da ih nema..... nadje se neki..... uglavnom tudj..... a ovi slobodni, se vec odavno ni ne trude da to postanu...... :-|

hm
jel to znaci samo zato sto je tudj on je vitez za tebe

ja oko sebe uvek mogu da nadjem svog viteza a tudj mi ne treba i nije vitez za mene onda

iluzija

I dodjosmo do ELITE, Vlastele , koja je jedina ono što vi smatrate vitezovima.

Ili što će reći , lova + glava.....Čvrsto i nemilosrdno....mora inače vas pojedoše dvorske dame,i baštovani....i sluge i čuvarkuće i lovočuvari.....Pa Lady Chaterly ili Madam Bovari ili šta još može u sličnom stilu....

Pitam se znaju li princeze da kraljevi uklanjaju sve pretnje stabilnosti (svoje ) vladavine.

No , hajde da se još malo igramo romantike...šta bi sve bilo (ne)opravdano očekivati....

Poruka dobronamerna bi bila, svaki ne glup vitez oseti ono što vredi, pa će se sam boriti i pokazati kad oseti da ima kome da se pokaže i prikaže ....Inače , zašto bi ....

Svaka ne glupa Princeza ce prepoznati ono sto vredi i dozvoliti ne glupom Vitezu da se prikaze i pokaze sto ce mu u mnogome olaksati tu vecitu igru u dvoje.. Princeze i njenog Viteza...bez obzira na Elitu.. :grin:

kučka:
Patak naprosto ima svoje misljenje, i to je to...Srednjevekovni vitezovi koji su u vecini slucajeva bili nista drugo do vojnici- najamnici, kroz mitove i legende su idealizovani u predstavnike onih koje krase muskost,hrabrost,odvaznost, smirenost ,odanost,romanticnost i pozrtvovanost.Jedna od vrlina koja je krasila ondasnje vitezove je i poseban odnos prema zenama. Da li je i danas tako?

Pa vidi ovo> svi srpski "vitezovi" su isto bili idealizovani do besvesti.
Onaj Kraljević Marko, recimo!
Nema ti te junačke pesme koja ga ne opeva u superlativu!
A ono - Turska tužibaba.

Tako da ja razumem donekle Patkova u procenama.
Evo jednačine za Patkova:
Poznato je da je Svet sferoidnog oblika, ali svako nadje neko ćoše da se ...

Pre pet dana bio je dan velikog viteza Georgija, najvećeg borca protiv zmajeva i ostalih ala, a mi mu nismo obeležili dan... Te u tom smislu, prigodna pesmica :arrow:

Свако своје зрно наде нек принесе хлебу спаса
Како је дивно Господе кад храм васкрсава

Триста лета у тишини а сад појеш гласом Раса
Првородник старорашки крстолику децу зове
Обновимо сами себе подигнимо ступове

Свагда твоје крстозрачје пут нам осветљава

Ако али није доста још силније на њу крени
Копље ти се небом шета Георгије мужаствени

Свагда твоје крстозрачје пут нам осветљава

Dlakava_Strvina:
Pa vidi ovo> svi srpski "vitezovi" su isto bili idealizovani do besvesti.
Onaj Kraljević Marko, recimo!
Nema ti te junačke pesme koja ga ne opeva u superlativu!
A ono - Turska tužibaba.

Tako da ja razumem donekle Patkova u procenama.
Evo jednačine za Patkova:
Poznato je da je Svet sferoidnog oblika, ali svako nadje neko ćoše da se ...
Marka da ne dirash!

Hvala Groucho sto si nas podsetio na Sv.Djordja. Bio je hrabar vojnik i veliki covek..bio je vitez svoga doba..

U to ime jedno malo podsecanje na njega..

Sv Djordje rodjen je u Kapadokiji u Maloj Aziji u bogatoji uglednoj porodici hriscanske vere..Nakon oceve smrti sa majkom se preseljava u Palestinu gde provodi svoje detinjstvo u predelima gde je Isus Hrist ziveo i propovedao svoju veru.Odlikovao se bistrinom,razumom,dobrotom,hrabroscu,visokim stasom i lepotom.U tadasnjoj Dioklecijanovoj vojsci bio je zapovednik-vojvoda.Za vreme cara Diklecijana bio je deseti najljuci progon hriscana ciji je cilj bio da potpuno unisti hriscanstvo.Sv,Djorjde se sa tim nije mirio i teska srca je ne ucestvovavsi posmatrao progone i genocid hriscana. Nakon smrti majke odlucio je da se javno suprostavi svemu tome i krenuo kod cara Dioklecijana na savet vojvoda gde je svojim istupom i govorom izazvao veliko negodovanje i gnev samog Dioklecijana iako je bio njegov ljubimac.Sv.Djordje je tada imao 20 godina.Pozvavsi ga sutra dan kod sebe Dioklecijan je pokusao da navede Sv.Djordja da promeni svoje misljenje na sta mu je ovaj odgovorio: Ja nisdam samo hrabar Dioklecojanov vojnik vec sam jos hrabriji Hristov vojnik i ne plasim se nikakvih muka zarad svojih ubedjenja.Nakon toga Dioklecojan je naredio da ga razaluju i bace u tamnicu i muke.Prosavsi silne muke Djordje je ostao dosledan u svome verovanju.Legenda kaze da je noc pred odlazak caru usnio san u kome mu se javio Hrist ,koji mu je na glavu stavio pobednicki venac i rekao da ne klone duhom jer ce ga uskoro primiti kod sebe.Svom slugi je ispricao san i naredio da se posle smrti odnese u Palestinu i tamo sahrani.Dan uoci pogubljenja dosao je sam Dioklecijan da jos jednom pokusa da ga odvrati ponudivsi mu da se u Hramu pokloni rimskim bogovima.Djordje pristade i ode u Hram gde se skupio silan svet .Pored Doklecijana bila je i njegova zena carica Aleksandra.U hramu Djordje stade pred kip Apolona i prekrsti se desnom rukom.U tom trenutku idol se srusi uz veliku buku a za njim i ostali kipovi u Hramu,Kada je to videla carica Aleksandra je skocila i rekla:I ja verujem u onog Boga koji Djordju toliki snagu daje”Prenerazen Diokleciojan je naredio da se istog trena Djordje i Aleksandra odvedu na gubiliste i poseku macem.Na putu do gubilista Aleksandra se pomolila novom Bogu ,sela na klupu i umrla.Djordju je pak odsecena glava na gubilistu 23.aprila( po starom kalendaru)ili 6.maja po novom 290.godine u jedan cas po podne.Prema zavestenju telo mu je preneto u grad Lidiju gde je i sahranjen.Na njegovom grobu podignuta je crkva gde su cuvane njegove mosti kao velikomucenika. Dan kada je pogubljen Sv.Djordje slavi se kao Djurdjev dan 6.maja a dan kada je njegova crkva obnovljena 16.novembra kao Djurdjic..Na ikoni je Sv.Djordje prikazan u vojvodskom odelu na konju ( za Djurdjic bez konja stojeci sa kopljem u ruci)kako kopljem probada azdaju kao olicenje zla koje je progonilo hiljade hriscana.Malo dalje na ikoni je mlada zena ( carica Aleksandra) u gospodskom odelu koja simbolizuje mladu Hristovu crkvu..Zbog svoje hrabrosti i pobede nad mnogobostvom ,mnogi su ga vladari i vojnici prizivali u pomoc..U Rusiji je ustanovljen orden za hrabrost “Krst Svetog Djordja”..
svdjordjemalamamaaaaa5ip.jpg
....
svdjordjedjurdjicmalamala7nk.jpg

Back