Vitamin D i njegov znacaj za zdravlje

Rayela

Legenda
Poruka
71.814
Zadnje dve godine , od kako je korona glavna boljka i zanimacija i medicine i nauke, uvek se pojavljuje u lecenju
bas ovaj vitamin i onda sam malo citala, a kao kruna svega i meni je iz sasvim drugih razloga krvna slika pokazala
da su mi rezervoari ovog vitamina skoro pa na nuli, a uvek sam mislila da se dovoljno suncam i da nema potrebe
ni da pomisljam da mi nedostaje ovaj vitamin. Ovaj vitamin ranije nije mnogo zanimao nauku, tek se zadnjih godina
rade studije. Ranije je bilo tako da se znalo da nedostatak vitamina D izaziva rahitis pa su ljudi, deca, uzimali riblje
ulje neko vreme, ali kasnije nikoga to nije zanimalo. U zemljama ( Sever Evrope) gde sunce sija jako retko namirnice
su obogacene vitaminom D, ali to za nas iz Srednje i Juzne Evrope nije nikada ni zanimalo.

https://www.beo-lab.rs/vitamin-d/

U ovom clanku uglavnom su tema kosti, ali se sa koronom pojavila i tema imunitet.

Vitamin D – važnost vitamina D za zdravlje kostiju i imunitet​

Vitamin D je vitamin koji potpomaže bolju apsorpciju kalcijuma i fosfora u organizmu, imajući pri tome glavnu ulogu u izgradnji i održavanju zdravlja kostiju.
Pored svojih glavnih uloga (na homeostazu kalcijuma i kostiju), vitamin D ima i druge važne uloge, među kojima je i sposobnost da deluje direktno na imunološki odgovor organizma.
Naše telo samo proizvodi ovaj vitamin kada je koža izložena sunčevoj svetlosti, ali unosimo ga u organizam i putem hrane.
Količina vitamina D koju vaša koža stvara zavisi od mnogih faktora, uključujući doba dana, sezonu, geografsku širinu i pigmentaciju kože.
U zavisnosti od toga gde živite i vašeg načina života, proizvodnja vitamina D može se smanjiti ili će u potpunosti izostati tokom zimskih meseci.
Krema za sunčanje, iako je važna, takođe može smanjiti proizvodnju vitamina D.
Još jedan način da obezbedimo dovoljne količine tj. nadoknadimo nedostatak vitamina D, posebno tokom jeseni i zime, je putem dodataka u ishrani – suplementacije.
Mnoge starije osobe nisu redovno izložene sunčevoj svetlosti i imaju problema sa apsorpcijom vitamina D, pa će uzimanje multivitamina sa vitaminom D verovatno pomoći u poboljšanju zdravlja kostiju.
U članku saznajte više o simptomima koji se pojavljuju u slučaju nedostka vitamina D, uzrocima i faktorima rizika, D hipervitaminozi kao i o važnosti vitamina D za imunitet i sveukupno zdravlje.

Postavlja se pitanje kod suplemenata koliko je jedinica dnevno potrebno.
Potrebno je 800, ja licno vec nekoliko nedelja uzimam 2000, ali bih preporucila
zdravim ljudima da od oktobra do marta uzimaju 1000.

image-20170215-19241-1ynym4v.jpg

Poslednja izmena od moderatora:
Da, i nokti, kazu i kosa. Uzimaj bre to pola godine dok vozis bicikl po mrakuz:D
ahm , znači , da mu nokti i kosa svetle u mraku )))
nego ozbiljno
većina hrane bogate vitaminom D životinjskog je porekla, dok generalno gledano biljke ne sadrže vitamin D.

Što znači da ako jedete hranu zasnovanu na bilju ili ako ste od onih koji ne mogu da jedu određene tipove hrane, bićete skloniji tome da ga ne dobijete dovoljno.

Da, tako se uglavnom unosi, ali sad ima novih saznanja koja kazu da kod starijih ljudi to
ne funkcionise istoi kao kod mladjih, da ne treba da se stavljaju na kozu zastite protiv sunca,
da posle suncanja ne bi trebalo neko vreme da se tusirasz:lol:
Zato sam i napisao "U odredjeno vreme",kada UV zraci nisu jaki.Znaci ujutru i po podne.Nikada nisam u zivotu ni stavljao bilo kakvu zastitu protiv Sunca.Samo jednom u zivotu sam izgoreo na Suncu i od tada pazim kada se krecem po polju.

9 ZNAKOVA NEDOSTATKA VITAMINA D

Vitamin D (sunčev vitamin) pomaže jačanju kostiju i mišića i njegov nedostatak može da dovede do nevolja sa zdravljem. Nedostatak vitamina D je povezan sa srčanim bolestima, bolestima debelog creva, prostate, i još mnogo toga. Pogledajte neke od glavnih simptoma deficita vitamina D, koje ste možda prevideli.

1. Bol u mišićima i kostima

Konstantan bol ovog tipa je jedan od primarnih znakova nedostatka vitamina D. Vaše telo prestaje sa izgradnjom koštane mase oko 30 godine, a nedostatak vitamina D može ubrzati ili pogoršati simptome osteoporoze.

2. Često se osećate tužno

Da li ste tužni sve vreme bez ikakvog posebnog razloga? Depresija i promene raspoloženja su često povezani sa nedostatkom vitamina D u vašem telu. Serotonin, hormon koji je odgovoran za raspoloženje je stimulisan u zavisnosti od količine vitamina D. Mnoge studije su pokazale kako povećana izloženost suncu može učiniti ljude srećnijim.

3.Hronično oboljenje desni

Dovoljno vitamina D je važno i za vaše oralno zdravlje. Paradentoza je hronično stanje gde bakterije uzrokuju da desni otiču i kvare se. Neke studije ukazuju na direktnu ulogu sunčeve svetlosti u smanjenju rizika od paradentoze.

4.Visok krvni pritisak

Hipertenzija, takođe poznata kao visok krvni pritisak, je još jedan znak da vašem telu manjka vitamina D. Istraživanja pokazuju da postoji veza između vitamina D i hipertenzije

5.Umor i pospanost

Ako se osećate umorno bez razloga, onda bi to moglo biti zatošto je vaše telo manje izloženo sunčevoj svetlosti i drugim izvorima vitamina D. Istraživanje povezuje nedostatak vitamina D sa sindromom hroničnog umora. Nizak nivo vitamina D u telu učiniće da osećate letargiju. Ovaj simptom je posebno izražen kod starijih ljudi.

6.Promene raspoloženja

Kao što je ranije pomenuto, receptori za vitamin D su pronađeni u mnogim delovima mozga koji utiče na vaše raspoloženje i emocije. Studije pokazuju da je nedostatak vitamina D usko povezan sa mentalnim bolestima kao što su stres, anksioznost i depresija.

7.Prekomerna težina

Istraživanja pokazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa razvojem gojaznosti i povećava rizik od komplikacija povezanih sa gojaznošću. Vitamin D pomaže gojaznim pacijenatima da izgube na težini. Ako ste brzo stekli suvišne kilograme, čak i ako redovno vežbate i uzdržavate se od prejedanja, nedostatak vitamin D bi mogao biti jedan od osnovnih uzroka.

8.Digestivni problemi

Nedostatak vitamina D može uticati na digestivne probleme. Sunčev vitamin pomaže da vaš digestivni sistem apsorbuje masti pravilno. Nedostatak vitamina D može dovesti do brojnih crevnih problema poput netolerancije na gluten, inflamatorne bolesti creva, i Kronove bolesti.

9.Alergije

Istraživanja pokazuju da nedostatak vitamina D takođe ima ulogu u razvoju mnogih alergijskih reakcija. Vitamin D igra važnu ulogu u održavanju mnogih alergija na odstojanju regulišući imuni sistem. Neke od alergija vezanih za ovakve situacije uključuju astmu, alergije na hranu, ekcem, alergijski rinitis i anafilaksiju.

Ja nastavljam pisanje o ovom vitaminu.
U izraelu su pravljene studije o vezi izmedju corone i vitamina D i utvrdjeno
je da su ljudi koji su zavrsili u bolnicama, a imali su dovoljno vitamina D
preziveli bez respiratora. Nauka ovu studiju na neki nacin i ne priznaje jer
je zapraco i nemoguce praviti takve studije. Izrael je samo uporedjivao broj umrlih
sa brojem prezivelih i to tako sto su od svih umrlih od korone uzimani zdravstveni kartoni
i uporedjivani su rezultati sa laboratorisjkim nalazima koji se odnose na vitamin D,
ali znamo da se vitamin D ispituje samo ako to mi sami zelimo pa onda to i platimo.
U svakom je slucaju tako da vitamin D stvara i stiti imunitet, ali je i pogresno da se
uzima u ogromnim vrednostima i kolicinama u nadi da ce nas zastititi od virusa.

Ja nastavljam pisanje o ovom vitaminu.
U izraelu su pravljene studije o vezi izmedju corone i vitamina D i utvrdjeno
je da su ljudi koji su zavrsili u bolnicama, a imali su dovoljno vitamina D
preziveli bez respiratora. Nauka ovu studiju na neki nacin i ne priznaje jer
je zapraco i nemoguce praviti takve studije. Izrael je samo uporedjivao broj umrlih
sa brojem prezivelih i to tako sto su od svih umrlih od korone uzimani zdravstveni kartoni
i uporedjivani su rezultati sa laboratorisjkim nalazima koji se odnose na vitamin D,
ali znamo da se vitamin D ispituje samo ako to mi sami zelimo pa onda to i platimo.
U svakom je slucaju tako da vitamin D stvara i stiti imunitet, ali je i pogresno da se
uzima u ogromnim vrednostima i kolicinama u nadi da ce nas zastititi od virusa.
I nedavno je izasla sutdija da Vitamin D smanuje rizicnost od autoimunih bolesti, NewSience je izjavio ( British Medical Journal )..

Postavlja se pitanje kod suplemenata koliko je jedinica dnevno potrebno.
Potrebno je 800, ja licno vec nekoliko nedelja uzimam 2000, ali bih preporucila
zdravim ljudima da od oktobra do marta uzimaju 1000.
decije gumene imaju po 1000 IU
ja uzimam po 2000 IU, ali imam i od 5000 IU
inace, u multivitaminima ga imam po 1000 IU, tako da ne uzimam dodatno bas svaki dan

pozdravljam temu, pozdravljam suplementaciju, prikljucujem vam se kao iskusan, jer uzimam svasta nesto vec decenijama
tek je sa koronom dosao
u zizu nauke,
pa nije bas, deci se daju ad kapi, a ja se secam npr. studija za rak dojke, i kolorektalni... da se razumemo, vitamin d se dodaje u mnogu hranu. ali nedovoljno, a sto kazes da je tek sada u zizi, ja cu ti reci zasto: jer je najjeftiniji vitamin, i glupo je da ga ljudi ne uzimaju, pa cak je podeljen penzionerima u srbiji, ja sam video kada sam bio, i ta doza od 1000 IU moze da se uzima svaki dan, samo kazem fali ljudima svasta nesto,a ne samo vit. d.

decije gumene imaju po 1000 IU
ja uzimam po 2000 IU, ali imam i od 5000 IU
inace, u multivitaminima ga imam po 1000 IU, tako da ne uzimam dodatno bas svaki dan

pozdravljam temu, pozdravljam suplementaciju, prikljucujem vam se kao iskusan, jer uzimam svasta nesto vec decenijama

pa nije bas, deci se daju ad kapi, a ja se secam npr. studija za rak dojke, i kolorektalni... da se razumemo, vitamin d se dodaje u mnogu hranu. ali nedovoljno, a sto kazes da je tek sada u zizi, ja cu ti reci zasto: jer je najjeftiniji vitamin, i glupo je da ga ljudi ne uzimaju, pa cak je podeljen penzionerima u srbiji, ja sam video kada sam bio, i ta doza od 1000 IU moze da se uzima svaki dan, samo kazem fali ljudima svasta nesto,a ne samo vit. d.
I ja uzimam neko vreme 2000, kasnije cu poceti 1000. Buni me sto uvek kazu da treba obavezno
i magnezijum uz to da se uzima, a moj je nivo magnezijuma bez ikakvih suplemenata optimalan.

I ja uzimam neko vreme 2000, kasnije cu poceti 1000. Buni me sto uvek kazu da treba obavezno
i magnezijum uz to da se uzima, a moj je nivo magnezijuma bez ikakvih suplemenata optimalan.
magnezijum ne stavljaju neke znacajnije kolicine u multivitamine/minerale, jer upija kiselinu, i ja to znam jer sam ga uzimao i kao antacid, ali postoje vise formi magnezijuma, sad trenutno imam Mg - GLYCINAT, odlicna forma

Ne, ne secem se da se stavlja sa D, osim ako se ne pravi razmera sa kalcijumom, jer vecini fali magnezijum, a ne kalcijum [svi jedu mlecne proizvode, a slabo ko jabuke, ili juzno voce], onda se pravi ta kombinacija Mg, Ca i vit D.

ne uzima se sa d striktno, i kazem za pravu apsorpciju moraju bolje skuplje forme, a ne ovi magnezijumi koji sluze kao antacidi
ja ovaj magnezijum citrat uzimam sam, izmedju jela, deluje zajedno sa c vtaminom, opusta, a mnogi stavljaju magnezijumve soli u kupke da se opuste:

How Do They Work?​

In water, they break down into magnesium and sulfate. The theory is that when you soak in an Epsom salts bath, these get into your body through your skin.

dakle, odgovor na tvoje pitanje je ne
vitamn d se rastvara u mastima, uljima [mozes slobodno tu gel kapsulu od 1000 iu da uzimas svaki dan sa glavnim jelom], a magnezijum je za sokove sa vitaminom c, valjda ga ima sumeceg, i izmedju jela

p.s. ne znam kako znas da ti je nivo optimalan, jedes svaki dan vocnu salatu, samo ti D fali?

Poslednja izmena:
Buni me sto uvek kazu da treba obavezno
onda treba i d vitamin da ti je optimalan, po logici stvari
:
Vitamin D is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, and phosphate, and many other biological effects. In humans, the most important compounds in this group are vitamin D₃ and vitamin D₂. Wikipedia

onda treba i d vitamin da ti je optimalan, po logici stvari
:
Vitamin D is a group of fat-soluble secosteroids responsible for increasing intestinal absorption of calcium, magnesium, and phosphate, and many other biological effects. In humans, the most important compounds in this group are vitamin D₃ and vitamin D₂. Wikipedia
Da, ali neke stvari nemaju veze s logikom. Narocito s tim vitaminimaz;)

p.s. ne znam kako znas da ti je nivo optimalan, jedes svaki dan vocnu salatu, samo ti D fali?
Pa vadili su mi krv, ispitivali na sve moguce i nemoguce i iz analize sam videla da se su svi
minerali i vitamini savrseno optimalni izuzev vitamina D koji je nikakav.
Vitamin D i ne moze da se unosi preko hrane, ili jako mali deo, u zemljama gde je
mrak ( Sever Evrope) hrana se obogacuje vitaminom D, ali nije preporucljivo ni
preterano uzimanje jer onda skodi bubrezima. Optimalna je vrednost 50, ja imam 17,
a preko 100 je vec opasno po zdravlje.

preterano uzimanje jer onda skodi bubrezima. Optimalna je vrednost 50, ja imam 17,
a,d,e,k - ne sme da se pretera ni sa jednim rastvorljivim u uljima/mastima, tako da ja koliko imam u multi 1000-1500 vit. D svaki dan uzmem, a posebno sam ga uzimao samo kratko od 2000 iu. To mislim da moze, ali ima i od 5000 IU u slobodnoj prodaji, a njega nisam uzimao.

The normal range of vitamin D is measured as nanograms per milliliter (ng/mL). Many experts recommend a level between 20 and 40 ng/mL. Others recommend a level between 30 and 50 ng/mL
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/25-hydroxy-vitamin-d-test

Da, ali neke stvari nemaju veze s logikom. Narocito s tim vitaminimaz;)
ja uzmem multi, i onda sam miran
uzimao sam i mega doze, tipa mega man, i onda oni rastvorljivi u vodi kao sto su ovi iz b kompleksa skoro svaki po 50 mg, se izluce mokracom, a ona promeni boju samo tada, od tog viska b vitamina [slicno sam zapazio i kada jedem dzigericu]... sada ne uzimam mega doze, samo ponekad posebno c, a krenuo sam kvercetin bas sad... i tako zagovaram razne stvari, pitaj mozda znam, a i mene zanima sve da cujem

u prncipu ne trebamo da se fokusiramo na 1, ili samo na vitamine, imaju mnogi dodaci, suplementi, a i vitamini mnogi su kompleksi, a mi uzimamo tabletama, kapsulama samo 1 iz tog kompleksa, i to mozda i ne najbolju formu...
ili deluje sa mineralom, a on nam fali
ili ne moze da se apsorbuje

Poslednja izmena:
a,d,e,k - ne sme da se pretera ni sa jednim rastvorljivim u uljima/mastima, tako da ja koliko imam u multi 1000-1500 vit. D svaki dan uzmem, a posebno sam ga uzimao samo kratko od 2000 iu. To mislim da moze, ali ima i od 5000 IU u slobodnoj prodaji, a njega nisam uzimao.

The normal range of vitamin D is measured as nanograms per milliliter (ng/mL). Many experts recommend a level between 20 and 40 ng/mL. Others recommend a level between 30 and 50 ng/mL
https://www.mountsinai.org/health-library/tests/25-hydroxy-vitamin-d-test

ja uzmem multi, i onda sam miran
uzimao sam i mega doze, tipa mega man, i onda oni rastvorljivi u vodi kao sto su ovi iz b kompleksa skoro svaki po 50 mg, se izluce mokracom, a ona promeni boju samo tada, od tog viska b vitamina [slicno sam zapazio i kada jedem dzigericu]... sada ne uzimam mega doze, samo ponekad posebno c, a krenuo sam kvercetin bas sad... i tako zagovaram razne stvari, pitaj mozda znam, a i mene zanima sve da cujem

u prncipu ne trebamo da se fokusiramo na 1, ili samo na vitamine, imaju mnogi dodaci, suplementi, a i vitamini mnogi su kompleksi, a mi uzimamo tabletama, kapsulama samo 1 iz tog kompleksa, i to mozda i ne najbolju formu...
ili deluje sa mineralom, a on nam fali
ili ne moze da se apsorbuje
Ja nisam neki veliki ljubitelj tih suplemenata, silne milijarde se tu vrte, ali nisam ljubitelj iz razloga
sto smatram da se mi svi relativno zdravo hranimo i da nema potrebe da unosim dodatno vitamine
i minerale. Uzimam coenzym q10, kapsule od gloga, tabletu za stitnu zlezdu, 1 betabloker i tableticu
statina, sad jos dodatno i ovaj D, i to mi je sve vec mnogo.
Vitamin C je nepotrebno ekstra uzimati jer je dnevno dovoljna jedna jabuka ili poveca paprika i
nista preko toga. Moze da se uzima koliko zelis, ali sve to ispiskish.

Ja nisam neki veliki ljubitelj tih suplemenata, silne milijarde se tu vrte, ali nisam ljubitelj iz razloga
sto smatram da se mi svi relativno zdravo hranimo i da nema potrebe da unosim dodatno vitamine
i minerale. Uzimam coenzym q10, kapsule od gloga, tabletu za stitnu zlezdu, 1 betabloker i tableticu
statina, sad jos dodatno i ovaj D, i to mi je sve vec mnogo.
Vitamin C je nepotrebno ekstra uzimati jer je dnevno dovoljna jedna jabuka ili poveca paprika i
nista preko toga. Moze da se uzima koliko zelis, ali sve to ispiskish.
pa, ja ne mislim da si ti u pravu, ali nemam medicinsko obrazovanje, i nemam prava da se mesam, sad sta je tu je, dodaj taj d, ionako nisu za tebe vitamini zajedno sa lekovima, npr. E I C
When taken with vitamin C, the effects of niacin and statins, which might benefit people with high cholesterol, could be reduced.
What vitamins should not be taken with statins?

Statin drugs like Lipitor block the antioxidant effects of vitamin E, found in multivitamins, and vitamin E interferes with the health benefits of statins.

VITAMIN D SAMO NADOKNADI, a ovo sto ja uzimam nemojI:
Taking the above into consideration, since statins reduce cholesterol levels, they could interfere with the formation of vitamin D and therefore cause vitamin D deficiency.

vitamin c bih ja jos vise uzimao samo da ne ucestvuje u ubrzanju nekog enzima koji ucestvuje u stvaranju pepsina, da ne rizikujem cir, tj. pepticni ulkus
pa koliko ga je uzimao linus pauling? mi koji tamanimo c, ne dobijamo holesterol, moze samo zeludac i 12erac da nas zeza, pa moramo da pauziramo

“Many people experience stomach pains, nausea and even diarrhea.” Vitamins and supplements can also aggravate gastroesophageal reflux disease, peptic ulcers, gastritis, irritable bowel syndrome and other digestive conditions, Dr. Lee says.

Poslednja izmena:

Back