dive
Legenda
- Poruka
- 61.234
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Nema razloga da se smijes ti si ovdje jedan od tezih slucajeva.
Da sam i milijarderka razmislila bih da li da imam decu u ovakvom svetu u kom ljudi unistavaju planetu, iskoriscavaju bliznje a tek pretnja nuklearnom katastrofom.... zasto bih osudjivala nekog ko ne razmislja kao ja i ima decu pa taman i ziveo sa njima u pecini.
Znaci ako hocu da skroz poludim znam sta treba da radim...nego jesi li ti sigurna da o tome razmisljaju, meni sve trudnice izgledaju nekako blentavo srecne![]()
..u osnovnoj moje starije dece, od sedamdesetak zaposlenih dvadeset i nekoliko ima troje dece..
..od toga je samo jedna tetkica.. tuga je shto to treba naglasiti..
..u nashoj ulici, do broja 28, ima shest porodica sa po troje..jedan od njih je profesor na mashincu, car petrovic..
..u vrticu mog sina, mali Vukan ima dva starija i tri mladja brata....zive na senjaku, u 220mkv, znam sluchajno po rodjendanu na koji smo malca vodili..
..u tri odeljenja kojima predajem, ukupno bezmalo osamdeset ljudi, ima jedanaest srednjoshkolaca koji dolaze iz porodica sa josh dvoje dece,
i dve devojke iz porodica sa po josh troje....jedno od njih je problematichno, naidje mu period kad daje sve pare koje dobija na kladionice..
..deca inspirishu..
..na stvaranje....nemamo mi pojma shta sve mozemo..
..nisam dobila ocenu manju od desetke od kad sam rodila cerku..
..zavrshila sam josh jedan faks kad sam rodila sina..
..mm je prioritete postavio na max pare, min vreme van kuce, shto je rezultiralo stabilnom sredinom za nas, pa i za decu..
..zrtvovao je par sati dnevno, zato shto je znao da to moze i da mu se brak nece raspasti, prvenstveno,
posle dugo ochekivane dve crte za trece..
..a par meseci posle odluke o chetvrtom, dobio je svoje sate nazad, a jedna plata nam je postala vishak..
..nekada treba dokazati da zasluzujesh, hrabroshcu da pokushash, na primer..
..niti je recet za svakog, niti postoji garancija, ali shta pa u zivotu ima univerzalni recept i garanciju..![]()
Poslednjih par dana je aktuelna vest o duplim trojkama u Nišu. Dve porodice su se uvećale za još po 3 člana. U tekstu objavljenom u Blicu navodi se da prva porodica ima još jedno dete i ogroman dug za struju a da drugi bračni par je nezaposlen(). Neki od komentara čitalaca su bili: "trebalo bi država da majkama sa troje dece obezbedi doživotnu platu i penziju jer pomažu natalitet", "neka im EPS otpiše dug za struju", "zli političari voze džipove a ova majka nema čime da prehrani decu"...
Moja prva reakcija je bila da, treba im pomoći, naravno. Ali onda pomislih da su oni od starta znali da novca za decu nemaju. Pa ipak su rizikovali. Da li su zbog toga ludi ili heroji?
U mojoj ulici zivi mama koja ima shestoro dece.
Ona je magistar prava, a otac profesor u gimnaziji.
Poshto je njihovo drugo dete moja vrshnjakinja,
donekle sam upoznata sa njihovom prichom.
Do treceg deteta su imali baka servis, ali bake vishe nema.
Imaju veliku, lepu (nasledjenu) kucu i problemi im se svode na to
da treba sachekati red na jedno od dva kupatila ujutru,
da se treba najaviti ako ce ti komp biti potreban na duze od sat-dva,
a dok ih je bilo chetvoro, a josh nijedno nije doraslo do samostalnog letovanja,
problem je bio i kako da stanu u automobil kad krenu na odmor.
Kroz sve ove shugave godine koje su za nama, odrastali su..
Prvo dvoje je zavrshilo faks,
trece radi sa srednjom skolom i nece da studira,
chetvrto je student,
peto gimnazijalac,
shesto osnovac.
Elem..chitavog zivota slushaju komentare:
-Koliko se to puta tvoj otac zenio?
-Jeste vi Cigani?
-Jel tvoja majka chula za kontracepciju?
-Njoj izgleda nijedno od vas nije bilo po volji, kad je terala do shestoro..
-Lako je njoj, samo radja i nishta ne radi :shock: sve vi deca radite jedni za druge..
Nije stvar samo u neodgovornosti.
Ovi ljudi nisu neodgovorni. Mogli su i hteli da odgajaju toliko dece.
Svi ovi komentari, po sistemu “kiselo grozdje” prozivaju i “preziru”
njihovu odluku da se odreknu dela lichnog komfora,
slobodnog vremena i finansijskih rezervi zarad nechega shto su mogli da
oduze (sebi, roditeljima, drzavi, naciji, chovechanstvu) vec sa dvoje-troje dece.
Ova pricha nema mnogo slichnosti sa onom iz Glasa..ali i ima..
Ako bi ovaj otac sutra dobio mozdani udar, a majka izgubila posao,
koliko bi “grickali” ushtedjevinu dok ne bi doshli ovakvu situaciju?
Godinu-dve-tri?
A shta da se to desilo pre desetak godina?
A kakvu razliku bi u tom sluchaju pravilo to da imaju troje ili chetvoro dece?
Rizik je isti..ili vrlo slichan..
(“..a vlada bela kuga
sve je manje Srba,
sestro da bi rodila
trebaju ti mooda..”)
Inache, kad sam podelila zelju moje dece da dobiju brata ili sestru sa nekim ljudima,
kao najcheshci komentar dobila sam “Ti nisi normalna!”..
..a kao najgluplji “Dao ti Bog i sina i cerku, shta sad hocesh?!”