Више од 20 европских политичара тражи од челника ЕУ истрагу о изборним преварама у Србији

питао сам јел има ђе у свјету да је опозиција несмењива и вјечита?

јел треба да ти цртам ?
a zasto vlast da menja opoziciju?

nema nigde opozicije, vec svuda vlast, ili duboka drzava ili udba kreira laznu opoziciju samoj sebi, ovde se to zove unipartija, vi je zovete elita,a i oni sami sebe
  1. (US, politics, derogatory) Multiple political parties that have a shared vision which tends to uphold the same powerful elite regardless of party affiliation.
 
Vucic je rekao da su ovo bili najposteniji izbori na planeti, tu je prica zavrsena, eventualno Putin moze da ima postenije izbore.
Наравно, Република Србија и Руска Федерација су слободне и демократске државе.
 
1705766797197.png

Poslanik Bundestaga: Dragi predsedniče Vučiću, ovo nije zavera, niti kampanja – izolovani ste


"U pismu evropskih zvaničnika, u koje je briselski portal Politiko imao uvid, apelovano je da se sprovede nezavisna istraga o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti u Srbiji i tvrdnjama o prevari"

1705766944332.png


18. JAN 2024.

Predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog Bundestaga Mihael Rot objavio je danas poruku Aleksandru Vučiću da je 24 poslanika EP zatražilo od EU nezavisnu istragu izbornih neregularnosti u Srbiji.

„Dragi predsedniče @avucic, ovo nije ni zavera, niti kampanja socijalista. Vi ste totalno izolovani“, naveo je Rot.

On je naglasio da su 24 poslanika iz cele Evrope pozvala Evropsku uniju da istraži izborne nepravilnosti i da uputi preporuke kako bi se osigurali slobodni i fer izbori u Srbiji.

Rot je na društvenoj mreži Iks objavio i zvaničan dokument 24 evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, kojim se predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i drugi predstavnici EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

U pismu evropskih zvaničnika, u koje je briselski portal Politiko imao uvid, apelovano je da se sprovede nezavisna istraga o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti u Srbiji i tvrdnjama o prevari.

Među 24 potpisnika pisma su predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta Mihael Rot i njegov kolega iz Francuske Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.
 

1705767112814.png

Vučiću za samo tri dana stigla i druga opomena iz Berlina: Osuda napada režima SNS na organizaciju CRTA


Vučiću za samo tri dana stigla i druga opomena iz Berlina: Osuda napada režima SNS na organizaciju CRTA 1


Danas Online 19.01.2024.

Predstavnici vladajuće koalicije u Nemačkoj reagovali su zbog napada predsednika Srbije Aleksandra Vučića na posmatračku misiju Crta. Oni su osudili Vučićev rečnik, uz napomenu da bi Evropska unija trebalo da preispita svoj odnos prema njemu.

Nakon izveštaja koje je Crta objavila o izborima u Srbiji, a koji su praktično potvrdili da su decembarski izbori bili puni neregularnosti koje su u velikoj meri uticale na rezultat, krenuli su napadi iz vladajuće Srpske napredne stranke. Prvi je to, kao po pravilu, učinio poslanik SNS u prethodnom skupštinskom sazivu Vladimir Đukanović, a potom se napadima pridružio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Nova.rs.

Upravo je reakcija predsednika Srbije bila povod za novo oglašavanje predstavnika vladajuće koalicije u Nemačkoj.

U zajedničkom saopštenju Кristijana Petrija, portparola za evropsku politiku SPD, Šantal Кopf portparola za evropsku politiku Zelenih i Tomasa Hakera, portparola za evropsku politiku FDP-a navodi se da je predsednik Srbije oštro napao, u svom uobičajenom stilu, predstavnike organizacije Crta.

U svom saopštenju oni podsećaju da je Vučić, između ostalog, pomenuo i finansiranje ove srpske nevladine organizacije koja je u sredu gostovala u Evropskom komitetu nemačkog Bundestaga, napominjući da Crtu finansira nekoliko država članica EU.

„Njihovi predstavnici (Crte) prijavili su nepravilnosti na parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji 17. decembra 2023. godine. Portparoli evropske politike koalicije „semafor“ osuđuju verbalne napade na demokratsko civilno društvo. Za predsednika, koji u evropskim prestonicama uvek ističe da želi da svoju zemlju uvede u Evropsku uniju, takav napad na demokratsko civilno društvo u sopstvenoj zemlji je neshvatljivo i neprihvatljivo. Glavni preduslov za članstvo u EU je poštovanje demokratije i vladavine prava. Živo građansko društvo i otvoren dijalog sa poštovanjem sa svim delovima društva važan je za napredak svake zemlje. Srbija se poslednjih godina sve više udaljava od ovoga. Predsednik bi trebalo da bude zahvalan organizaciji koja je posvećena ovim ciljevima u Srbiji, ako je zaista ozbiljan u pogledu EU integracija. Sve u svemu, još jednom se potvrđuje da bi EU konačno trebalo da preispita kako se odnosi prema onima koji su odgovorni za politiku u Srbiji. Predugo je ćutala na ponašanje Vučića, navodnog garanta stabilnosti“, ističe se u saooštenju.

Podsetimo, komentarišući prisustvo programskog direktora Crte Raše Nedeljkova na sednici evropskog dela nemačkog Bundestaga, Aleksandar Vučić je naveo da ga je poslanik najznačajnije i najveće partije u Nemačkoj pitao ‘ko ga plaća’ i da je morao da kaže da je reč o Americi, Švedskoj i Velikoj Britaniji.
„To je bilo pitanje u nemačkom parlamentu, sami razmislite, ništa ne moram da kažem. Sve najbolje im želim i njihov posao je da putuju, da govore sve najgore o nama, samo je važno da ljudi znaju da oni nikakve veze sa neutralnošću, profesionalizmom i objektivnošću nemaju“, rekao je Vučić.

Ukažimo i da je Evropski komitet nemačkog Bundestaga pre dva dana održao raspravu o parlamentarnim i lokalnim izborima u Srbiji, na koju su bili pozvani i posmatrači izbora, a zaključak je da događaji u Srbiji ide u pogrešnom pravcu, a da izbore u Beogradu treba ponoviti.

Očekujemo da zemlja koja pregovara o pristupanju Evropskoj uniji od 2014. godine održi slobodne i poštene izbore. Umesto toga, čini se da su nedavni izbori u Srbiji sistematski izmanipulisani od države, navodi se u saopštenju koje su potpisali portparoli za evropsku politiku poslaničke grupe SDP kancelara Olafa Šolca, Alijanse 90/Zeleni i FDP.

Krajnje je vreme, dodaje se, da i Komisija EU imenuje nedostatke demokratije u Srbiji i preispita kako se nosi sa tamošnjim političkim liderima.
 

Pogledajte prilog 1483870

Više od 20 evropskih političara traži od čelnika EU istragu o izbornim prevarama u Srbiji


Pogledajte prilog 1483859

Beta danas 10:11

Više od 20 visokih evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i druge čelnike EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

„Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti i tvrdnjama o prevari“, naveli su evropski zvaničnici u pismu u koje je briselki portal Politiko (www. politico.eu) imao uvid.

Među 24 potpisnika pisma su Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta, i njegov francuski kolega Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji, dodaje Politiko.

Zastave EU na protestu u Beogradu 30. decembra 2023.


„U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. ;Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije“, navodi se i pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu.

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije koje nisu članice EU. ;

Evropski parlament sinoć je održao raspravu o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora u kojoj su se čule ;oštre kritike zbog velikih nepravilnosti i nalaza međunarodnih posmatrača da su izbori u Srbiji 17. decembra zakinuli rezultate opozicionih partija, uz favorizovanje vladajuće stranke.

Situacija u Srbiji posle decembarskih izbora ponovo će 23. januara biti tema na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) a početkom februara na plenarnoj sednici ;Evropskog parlamenta trebalo bi da bude usvojena i rezolucija o tome.

link

Па зар ово није фантастично?! Ми Србијанци смо ваистину захвални Јевропи на овоме пошто су наши србијански избори дрско покрадени помоћу лажних гласова оних којима наша лепа ужа Србија служи само као крава музара док им је у срцу Руска Федерација. Зато поносно кличем ХВАЛА ТИ, ЈЕВРОПО!!!
moglo bi bar upola tih dušebrižnih EU političara da se zapita šta bi sa poštovanjem rezolucije 1244 i šiptarskim narkotik milijardama?

 
a iebi ga ne iebi ga - IMA NAS VIŠE
ima vas milion ucenjenih sendvičara zaposlenih u državnoj upravi, miliona onih koji žive od vas (žene, muževi, deca) milion ipo penzosa (od koji je otprilike 3/4 retarda koji glasaju za Vučića) i jos jedno milion prirodnih debila, ciganije, socijalnih slučajeva, uvezenih međeda iz Bosne, itd. kad se sve sabere jedno 4 miliona VAS, naspram 2 miliona onih koji su protiv vas. to je otprilike i bio rezultat izbora.
 
ima vas milion ucenjenih sendvičara zaposlenih u državnoj upravi, miliona onih koji žive od vas (žene, muževi, deca) milion ipo penzosa (od koji je otprilike 3/4 retarda koji glasaju za Vučića) i jos jedno milion prirodnih debila, ciganije, socijalnih slučajeva, uvezenih međeda iz Bosne, itd. kad se sve sabere jedno 4 miliona VAS, naspram 2 miliona onih koji su protiv vas. to je otprilike i bio rezultat izbora.
slobodna projekcija ne znači istinu
ja imam svoj posao pa bio SNS na vlasti bilo Stranka Zdravog Razuma....

kapiraš?

sam sam našao posao
ništa stranka Kurta Murta

šteta što najlajaviji ne mogu ovako šta da napišu za svoj slučaj... :kafa:
 
slobodna projekcija ne znači istinu
ja imam svoj posao pa bio SNS na vlasti bilo Stranka Zdravog Razuma....

kapiraš?

sam sam našao posao
ništa stranka Kurta Murta

šteta što najlajaviji ne mogu ovako šta da napišu za svoj slučaj... :kafa:
ne izmišljaj!
podržavaš žvalavog jer čuvaš svoje radno mesto ili neki drugi interes imaš u tome da je SNS na vlasti.
niko ne podržava Vucica zbog neke ideologije, uverenja, političkog programa ili sl. samo čist interes! ako kažeš drugačije, ili lažeš... ili spadaš u onih milion gorepomenutih "prirodnih debila", treće nema! :rtfm:
 

Pogledajte prilog 1483870

Više od 20 evropskih političara traži od čelnika EU istragu o izbornim prevarama u Srbiji


Pogledajte prilog 1483859

Beta danas 10:11

Više od 20 visokih evropskih političara, među kojima su i šefovi spoljnopolitičkih odbora nekoliko nacionalnih parlamenata, pozvalo je predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i druge čelnike EU da pokrenu istragu o optužbama za prevaru na decembarskim izborima u Srbiji.

„Pozivamo EU da sprovede nezavisnu istragu o svim prijavljenim izbornih nepravilnosti i tvrdnjama o prevari“, naveli su evropski zvaničnici u pismu u koje je briselki portal Politiko (www. politico.eu) imao uvid.

Među 24 potpisnika pisma su Mihael Rot, predsednik Odbora za spoljne poslove nemačkog parlamenta, i njegov francuski kolega Žan Luj Burlanž, kao i predsednici spoljnopolitičkih odbora Italije, Danske i Luksemburga.

Oni su pozvali EU da nezavisno istraži optužbe za izbornu prevaru i da da preporuke kako bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori u Srbiji, dodaje Politiko.

Zastave EU na protestu u Beogradu 30. decembra 2023.


„U zavisnosti od nalaza istrage, mogli bi biti potrebni novi izbori u Srbiji. ;Naš zajednički cilj je da u ovoj deceniji Srbiju vidimo kao članicu Evropske unije“, navodi se i pismu.

Pismo je upućeno najvišim zvaničnicima EU, uključujući Fon der Lajen, predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i predsednicu Evropskog parlamenta Robertu Mecolu.

Među potpisnicima pisma su i predstavnici Ukrajine, Moldavije i Velike Britanije koje nisu članice EU. ;

Evropski parlament sinoć je održao raspravu o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora u kojoj su se čule ;oštre kritike zbog velikih nepravilnosti i nalaza međunarodnih posmatrača da su izbori u Srbiji 17. decembra zakinuli rezultate opozicionih partija, uz favorizovanje vladajuće stranke.

Situacija u Srbiji posle decembarskih izbora ponovo će 23. januara biti tema na Spoljnopolitičkom odboru Evropskog parlamenta (AFET) a početkom februara na plenarnoj sednici ;Evropskog parlamenta trebalo bi da bude usvojena i rezolucija o tome.

link

Па зар ово није фантастично?! Ми Србијанци смо ваистину захвални Јевропи на овоме пошто су наши србијански избори дрско покрадени помоћу лажних гласова оних којима наша лепа ужа Србија служи само као крава музара док им је у срцу Руска Федерација. Зато поносно кличем ХВАЛА ТИ, ЈЕВРОПО!!!
ma dobro to, nego dal su tih 20 evropskih politicara od celnika EU trazili istragu o izbornim prevarama u americi 2001 i 2021 ?
 
1706712598499.png

Očekivanja od Ustavnog suda i EP: "Opozicija deluje reaktivno, za većinu građana je izborni proces završen"


1706712673331.png

Očekivanja od Ustavnog suda i EP: "Opozicija deluje reaktivno, za većinu građana je izborni proces završen"

Opozicija je podnela 20 podnesaka Ustavnom sudu u toku ovog izbornog procesa, a poslednji, koji je podnet u petak, je zahtev da se, pored beogradskih, ponište i rezultati parlamentarnih i pokrajinskih izbora zbog, kako tvrde, izborne krađe. Predstavnici opozicije poručuju i da ne žele da ulaze u priču o formiranju Skupštine Srbije pre rezolucije Evropskog parlamenta koja bi trebalo da bude donesena tri dana pre konstitutivne sednice.

Ispred Ustavnog suda u Beogradu u petak je održan protest koji je organizovala koalicija "Srbija protiv nasilja" gde je upućen zahtev za poništavanjem izbora. Prethodno je, podsetimo, o navodnim neregularnostima na izborima u Srbiji bilo reči i u Evropskom parlamentu i u Savetu Evrope.

Ipak, kada je reč o žalbama Ustavnom sudu, politikolog Dejan Bursać kaže za Euronews Srbija da što se tiče političkog efekta, smatra da neće biti pozitivnih ishoda po opoziciju. Dok očekuje da će žalbe da budu odbačeme, nije siguran, kako kaže, ni koliko to ima bilo kakvu mobilizacionu poruku prema građanima.

"Za većinu građana je izborni proces ustvari završen. Ovo što sada opozicija radi upada u ono što glasači, pa čak i glasači opozicije, često zameraju političkim partijama, a to je neka konstantna reaktivna pozicija, dakle oni nisu proaktivni, nego reaguju na neka dela vlasti, reaguju čak zakasnelo", rekao je Bursać.

"Čekati da se neko oglasi, pa da vlast sama kolabira, to se neće desiti"​

Podsetimo, vanredni parlamentarni, lokalni i pokrajinski izbori u Srbiji održani su pre nešto više od mesec dana, a na izborima za Narodnu skupštinu pobedu je odnela vladajuća Srpska napredna stranka osvojivši čak 129 mandata. Kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, konstitutivna sednica novog saziva Skupštine Srbije može se očekivati od 1. februara. Tek sa formiranjem Narodne skupštine počinje da teče rok od 90 dana za formiranje i nove Vlade Srbije.

"Mislim da je to negde ideja vladajućih stranaka, da taj proces vode konstitutivno onako kako nalažu propisi, a verovatno i kako bi formirali vlast i na republičkom, a možda i na beogradskom nivou jer bi to bila vrlo značajna poruka prema biračima, a sve to verovatno gledajući junske lokalne izbore", rekao je Bursać.

Kako ističe, junski lokalni izbori biće fokus u narednih nekoliko meseci.

"Za svega nekoliko meseci dolaze lokalni izbori, oni dolaze u ovom kontekstu koji i dalje nije najbolji za vlast, opozicija i dalje ima neke šanse i posebno ako pogledamo gradove poput Novog Sada, Niša, poput centralih beogradskih opština i slično. Pogledamo rezultate iz decembra sa parlamentarnih izbora u tim lokalnim samoupravama, vidimo da opozicija zaista ima tu realnu šansu da nešto uradi, možda čak i pobedi u nekim od tih lokalnih samouprava, što bi zaista bila velika stvar u ovom kontekstu i u političkoj atomosferi koju je SNS kreirala i gde je svaki poraz stranaka vlasti katastrofalan", rekao je Bursać.

Ipak, dodaje da ne vidi upotrebnu svrahu onoga što se radi sa Ustavnim sudom i sa čekanjem da se oglase neke međunarodne institucije.

"Ako je vaša ideja da će neka međunarodna institucija, bio to Evropski parlament ili Savet Evrope, ko god, da se oglasi da su izbori bili neregularni ili pokradeni, a da se vlast sama od sebe da kolabira, to se jednostavno neće desiti", rekao je Bursać.

Kako je dodao, ne misli da će biti nekog većeg pritiska od uobičajenog sa kojima se vlast i ranije susretala.

"Mi smo pre tri i nešto godine imali izbore koji su bili potpuno bojkotovani od opozicije, parlament koji je jednostranački, tu se očekivala jedna velika reakcija međunarodnih aktera, nije je bilo. To je lekcija koja je tad trebalo da bude naučena će se međunarodni akteri oglasiti da istaknu da to nije u skladu sa njihovim vrednostima, ali njima je i dalje, referišem na zapadne aktere, glavni partner u Srbiji Aleksandar Vučić. Oni rade sa onim ko je nosilac vlasti, tako da očekivati da će Evropska unija ili ko god značajno da utiče na smenu vlasti u Srbiji, mislim da nije realno", naveo je Bursać.

Na pitanje da li očekuje da će "Srbija protiv nasilja" učestovati na konstitutivnoj sednici skupštine i da li će podneti ostavke na mandate koji su im verifikovani, Bursać kaže da po njegovom mišljenju to ne bi bio dobar potez.

"Ja zaista ne znam šta će odlučiti, mislim da je to jedna mogu čak slobodno reći lažna dilema koju su sebi nametnuli ili su dopustili da im se nametne u nedostatku sopstvenog plana šta raditi u slučaju da stvari krenu nizbrdo, a očigledno su krenule i nije mi jasno kako nisu napravili plan B, a znaju već 12 godina, tj. opozicija već 12 godina zna sa kim se sukobljava i šta može da se dogodi. Ne znam šta će odlučiti, po meni bi bio loš potez jer prisustvo u parlamentu ipak donosi mnoge stvari, donosi finansiranje političkih stranaka i sa druge strane donosi veću medijsku vidljivost to prisustvo na sednicama skupštine, malo pristutvo u informativnim emisijama. U krajnoj liniji ako vam je narativ da izbori nisu bili regularni i da su vam uskraćeni neki mandati, ovi koje ste sada osvojili su svakako vaši", rekao je Bursać.
 

Back
Top