Više javno tužilaštvo u Beogradu tvrdi da korištenje pejorativnih izraza Šiptar i Balija nije izazivanje netrpeljivosti?

• Začetnik teme Začetnik teme MOST6
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

MOST6

Buduća legenda
Poruka
33.982

"HRVAT, ŠIPTAR, BALIJA" NIJE GOVOR MRŽNJE: Oglasilo se Više javno tužilaštvo povodom uvredljivog transparenta "delija" (VIDEO)

Novosti online
08. 02. 2022. u 13:19

NI POSLE dva dana ne smiruje se bura oko Mirka Vičevića, legendarnog jugoslovenskog vaterpoliste koji se našao na meti navijača Crvene zvezde po preuzimanju crveno-belih. Delije novom treneru ne mogu da oproste članstvo u DPS-u, a zbog sumnji da je reč o krivičnom delu širenja nacionalne, rasne i verske mržnje, jer je Vičević pripadnik hrvatske nacionalne zajednice u Crnoj Gori, olasilo se i Više javno tužilašvo.​

190320_70281_f.jpg

Povodom interesovanja javnosti, u vezi sa događajem na vaterpolo utakmici Crvena zvezda - Šabac, Više javno tužilaštvo u Beogradu daje sledeće saopštenje:

- O navedenom događaju obavešten je dežurni zamenik Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, koji je smatrao da se u radnjama učesnika događaja nisu stekli elementi krivičnog dela izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti, već da isticanje transparenta sa natpisom "Šiptar, Hrvat, Balija, nisu moja bratija" može da predstavlja kršenje Zakona o javnom redu i miru.

- Imajući u vidu da je u konkretnom slučaju moglo da bude učinjeno protivpravno delo kojim se na javnom mestu ugrožava ili narušava javni red i mir, stvara uznemirenje ili ugrožava sigurnost građana, ometa kretanje građana na javnim mestima ili ostvarivanje njihovih prava i sloboda, vređa moral i ugrožava opšta sigurnost imovine, tužilaštvo smatra da su se u radnjama lica koja su istakla transparent, eventualno stekli elementi prekršaja protiv javnog reda i mira, zbog čega je dežurni zamenik javnog tužioca uputio policiju na konsultaciju sa dežurnim sudijom Prekršajnog suda.

https://www.novosti.rs/sport/ostali...elija-hrvat-siptar-balija-nije-sirenje-mrznje

Znači li to da reći nekome, naročito Romu, "Ciganine" nije izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti? Izrazi "Šiptar" i "Balija" se koriste isključivo pejorativno i izravno izazivaju nacionalnu, rasnu i vjersku mržnju i netrpeljivost. Ova odluka pravosudnih organa Srbije udaljuje Srbiju od civiliziranog svijeta i proklamiranog cilja pridruživanja EU.

Nego, čudi me da za Hrvate nije stavljen Srbima omiljeni izraz Ustaša. Kako to? Kako to? Nije mi jasno. :lol:

A šta je loše nekome reći da je Hrvat? Ili da je šiptar. Zar se ne zovu tako njihove države?
U pitanju je govor hejta.

Recimo ja se sećam da je pre 20 godina Vučić na TV rekao: "U toj opštini glasa samo Go Šiptar."

I sad se taj kao predstavlja nekim Open Balkan kosmopolitom 🤢

Recimo ja se sećam da je pre 20 godina Vučić na TV rekao: "U toj opštini glasa samo Go Šiptar."

A morao je da kaže "U toj opštini jedini glasači su neobučeni Albanci"

I sad se taj kao predstavlja nekim Open Balkan kosmopolitom ?
I šta, go šiptar? Šitpar je šiptar, tako oni sevbe zovu i tako ih treba zvati. Uz napomenu da se sa šiptarima nikad ne treba rukovati. Znaš i samo kako vam se osećaju ruke nakon rukobrisanja.

Pronađi šiptara.

cancelled-postage-stamp-printed-sweden-shows-landscape-circa-sweden-postage-stamps-143638626.jpg

15301_shqiptaria_lek_stamp.jpg

cancelled-postage-stamp-printed-tanzania-shows-hale-hydroelectric-plant-circa-221319034.jpg

За Балије такође важи исто к'о и за Шиптаре ....
неких елеманата нема да би неко био увређен и повређен ...

тако да ми није јасно што се У3П-овци ибрете .... :per:
Moraću da pogledam etimologiju reči Balija ako to igde postoji , reč Šiptari samo je iskrivljen prevod albanske reči , to bi bilo kao kad bi nas Albanci nazivali Trbli ili Štrbli . Ne znam ja se ne bih toliko vređao. Mi i većna Slovena jadne Nemce zovemo Nemcima iako ti ljudi nisu nemi pa se oni puno ne vređaju.

I šta, go šiptar? Šitpar je šiptar, tako oni sevbe zovu i tako ih treba zvati. Uz napomenu da se sa šiptarima nikad ne treba rukovati. Znaš i samo kako vam se osećaju ruke nakon rukobrisanja.

У армији смо имали колеге различитих верских опредељења.

И у једној кабини у тоалету била увек полунапуњена флаша са водом. Није ми било јасно зашто поручник приликом инспекције клозета не напуши дежунре хигијеничаре зашто је не склоне.

Такође, кад уђем у оно војно купатило, стално сам чуо негде у позадини:"шљап, шљап, шљап, шљап". Али нисам никад обраћао пажњу, јер...оно...купатило...велико, војно. Сигурно неко ншто ради. И тако..стално се чуло то:"шљап, шљап, шљап, шљап..."

док из неке приче нисам сазнао да колеге другачијих верских осећања користе ту флашу са водом за шљапкање без рукавица.

У армији смо имали колеге различитих верских опредељења.

И у једној кабини у тоалету била увек полунапуњена флаша са водом. Није ми било јасно зашто поручник приликом инспекције клозета не напуши дежунре хигијеничаре зашто је не склоне.

Такође, кад уђем у оно војно купатило, стално сам чуо негде у позадини:"шљап, шљап, шљап, шљап". Али нисам никад обраћао пажњу, јер...оно...купатило...велико, војно. Сигурно неко ншто ради. И тако..стално се чуло то:"шљап, шљап, шљап, шљап..."

док из неке приче нисам сазнао да колеге другачијих верских осећања користе ту флашу са водом за шљапкање без рукавица.
Nisi to znao pre JNA? Ne zezaj.
Naziv Adidasovci se koristio mnogo pre odlaska u vojsku, to su svi znali.
Ja sam imao priliku da jednom od pomenutih nacionalnih manjina moram da protresem kasetu, uz zvuk lomljave i porsipanja vode iz iste, u ime prikazivanja odnosa stariji - gušter i pamentniji - nepismen.

"HRVAT, ŠIPTAR, BALIJA" NIJE GOVOR MRŽNJE: Oglasilo se Više javno tužilaštvo
Наравно да није говор мржње, зато што се у СРПСКОМ КЊИЖЕВНОМ ЈЕЗИКУ такви изрази користе и ми Срби смо их прихватили за своје. Није, такође, говор мржње што нас Србе Мађари још увек називају РАСИ, јер ми то и јесмо, но грчки даскали (учитељи) су нам наметнули свој назив СЕРВИ, а неки далеки, наравно неуки, наши преци су то прихватили за своје. Исто, да не буде никакве забуне, је и израз ЦИГАНИ, тако се ти које је неко крстио као Роме, називају у СРПСКОМ КЊИЖЕНОМ ЈЕЗИКУ и тај израз је једини за те људе. Пре неколико година у Државном збору (тако Словенци називају њихову народну скупштину) Р. Словеније је посланик СНС (Словенске националне странке) ЗМАГО ЈЕЛИНЧИЋ - ПЛЕМЕНИТИ јавно назвао ЦИГАНЕ. Врховни суд, после једногодишње истражне радње, је то потврдио као једини израз за ЦИГАНЕ у СЛОВЕНАЧКОМ КЊИЖЕВНОМ ЈЕЗИКУ. Није, такође, говор мржње, када Израелце (једино ми Срби смо их од давнина правилно називали ИЗРАИЉ - они који су из Раја изашли) зазовемо Јевреји, мада знамо шта енгл. реч "ЈЕВ" значи и како се тумачи, јер су ИЗРАИЉЦИ тај назив присвојили и не буне се што их погани свет тако назива ...

Poslednja izmena:

A zamisli tek šta kaže gospodin Čvarkov . Ne prođe mnogo a on izgovori sintagmu; moralni Pigmej. Zamisli kako se osećaju pripadnici te manjine u Srbiji, koliko pate i klikću psovke ("kl kl k k k k ") ostavljeni od svoje vlade na milost i nemilsot verbanom tlačenju . I nikako da stigne protesno pismo iz Kameruna Zaira ili Togoa našoj vladi gde bi ukazali na tu pojavu.

Nije, ja kad kazem srbijanac neki se ljute ali to nije govor mrznje.
Ти кад кажеш "СРБИЈАНАЦ" то значи било који грађанин Србије и нема везе са народном, верском, расном или било којом другом припадношћу ...Тако је и са речју Босанац, јер су древни Римљани тако називали своје држављане који су живели са обе стране реке Босне ...

Ти кад кажеш "СРБИЈАНАЦ" то значи било који грађанин Србије и нема везе са народном, верском, расном или било којој другом припадношћу ...тако је и са речју Босанац, јер су дремни Римљани тако називали своје држављане који су живели са обе стране рек Босне ...
Kad kazes bosanac misli se na Muju i Hasu.

A šta je loše nekome reći da je Hrvat? Ili da je šiptar. Zar se ne zovu tako njihove države?
Izrazi Balija i Šiptar se koriste isključivo pejorativno, odnosno u pogrdnom smislu, čime se implicira manja vrijednost neke etničke i nacionalne zajednice u odnosu na drugu i želi je se svjesno i namjerno uvrijediti. To je u domeni izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpljivosti. Odluka tužiteljstva svodise na ignoriranje očitih činjenica.

Izrazi Balija i Šiptar se koriste isključivo pejorativno, odnosno u pogrdnom smislu, čime se implicira manja vrijednost neke etničke i nacionalne zajednice u odnosu na drugu i želi je se svjesno i namjerno uvrijediti. To je u domeni izazivanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpljivosti. Odluka tužiteljstva svodise na ignoriranje očitih činjenica.
To možda ti tako doživljaša, ali nije tačno. Ber za šiptare, oni sami sebe tako zovu. Taj izraz balije se ionako retko čuje.

Back