Virus Nipah nosi živote

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
316.517
850795496501df0b57f6a640318637_v4 big.jpg


Nema leka ni vakcine, a smrtnost je velika
Južna indijska država Kerala izdala je upozorenje nakon što je potvrdila da su dve osobe umrle od retkog virusa nipah, piše BBC.
Jedan od smrtnih slučajeva dogodio se ranije ovog meseca, dok se drugi dogodio 30. avgusta, oba u državnom okrugu Kožikode, rekli su zvaničnici.
Dvoje rođaka žrtve takođe je pozitivno na virus i nalaze se na lečenju u bolnici. Inače, ovo je četvrta epidemija nipaha u Kerali od 2018.

Infekcija virusom mipah je zoonoza koja se prenosi sa životinja poput svinja i voćnih slepih miševa na ljude, navodi Svetska zdravstvena organizacija.
Može se preneti i kontaminiranom hranom i kontaktom sa zaraženom osobom.
Ljudi koji se zaraze virusom ponekad ne pokazuju primetne simptome, dok drugi pokazuju znake akutnih respiratornih problema. U teškim slučajevima, infekcija nipahom može dovesti do fetalnog encefalitisa – ozbiljnog stanja koje pogađa mozak.

Stopa smrtnosti među onima koji se zaraze virusom je visoka jer ne postoje lekovi ili vakcina za lečenje infekcije. Lečenje je ograničeno na lečenje simptoma i podršku.

Indijski ministar zdravlja Mansukh Mandaviia u utorak je rekao da je savezna vlada poslala tim stručnjaka u Keralu da procene situaciju i pomognu vladi države u upravljanju epidemijom
link

Samo nam jos fali da ovaj virus dobnije na masovnosti i pocne kao kovid da se siri svetom
 

Back
Top