Игорь
Ističe se
- Poruka
- 2.088
Не, сматрам га једним од језика који воде порекло из јужнога ПИЕ дијалекта.konacno neko od struke online.ti dakle sanskrit tretiras kao juzni dijalekt PIE.
kako se ovo izgovara i na osnovu cega mozemo verovati da su ispravno dekodirali izgovor i citanje?
prepoznao sam ovde asti. u okolini sinja ima uzrecica "asti Gospe"
Што се поузданости постављенога текста тиче, аутори су му А. Б. Долгопољски и А. А. Зализњак, објављен је 1983. у Лингвиcтичecкиe зaдaчи (1983, стр. 49).
Ја га преписах из Задачи лингвистических олимпиад (2007, стр. 19), задак бр. 18.
Јужни дијалекат ПИЕ-а је онај из кога санскрт вуче корене, а претпостављам да су му остали језици, који происходе из истога дијалекта, ближи од нпр. словенских језика. Рецимо нпр, као што је српскоме ближи руски неголи грчки језик, уверен сам да су нпр. индоирански језици ближи санскрту.Ako sam dobro shvatio; po tvome bi "(грчко-јерменско-аријскоми) дијалект ПИЕ-а" morao biti bliži sanskrtu nego "Српски, и сви словенски језици kojи потичу из балтословенскога који је произишао из севернога дијалекта познога ПИЕ-а" ?
Раније сам с Ахилом водио сличан разговор па ћу навести једну од мојих објава:
Касни ПИЕ је имао најмање две унутрашње дијалекталне гране, јужну и северну. У јужну би спадала грчко-јерменско-аријска наречја која су се потом раширила у разним правцима с првим касним ПИЕ миграцијама (око 3000.-2500. пне). Грчки, јерменски и индо-ирански деле број иновација што предлаже како је морао постојати језички континуум између њихових претеча. Говорници северних наречја су, пак, дуже пребивали на истом месту и у вековном међусобном додиру (осим оних попут пратохарских говорника који су мигрилари у Азију).
Poslednja izmena: