Q. in perpetuum hibernum

Stara legenda
Poruka
84.489
Hajde da otvorimo jednu temicu o vinčanskim znacima, ali za razliku od većine pređašnjih, ozbiljnu, koja će se baviti ovim pitanjem sa naučnog stanovišta.

Otvoriću temu sa najavom predavanja o znacima u SANU seriji predavanja po dotičnom pitanju (prof. dr Vanja Stanišić sa Katedre za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima Filološkog fakulteta); Винчански знаци у типологији писма:

Vincanica.jpg


Oktobra 14. u podne biće i direktan prenos sa veb stranice Srpske Akademije Nauka i Umetnosti.
 

Profesor Vanja Stanišić održao predavanje o vinčanskim znacima u tipologiji pisma​


"Po mišljenju Milutina Garašanina i Dragoslava Srejovića, znaci na grnčariji mogli su imati raznovrsne funkcije - od utilitarne do obredne, samo nisu mogli biti pismo", objašnjava Vanja Stanišić.

BEOGRAD - Profesor na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu u Beogradu Vanja Stanišić održao je danas predavanje "Vinčanski znaci u tipologiji pisma" u Svečanoj sali SANU.

"Dešifrovanje drevnih pisama nije toliko složeno kao što se čini. Treba samo biti dovoljno maštovit", naveo je Stanišić na početku predavanja.

http://www.tanjug.rs/full-view.aspx?izb=690202
 

Profesor Stanišić o vinčanskim znacima: Dešifrovanje drevnih pisama nije toliko složeno​

Miloš Dojčinović, Telegraf

Predavanje prof. dr Stanišića realizovano je u okviru serije predavanja SANU "O mitološkoj prošlosti Srba - istina i zablude"​


Profesor na Katedri za srpski jezik sa južnoslovenskim jezicima na Filološkom fakultetu u Beogradu Vanja Stanišić održao je danas predavanje "Vinčanski znaci u tipologiji pisma" u Svečanoj sali SANU.

- Dešifrovanje drevnih pisama nije toliko složeno kao što se čini. Treba samo biti dovoljno maštovit -
naveo je Stanišić na početku predavanja, prenosi Tanjug.

Po njegovim rečima, znake na keramici neolitske vinčanske kulture njeni prvi proučavaoci bili su skloni da smatraju nekom vrstom pisma, a kada je bilo utvrđeno da je reč o drevnoj neolitskoj kulturi iz perioda od 5300. do 4300. godine p.n.e, a ne o tuđinskoj koloniji, shvatanje da su vinčanski znaci mogli imati funkciju pisma izgubilo je naučnu osnovu.

- Po mišljenju Milutina Garašanina i Dragoslava Srejovića, znaci na grnčariji mogli su imati raznovrsne funkcije - od utilitarne do obredne, samo nisu mogli biti pismo - objašnjava Stanišić.

Kako on navodi, u osnovi svih do sada poznatih autohtonih pismenosti sveta nalazi se crtež, čega u vinčanskoj kulturi nema.

- Vinčanski znaci se od samog početka javljaju u prostim u apstraktnim oblicima koji isuviše liče na pismo linearnog tipa da bi u 6. milenijumu p.n.e. to mogli biti... Pitanje statusa i karaktera tih znakova u tesnoj je vezi sa razumevanjem karaktera same vinčanske kulture, koju pobornici neolitske pismenosti nazivaju civilizacijom - kaže Stanišić.

Ovom prilikom se osvrnuo i na citat: - Citat postoji samo u uslovima civilizacije, a civilizacija ne može postojati bez pisma" i dodao da je doba neolitske pismenosti ključna epoha ove "Dunavske civilizacije".

Vinča, po Stanišićevim rečima, jeste ime za jedan ceo kulturni kompleks sa najvećom tradicijom, najvećim prostranstvom u jugoistočnoj Evropi, i da je ona presudno uticala na svoje susede.

Predavanje prof. dr Stanišića realizovano je u okviru serije predavanja SANU "O mitološkoj prošlosti Srba - istina i zablude".

https://www.telegraf.rs/vesti/beogr...sifrovanje-drevnih-pisama-nije-toliko-slozeno
 
Šteta što nemamo video, izgleda da je novinar nekako čudno preneo izveštaj sa predavanja. Nejasno mi je zašto je činjenica da ako nije tuđinska kolonija onda sigurno nije pismo. I na kraju krajeva ako neki simbol ima utilitarnu svrhu (označava npr. žitaricu ili nešto što se čuva u posudi koja je obeležena tim istim simbolom) zašto to onda nije pismo, primitivno naravno ali ipak pismo jer taj simbol svi ljudi u toj kulturi prepoznaju kao znak za određenu stvar. Ako se neko domogne celog predavanja voleli bismo da ga poslušamo u celini.
 

Predavanje prof. dr Stanišića realizovano je u okviru serije predavanja SANU "O mitološkoj prošlosti Srba - istina i zablude"​

Naziv serije predavanja izrazito je nenaučan. Niti nauka pretenduje da je sve što je prihvatila "ISTINA" niti uzima prerogative da su ono što nije prihvatila "ZABLUDE".

Mada, ovde je reč o ekspozituri hrvatske lože Libertas, imenom "SANU", tako da ne čudi ideološko-promidžbena osebujnost projekta.
 

Back
Top