Vilenjaci, javite se!

ELENTARI

Početnik
Poruka
10
Veliki pozdrav svim vilama i vilenjacima!

Posto vidim da se uveliko raspravlja o Tolkinu i njegovim djelima, odlucila sam da i ja zapocnem jednu temu, s obzirom da sam njegov veliki fan!

Zanima me ko je, po vama, najmocniji, najprivlacniji ili najmisticniji vilenjak!

Koji vam je omiljen i zbog cega!

meni je bas dobar feanor zbog njegovih sposobnosti i uzvisenosti ali je los zbog njegove naravi koja sve kvari. pa seti se akvalondea i sve je jasno...
dobar je gil galad, fingolfin, tingol...

Pa Feanor je valjda bio najveci od svih vilenjaka... :shock: (A sada ce se ovaj nas forumski Plamicak uobraziti... :wink: )
Ali kao cudna pojava medju vilenjacima je i Lomion (Maiglin), zar ne?
Mada vilenjaka je gomila i svi su fascinantni...
:wink:

tirionelf:
Pa Feanor je valjda bio najveci od svih vilenjaka... :shock: (A sada ce se ovaj nas forumski Plamicak uobraziti... :wink: )
Ali kao cudna pojava medju vilenjacima je i Lomion (Maiglin), zar ne?
Mada vilenjaka je gomila i svi su fascinantni...
:wink:
E za Maiglina sam i ja hteo da kazem. On mi je veoma zanimljiv. Nije najmocniji, ali veooooma zanimljiv. Inace, za Feanora se podrazumeva da mi je omiljeni lik. Ali, kao sto si vec napomenuo, vilenjaka je mnogo, ali opet malo, mada svi su posebni na svoj nacin.

Za mene je definitivno najprivlacniji i najmisticniji od svih vilenjaka Galadriel. Cinjenica da je ucestvovala u pobuni i da joj je zabranjen povratak u valinor daje njenom karakteru poseban "twist". Iako uopce ne zelim usporedjivati film sa knjigom, mislim da je Peter Jakson i njegov casting team napravio pun pogodak kad su se odlucili za Cate Blanchet koja je u ovoj ulozi savrsena i uspjela je da uhvati esenciju Galadrijel. Iako ideal ljepote i dobrote pomalo je dijabolicna.
Dakle sto se mene tice to je svakako galadrijel, Lutien je takodjer interesantan lik ukoliko bih da budem romantican, a ne smijemo zaboraviti ni Glorfindela jedinog elfa koji je ucestvovao u pobuni , prognan iz valinora a zatim mu je dozvoljeno da se vrati jer je herojski branio Gondolin tu je jedno vrijeme obitavao i postao blizak prijatelj sa Gandalfom (koji je u valinoru kao maiar nosio ime Olorin ) a zatim se ponovno vratio u middle earth gdje je odigrao kljucnu ulogu u ratu prstenova spasivci Frodoa od nazgula. Po moci je bio ravan Gandalfu sto ga svakako cini najinteresantnijim od svih elfova. A da ne spominjem da je od svih elfova bas on imao najmocnijeg konja- Asfalotha

argonaut:
Za mene je definitivno najprivlacniji i najmisticniji od svih vilenjaka Galadriel. Cinjenica da je ucestvovala u pobuni i da joj je zabranjen povratak u valinor daje njenom karakteru poseban "twist". Iako uopce ne zelim usporedjivati film sa knjigom, mislim da je Peter Jakson i njegov casting team napravio pun pogodak kad su se odlucili za Cate Blanchet koja je u ovoj ulozi savrsena i uspjela je da uhvati esenciju Galadrijel. Iako ideal ljepote i dobrote pomalo je dijabolicna.
Dakle sto se mene tice to je svakako galadrijel, Lutien je takodjer interesantan lik ukoliko bih da budem romantican, a ne smijemo zaboraviti ni Glorfindela jedinog elfa koji je ucestvovao u pobuni , prognan iz valinora a zatim mu je dozvoljeno da se vrati jer je herojski branio Gondolin tu je jedno vrijeme obitavao i postao blizak prijatelj sa Gandalfom (koji je u valinoru kao maiar nosio ime Olorin ) a zatim se ponovno vratio u middle earth gdje je odigrao kljucnu ulogu u ratu prstenova spasivci Frodoa od nazgula. Po moci je bio ravan Gandalfu sto ga svakako cini najinteresantnijim od svih elfova. A da ne spominjem da je od svih elfova bas on imao najmocnijeg konja- Asfalotha
Pun pogodak!!! Bravo!
P. S. Plamicak, :wink:

Tolkin kroz sva svoja dela pokusava da pokaze da nema mocnijih i manje mocnih,jer svako ko pokusa sebe da izdigne iznad ostalih,sramno zavrsi.
Uzmite samo primer M :twisted: rgota(Melkor-onaj koji se uzdize u moci).Tu su takodje i Sauron i Saruman koji su pokusali da gospodare svim bicima.
Istinska moc vilenjaka(a i drugih)je u mudrosti i snazi da se odupru zelji za moc.
Slazem se da je Galadriel velika bas zato sto nije prihvatila prsten od Froda.Isto vazi i za Gandalfa. :wink:

tingol:
Tolkin kroz sva svoja dela pokusava da pokaze da nema mocnijih i manje mocnih,jer svako ko pokusa sebe da izdigne iznad ostalih,sramno zavrsi.
Uzmite samo primer M :twisted: rgota(Melkor-onaj koji se uzdize u moci).Tu su takodje i Sauron i Saruman koji su pokusali da gospodare svim bicima.
Istinska moc vilenjaka(a i drugih)je u mudrosti i snazi da se odupru zelji za moc.
Slazem se da je Galadriel velika bas zato sto nije prihvatila prsten od Froda.Isto vazi i za Gandalfa. :wink:

Gandalf je van konkurencije posto nije elf. Potpuno si u pravu, a ovo se narocito da zakljuciti kroz cinjenicu da je izabrao bas hobita da odluci o sudbini svih slobodnih rasa srednje zemlje. Iako su svi smatrali polutane potpuno beznacajnim i znali vrlo malo o njima,... svi osim Gandalfa :wink:

Eomer Son of Eomund:
tingol:

Gandalf je van konkurencije posto nije elf. Potpuno si u pravu, a ovo se narocito da zakljuciti kroz cinjenicu da je izabrao bas hobita da odluci o sudbini svih slobodnih rasa srednje zemlje. Iako su svi smatrali polutane potpuno beznacajnim i znali vrlo malo o njima,... svi osim Gandalfa :wink:
A cak i on tvrdi da je malo znao o njima. Ipak su oni bica koja umeju da iznenade. Jedini koji ima potpuno znanje o njima je verovatno sam otac-ILUVATAR...

Po meni na stranu gospodar prsteniva ali anjaci i najmocniji od svi ,gospodar marcni kutova suma i sami izabranik tame je : Darkhunter Elf ... znate li za njega ...sva moc Vilenjaka sume nisu ravna njemu a da ne spominjem Rivendal... stoga nemojte pricati o onme o cemu znate i mjesati gospodara prstena i sile tame + vilenjake...predobro znamo da je to svijet maste koji kod nekih od nas znaci smisao zivljenja t.j. bjezanje od istine u stvarnom svijetu...svaka cast fanovima ali to su samo fanovi...biti dio svijeta vilenjaka je nesto drugo...jeli iko od vas posjeti Skotske krajolike gdje nastaju pravi vilenjaci...ma ne sigurno rijetki dio vas zna za to...ali ako vec pratite svijet vilenjaka odite malo od LORD-a ... zavirite malo dalje od legolasa,Arven i ostalih...Gospodar prstena je pruzio ono sto smo ocekivali ... ja sma vec pet godina u svijetu vilenjaka i vjerujte nije to samo svijet maste...Neznam presiroka tema i cuvajte se Angela iz tame - Vi13nj@k! Svima sretno sve sto se moze pozeliti-...

Back