Vile

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa ovo je bio njen odgovor na moj komentar i dokaz da su vile postojale.

Jedino osporavam deo da donose decu, kao rode. ;) Zato sto se ocigledno radi o simbolici... na primer ako je neko nadaren za nadnaravno, mora da je vilinskog porekla
Mitovi dakle mogu imati poreklo kako u cinjenicama ili masti, tako i simbolici.
Објаснили смо ти обоје. Ја уопште не оспоравам твоју неверицу, него твоју експликацију.:)

Jedino osporavam deo da donose decu, kao rode
U životu nisam čula, niti u našem niti u irskom folkloru, da vile DONOSE decu. Postoji verovanje da ih kradu (changelings), naprimer, ali da ih donose, ne. Ponajmanje putem roda ili u kupusu. To je već verovatno viktorijanski uticaj, onaj period u kojem su se vile počele prikazivati kao anđeli, ili bucmaste bebe s krilima, kao dobre vile-kume i ostale slične budalaštine. Što ima svoje kulturološko objašnjenje, naravno, ali ne i uporište u folkloru i tradiciji.

Kako pomiriti vase koncepcije?
Vrlo lako, a pišem više kao agnostik nego kao ateista, naprimer :) I osim toga, nisam isključiva. Ima više toga na nebu i zemlji što ne znamo, nego znamo, Horacije. Da parafraziram.

Сви народи имају своје виле и оне нису никакви духови него су стварне,
У својој књизи The Haunted: A Social History of Ghosts, аутор Овен Дејвис нам говори да је још 1800-их, посебно у Шкотској, али можда и у неколико других области Британије, било честих забуна око тога шта је била вила, а шта дух. Обојe су „неки сматрали преминулим духовима који су се задржали на земљи“.
Према Дејвису, „фолклористи из деветнаестог века су такође идентификовали неколико паралела између ова два ентитета, примећујући, на пример, како су обоје често били обучени у старомодну одећу** и волели да се задржавају око древних гробних хумки.*
„Један од најистакнутијих стручњака за виле, Катхарине Бриггс, сумирајући велику колекцију релевантних вилинских веровања из Шкотске, Велса и Корнвола, закључила је да се виле понекад 'нејасно називају 'духовима', са неком врстом имплициране сугестије да су то духови мртвих. Понекад су их без квалификације описивали као мртве, или су говорили да међу њима има мртвих. Чешће се квалификују као посебна врста мртвих.”
Поред тога, познато је да и духови и виле прогањају одређена места, а шкотска суђења вештицама понекад су била усредсређена на оптужбе да су се сумњиве вештице дружиле са вилама.
https://www.theghoststory.com/ghosts/ghosts-and-fairies/1377
Jos neke osobine:
Ентитети као што су виле, духови не подносе мирис гвожђа. Арапи примећују да се џини или зли духови плаше гвожђa, y Европи се у легендама говорило да је гвожђе противница чаролијама вила, вештица и вилењака. https://zen.yandex.ru/media/id/6071eac0a990966556c18cab/jelezo-chast-3-6135a99ab8dfa937de66a176
Gvozdje jer se u njemu indukuje zemljino magnetno polje?

*naravno ovo nista ne govori, jer i macke vole groblja pa ne znaci da su duhovne

**bolji argument. plus opste uklapanje u kolorit i duh vremena

Poslednja izmena:
У својој књизи The Haunted: A Social History of Ghosts, аутор Овен Дејвис нам говори да је још 1800-их, посебно у Шкотској, али можда и у неколико других области Британије, било честих забуна око тога шта је била вила, а шта дух. Обојe су „неки сматрали преминулим духовима који су се задржали на земљи“.
Према Дејвису, „фолклористи из деветнаестог века су такође идентификовали неколико паралела између ова два ентитета, примећујући, на пример, како су обоје често били обучени у старомодну одећу** и волели да се задржавају око древних гробних хумки.*
„Један од најистакнутијих стручњака за виле, Катхарине Бриггс, сумирајући велику колекцију релевантних вилинских веровања из Шкотске, Велса и Корнвола, закључила је да се виле понекад 'нејасно називају 'духовима', са неком врстом имплициране сугестије да су то духови мртвих. Понекад су их без квалификације описивали као мртве, или су говорили да међу њима има мртвих. Чешће се квалификују као посебна врста мртвих.”
Поред тога, познато је да и духови и виле прогањају одређена места, а шкотска суђења вештицама понекад су била усредсређена на оптужбе да су се сумњиве вештице дружиле са вилама.
Jos neke osobine:

*naravno ovo nista ne govori, jer i macke vole groblja pa ne znaci da su duhovne

Да, и шта с тим ?

Да, и шта с тим ?
Napisao si da su stvarne, ove stvari kao vezanost za mesto vise asociraju na duhove. Da li vilinsko kolo ima veze sa "plesnim epidemijama" u srednjem veku?
Kod nas vilu ne možeš navesti na brak nikako drukče nego da joj ukradeš okrilje (još uvek nisam skroz načisto šta to podrazumeva, jer većina ljudi s ovih prostora koji su "videli vile" ne pominju nikakva krila) dok se kupa, naprimer.
Evo ovaj deda je vidjao krilate "bilo je mladih, bilo je starih. bilo je krilatih...svakoraznih" cak i vilo-ljudi.

Poslednja izmena:
Jos neke osobine:

Nije mi najjasniji ovaj post.

Opšte je poznato (bar za one koji se zanimaju tematikom) da kod Kelta postoje nedoumice oko " porekla" vila. Kod Iraca preovladavaju dve teorije, Škoti su malko bliži jednoj od te dve a Englezi koji su međ njih ko s Marsa pali, u principu ne znaju šta misle, i misle šta im trenutno paše. Englezi su mešavina Angla, Sasa, skandinavskih pljačkaša, Normana, ranijih stanovnika Britanije (da, i Kelta), nešto malo Rimljana (vrlo malo) i u principu nisu očuvali svoj genski kod ko Kelti koji su bili vrlo dobri po tom pitanju kroz vekove. Kad kažem genski kod, onda mislim i na tradiciju. Uostalom, glavni razlog što je Tolkien počeo da piše, jeste jer ga je - po njegovim rečima - bolelo što Engleska nema nikakvu tradiciju, pa je hteo osmisliti jednu za nju. Pametnom dovoljno.

Ideja o vilama (fairies nije baš najbolji prevod za vile, jer izraz "fairies" uključuje štošta što se u Srbiji i na Balkanu NIKAD ne bi zvalo vilama. ALI AJDE) kao o duhovima još je jedna i ne naročito zastupljena teorija - bez obzira ko je pisao. I Konan Dojl je naveliko pisao o vilama, pa znamo šta je s tim bilo (proveo se ko bos po trnju). Škoti UGLAVNOM (znači ne bukvalno svi, ali većinom) veruju da se radi o palim anđelima. Irci, ili da se radi o palim anđelima, ili o starijoj rasi - prvobitnim doseljenicima irskog ostrva koje je bilo poraženo od naknadnih osvajača - a kojih je, koliko pamtim, po irskim legendama, bilo jedno otprilike pet. Mislim, PET različitih naroda-osvajača. Do današanjih Iraca koji su, po tim istim legendama, stigli od tamo gde je danas Španija.) Postoji naravno i teorija o duhovima, ai ona je od ovih pobrojanih najmanje zastupljena.

Kod nas je verovanje da se vile rađaju kad pada kiša i sija sunce i vidi se duga, ili da se rađaju iz rose. I kod nas i kod ostalih naroda (i kod Germana, naprimer, i u Skandinaviji - što NIJE isto) vile se plaše gvožđa. Nisam našla nijedno objašnjenje suvislije od toga kako su se vile naljutile na ljude jer su prestali živeti kao oni/one (što će reći, kao u vreme pre nego je gvožđe otkriveno) pa se stoga gnušaju gvožđa kao simbola ljudskog "pada" i promene. Što je njima, kao, isto. Mislim, promena i pad. Isto tako ne vole struju, jer su ljudi sa sveća prešli na istu. Razumete koncept. Ima još milion sličnih stvari.

Smatra se da ideja o vilinskom strahu od gvožđa nije ništa drugo nego arhaizam ljudskog straha od novih tehnologija, iz vremena kad se prelazilo na gvožđe s nekih drugih materijala. Da to nema nikakve veze s vilama već isključivo s ljudima. Isto kao što se u Irskoj za vilinski domen smatraju one čuvene "forts", kojima mnogi ni dan danas ne prilaze, ne ruše ih niti išta sa njih seku, verujući da su se tu vile povukle pred osvajačima i da je to stoga njihova zemlja koju čovek ne sme dirati - a dokazano je da se radi prosto o grobovima iz tamo nekog doba. Ljudskim grobovima, naravno. Otud i ljudski oprez - arhaično podsvesno sećanje da se radi o posvećenom mestu, odnosno grobu. Grobu koji se, kao ni današnji, ne bi trebao dirati jer se to smatra velikim nečašćem.

...vile se plaše gvožđa. Nisam našla nijedno objašnjenje suvislije od toga kako su se vile naljutile na ljude jer su prestali živeti kao oni/one (što će reći, kao u vreme pre nego je gvožđe otkriveno) pa se stoga gnušaju gvožđa kao simbola ljudskog "pada" i promene.
Mozda poticu iz Egipta i sve nakon toga im ne valja? :lol: Plase se zato sto je gvozdje efikasno sredstvo protiv magije. Egipat je bio u bronzanom dobu i zato je magija mnogo bolje funkcionisala nego u Grckoj ili Rimu. Evo tema

Istorija upotrebe gvozdja vs. istorija magije?

Razlog je taj sto je magneticno, kazu da se moze koristiti i kobalt, dok ostali metali ne deluju.
Isto tako ne vole struju, jer su ljudi sa sveća prešli na istu. Razumete koncept. Ima još milion sličnih stvari.
Struju ne vole zbog zracenja...
Smatra se da ideja o vilinskom strahu od gvožđa nije ništa drugo nego arhaizam ljudskog straha od novih tehnologija, iz vremena kad se prelazilo na gvožđe s nekih drugih materijala. Da to nema nikakve veze s vilama već isključivo s ljudima.
Ko to smatra? Jeftina tehnokratska propaganda, hoce da sakriju sve sto je bitno...

Jeftina tehnokratska propaganda, hoce da sakriju sve sto je bitno...
S ovim se slažem.

Nisam rekla da podržavam tu teoriju o gvožđu (zvaničnu etnološku ili čiju već), samo sam navela koji je zvanični narativ.

O osobinama gvožđda i struje ne znam mnogo, to me nikad nije zanimalo, i nisam čak nikad ni ulazila u to koji bi bio drugačiji razlog (od ovog "zvaničnog") zašto to vile ne vole. Poenta cele te priče jeste anti-tehnološka, jer Irci tvrde da su se fairies generalno povukle daleko od ljudi UPRAVO zato što preziru nove ljudske načine, koje smatraju protuprirodnim i lošim. Navodno su nekad češće išli među ljude, jer su ljudi živeli "prirodnije" - šta god to značilo, ne ulazim u to - ali su nas prezreli kad smo otišli u pravcu koji, kako rekoh, smatraju jako lošim.

Pa i kod nas imaš priče da su vile počele da nas izbegavaju kad smo s gajdi prešli na frule ili obrnuto, ne sećam se. I isto tako, kad je struja došla do sela i planina gde nikad nije bila. U principu ista anti-tehnološka priča. A nije da su se Irci i Srbi negde seli pa dogovorili koje će legende da šire okolo. Što je meni u celoj priči uvek bilo najzanimljivije - toliko slične, pokatkad totalno iste legende međ narodima toliko geografski i na mnoge druge načine udaljenim...

Poenta cele te priče jeste anti-tehnološka, jer Irci tvrde da su se fairies generalno povukle daleko od ljudi UPRAVO zato što preziru nove ljudske načine, koje smatraju protuprirodnim i lošim.
Da kao sto su insekti pobegli iz gradova. Ne znam da li su pobegli ili izumrli ali svakako ih ima tamo gde mogu da opstanu.
Sto se tice vila, koliko mogu da menjaju pozicije?
Kao sto sam pisao gore, u nekim pricama su vilinska kola vezana za mesto kao tipicni duhovi, a u drugim mogu i da setaju okolo.
Pa i kod nas imaš priče da su vile počele da nas izbegavaju kad smo s gajdi prešli na frule ili obrnuto, ne sećam se. I isto tako, kad je struja došla do sela i planina gde nikad nije bila. U principu ista anti-tehnološka priča.
Koja bi bila razlika gajdi i frula...? :p Price su, sto se toga tice, iste jer su uzroci isti... mnogo logicnije nego sto je sama pojava vila svuda slicna, to je neobjasnjivo
ali su nas prezreli kad smo otišli u pravcu koji, kako rekoh, smatraju jako lošim.
A i njih smatraju palim andjelima...? Ne zna se ko je gori...

"u nekim pricama su vilinska kola vezana za mesto kao tipicni duhovi, a u drugim mogu i da setaju okolo."

Pa ja ne znam za priče da su vezana za kola. Sve priče koje znam, govore da se prosto radi o mestu gde vole da se okupe, da plešu, jedu, brbljaju. "Kolo" nije tek puko kolo, već mesto sastajališta. Nešto ko mnogi potoci i reke kod nas.

"mnogo logicnije nego sto je sama pojava vila svuda slicna, to je neobjasnjivo"

Da, slažem se. To mi je uvek bilo naročito interesantno. Nigde nisam videla da iko o tome govori, ni stranci ni mi.

Pa ja ne znam za priče da su vezana za kola. Sve priče koje znam, govore da se prosto radi o mestu gde vole da se okupe, da plešu, jedu, brbljaju. "Kolo" nije tek puko kolo, već mesto sastajališta. Nešto ko mnogi potoci i reke kod nas.
Ma da, a zasto bas jedno izdvojeno drvo? Zasto ne bilo koje... Znaci da je to jedno zacarano... ima primera, ako sam dobro razumeo, da nekoliko ljudi prodje pored drveta i samo jedan vidi vilinsko kolo. To je dokaz da je u pitanju magija.

Kao sto postoje zacarani predmeti, namestaj...

Ma da, a zasto bas jedno izdvojeno drvo? Zasto ne bilo koje... Znaci da je to jedno zacarano... ima primera, ako sam dobro razumeo, da nekoliko ljudi prodje pored drveta i samo jedan vidi vilinsko kolo. To je dokaz da je u pitanju magija.

Kao sto postoje zacarani predmeti, namestaj...
Da, to je zanimljivo.

Dešava se da neko nešto vidi - čula sam za slučajeve kad je po troje ljudi bilo skupa pa jedan video nešto a ostala dvojica ništa - a neko drugi prođe kraj istog mesta i ništa. Ima jedno drvo ovde u opštini (iznervirali me na nekoj emisiji o srpskim misterijama kad je jedna gospođa etnolog tvrdila da postoji samo jedno (JEDNO!) "zlo" drvo u Srbiji - to o kojem su pravili emisijiu, naravno. Kao prvo, debilno je tvrditi da je samo jedno, prosto nije logično, a kao drugo, ja znam za jedno drugo koje je čak VUK pomenuo u nekoj knjizi. Navodno je to veštičje drvo, vrlo zlo, oko kojeg se veštice skupljaju. Ljudi koji imaju njive tamo (pričam o Sremu) nikad mu ne prilaze i ništa blizu njega ne diraju, kamoli to drvo. To nije priča od pre sto godina, toga su se ljudi držali pre 15 godina, a verovatno još uvek.

E sad, da li su svi tamo nešto videli ii tek poneko, ne znam. Sećam se neke priče (s drugog mesta) o devojci obučenoj u belo koja je skakala s drveta na drvo (iz krošnje u krošnju) dok su se žene vraćala s polja predveče - navodno je tu neka mlada devojka davno bila ubijena - ali niko je nije video osim jedne žene, čak ni njena unuka. Tek kad su došli kući, baba joj rekla šta je videla, dok unuka tvrdila kako ona nije videla ništa. Sad, možda je baba bila luda, ali brate, pa nisu valjda svi koji su ikada ma šta videli bili ludi ili pijani ili umorni. I da ih je devedeset posto bilo, šta ćemo s onih deset?

Back