Veverica

Poruka
12.960
Juce cujem nesto krcka i pada sa oraha, mislio suvo lisce ali posto nije duvao vetar zagledam se (malo mi je u kontra svetlu) i vidim - vevericu. Ima dosta godina da nisam video veverice kod mene. Moguce da ih je bilo ali ja ih nisam video. I ona krcka ono sto je rodilo (nije bog zna sta ove godine) i neka je, verovatno se sprema za zimu.

Odusevim se sto je veverica ali mi bi zao sto nije crvena. Nekad su bile samo crvene. Ovo je ona sto sam je sretao na drugom kontinentu (americka) - crna veverica. I tako malo sam odusevljen, a malo rastuzen. Crna je znacajno ratobornija od crvene, i ja mislim da ih gotovo vise nema.

Svejedno ostavio sam joj jos oraha (americke zakopavaju orahe ali 70% onih sto su sakrile posle ne nadju.

Aj da vidimo oce li nici 'samonikli' orasi.

U gradovima po Češkoj slobodno šetaju zečevi. Pritom, strogo je zabranjeno ugrožavati ih na bilo koji način. Svaki kružni tok u gradu je gnezdo za njih i ti kružni tokovi su uzvišeni. Gradsko zelenilo (ako se ne varam) ih redovno hrani. Moj šok kad sam u samom centru grada ispred stambene zgrade videla gomilu zečeva. Pogotovo rano ujutru kad je sve još tiho. Pa padne sneg. Prelepo je.

Kod mene ih ima i po kestenima,ali su kod nas tamno braon,a ne mozes da joj pridjes na puskomet.Nema slabo i oraha kod nas,ljudi seku stare,a ne sade,ili kaleme nove.Ove godine je slabije i vrabaca i senica.Ne znam sta je.Ima divljih golubova.Bile su par gugutki na banderi isperd moje terase,ne cuju se ni one vise.Verovatno je mladunce poraslo,pa su i one otisle.

U gradovima po Češkoj slobodno šetaju zečevi. Pritom, strogo je zabranjeno ugrožavati ih na bilo koji način. Svaki kružni tok u gradu je gnezdo za njih i ti kružni tokovi su uzvišeni. Gradsko zelenilo (ako se ne varam) ih redovno hrani. Moj šok kad sam u samom centru grada ispred stambene zgrade videla gomilu zečeva. Pogotovo rano ujutru kad je sve još tiho. Pa padne sneg. Prelepo je.

Ja sam u gradskom parku vide srnu i fazana.
Zeceve skoro svuda osim u parku.

U Ceskoj sam i poslednji put video veverice na slobodi, pre toga smo imali jednu u srednjoj skoli u Srbiji. Niko ne zna odakle ona tu ali je nismoni dirali.
U Poljskoj ih ima u kavezu u Mini Euroland-u, mozes da udjes kod njih, jedna je probala da mi sakrije orah u duks :lol:

Prilozi

• 20231030_130324.jpg
    20231030_130324.jpg
    137,6 KB · Pregleda: 3
Kod mene ih ima i po kestenima,ali su kod nas tamno braon,a ne mozes da joj pridjes na puskomet.Nema slabo i oraha kod nas,ljudi seku stare,a ne sade,ili kaleme nove.Ove godine je slabije i vrabaca i senica.Ne znam sta je.Ima divljih golubova.Bile su par gugutki na banderi isperd moje terase,ne cuju se ni one vise.Verovatno je mladunce poraslo,pa su i one otisle.

Orahu treba mnogo godina da poraste. Ljudi imaju neku odbojnost, kao privlace mrave i nisu zdravi. Jeste da im je lisce aromaticno ali ja nisam imao nikakav problem i taj stari orah itekako cuvam na svaki nacin da prezivi sto duze.

Orahu treba mnogo godina da poraste. Ljudi imaju neku odbojnost, kao privlace mrave i nisu zdravi. Jeste da im je lisce aromaticno ali ja nisam imao nikakav problem i taj stari orah itekako cuvam na svaki nacin da prezivi sto duze.
Ja volim miris lista oraha i ne smeta mi.Samo kazu da ne valja spavati u orahovoj hladovini.Kazu da smeta disajnim putevima.Prost neko moze da dodje do gusenja.

Veverice ce ostati, ali zeceve ako planirate po Srbiji , to ce proci kao divlje svinje na novom beogradu....sad ih ima, sutra uvece ih nema....skocile u dunav....

Zecici , to da opstane u Srbiji sa mentalitetom Vucica, to nece da bude...
Nisu gladni Srbi ali steta da se pusti dok vozi Kostic BUS....Prase , zec, isto ti to ..

Jel vi znate da nam svake zime nestaju klupe i tobogani iz decijih igralista....klupe , drveni deo....celik ne nestaje...ali nestaju celicne ograde na nizbrdicama, kad je bila kriza, 50e za ogradu koja ovako kosta 400 500e...

https://www.google.com/amp/s/lepais...7/zasto-nije-dobro-imati-orah-u-dvoristu.html

https://www.istorijskizabavnik.rs/blog/biljke-koje-se-ne-sade-pored-kuce
Ja volim miris lista oraha i ne smeta mi.Samo kazu da ne valja spavati u orahovoj hladovini.Kazu da smeta disajnim putevima.Prost neko moze da dodje do gusenja.

Орах је постојао испод њега није ништа расло,деце нема а ни код комшије који је имао орах у дворишту деце нема,одакле знам да ли је случајно.

На селима се терају од родног дрвећа јер поједу плодове а имају целу шуму.
Људи тако реагују ако им треба воће за џемове или ракију.

Доста је изненађујуће видети их на Калемегдану,још код војног музеја.
(Има фотографија на Инстаграму,
потпуна су атракција мале и брзе.)

Back