veterinar?

• Začetnik teme Začetnik teme alal
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

alal

Iskusan
Poruka
6.613
Pozdrav! Da li neko zna za veterinara u Beogradu koji STVARNO zna da leci hrcke?
Trazila sam po netu, svi sajtovi posveceni ljubiteljima, koji nude adrese strucnih veterinara su hrvatski. Zar smo toliko zaostali :( ?

nazalos jesmo bas zaostali
reci mi koji problem imas sa hrckom ako ga uopste imas
imala sam ih i ja i lecila ziveli su mi po 4godine sto je za njih mnogo imala sam i male tako da mislim da cu moci da ti pomognem nekako

Pa ovako , imamo hrcka godinu i po dana ( nasli smo ga vec "odraslog"). Vec nekoliko nedelja mu je zadnji deo oteceniji nego inace, testisi koji su se samo povremeno videli sada su stalno izbaceni (ceo taj deo je nekako otecen i rozikasto-crvenkast) i to mu malo smeta dok sedi ( barem tako deluje). On je od kada ga imamo imao malo otecen zadnji deo ( video veterinar , nista pametno rekao) tako da u pocetku nisam ni videla da se uvecalo. Ne znam da li ima veze sa ovim, s'vremena na vreme mu opada dlaka sa bokova( oko onih crnih tacki), zbog toga sam ga i vodila kod veterinara koji nije nasao ni gljivice ni parazite, samo mu je dao vitaminsku inekciju. Jede i pije uobicajeno, nikada nije bio preterano aktivan, pa ne mogu da procenim "raspolozenje". Pomislila sam da nije zatvor, jer izmeta ima manje nego inace, ali ga ima. Pomagaj, sta da se radi. Unapred zahvalni.

joj moram da te razocaram... nemozes nista to je imala i moja zenka hrcka imala je 4godine a i zadnji moj misonja isto zensko imala je 2godine, uginuli su od toga.
Hrcak je imao isto kod intimnih delova, naduveno dosta, i krvarilo je nije htela nista da jede nije ni mogla nista tvrdo jer nije mogla da vrsi nuzdu, ja sam joj kuvala cajeve sve pomesano sa majcinom dusicom kamilicom lipom i zovom, ali ne iz kesice vec sveze ubrani imaju jaci efekat...
Mis je imao isti problem ali na guzi ogromno ispupcenje malo vece od klikera i opadala joj je dlaka, infekcija je prvo bila crvena samo i meka, kasnije je postala tvrda i modro plava... veterinar ne moze nista da ti kaze za tako malu zivotinjicu kao sto su hrchci i misevi tako da sam ja otisla do coveka koji ih uzgaja vec godinama i koji radi u radnji gde sam sve te glodare i kupila, rekao je da je to neka vrsta alergije koju glodari dobijaju u ovo doba godine.
Znaci opadanje dlake, otok, i modro plave da kazem fleke po bilo kom delu tela -nemora a i moze da bude na otoku- su uzrok te neke alergije... a od glodara zavisi dal ce preziveti tj. od njegovog imuniteta... ako odbija da jede kuvaj mu gore napomenute cajeve isto pomazu ako krene nekontrolisano da se trese -to se meni desavalo mali milijon puta sa hrckom pa je dogurala do 4te godine-
sto se cesto desava kada ih je napao neki virus caj nemoj da bude suvise vruc, proveri toplotu ko kad bebi proveravas mleko -nadm se da znas nasta mislim- nek bude skoro kao hladan al ne sasvim... sto komplikujem polu mlackast... i topi mu u caj male komadice korice hleba i nudi mu tj. guraj mu pod nos.... srecno!!!

u pitanju je ocigledno neki zapaljenski proces, verovatno bi tu pomogli neki kortikosteroidi, ali treba otkriti sta je uzrok (neka infekcija?). ne znam da li se ovde iko specijalizovao za sitne glodare, mada sumnjam.

pazi ovako na ne vidjeno ja samo pricam kakvi su problemi bili kod mene i kako sam pomagala mojim zivuljkama e sada dal alal moze da me razume i da zamisli kako je to izgledalo kod mene i da uporedi dal je tako i kod njega, onda je isti problem

Hvala na informacijama. Probacu sa cajevima, on inace jede i suvu hranu i vitaminske kolacice, i koliko vidim smazao je komad breskve i komad krastavca( posebno ga voli po ovim vrucinama) tako da se nadam da cemo ovo prebroditi. Ipak cu da pokusam sa veterinarom. Znam da je mala zivotinjica , ali sam procitala na nekom stranom sajtu da ih i operisu(ako je rak testisa u pitanju npr.) . Da li ste culi nesto o intervet ordinaciji u Zemunu, nasla sam ih na sajtu zivotinjsko carstvo? Pozdrav i od Cvrcka (hrcka naravno).

Погледала сам њихов сајт, али ми нису познати. Изгледа да су од скоро ту. Да ли ти треба препорука за неког ветеринара? Знам једну добру ординацију, мало су јачи са ценама али су одлични у свом послу. Исто су у Земуну.

Ovo je veoma dobra tema. I ja sam se isto pitala mnogo puta> pa zar ne postoji bas nijedan veterinar koji zna nesto o hrchcima? Ja ih imam vec pet godina (generaciju za generacijom) i u pocetku sam pokusavalada ih vodim kod veterinara, ali nisu nista umeli da mi kazu. Prvi hrcak (zenka) je uginula od prehlade, a jedna druga je uginula od tumora na dojci. Mozda ne bi nikako moglo da im se pomogne sve i da su veterinari znali sta da rade, ali ipak... Nekako mi je glupo da u celom gradu ne postoji bas niko ko bi znao oko njih. Mozda treba probati na Veterinarskom fakultetu?

Elem, sto se tice pomenutog problema... Sto se tice otoka, ne znam sta da kazem... Mozda zvuci glupo, ali da li ste 100% sigurni da nisu u pitanju normalni testisi? Hrcak ima testise vece od glave, ruzicasti su i moze po potrebi da ih ubacuje nazad u telo i ponovo izbacuje napolje. Sto se tice opadanja dlake, mnogi od njih se linjaju tokom leta, otpada im dlaka i onda izrasta nova. Mozda ja samo ovde pokusavam da utesim, moguce je da nije nsita strasno, a opet, mozda je zaista ozbiljno. Ukoliko je tumor, bojim se da tu ne moze mnogo da se uradi, bar u nasoj zemlji; ali svakako pokusajte da nadjete nekog veterinara, bar da kaze sta bi moglo da bude. Ipak, ako hrcak ne odbija hranu i nije ozbiljnije promenio ponasanje, to je obicno dobar znak.
Srecno!
PS-Da li mozda mozes da posaljes fotografiju hrcka, mozda ce neko ovde znati vise da ti kaze.

Jos jedna stvar: ako imate hrcka vec godinu ipo dana, a uzeli ste ga odraslog, to moze da znaci da on ima godinu i osam meseci, ali i vise od dve godine. Prosecan hrcak zivi oko dve ipo godine, ali mnogi pocinju vidno da stare cim napune dve godine (iako, naravno, ima primeraka koji su ziveli 3-4, pa i 5 godina, ali to je vise izuzetak nego pravilo).

Ako je zatvor u pitanju, hrcak ima naduven stomak i hoda pogrbljeno, a testisi su vraceni unutar tela, tako da se uopste ne vide. Tada mu treba davati da lize malo jestivog ulja, a uljem mu treba namazati i guzu. Verujem da ovo nije slucaj sa pomenutim hrckom, ali u svakom slucaju treba da jede meksu hranu ako nema mnogo stolice.

Hvala na savetima Zvezdice.Od svih promena kod Mrckovica ispade opadanje dlake(imao je i perutanje koze, sto smo kasnije primetili) pravi problem. Hrcka sam odvela kod vet. po preporuci na veterinarski fakultet na kozno. Uzeli su mu uzorak koze i dlake, pa pod mikroskop, pa ustanovili da ima poveci br parazita, trenutno je pod terapijom, videcu sta ce biti... Inace doticni prof. je skroz ok.(u fazonu je da nije bitno koja je zivotinja i kolika je, on se bavi koznim oboljenjima "hrcak ili slon da je u pitanju"). Za otecen zadnji deo misli da je normalno, a za otecen stomak(poslednji simptom koji se javio) da je do ishrane. Probali smo sa "dijetom" ali jos uvek mu je naduven. Sve u svemu za sad preporucujem vet.faks; ljudi dovode tamo sve i svasta na lecenje (od morskoh prasica do gustera). Javicu jos koliko su uspesni kad zavrsimo sa lecenjem. Pozdrav. :wink:

Narode, moj hrcak (ruski) ima godinu i osam meseci. U poslednjih mesec i nesto dana mu se pojavilo crvenilo oko jednog oka, i skramica. Sto je najgore- mislila sam de se ogrebao dok se ceskao (cistio), ljudi su mi govorili da mu mazem hloramfenikol ili enbecin. Ja sam se plasila da mu bilo sta stavljam, jer je on ceo tezak citavih 20g. To mu je proslo samo od sebe vec 2 dana nakon toga. Medjutim, opet se pojavilo i stalno se pojavi pa povuce, pojavi, pa povuce...i tako vec vise od mesec i po dana. Ne znam sta da radim, dok kucam ovo- njemu je to okce poluzatvoreno, ulepljeno sa skramicom! Ne mogu da nadjem NIJEDNOG veterinara, a ne znam koliko su oni efektni. Inace, ponasa se normalno, jede sve, trci, igra se, kopka, sve normalno..
Da li je neko imao ovakav problem sa hrckom??? Pomozite mi, ko moze.. Hvala

Znam da se morskim prasićima bavi prof Popović sa Veterinarskog fakulteta u Beogradu. Pa možeš da hrčka odvedeš kod njega.
Takođe, postoji i forum Zeko i prijatelji gde se okupljaju vlasnici hrčaka, morskih prasića, i sl životinjica, pa možeš i tamo da pitaš za savet

Hvala ti puno, Krofnice :), pmogla si mi, mislila sam da se niko nece javiti... Vodicu ga ovih dana, sad mu je okce bolje, ali opet mu se pogorsa, i tako u krug... Eto neka ovaj odgovor stoji i za druge, kad im isto zatreba ;), a ja cu javiti utiske.. Pozdrav

Back