Vesti na podforumu Politika (Vol.2)

• Začetnik teme Začetnik teme kyo.
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Puhovski: Suđenja u Zagrebu i Beogradu korektnija od onih u Haagu

PUHOVSki.jpg

Na današnjem forumu 'Presude Haaškog tribunala i aktualna suđenja za ratne zločine u Hrvatskoj', član HHO-a Žarko Puhovski rekao je kako su suđenja za Ovčaru u Beogradu i ratne zločine u Zagrebu korektnija od suđenja u Haagu, te da ICTY više nema smisla.

Puhovski neutemeljnima smatra primjedbe da presuda 'vukovarskoj trojci' ne uzima u obzir tragediju Vukovara, da je sužena samo na Ovčaru, te da su kazne manje od onih koje je inače izricao Haaški sud. "Zadaća suda nije bavljenje simbolima, niti je zadaća suda da daje utjehu" rekao je.

--------------------------
sve više i više se slažem s tom tezom, osobno mislim da bi sve trebalo prebaciti na sudove u Srbiji i Hrvatskoj...
na kraju krajeva šta smo imali od tog zapada kad nam je bilo najgore....jedno veliko NIŠTA

a moralna satisfakcija žrtvama bi bila daleko veća da se isti ti zločinci osude u Zagrebu ili Beogradu nego u nekom Haagu
:roll:

Ево, човек осуђен за ратни злочин јер је предао ратног заробљеника вишим инстанцама:

Raić osuđen na dve i po godine
20. februar 2008. | 19:55 | Izvor: Tanjug
Vukovar -- Vukovarski sud je danas izrekao osuđujuću presudu Slobodanu Rajiću ratnog zločina nad civilnim stanovništvom.

Županijski sud u Vukovaru osudio je bivšeg pripadnika srpskih paravojnih jedinica u tom gradu Slobodana Raića na kaznu od dve i po godine zatvora, jer je 16. novembra 1991. protivzakonito zarobio i odveo vukovarskog civila Slavka Batika kome se od tada gubi svaki trag.

Fotografija odvođenja tada 48-godišnjeg Slavka Batika, jedna je od najpoznatijih iz ratnog Vukovara, a osim Batika, na slici se vide još četiri lica u vojnim uniformama, među kojima je s oružjem u ruci bio i optuženi Raić.

Raić se tereti da je zajedno sa drugim pripadnicima JNA i paravojnih formacija u podrumu tokom akcije čišćenja grada od zaostalih vojnika našao Batika, koga su odveli do jednog dvorišta, gde su ga predali drugim pripadnicima JNA, čime je Raić počinio ratni zločin nad civilnim stanovništvom.

Sudija Nikola Bešenski, u obrazloženju presude, rekao je da je odvođenje Batika nepobitno utvrđeno i da je Raić prekršio Ženevsku konvenciju, iako u najblažem obliku, jer mu nije rekao kakva su mu prava, niti ga je odveo na mesto na kome bi mu se pružila pomoć, iako je bilo vidljivo da je Batik, u momentu zarobljavanja, bio vidno bolestan i u lošem psihofizičkom stanju.

Sud nije prihvatio Raićevu odbranu da je on samo sproveo Slavka Batika i da je postupao po naređenju oficira JNA, što nije pominjao do samog kraja sudskog postupka, a iz čega je bilo vidljivo da je pokušao da sa sebe skine krivicu.

U zatvorsku kaznu Raiću uračunaće se vreme provedeno u pritvoru osječkog zatvora od 6. maja 2006. godine.

Srbiji rok za obveze prema Haškom sudu do 10. prosinca

jel ovo slučajnost ili je ovaj datum usklađen s mogućim proglašenjem neovisnosti Kosova?... Kako bilo Srbiju očekuje "vruć" početak posljednjeg meseca ove godine...

Nakon 17.02, mislim da samo nekoj budali iz Haaga može pasti napamet Srbiju i dalje gnjaviti za tih nekoliko optuženika, u kombinaciji sa EU-integracijama!?:D

PUTUJ, PUTUJ EVROPO, nismo jedan za drugog!

Mesić: Još nećemo priznati Kosovo

Predsjednik Stjepan Mesić je rekao da će Hrvatska vezano za priznanje Kosova “dobro osluškivati što poduzimaju zemlje EU”, ali i voditi računa o zadržavanju dobrih odnosa i sa Srbijom i s Kosovom, te dodao kako mu se čini kako Hrvatska ipak neće priznati Kosovo u četvrtak. "Nije toliko važno hoćemo li priznati Kosovo dan ili dva prije ili kasnije, bitno je donijeti pravednu odluku, dobro izabrati tajming i za jednu i za drugu stranu, da odluka bude prihvatljiva i regiji i izvan regije", rekao je Mesić.

url]

Gos'n Mesić: Ko šljivi regije, opet vas nije briga za narod: Mislim da je za većinu Srba najbolji tajming za priznanje KiM-a od strane RH: NIKAD!

"Ta pobjeda znači da će Republika Srbija ići u susret budućim događajima, među kojima će nesumnjivo biti i teških, i traumatičnih, na čelu s političarom koji njezinu budućnost ne vidi u izolaciji i radikalizaciji, nego u zajedništvu s demokratskim zemljama regije i Europe i u suradnji sa svijetom", stoji u Mesićevoj čestitci.

.

Gos'n Mesić: A koje su to demokratske zemlje u regiji? Hrvatska?:D

Tadić: Hrvatska nije pravna država

Vijeće sigurnosti sastalo se na zahtjev Srbije kako bi raspravilo o statusu Kosova koje će, prema svemu sudeći, uskoro postati međunarodno priznata država. Hrvatska je najavila da će slijediti odluku Europskoga vijeća po pitanju Kosova, što je razbjesnilo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Tadić je ustvrdio kako Hrvatska nije pravna država te je zatražio da se srpskim prognanicima vrate oteti stanovi. Tadić je također naglasio kako će u slučaju da Hrvatska prizna Kosovo Srbija osporiti njene granice.

:

Potegnuće pitanje Istre, Dalmacije i BARANJE!
Ako su Hrvati mislili na RSK, zeznuli su se :D

kyoatia

uz svo poštovanje što si ovde medju nama i diskutuješ konstantno, uglavnom normalno i fino, ponekad na specifičan način, al dobro. ne mogu a da ne mislim da je ova tema čista provokacija, i mnogi je vide tako, uključujući i mene, jer me boli da me neko van moje zemlje još i zasipa vestima o burnim dešavanjima u mojoj zemlji, pritom uglavnom birajući one koje su 'kao' gotivne a ustvari u svakoj ima pokoja iskra koja može lako da pokrene lavinu glupih i nepotrebnih izliva besa i frustracija.
ne mogu da poverujem da nemaš bilo šta drugo da radiš/kucaš/slušaš/gledaš/ al dobro, samo kažem da mi jako jako smeta, i nalazim temu čistom provokacijom.

sve najbolje i tako to

I Beograd izgubio Dayton

Original Dejtonskog sporazuma nije sačuvan ni u srpskoj vladi, a ni u Ministarstvu vanjskih poslova. Na (ne)sreću originalni dokument imaju Zagreb i Pariz, koji je njegov depozitar.

url]

Ako bi međunarodna zajednica bila ono što treba da bude, taj dokument bi trebao da bude GLAVNI DOKAZNI MATERIJAL protiv inicijatora toga dokumenta: Ne samo da je nevažeći, već je i kažnjivo da predsednici susednih država potpisuju takve dokumente za susednu državu!

Ajmo dragi političari, ponovo za stol pa da rešimo KONAČNI RASPAD JUGE raspadom i BiH!:D

Ruski brzi bum
Crna Gora će se pridružiti Evropskoj uniji prije ili kasnije, ali u međuvremenu, dok ne stigne tamo, može se suočiti sa situacijom da se njena najvrednija dobra kontrolišu iz Moskve - ocjenjuje BBC. Crna Gora, podsjeća reporter BBC-a, dobija više stranih investicija po stanovniku nego bilo koja druga država u Evropi, preko hiljadu dolara. - Veći dio tih investicija dolazi iz Rusije. Izađete iz aviona u crnogorskom glavnom gradu Podgorici i prvo što vidite je bilbord na ruskom jeziku - Dođite gdje vas vole - navedeno je u prilogu pod naslovom Ruski brzi bum u Crnoj Gori.

http://www.vijesti.cg.yu/vijesti_old/

evo nade da svi crnogorci ubrzo napuste srbiju

Do januara bez viza

Potpredsjednik Evropske komisije Franko Fratini kazao je juče da će Brisel tokom pregovora o liberalizaciji viznog režima svaku državu Zapadnog Balkana vrednovati pojedinačno, istovremeno ocjenjujući da je Podgorica "postigla značajne rezultate" u oblastima vezanim za ovaj proces. To je ohrabrilo ministra unutrašnjih poslova i javne uprave Jusufa Kalamperovića da na početku pregovora o liberalizaciji viznog režima izrazi nadu da će državljani Crne Gore do kraja godine putovati bez viza u 24 države šengen zone.

ma ne radi se o teme kako da ispadnes veci srbin ili albanac, ali u ovom vremenu kada jedva sastavljas kraj sa krajem i sa jednim ili dvoje dece, za ovo niko ne da 5 para a ovamo radjajte decu, ili, siptari ovo-ono. bla bla...

nekada se covek pita (na primer JA) kada sam prvi put otisao u "ustasku eNDeHaziju" i parkirao motorcikl na nekom parkingu i dosao posle nekih dva sata i bio je tu, a posle ovde na Novom Beogradu za samo par minuta ulazak u ducan i neko mi malo izgrebe sediste "Srbijo majko i maceho" ko smo mi sta smo mi Srbi???

da li ugled drzave stiti kada se "braci rusima" skrene paznja na ponasanje??? ili oni imaju pravo govoriti bilo sta, jer kako neki ovde kazu ipak je srbija ruska gubernija

LDP: Zaštititi ugled Srbije
25. februar 2008. | 11:15 | Izvor: FoNet, Tanjug
Beograd -- LDP zatražio hitnu sednicu skupštinskog Odbora za inostrane poslove zbog izjave o Zoranu Đinđiću na ruskoj državnoj televiziji.

LDP zahteva od predsednika Odbora Skupštine Srbije za inostrane poslove Dragoljuba Mićunovića da hitno sazove sednicu tog odbora zbog izjave emitovane na ruskoj državnoj televiziji, u kojoj je za ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića rečeno da je bio "marioneta Zapada" i da je "zaslužio metak".

LDP smatra da se ruska državna televizija na taj način grubo umešala u unutrašnje političke odnose u Srbiji i da zbog toga parlamentarni Odbor za inostrane poslove mora da zaštiti međunarodni položaj i ugled Srbije i od Vlade Rusije zatraži izvinjenje, navedeno je u saopštenju LDP-a.

U toj stranci ističu da napori Ministarstva spoljnih poslova tim povodom nisu bili dovoljni i efikasni i da Odbor za inostrane poslove treba da uputi zahtev Vladi Rusije da se javno ogradi od stava izrečenog na ruskoj državnoj televiziji i da uputi jasno i ubedljivo izvinjenje Srbiji.

Ukoliko ruska vlada to ne bude učinila, LDP će insistirati da Odbor za inostrane poslove i Skupština Srbije "nalože Vladi Srbije da odmah povuče srpskog ambasadora u Rusiji", navodi LDP u saopštenju.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=25&nav_id=286318

mozda ce neko reci da sam... ali ja volim da postujem ovakve vesti kao ova dole. nekako mi se cini da se visak energije kod nekih forumasa moze prekanalisati na drugi tok, i neko vidi neku korist od njih.

Novi Sad -- Petar Jevtić, trogodišnji Novosađanin, pao je letos s terase na četvrtom spratu svoje zgrade, ali se uspešno oporavlja.

Povrede su bile kritične i lekari su bili pesimisti u vezi s njegovim oporavkom. Međutim, Petar se ipak gotovo u potpunosti oporavio, a da bi i prohodao, potrebna su značajna sredstva za njegovu rehabilitaciju, koja se donedavno odvijala u Sloveniji.

Prvi koji je rešio da pomogne malom Petru, bio je Andrija Nikitović. On je, naime, odlučio da u svom frizerskom salonu šiša ljude za dinar, a mušterijama je prepustio da za Petra ostave onoliko novca koliko žele.

http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2008&mm=02&dd=25&nav_id=286277

Back