Vesti(bez suvisnih komentara)

Original postavio jelena=t
Mrzim mačke... baš malopre šutnuh jednu, šarenu... odletela je 3 m u vis... kakvo je to ateriranje bilo... inače, obično uhvatim za rep, pa zavitlam... nego večeras ešto nisam bila u formi ...

Original postavljen danas na Filozofiji (Pričamo dakle postojimo), pa nakon reakcije izbrisan ali bez posledica po postavljača do ovoga trenutka

Poslednja izmena:

Glad pojela pse

N. PANTIĆ, 28.04.2010 21:11:21 Ocena: 2.78 (Glasova: 9) Komentara: 2

Foto I. Marinković
DVORIŠTEM punim smeća i kostura uginulih životinja, trči pas oko čijeg vrata visi pokidani konopac. Rebra mu se mogu izbrojati još sa kapije. Vezana kuja vapi za hranom. Katanac oko vrata ne dozvoljava joj da sebi obezbedi obrok. Iz napuštene kuće dopire cviljenje tek rođene štenadi. Leševi pasa, okovani lancima. Raskomadani ostaci životinja. Većina je umrla od gladi.
Ovako izgleda "divlji" azil u podnožju Avale, nedaleko od Belog Potoka, o kome već mesecima niko ne brine. Žena, koja je se starala o životinjama, u međuvremenu se razbolela, pa sada psi preživljavaju zahvaljujući korici hleba ili salame, koje im komšija baci usput.
- Kako sam čula, o njima se brinula Violeta Jeremić, ali ona ne dolazi već veoma dugo - rekla nam je Zlatica Stojković, pacijentkinja obližnje ambulante. - Čula sam da se teško razbolela, pa da zato više nije u stanju ih redovno obilazi. Ja samo ponekad svratim, nahranim ih, pa bar na trenutak budu siti. Međutim, ima ih mnogo i jedan skroman obrok nije im dovoljan. Toliko su izgladneli da ponekad grizu i jedni druge, a zatekla sam ih i kako jedu ostatke uginulih pasa.
Dvorište, koje više liči na deponiju, izgleda jezivo. U svakom ćošku hrpe papira, pokidani nameštaj, zarđali alati, mašine... Između, gomila smeća, trulež i kosti.
Izgladneli i olinjali mešanac kopa po đubrištu. Pokidani lanac visi mu oko vrata. Hrana koju mu je dala Zlatica nije dovoljna. U potrazi za obrokom, priključuje mu se još jedan "stanar" ovog napuštenog azila. Oni su svoje lance iskidali. Crna kuja, nažalost, nije.
- Ponela sam i klešta kako bih presekla lanac, ali me je strah da joj priđem - priča nam Zlatica. - Komšija mi je pomogao da jednog psa odvežemo i on je odmah pobegao kroz kapiju. Više ga nisam videla. Htela bih da pomognem i ostalima, ali ne znam kako. Neko će morati da zbrine ove pse, jer ovako neće još dugo izdržati.
"Divlji" azil podno Avale dobio je i prinovu. Štenad, koja još nisu ni progledala, cvile u napuštenoj kući. Najsnalažljiviji, na sve načine pokušavaju da se domognu izlaza. Nada se da ga napolju čeka neki novi vlasnik, koji će mu obezbediti dom.

PETICIJA
NA svega nekoliko metara od dvorišta sa psima nalazi se Zubna ambulanta. Prema rečima stomatologa Zorana Vučetića, dešavalo se i da neki od pacijenata budu napadnuti.
- Potpisao sam, zajedno sa ljudima koji ovde žive, peticiju, a ovom problemu sam obavestio i matični Dom zdravlja - kaže Vučetić. - Mislim da je zbog sigurnosti, kako pacijenata, tako i onih koji ovde žive, u interesu da se ovaj problem što pre reši. Plašim se da, zbog deponije u dvorištu, može doći do zaraze.

REŠENjE U ČETVRTAK?
PREMA rečima nadležnih u "Veterini Beograd", opština Voždovac ih je pre dva dana obavestila o ovom problemu.
- S obzirom na to da je u pitanju privatni posed, ekipe službe zoohigijene nisu u stanju da odmah reaguju - rekao nam je Miloš Marković, portparol ustanove "Veterina Beograd". - Najverovatnije ćemo u četvrtak, uz pomoć komunalne inspekcije opštine Voždovac i policije, pribaviti potrebna dokumenta na osnovu kojih će se ući u dvorište. Posle toga, naše ekipe će u prisustvu policije i komunalne inspekcije uhvatiti životinje i zbrinuti ih u Centru za sterilizaciju u Rakovici, ili, ukoliko su bolesne, u karantinu u Ovči.

http://www.novosti.rs/code/navigate...jela pse&kword_add=azil za pse, napusteni psi

Azil kao logor smrti
N. PANTIĆ - V. MIJATOVIĆ, 29.04.2010 20:59:56 Ocena: 3.40 (Glasova: 10) Komentara: 7

IZGLADNELI psi u "divljem" azilu podno Avale u četvrtak su, posle nekoliko meseci, dobili prvi pristojan obrok. Njih su, posle pisanja "Novosti", obišli i nahranili zaposleni iz Veterinarske ustanove "Beograd". Ekipe ove ustanove u petak bi, zajedno sa predstavnicima policije i komunalne inspekcije Voždovca, napuštene životinje trebalo da smeste u azil u Resniku, gde će dobiti neophodnu negu i medicinsku pomoć.
Prema rečima Vladimira Terzina, pomoćnika gradskog sekretara za komunalne i stambene poslove, procenjuje se da je u napuštenom privatnom azilu ostalo između 40 i 50 pasa.
- Veterinarska ustanova "Beograd" odnela je 33 džaka hrane kojima je nahranila pse - rekao je Terzin. - U petak će, uz asistenciju policije, ući unutra. Svi psi biće smešteni u azil gde će biti vakcinisani, sterilisani i čipovani. Posle toga ćemo dezinfikovati prostor, jer se najviše plašimo zaraze. Sa gospođom koja je napravila taj azil kontaktirali smo više puta u poslednjih godinu dana i nudili joj pomoć, ali nismo naišli na razumevanje. Problem je što mi ne možemo da uđemo u tuđi posed bez naloga suda i asistencije policije.
Reporteri "Novosti" zatekli su u sredu stravičan prizor u napuštenom "divljem" azilu u Bulevaru JNA 65 u Belom potoku. U dvorištu zatrpanom đubretom ležalo je nekoliko leševa pasa, najverovatnije uginulih od gladi. Neki od njih bili su vezani lancem. Pored njih su šetali mešanci kojima su se od neuhranjenosti ocrtavala rebra. Tragali su za hranom.
Vlasnica placa na kome je napravljeno ovo "utočište" za pse kaže da je tek iz novina saznala šta se dešava na njenom posedu.
- U decembru 2007. godine potpisala sam ugovor sa Violetom Jeremić iz Udruženja za zaštitu životinja "Lora" o izdavanju placa za osnivanje azila - rekla nam je Svetlana Smičiklas. - Dogovor je sklopljen na tri godine, međutim već godinu dana nisu mi plaćali kiriju. Zbog preloma noge nisam bila u stanju da obilazim svoj plac, pa zato i nisam znala da je tamo tako užasno stanje. U "Lori" su mi obećali da će dvorište lepo ograditi i psima obezbediti adekvatan smeštaj.
Kada je iz teksta u "Novostima" saznala za horor koji se odvija na njenom imanju, Svetlana je stupila u kontakt sa Veterinarskom ustanovom "Beograd" i dala im usmeno odobrenje da uđu na plac kako bi zbrinuli pse.

MILA BOLESNA
KERUŠA Mila dobrog je fizičkog izgleda, ali su medicinske analize pokazale da ima zapaljenje pluća, uvećanu žučnu kesu i poremećaj rada bubrega.
- To je, najverovatnije posledica dugog perioda ležanja, gladovanja i nedostatka adekvatne veterinarske nege u periodu kada su povrede nastale - rekli su u Veterinarskoj ustanovi "Beograd".
Mili je, osim intenzivne nege, neophodna izolacija i potpuni mir, pa su u ovoj ustanovi apelovali na zainteresovane sugrađane da "ne remete njen mir posetama".

http://www.novosti.rs/code/navigate...or smrti&kword_add=azil za pse, napusteni psi

Farmer pred nervnim slomom se iživljavao nad životinjom

Nemanja na sudu zbog papagaja!
Subota - 22.05.2010
Nakon napada besa koji su ga doveli pred nervni slom, pevač Nemanja Stevanović se na farmi iživljavao nad papagajem Đoletom i najavio da će ga uskoro ubiti, što će ga po izlasku, kako stvari stoje, dovesti pred sud!

Stevanoviću je dojadilo pevanje papagaja koji ga budi svako jutro, pa je počeo histerično da udara po kavezu.
- Ubiću ga! Jači sam od životinje jer mi ona ne može ništa - vikao je Nemanja besno.
- Papagaj je doživeo stres jer niko ne može da mu zabrani da peva. On ne sme tako da se ponaša jer je nakon takvog ophođenja ptica u opasnosti da umre. Nakon ovakvih stvari i maltretiranja, pevaču će uslediti tužba! Ukoliko zvanični organi ne podnesu tužbu zbog maltretiranja, naše udruženje će ga tužiti. Njega i sud časti treba žestoko da kazni zbog takvih zlostavljanja. Ali, neka zna, životinje ima ko da zaštiti - rekao je za naš list Tomislav Tomić, predsednik udruženja za zaštitu ptica „Slavuj“.

Da niko nije mogao da obuzda Stevanovića, govori i činjenica da je Mina Kostić na smiren način pokušala da mu objasni da je grub i da nema prava da se tako ponaša.
- Ne možeš da zabraniš ptici da peva. Ona ima to pravo, Nemanja - pokušala je Kostićeva da objasni, ali pevač nije hteo to da prihvati već je samo vikao kako dva meseca ne može da spava.
Da Nemanjinom besu nije došao kraj, govori i to što je nakon iživljavanja nad životinjom krenuo da viče na Raku, Minu, Miru, Draganu i Gagija jer glasno pričaju.
- Glasno pričate i ja zbog vas ne mogu da se odmorim - vikao je Stevanović, dok su se ostali branili rečenicama da i on priča noću, pa oni ne mogu da spavaju i da je noć za spavanje, a dan za rad.

http://www.alo.rs/ljudi/27434/Nemanja_na_sudu_zbog_papagaja

Psi sa svojim vlasnicima 'gledali' predstavu u Bitef teatru (video) Štampa Pošalji ovaj link prijatelju
Vesti - Društvo | SrbijaNet | 21 maj 2010

U Bitef teatru juče je, prvi put u istoriji tog pozorišta, tridesetak pasa sa vlasnicima prisustvovalo plesnoj predstavi "Voljen", u znak skretanja pažnje javnosti na probleme ophodjenja prema životinjama.

Predstava, koja je trajala 30 minuta, u koreografiji Aleksandra Ilića i izvodjenju "Bitef dens grupe", bila je specijalno prilagodjena za neobične posetioce - pse, koji su "sedeli" na presvučenim sedištima, ili u krilima svojih vlasnika.

Cilj predstave da se pokrene akcija za humanitarni fond "Mila" i sav prihod od ulaznica u ovom mesecu će biti uplaćen u taj fond, rekla je portparol Bitef teatra Slavica Hinić.

Predsednica nevladine organizacije "Evropske inicijative 17" Danica Drobac je rekla Tanjugu da 20. maj treba upisati u istoriju borbe za nove civilizacijske vrednosti u Beogradu i Srbiji, "jer su prvi put kućni ljubimci imali pravo ulaska na neko javno mesto". "Predložili smo Bitef tearu da nas podrže u predlogu koji ćemo podneti gradu Beogradu, a to je da 20. maj bude proglašen danom kućnih ljubimaca grada Beograda", rekla je Drobac.

Ona je objasnila da bi to trebao da bude "dan otvorenih vrata" u celom gradu za sve kućne ljubimce - da na dobrovoljnoj osnovi odluče da li će ih pustiti u restoran, kafić, gradski prevoz..."

Mužičar Momčilo Bajagić Bajaga je kazao da je večeras došao u Bitef teatar jer smatra da je ovo "jedna dobra akcija usmerena ka skretanju pažnje na odnos ljudi prema životinjama".

http://www.srbijanet.rs/vesti/drust...snicima-gledali-predstavu-u-bitef-teatru.html

Ja sam u šoku. Jel znte šta znači kada neko kaže "ubio sam Boga u njemu", e pa baš
to je uradio moj komšija svom psu.
Videla sam iz daljine kako ga mlati štapom, a kuče jadno plače joj sva sam se
naježila i još se sva tresem od ti zvukova vapaja za pomoć.

Sreća pa ga je komsšija prekoputa izgrdio i izvikao se na njega inače bi ubio
to jadno kuče.
Ima li iko živ ko brine o životinjama da prijavim tu skotinu.
Čula sam da postoje i sankcije za takve živodere od ljudi no nisam
baš upućena gde, kako i šta treba uraditi.

(26 april)

Animal polis od septembra u Beogradu

Beograd će od septembra, najkasnije od oktobra, dobiti policiju zaduženu za sprovođenje Zakona o dobrobiti životinja, takozvanu „animal polis“, koja će, po uzoru na formacije koje postoje u mnogim američkim i evropskim gradovima, na terenu intervenisati po prijavama građana na slučajeve zlostavljanja životinja - rekao je za Danas pomoćnik sekretara za komunalne i stambene poslove Beograda, Vladim Terzin.

On je dodao da bi ta formacija trebalo da pripadne komunalnoj policiji, ali da postoji mogućnost da ona bude deo snaga MUP.

- Animal polis u većim američkim gradovima uglavnom broji od 15 do 20 ljudi. Smatramo da bi za početak sedmoro ili osmoro obučenih pripadnika bilo sasvim dovoljno za Beograd - rekao je Terzin i dodao da će način finansiranja formacije zavisiti od toga čijoj će nadležnosti ona da pripadne. Naš sagovornik je najavio da će u Beogradu uskoro biti otvoren kol centar na kome će građani moći da prijavljuju neadekvatno postupanje prema životinjama.

Prisustvujući protestu „Stop nasilju nad životinjama“ koji su juče ispred Starog dvora organizovala udruženja za zaštitu životinja „Evropska inicijativa 17“ i „Feniks“, sekretar za komunalne i stambene poslove Predrag Petrović potvrdio je da će Beograd dobiti animal polis, ističući da su dvojica budućih pripadnika već na obuci u inostranstvu, kao i da će Grad za potrebe ove formacije nabaviti specijalno vozilo. Komentarišući uvođenje taksi na kućne ljubimce, Petrović je naglasio da je ona simbolična u odnosu na onu koju plaćaju vlasnici u drugim zemljama.

- Taksa od 500 dinara doneće i samim vlasnicima višestruke koristi. Naime, svako ko je platio, dobiće vaučer koji će mu omogućiti da besplatno steriliše svog ljubimca. Takođe, sredstvima prikupljenim ovim putem finansiraće se sterilisanje i udomljavanje napuštenih životinja - rekao je Petrović i dodao da se taksa neće naplaćivati sve dok se ne uradi potpuna evidencija pasa poznatih vlasnika.

Pored nekoliko stotina građana, jučerašnjem protestu su se pridružile brojne poznate ličnosti kao i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas. Prvobitna namera organizatora bio je protest protiv uvođenja taksi na kućne ljubimce, međutim, prema njihovim rečima, zbog dobre saradnje sa gradskim vlastima, kao i nedavnog događaja sa kerušom Milom, kojoj je, za sada, nepoznati počinilac isekao sve četiri šape, protest je usmeren na borbu protiv nasilja nad životinjama.

- Odavno su beogradske ulice za desetine pasa i mačaka postale njihovo groblje jer ih svaki dan ubijaju i muče pojedinci na najsurovije načine: trovanjem, klanjem, premlaćivanjem do smrti, davljenjem, spaljivanjem živih ili vatrenim oružjem. Sve do najizopačenijeg slučaja kerušice Mile, ovi svakodnevni zločini odvijali su se iza senke javnosti, jer mediji nisu pokazivali potrebno interesovanje. Želimo da se „Mila“ nikada ne ponovi i apelujemo na građane da prijavljuju svaki oblik nasilja nad životinjama - poručila je predsednica udruženja Evropska inicijativa 17 Danica Drobac.

Životinje nas uče ljubavi
Dajući podršku skupu, psihološkinja Aleksandra Janković je istakla da bez obzira kojoj političkoj orijentaciji pripadamo, pre svega treba da budemo ljudi. - Životinje nas uče ljubavi. Ko ne voli životinje, ne voli ni ljude. Kao psiholog odgovorno tvrdim da svako ko je kadar da izvrši zločin nad životinjom, isto to može da uradi i nad ljudima. To su psihopate i iživljavanje nad životinjama samo predstavlja vežbu za kasnije ponašanje sa ljudima - istakla je Jankovićeva.

Autor: K. Zivanovic
http://www.b92.net/mila/index.php?nav_id=426973

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/133510/Gazde+terijera+idu+na+obuku!.html

Пише на крају и да ће власници великих паса морати да прођу обуку и проверу неку. Ако то значи да ћу моћи на миру да шетам Неру(да се не бринем да ће ме стрефити инспекција иза угла зато што није завезана или нема корпу) МОЖЕ

Evo ga broj, moze da se nadje u Sl. glasniku

ПРАВИЛНИК
О НАЧИНУ ДРЖАЊА ПАСА КОЈИ МОГУ
ПРЕДСТАВЉАТИ ОПАСНОСТ ЗА ОКОЛИНУ

(Обојављен у „Службеном гласниклу РС”, број 65/10)

http://www.pressonline.rs/sr/vesti/u_fokusu/story/133510/Gazde+terijera+idu+na+obuku!.html

Пише на крају и да ће власници великих паса морати да прођу обуку и проверу неку. Ако то значи да ћу моћи на миру да шетам Неру(да се не бринем да ће ме стрефити инспекција иза угла зато што није завезана или нема корпу) МОЖЕ

moze ali to nece funkcionisati tako lepo ko sto oni planiraju

Više od 30 pasa namerno otrovano?
26. oktobar 2010. | 16:39 | Izvor: B92 Leskovac -- U ataru i vodotokovima sela Gornja Slatina kod Leskovca meštani su pronašli više od 30 uginulih pasa. Sumnja se da ih je neko namerno otrovao.

U Gornjoj Slatini sumnjaju da je neko namerno otrovao pse i plaše se da otrovne supstance ne zagade vodu.

Nadležne inspekcijske službe još nisu reagovale, jer kako kažu, nisu imali zvaničnu prijavu masovnog uginuća životinja.

Braća Marko i Miloš Mladenović iz Gornje Slatine u poslednjih mesec dana ostali su bez šest rasnih lovačkih pasa.

Najvrednijeg među njima, Reksa, pronašli su uginulog posle dva dana potrage na njivi udaljenoj 50 metara od poslednje kuće u selu.

Oni kažu da je njihov pas bio istreniran za lov i da nije bio agresivan prema ljudima.

Leševi uginulih životinja nalaze se pored staza, u povrtnjacima, na livadama i u reci koja protiče kroz centar sela.

Više od 20 pasa su rasni lovački psi, dok su ostali mešanci.

Tragajući za uginulim psiima, meštani su pronašli i komade svinjske kože koju su psi jeli.

Iako meštani tvrde da su usmeno sve prijavili Odeljenju republičke veterinarske inspekcije, još niko od nadležnih nije reagovao.

U Gornjoj Slatini su zabrinuti da otrovi koji su razbacani po njivama mogu da naškode i ljudima.

Za nekoliko dana počinje sezona lova, a svi uginuli psi su pronađeni u lovačkom rezervatu Kutlavica.

izvor:
http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2010&mm=10&dd=26&nav_id=467960

Bogati stranci dolaze u Srbiju da se klade na borbe pasa

S. Bečejić - T. Marković-Subota | 28. 10. 2010. - 00:02h | Foto: AFP - S. Bečejić | Komentara: 36

Ilegalno organizovanoj borbi pasa, koju je u subotu u Bogatiću razotkrila šabačka policija, prisustvovala su 22 strana državljana, među kojima i Rus koji je specijalno za ovaj događaj u Srbiju doleteo privatnim avionom. Na makadamu koji vodi ka mestu Jokin grab, gde su otkriveni ringovi u kojima su se borili psi, u trenutku upada policije bilo je parkirano nekoliko najluksuznijih automobila, vrednih od 30.000 do 70.000 evra.
Izvor blizak istrazi kaže za „Blic” da su ilegalne borbe pasa veoma unosan posao, u kome su obrće po nekoliko stotina hiljada evra.

- Borbe održavaju u Bogatiću, Šapcu, Sremskoj Mitrovici, ali i zemljama u okruženju. Postoje veoma dobro organizovane grupe ljudi koje sistematično i taktički planiraju i biraju mesto održavanja borbi. Prema nekim informacijama, u zemljama u okruženju imaju dobru saradnju i sa policijom, pa su tako spremni da izdvoje i po nekoliko stotina hiljada evra, da policija „zažmuri” na njihov biznis - kaže naš izvor.

Samo je ulaznica za borbu u Bogatiću, prema njegovim rečima, koštala sto evra, a u trenutku upada na borilište, policija je zatekla više od 50 ljudi, među njima državljane BiH, Slovenije, Poljske, Crne Gore, Rusije i Rumunije.

- Informaciju da se održava borba pasa policija je dobila u subotu po podne. Ubrzo su saznali i mesto na kojem je organizovana, nakon čega su krenuli ka Jokinom grabu, lokaciji koja je potpuno izolovana od ostatka sela, tri kilometra od poslednjih kuća i duboko uvučena u kompleks njiva sa kukuruzom, šipražje i šume. Lokacija pripada banjskom kompleksu, čiji je vlasnik Zoran P. (38), do koje vodi prilično oštećen makadam - kaže za „Blic” izvor blizak istrazi.

On navodi da su u momentu upada policije na posed Zorana P., prisutni uspeli da u kukuruzište odbace dva improvizovana ringa.

- Neki gosti su uspeli da pobegnu u kukuruz. Policajci su uspeli da legitimišu 38 osoba, od kojih je 16 naših državljana, a ostali su stranci - kaže izvor „Blica”.
On navodi i da su zatečena tri pitbul terijera, od koji je jedan imao vidne povrede, zadobijene u borbi. Pronađene su i dve vage za merenje težine pasa pred borbu, kao i jedna odbačena ulaznica.
- Postoji sumnja da je ova borba organizovana zarad klađenja, ali policija uspela da nađe dokaz na osnovu kog bi mogao da se pokrene postupak - kaže naš izvor.

On dodaje i da je od 38 zatečenih osoba, u policiju privedeno četvoro, organizator Zoran P. i vlasnici pasa Miroslav L. (27) iz BiH, Saša P. (35) iz Mačvanske Mitrovice i Dejan K. (30) iz Noćaja, kod Sremske Mitrovice. Protiv njih će biti podneta krivične prijave zbog sumnje da su počinili ubijanje i zlostavljanje životinja. Za ovo delo zaprećena kazna je od tri meseca do tri godine zatvora i novčana kazna.

Izvor „Blica” navodi i da ovo nije prvi put da policija dobije informaciju o organizovanim borbama pasa u ovom kraju, ali je prvi put da policija upadne u momentu održavanja borbe.

Meštani Bogatića, sa kojima je”Blic” juče razgovarao, kažu da nisu znali da se u njihovom mestu održavaju borbe pasa i iznenađeni su što je to organizovano na posedu Zorana P. Kažu da je Zoran pre nekoliko godina uredio imanje za banjski turizam i da je preko cele godine imao goste, leti najviše.

- Celo leto tu bude puno ljudi. Dnevno i do 200 gostiju. Lepo je on to sredio, dolazili su mu ljudi i iz inostranstva i ovde provodili godišnji odmor. On im je pronalazio smeštaj kod ljudi iz Bogatića u njihovim domaćinstvima. Niko nikad nije čuo da su se tu održavale borbe pasa - kaže jedan meštanin Bogatića.

Video snimak ranije borbe na „Jutjubu”
Kruševačka policija u junu je podnela krivičnu prijavu protiv Ivana Pribakovića zbog sumnje da je organizovao borbu pasa u selu Cerova, gde je žicom ogradio ring. U njegovom dvorištu policija je u momentu borbe zatekla dva psa, bulterijera i staforda, od kojih je jedan Pribakovićev, a drugi pripada Branislavu R. iz sela Meševo. Psi koji su bili izujedani po celom telu su razdvojeni, a privedeni Pribaković osumnjičen je za ubijanje i mučenje životinja.
Policija je u trenutku borbe pasa upala i 1. novembra prošle godine u Krnješevcu, a snimak borbe objavljen je i na „Jutjubu” sa porukom: „Kratko je trajalo, došla murija i razlaz.” Na snimku načinjenom mobilnim telefonom, koji traje 35 sekundi, vidi se početak žestoke borbe dva psa u borilištu, uz koga je stotinak navijača, među kojima je dosta i dece. Osam pasa različitih vrsta, koji su zatečeni posle intervencije policije, smešteni u prihvatilište komunalnog preduzeća u Staroj Pazovi, a krivične prijave podnete su protiv pet osoba.

http://www.blic.rs/Vesti/Tema-Dana/214079/Bogati-stranci-dolaze-u-Srbiju-da-se-klade-na--borbe-pasa

http://www.kurir-info.rs/stars/pilici-na-farmi-pocrkali-zbog-nemara-57701.php

Ovako je Kurir preneo naše reagovanje na vest o smrti pilića na Farmi.

A ovo je saopštenje koje smo poslali:

Rijaliti šou Farma – kulturološki, psihološki, sociološki, filozofski, ... itd., fenomen naše stvarnosti. U zemlji koja je izgubila svoje vrednosti (ako ih je uopšte imala), u zemlji u kojoj je najvažnije imati novac jer se za isti sve može kupiti, u zemlji u kojoj je main stream jeftinoća svega i svačega, svuda i u svemu, ... u takvoj zemlji rijaliti šou Farma ima neverovatno veliku gledanost, skoro cela nacija sedi ispred tv ekrana i prati dijaloge i događanja. „Hleba i igara“, to su još stari Rimljani izmislili kao lek protiv bede, i fizičke i moralne.

U prvoj Farmi reagovali smo na klanje ćurke dopisom Ž. Mitroviću i prijavom Republičkoj veterinarskoj inspekciji. Nije bilo zvaničnog odgovora od inspekcije, neki mediji su objavili naše saopštenje, nikakve reakcije od Ž. Mitrovića, ali se ipak prestalo sa javnim klanjem. Po Zakonu o dobrobiti životinja (stupio na snagu juna 2009. godine), to je zabranjeno i inspektor je očigledno opomenuo farmere.

U drugoj Farmi reagovali smo na smrt krave Bilje. Mediji su objavili „prepucavanje“ izmedju farmera o tome ko je kriv što je Bilja uginula, vlasnica krave je odbila obdukciju, Bilju su negde zakopali i to više nije bilo interesantno.

Treću Farmu upravo pratimo. Dinamika odnosa prema životinjama zasnovana je na neznanju, nebrizi, nepažnji, neodgovornosti i nestručnosti u radu i komunikaciji sa njima. Farmeri su ljudi koji u privatnom životu nemaju nikakvo znanje ni kontakt sa životinjama sa kojima su prinudjeni da rade. Kraće rečeno – nesposobni su da se brinu o njima na adekvatan način. Ovog puta zbog njihove nesposobnosti uginulo je nekoliko pilića. Odgovornost dele organizatori, akteri i oni koji su svoje životinje „pozajmili“ da „glume žive eksponate“. Da li će se i preko ovoga preći kao preko kolateralne štete? Da li će veterinar, koji bi po službenoj dužnosti morao da reaguje, reagovati i podneti prijavu? Da li će se možda neko od farmera zapitati o svojoj odgovornosti i poruci koju šalje u etar, a kojom utiče na veliki broj mladih ljudi koji gledaju Farmu? Da li će možda TV Pink, kao nosilac nacionalne frekvencije (što govori o gledanosti, ali i o odgovornosti) prihvatiti „mrvicu“ odgovornosti za svoje učešće u edukaciji o zaštiti životinja. U vreme kada se svi zajedno trudimo da se odnos prema životinjama promeni, produkcija ih tretira kao potrošni materijal. I ako u prvom serijalu nisu imali iskustva, sada je jasno da su prisutne životinje unapred žrtvovane. Jasno je da su učesnici neiskusni, a briga o životinjama podrazumeva želju, volju, znanje i mogućnosti, sve ono što farmerima nedostaje pored iskustva. Očigledno je da su u svakom od serijala odabrani učesnici koji imaju iskustva, ali njihov ostanak na farmi nije ničim uslovljen.

Ne zahtevamo "ukidanje" životinja, već svođenje broja na minimum, edukaciju farmera, svakodnevni nadzor kako veterinarski, tako i vlasnika životinja, stroga pravila o broju farmera koji ih opslužuju i načinu na koji to rade. Žalosno je da se njihova smrt zbog neadekvatne brige izjednačava sa pogrešno zakucanim ekserom ili daskom koja nije na svom mestu!

Back