Verske sekte

Sizif:
*Mihal*:
Uopste nema svrhe ni pokusavati nekom objasniti nesto ako on na to objasnjenje samo ceka kao na izazov...
Mihal, reci mi samo jednu stvar, iskreno: veruješ li ti bukvalno u Bibliju, u njene faktualne, numeričke i ostale podatke?

Dakle, da li veruješ da je stvarno Noje išao i jurio žirafe i lavove po pustinji ili misliš da ta priča može biti metafora za neke velike poplave, kataklizme koje su recimo desetkovale živi svet na tom području, ili da je recimo cela priča samo inspirisana takvim događajima a bazira se na pradavnim legendama?

Dakle?
Iskreno: radi se o tadasjim oblicima tadasnjeg shavtanja tih pojava. Na primer: u danasnjem svetu u psihijatriji i ostalim granama nauke koje se bave mentalnim zdravljem, je vec poznato da mozak moze da kod budnog coveka interpretira utiske toliko stvarne da doticni poveruje da se to zaista i dogodilo. No pojedinci iz siroke mase naroda ce takvu pojavu shvatiti kao neki znak od Boga koji oni treba da slede, i eto ti nevolja.
No iskreno verujem da neke stvari zapisane u bibliji, za sada jos neobjasnjive, su se stvarno dogodile.

*Mihal*:
No iskreno verujem da neke stvari zapisane u bibliji, za sada jos neobjasnjive, su se stvarno dogodile.
Na primer, da je Noje stvarno jurio žirafe, slonove, lavove, kengure i flamingose i transportovao ih (DHL-om?) u svoju luksuznu jahtu od 20 metara širine?

Sizif:
*Mihal*:
Na primer, da je Noje stvarno jurio žirafe, slonove, lavove, kengure i flamingose i transportovao ih (DHL-om?) u svoju luksuznu jahtu od 20 metara širine?

Sumnjas u halucinacije naduvanog Mojsija? ... Ili nije bio naduvan, mozda je samo imao epilepticni napad...

Sve u svemu, kao sto nekad rekoh, ljudi vidjali da su i Elvis, i Kenedi i mnogi drugi vaskrsli... Pa cak i Napoleona... Obicno takvi sluze za inspiraciju za pravljenje filmova (Let iznad kukavicjeg gnezda, Senka (kraj filma) itd.), ali posto filmska industrija nije postojala u ono vreme, ljudi su to zapisivali... E onda se neka dileja nasla u tome, pa pocela da prica da je sve to bila istina... I tako pocelo sve da se siri, videle rimske vlasti kako se lako upravlja omadjijanim ovčicama, pa je odmah sistem uzdigla na nove visine... I sad posle 2000 i oho-ho godina, ljudi se medjusobno ubedjuju ko ce bolje razumeti halucinacije sizofrenika tog vremena... A jednom poznati psihijatar rece: Da bi ste razumeli psihicki bolesnu osobu, morate i vi da obolite. :lol: :lol: :lol:

Sizif:
*Mihal*:
Pa znas, Noje verovatno nije bio sam, bio je prilicno bogat i mogao je da unajmi mnogo slugu da obave te poslove, a imao je i prilicno vremena da to sve obavi. Dajmo sad neki primer: daleka buducnost, sunce przi a pod nogama bas pece. I ti neki tamo naucnik otkrivas da zemljina kora nece jos dugo izdrzati, a buduci da tehnologija cveta, svemirski brodovi nisu nista neobicno. I ti kazes: jos najvise 100 godina i zemljina kora ce se raspasti i sve sto na njoj ostane oticice u nepovrat, ajd' da zbrisemo odavde dok se jos moze. Mejdutim, svi ostali naucnici, a i ostali ljudi kazu za tebe: 'gle ovaj je skrenuo, ma pustite ga, sto ga i slusate'. No ti imajuci mogucost napravis sebi ogroman svemirski brod na kome ces moci da provedes dosta vremena. Naravno, neces ga praviti sam, nego ce placeni radnici. I kad je sve OK ti se lepo oprostis sa svima, i tek sto krenes ono -buuum. Ode cela zemlja. I posle nekoliko godina putovanja stignes tamo do neke planete, sa pogodnim uslovima za zivot. Nisi bio sam, sa tobom je bila tvoja zena,deca, a mozda i poneki prijatelj. No vi niste poneli i svu tehnologiju sa zemlje, a ujedno ta planeta u pogledu rude i nije toliko bogata kao zemlja. No sto je tu je ti se tamo nastanis. I sta mislis sta ce se pricati tamo posle 10,000 godina.Da ne pisem dalje...

*Mihal*:
Pa znas, Noje verovatno nije bio sam, bio je prilicno bogat i mogao je da unajmi mnogo slugu da obave te poslove, a imao je i prilicno vremena da to sve obavi.
Ni sa vojskom robova Noje ne bi mogao da popakuje sve slonove i žirafe u relativno mali (za takve potrebe) "svemirski" brod.

BTW, Biblija ne pominje ni robove, ("Noje beše čovek pravedan i bezazlen svog veka" - ne liči baš na nekog silnog robovlasnika, zar ne?), nije imao ni vodenice za meso (koje su bile svakako neophodne da se sva ta masa ubaci na brod), ni hibernaciju (da životinje ne pocrkaju od gušenja), ni baleg-o-matic za dematerijalizaciju tona i tona izmeta, itd.

Mi možemo pretpostaviti da je Noje sve to imao, čisto da bi smo priču doveli u nivo iole verovatnog, ali je mnogo ispravnije da to ne činimo jer osim katastrofalne nelogičnosti cele priče za tako nešto nemamo ni indikacija.

strani placenik:
^Mihail^ molim te samo mi reci koliko verujes u celu tu tvoju konstrukciu. Koliko ona tebi izgleda verovatno (0.1%, 1%, 5%)?

Procenti?!? ... Ma daj, svako sa iole malo razvijenim logickim i deduktickim zakljucivanjima (bez uvrede) ne bi mogao to ni da svrsta u promile... Sta ono bese manje od promila? ;)

Sam pojam sekta je veoma diskutabilan!!! Danas se sektama smatraju samo nove verske organizacije kao sto su jehovini svedoci, adventisti itd, itd... Ali ako cemo pravilno gledati, onda je Hriscanstvo najveca sekta!!! Jer ono nije prva nastala religija, razvila se od Judeizma (religija Jevreja), pa se moze smatrati samim klonom Judeizma!!! Ceo Stari zavet su pisali Jevreji, odnosno posto je stari zavet napisan jos pre Hrista, tako da tada jos Hriscanstvo nije postojalo, moze se zakljuciti da je Stari zavet deo Judeisticke religije!!! Sve u svemu, po tome se zakljucuje da je i Hriscanstvo jedna vrsta sekte!!!
Evo jedana dobra knjiga za sve zainteresovane o Hriscanstvu!!! Apsurdi i zablude hriscanstva, svidece vam se sigurno, a knjiga se zove UDARAC RUSKIH BOGOVA http://www.angelfire.com/theforce/rasonalisti/tekstovi/UdaracRuskihBogova.doc

strani placenik:
^Mihail^ molim te samo mi reci koliko verujes u celu tu tvoju konstrukciu. Koliko ona tebi izgleda verovatno (0.1%, 1%, 5%)?
To je moja licna stvar. No kazi ti meni izmedju milijarde i milijarde spermatozoida odkud bas ona jedna koja tebe nosi uspe da se probije i to bas na pravi cas, i evo imamo sad tako pametnog momka? Slucajnost? Ili je moralo tako da se desi? Ili sta nas briga, ovako je, i ne moze drugacije biti...

Incognito:
strani placenik:

Procenti?!? ... Ma daj, svako sa iole malo razvijenim logickim i deduktickim zakljucivanjima (bez uvrede) ne bi mogao to ni da svrsta u promile... Sta ono bese manje od promila? ;)

Ma gde ste se sakupili odjednom toliko pametnih, od sad cu sve samo vas pitati kako to bese sve nastalo, eh da, naravno, ako je moguce znati odkud transoformacija nije uspela kod svih majmuna na primer?(bez uvrede) :D :D :D

Skotina:
Sam pojam sekta je veoma diskutabilan!!! Danas se sektama smatraju samo nove verske organizacije kao sto su jehovini svedoci, adventisti itd, itd... Ali ako cemo pravilno gledati, onda je Hriscanstvo najveca sekta!!! Jer ono nije prva nastala religija, razvila se od Judeizma (religija Jevreja), pa se moze smatrati samim klonom Judeizma!!! Ceo Stari zavet su pisali Jevreji, odnosno posto je stari zavet napisan jos pre Hrista, tako da tada jos Hriscanstvo nije postojalo, moze se zakljuciti da je Stari zavet deo Judeisticke religije!!! Sve u svemu, po tome se zakljucuje da je i Hriscanstvo jedna vrsta sekte!!!
Evo jedana dobra knjiga za sve zainteresovane o Hriscanstvu!!! Apsurdi i zablude hriscanstva, svidece vam se sigurno, a knjiga se zove UDARAC RUSKIH BOGOVA http://www.angelfire.com/theforce/rasonalisti/tekstovi/UdaracRuskihBogova.doc

I ovaj je celog zivota kupio sve samo crne stvari, a na svetlu stranu cele price nije bas puno zalazio, kolko ja vidim.

*Mihal*:
ako je moguce znati odkud transoformacija nije uspela kod svih majmuna na primer?(bez uvrede) :D :D :D

... na to pitanje bi ti se svako ko iole zna nesto o teoriji evolucije slatko ismejao... cak i klinac u 6-om razredu...

Prosto je cudo koliko je elementarno neznanje o teoriji evolucije ljudi koji najvise pljuju na nju... Ako ja mogu da znam celu tu zbrku oko Noje-a i sve te pricice, mozes vala i ti da naucis nesto o teoriji evolucije ako zelis da je kritikujes...

Po hiljaditi put: covek NIJE nastao od majmuna!

*Mihal*:
strani placenik:
To je moja licna stvar. No kazi ti meni izmedju milijarde i milijarde spermatozoida odkud bas ona jedna koja tebe nosi uspe da se probije i to bas na pravi cas, i evo imamo sad tako pametnog momka? Slucajnost? Ili je moralo tako da se desi? Ili sta nas briga, ovako je, i ne moze drugacije biti...

Ma Hrist je tako rekao :) :?: Ili je moj cale bio uporan? Mislim da ce ovo drugo biti presudno :lol:. A i svi mi smo po samo jos jedan primerak Homo Sapiensa, vrste koja relativno kratko postoji na ovoj planeti i koja je imala buran razvoj zahvaljujuci, pre svega, strukturi sopstvenog mozga. Verovatno ce i nas jednog dana iskopavati neka nova inteligentna vrsta, koja nece imati potrebe da sve mistifikuje poput nas, nadam se... A ljudsku potrebu da su u centru paznje ne zadovoljavam pomislju da je mene neko posebno stvorio, da je hteo da budem bas ovakav i da stalno gleda na mene, kao i da smo mi u centru svemira i da se sve vrti oko nas...

*Mihal*:
ako je moguce znati odkud transoformacija nije uspela kod svih majmuna na primer?(bez uvrede) :D :D :D
Zašto ti nisi zaradio desetine milijardi dolara nego Bil Gejts, a njega je "stvorio isti Bog kao i tebe"?

Zato što nisu svi primerci iste vrste isto sposobni i nemaju svi iste genetetske i socijalne predispozicije. Tako i od dve vrste slične vrste primata, jedna može da napreduje brže nego druga pod naizgled jako sličnim okolnostima.

Dokaz za to vidimo svuda oko sebe, pravac razvoja neke vrste odvede je ka usavršavanju takvog modela postojanja, zašto ptica leti bolje nego ti? Zato što su preci ptice očigledno milionima godina razvijali sposobnost letenja, od skakanja sa grane na granu pa do današnjih maestralnih letača. Kada imaš toliko vremena na raspolaganju, ovakva mutacija i nije problem imajući u vidu razliku u genetskoj strukturi čak i između svake dve generacije, a ti imaš milione generacija u celoj priči evolucije.

strani placenik:
A ljudsku potrebu da su u centru paznje ne zadovoljavam pomislju da je mene neko posebno stvorio, da je hteo da budem bas ovakav i da stalno gleda na mene, kao i da smo mi u centru svemira i da se sve vrti oko nas...

Sve se bojim da je tako, ma koliko god mi hteli to da opovrgnemo! :(

Incognito:
*Mihal*:

... na to pitanje bi ti se svako ko iole zna nesto o teoriji evolucije slatko ismejao... cak i klinac u 6-om razredu...

Prosto je cudo koliko je elementarno neznanje o teoriji evolucije ljudi koji najvise pljuju na nju... Ako ja mogu da znam celu tu zbrku oko Noje-a i sve te pricice, mozes vala i ti da naucis nesto o teoriji evolucije ako zelis da je kritikujes...

Po hiljaditi put: covek NIJE nastao od majmuna!

Ma nije kritka u pitanju, samo sam hteo da pitam nekog ko dobro zna o tome. No sad dali je to gorila ili simpanza, sve to u istu kotaricu staje. :)

Sizif:
*Mihal*:
Zašto ti nisi zaradio desetine milijardi dolara nego Bil Gejts, a njega je "stvorio isti Bog kao i tebe"?

Zato što nisu svi primerci iste vrste isto sposobni i nemaju svi iste genetetske i socijalne predispozicije. Tako i od dve vrste slične vrste primata, jedna može da napreduje brže nego druga pod naizgled jako sličnim okolnostima.

Dokaz za to vidimo svuda oko sebe, pravac razvoja neke vrste odvede je ka usavršavanju takvog modela postojanja, zašto ptica leti bolje nego ti? Zato što su preci ptice očigledno milionima godina razvijali sposobnost letenja, od skakanja sa grane na granu pa do današnjih maestralnih letača. Kada imaš toliko vremena na raspolaganju, ovakva mutacija i nije problem imajući u vidu razliku u genetskoj strukturi čak i između svake dve generacije, a ti imaš milione generacija u celoj priči evolucije.

Ma nisam mislio na one sto po sumi lutaju, nad njima transformacija nije ni pocela, mislih na ove malo pametnije na kojima je priroda vrsila nasilje transformacije :lol: :lol: :lol:

Back