Verske sekte

Nikodim Ljutic:
FARMACEUT:
Sizif:
Farmaceutov komentar jasno pokazuje kakav je stav pravoslavnih fundamentalista prema ljudima koji samo pomenu sekte, ili pitaju nešto, kakav je slučaj sa apsoulutno i očigledno bezazlenim autorom ovoga posta.

Možete li zamisliti kakva je bila situacija pre par vekova, i koliko je nedužnih platilo glavom zbog nečijeg fanatizma?

Strašno, naježim se i kad pomislim na to.

Čuo sam za postojanje Inkvizicije(katoličke)i muslimanskog fundamentalizma,ali optuživati mene za pravoslavni fundamentalizam je smiješno....Svi ti sektaši su tako naizgled bezazleni...a ovamo vuci u jagnjećoj koži.Pravoslavna Dogma je jasna....Hristova Crkva je samo ono što je osnovano od strane Hristovih Apostola na koje je sišao Duh Sveti....a to su Carigradska Patrijaršija(i Crkve koje su sa njom u duhovnoj vjezi-čiju je Autokefalnost ona dragovoljno,po Kanonima Sv.Otaca priznala),Rimska Crkva koja je vremeno uslijed duhovnoga siromaštva Zapada napustila ortodoksno hrišćansko učenje,zatim Jerusalimska,Antiohijska,Aleksandrijska Patrijaršija sada autokefalne pravoslavne Crkve...
Sve što je nastalo počev od LUTERA pa nadalje cijepanjem Katoličke Crkve zbog njene duhovne praznine je samo SEKTA i oko toga sa vjerujućima nema razgovora.... :wink:

Da li si stvarno ubeđen da je spasenje u Pravoslavnoj dogmi ili apostolskoj sukcesiji, ili Carigradskoj patrijaršiji ili bilo čijoj autokefalnosti, pa neka su to i Jerusalimska, Antiohijska, Aleksandrijska Patrijaršija ili Kanonima Sv.Otaca... ili... da li stvarno misliš da u drugim kao što je Katolička crkva ili bilo koja, koja je, kako ti kažeš, izašla iz Luterovog krila, naravno kao sekta, nema spasenja...

Jedino gde spasenje možemo tražiti je u Gospodu Isusu Hristu, i jedino On može spasiti bilo koga... to ne može ni autokefalna crkva, ni sekta, ni Kanon Sv. Otaca, ni patrijaršija, ni dogma, ni Patrijarh ni Papa ni Luter... samo Hristos ДЈЕ 4:12 Јер нема другога имена под небом данога људима којијем би се ми могли спасти.

Crkva je Božija institucija na zemlji.... :wink:

:) Uprkos mom teističkom stavu, lepo se nasmejem Incognitu, plaćeniku, itd. na vrlo oštroumnim zapažanjima. Podsećaju me na knjigu "Pohvala ludosti" od Erazma Roterd.

Neverovatno je koliko ima ljudi nadutog razuma koji misle da sve znaju, a hodaju slepi i ništa ne vide, ali oni misle da znaju i da sve vide! Ljudi uskoga srca i nadute glave! Hvale se svojim slabim poznavanjem Pisma!
Nije li Hristos rekao "malo stado",ili "A kada ja dodjem, hoće li biti vere na zemlji?". Kako ne vidite da kada je Hristos propovedao da ga je zvanična religija, koja je imala znanje, poznavanje Pisma, i mnogo koja otkrivenja, razapela na krst. Miliji im je bio razbojnik Varnava!??
Davali su desetak od svega (od najsitnijih travčica), a ispustili pravdu i milost i veru, što je najpretežnije u Zakonu!!! Stavljali su ljudima bremena teška za nošenje, zbog čega je Hristos morao da ih leči, teši, podučava, jer su bili ovce bez pravog pastira. Oni su bili najamnici, a ne pastiri! Koliko god da je On nekome pomogao, oni se nisu radovali već su samo razmišljali kako da ga ubiju! "Da nam ne uzmu narod (Rimljani)". Buncali su u svojoj malosvesnosti! Ljudi plitke svesti i morala! Oni koji su hulili na Duha! (A gle, u to vreme bili poštovani kao crkveni velikodostojnici).

I danas takvih ima po svim crkvama, samoživi, oni koji drugima ne daju da uđu u carstvo Božije, a sami ne ulaze! Lepo je Juda u poslanici za sve njih rekao!
I kao što su sluge poglavara svešteničkog došli po Hrista da ga uhvate i predaju da se ubije, tako ima i danas sluga na najvišim mestima kako od najvećih, tako i do najmanjih verskih zajednica!
Oni su mislili da su deca Avraamova, a Hristos im je rekao čija su zapravo deca (čitati jevanđ. po Jovanu).

Za mene je lepše biti u "sekti" koja više liči na prvu apostolsku hrišćansku crkvu, nego u nekoj od onih koja se busaju u prsa da su naslednici Apostola, a odstupaju od te iste nauke!

Pozdrav.

Elizabeta Petrovic:
:) Za mene je lepše biti u "sekti" koja više liči na prvu apostolsku hrišćansku crkvu, nego u nekoj od onih koja se busaju u prsa da su naslednici Apostola, a odstupaju od te iste nauke!

Pozdrav.
cuvajte se laznih proroka koji vam dolaze u odelu ovcijem a iznutra su vuci grbljivi.

koliko sekte lice na apostolosko ucenje, a koliko svaka svoga laznog proroka ima, i gomilu svojih skaradnih ucenja propovedaju?

Ako se neko religiozno udruzenje posveceno istrazivanju duhovnog sveta naziva sektom, onda su svi religijci sektasi. Jer ja iako Hriscanin ne vidim razliku izmedju nijednih. Osim sto vidim da ima razlika izmedju religioznih ljudi koji bar nesto pokusavaju, i ne religioznih koji im se za to ismejavaju.

*Mihal*:
Ako se neko religiozno udruzenje posveceno istrazivanju duhovnog sveta naziva sektom, onda su svi religijci sektasi. Jer ja iako Hriscanin ne vidim razliku izmedju nijednih. Osim sto vidim da ima razlika izmedju religioznih ljudi koji bar nesto pokusavaju, i ne religioznih koji im se za to ismejavaju.

Postujem tvoju toleranciju. Retka je medju vernicima.
Samo mi objasni jednu stvar. Sta vi to pokusavate? Da ne postavljate pitanja i da slepo verujete u objasnjenja koja nikako ne 'piju vodu'. Moram ti priznati da stvarno treba imati snage pa verovati u pricu o pravljenu barke (ja inace verujem da je bilo otapanja i potopa), prikupljanju zivotinja, bezgresnoj oplodnji, bozjem detetu... Pa ljudi bajke Brace Grim su deset puta realnije!

strani placenik:
Samo mi objasni jednu stvar. Sta vi to pokusavate? Da ne postavljate pitanja i da slepo verujete u objasnjenja koja nikako ne 'piju vodu'. Moram ti priznati da stvarno treba imati snage pa verovati u pricu o pravljenu barke (ja inace verujem da je bilo otapanja i potopa), prikupljanju zivotinja, bezgresnoj oplodnji, bozjem detetu... Pa ljudi bajke Brace Grim su deset puta realnije!

Ma teorija o Nojevoj arci je gotovo logicna kao ona o Deda Mrazu. E sad, ako neko u svojim 'zrelim' godinama veruje u Deda Mraza, svi ga prave na ludog, jer neoborivi dokaz postoji da takvo jedno bice ne postoji ( http://www.attrition.org/misc/humor/xmas-proof.html ;) ), ali ako veruje u Nojevu arku, on je pobozan i bice pomilovan od Boga... A ne treba mnogo matematike i fizike da se dokaze da je isto tako neverovatno postojanje toga.

Potopa je bilo, ali mnogo pre nego sto je covek nastao. Stavise, mnogo pre sisara. A postoje dokazi na nasoj zemljici da ga je bilo i zasto je nastao. Isti je usko vezan sa posledicom zasto su dinosaurusi izumrli. Tresnuo je veliki asteroid u Zemlju, koji je uslovio sve one tektonske poremecaje (narocito razdvajanje Juzne od Severne Amerike), digla se opasna prasina, zaklonila sunce, mnoge biljke izumrle... Dinosaurusi nisu imali sta da jedu, i oni zavrsili svoju karijeru. Posto je Zemlja u to doba jos uvek bila u izrazito aktivnom procesu hladjenja, a od takvog pokrivaca od prasine i cega vec, temperatura je toliko porasla da su se polovi otopili, i sva ona voda se slila preko planete, pa su tako samo retki primerci zivotinja iz tog doba preziveli (uglavnom mikroorganizmi i ribe... najpoznatiji slucaj je ajkula koja je jedna od najstarijih zivotinja na planeti). Kad se sve sleglo, Zemlja se nastavila normalno hladiti, i polako je evolucija uzela svog maha...

Za sve ovo postoje itekako cvrsti dokazi. Sve ostale price oko toga su ciste tracarije.

Poz.

strani placenik:

Uopste nema svrhe ni pokusavati nekom objasniti nesto ako on na to objasnjenje samo ceka kao na izazov, da i dalje postavi neko pitanje, a dati odgovor mozda nije ni procitao kako treba a kamoli i malo promoslio sta se u njemu kaze.

*Mihal*:
Uopste nema svrhe ni pokusavati nekom objasniti nesto ako on na to objasnjenje samo ceka kao na izazov...
Mihal, reci mi samo jednu stvar, iskreno: veruješ li ti bukvalno u Bibliju, u njene faktualne, numeričke i ostale podatke?

Dakle, da li veruješ da je stvarno Noje išao i jurio žirafe i lavove po pustinji ili misliš da ta priča može biti metafora za neke velike poplave, kataklizme koje su recimo desetkovale živi svet na tom području, ili da je recimo cela priča samo inspirisana takvim događajima a bazira se na pradavnim legendama?

Dakle?

Incognito:
Mislim da je bolje da njima ponudimo oprost grehova besplatno, jer takvi najvise para posle ostavljaju ;)

Misli malo na buducnost:

A trebamo i cenovnik da utvrdimo, prvo za poznate rituale:

- Pristup: besplatan ateistima i fanaticnim vernicima, svim ostalima 20€
- Krstenje: 100€ (a lux-krstenje u vodi donesenoj sa Jordana 500€)
- Svetenje vodice: 50€
- Litar flasirane svetene vodice sa nasim hologramom: 100€
- Ulaznica za hram: 5€ (10€ sa konzumacijom, 10€ rezervacija, 50€ za svecani separe)
- Vencanje: 200€ (1000€ za svecano vencanje na nekom zelenom pasnjaku dok je sunce, 5000€ za homoseksualno vencanje)
- Oprost manjih grehova (psovanje nas, boga i tako toga): 500€
- Oprost vecih grehova (moljenje drugom bogu, poseta drugom hramu, ne davanje redovnih donacija): 2000€
- Gadzeti i suverniri (svece, krstovi, pentagrami, lune i sta sve ne): 5-1000€
- Biblija: U zavisnosti od izdanja i 'opremljenosti', od 10€ do 100000€ (ova zadnja poseduje i nase postere, pardon ikone, u prirodnoj velicini, kupon za benificiranu flasiranu svetu vodicu, mesecnu ulaznicu za dvoje za bilo koji nas hram, i zbirku sabranih molitva)
- Relikvije: Parce slanine koju je Musa Žmiqrc jeo - 10000€ (promotivna cena), Kamicak iz cipele Sv. Palamudića - 50000€ itd.

A sad i neki novi:
- Etericna ulja za kupanje koja daju osecaj rajskih vrtova: 50€ (1500€ ono sa mirisom svezeg Manga)
- Lobiranje kod Boga (oprost smrtnih grehova) - Proizvoljna procena svestenstva, ali nikako manje od 10000€
- Zakup crkvenog prostora: 4000€ po kvadratnom metru
itd.

U cene nije uracunat porez, i placaju se u dinarskoj, dolarskoj i drugim protivvrednostima u zavisnosti od lokacije hramova.

:lol: :lol: :lol:
btw... ja se javljam da radim na blagajni ukoliko ste zainteresovani mogu poslati i CV :lol:

Incognito:
blondi:
a naša sekta ne podržava žensku bigamiju???...

wow koja ideja zamislite mnogobrojne članove ovo ipak nema nigde na svetu plus cena bi mogla biti podosta visoka :mrgreen:

bigamiju da, biandriju ne! :mrgreen:

Ne dam ja tebe nikom! :D
ma daj ti si amoralan i preračunljiv osnivač sekte... veruješ u $ jer tamo lepo piše 'In God We Trust' :lol:

ja kao blagajnik zahtevam da se obavezno doda ta stavka jer u njoj vidim mnogo emotivne podrške za naše verne (po plačanju) članice :mrgreen:

blondi:
ma daj ti si amoralan i preračunljiv osnivač sekte... veruješ u $ jer tamo lepo piše 'In God We Trust' :lol:

ja kao blagajnik zahtevam da se obavezno doda ta stavka jer u njoj vidim mnogo emotivne podrške za naše verne (po plačanju) članice :mrgreen:

... i to sto kazes :lol: ... al' tebe ne dam i tacka! :mrgreen:

P.S. Svrati na email radi deserta :mrgreen:

blondi:
znaš kako... kao pravi 'vernik' moraš se suočiti i sa time...

pogledaj druge religije oni sve bratski dele :mrgreen:

PS... izgleda da ja mogu da radim i kao psihoterapevt u vašoj sekti :lol:

Pa mi nismo vernici... mi cemo sakupljati kajmak, tj. pare od vernika... Za nas ta bratska pravila ne vaze! :mrgreen:

vlastimir:
Nism clan ni jedne sekte zato sto svve tvrde da su samo one u pravu a sve ostalo su satanisti.

Inkvizicija je nastala kao posledica toga :idea:

Sto se nas tice mi cemo postovati sve religije (k'o sto ih i sad postujem), zato sto nam je cilj da svi clanovi budu srecni (tj. da namlatimo sto vise para). Dok donosis pare dobices oprost za sta god hoces (fora jeste provaljena, ali sljaka). Ova ideja da zene mogu imati po vise muskaraca je izvanredna! Cak je treba i propagirati! Doci ce nam slobodoumne zene, a to ce privuci milion muskaraca zeljnih raznih slobodoumnih stvari u seksu! Posao ima da cveta :P

strani placenik:
Ova ideja da zene mogu imati po vise muskaraca je izvanredna! Cak je treba i propagirati! Doci ce nam slobodoumne zene, a to ce privuci milion muskaraca zeljnih raznih slobodoumnih stvari u seksu! Posao ima da cveta :P
ja mislim da bi žena morala preuzeti i vlast... naravno JA :mrgreen: ...
kao prvo vidi se da imam mnogo bolje ideja od vas dvoje koji možete biti levi i desni pomagač I... ostale funkcije dodeljujte sami nadalje... a mislim da znate, da ima malo crkva gde je žena glavni pop (dobitna kombinacija garant) :lol:

blondi:

Pa jesi li ti u Srbiji videla da je neko mirno predao fotelju! :lol: Ideja jeste dobra, ali...
Ubi mi ego bre!
"Mene da se zena pita u kuci? E vala je*bes kucu gde kokoska zapeva!" Ovo ti je sva zivotna filozofija brdovitog Balkana!
Pa imaj malo obzira, mi smo balkanci! :lol:

strani placenik:
blondi:

Pa jesi li ti u Srbiji videla da je neko mirno predao fotelju! :lol: Ideja jeste dobra, ali...
Ubi mi ego bre!
"Mene da se zena pita u kuci? E vala je*bes kucu gde kokoska zapeva!" Ovo ti je sva zivotna filozofija brdovitog Balkana!
eh i posle kažu da je Eva zayebala raj... a upravo Adam grize jabuku i pravi raskol u sekti :mrgreen:

PS... joj balkanče, šta te briga za komšije, ne zaboravi da mi to radimo zbog para (podpis: pop iz komišiluka) :lol:

strani placenik:
Ubi mi ego bre!

Pa mirno jos niko nije predao fotelju... Ne samo u Srbiji... al' ne znas ti njenu moc ubedjivanja :lol: ;)

Back