Гром;bt273548:
Највећа уметност ђавоља је да онај што чини зло мисли да чини добро. Кад су Христа осудили да се распне, првосвештеник је рекао: зар не мислите да је боље да страда један човек него цео народ да страда? Осуђујући Спаситеља мислили су да чине добро свом народу.
Тако и Лончар у свом походу често не види да јуриша на погрешној страни.
....e Grome , imao si hiljadu prilika da mi ovo spočitaš , a ti baš ga sruči tamo gde mu mesto nije...i jošte praviš paralele koje nemaju veze sa zdravim razumom.....
...prvo , da spasitelj nije razapet bio bi običan , u moru učitelja , koji je pokušao da ljudima ukaže put ka očovečenju....zato se tu umešala sudbina sa svojim programom....taj program je bio da jedan svojim žrtvovanjem spase ceo svet.....i tako bi....njegova čaša prepuna došla je od sudbine - kako je zapisano !
...ti sad hoćeš da kažeš kako taj nije bio u pravu ....a da spasitelj nije bio spasitelj , da nije izneo krst čovečanstva , ti sad u svim svojim zabludama ne bi bio spašen ---naravno po tom predanju....
...ja ne zagovaram sveopšti oprost , ti to činiš Grome...zbog tog sveopšteg oprosta , verovao ti ili ne , na drugom mestu ljudožderstva se nalaze ti tvoji kojima je svaki zločin , svako zverstvo oprošteno....mogu čak kao i nekad , da kupe oprost unapred , za buduće zločine.....
....mislim usamljeno , verovatno , da takvi ništaci prevazišli su i komarce kao mnogoljudne ubice !...
...no nema veze....mnogi međ vama pitaće se , gde su bili kad se branila čovečnost , čovekoljublje i istina !