Vero - nauka

Strah. Strah da se mozda narod ne pocne zaista obrazovati, i prestane verovati u gluposti. Poslednji udarac, da se deca indoktriniraju dok su bespomocna, da bi ovaj narod mogli da dovedu jos nize od ovoga gde smo trenutno.

Tako to izgleda, kada neobrazovani neintelektualci, drze ministarstvo prosvete, a obrazovni beze odavde glavom bez obzira.

Treba im jos para, treba im jos ovaca, kad deca popova postanu popovi, da imaju koga da cerupaju.

Poslednja izmena:
Veronauka u Srbiji, zbog propusta u sprovođenju, nema funkciju obrazovanja, već gotovo isključivo misionarenja i borbe za proširenje pastve. Naime, veronauka funkcioniše u "sivoj zoni", budući da je nadležnost za njeno sprovođenje podeljena između Ministarstva obrazovanja i Ministarstva vera, a ne postoje jasno određeni kriterijumi za određivanje sadržaja udžbenika i izbor nastavnog kadra.
Lično smatram da veronauci nije mesto u školi već u crkvi,jer haos u organizaciji verske nastave omogućava Crkvi da deci servira svoja načela, koja često mogu biti štetna.Ovaj pre bih rekao populistički čin je uveo Djin djić što je po meni jedan od njegovih pogrešnih poteza.Što se veronauke tiče, mislim da ideja i koncept nisu dobri, jer se tu deca dele na 'one koji veruju' i 'one koji ne'. Po mom mišljenju, ako treba da postoji verski predmet u školi, on treba da izučava istoriju svih religija koje postoje, počev od najstarijih civilizacija, do modernih pokreta, što bi deci pružilo široko znanje o raznim religijama i mogućnost izbora, po želji.
Tako da nauka nema blage veze sa ovim predmetom

Nisam nasao da je neko postavio ovo pitanje pa evo mene interesuje ova suprotnost, ovaj predmet koji se uselio u skole.

U mojoj glavi je da je vera jedno a nauka drugo.

Kako su ovo spojili ?

Pitam se kako dogma moze da bude nauka.Ako ćemo grubo da je zovemo mozemo samo Kleronaukaz:mrgreen:....Otvoreni um,to je blagodet za društvo

Veronauka u Srbiji, zbog propusta u sprovođenju, nema funkciju obrazovanja, već gotovo isključivo misionarenja i borbe za proširenje pastve
Mislim da je to pocetak.....ali tek da se zakace za nastavni sistem. Verujem da ce nekad neke buduce generacije morati da uce i da ce im ocena uticati na opsti uspeh

Moj rodjak je isao na veronauku u osnovnoj i srednjoj skoli i sada je ateista, nema to previse veze.
I ja sam pohadjao veronauku pa nisam religiozan.

A secam se da tamo 90% ljudi nije ozbiljno shvatalo ono sto se prica i uvek je neka manjina pohadjala veronauku.
Religija se "uci" u krugu porodice, mada neki je mozda i nadju kasnije, tako da nema tu vajde od skole.

Nisam nasao da je neko postavio ovo pitanje pa evo mene interesuje ova suprotnost, ovaj predmet koji se uselio u skole.

U mojoj glavi je da je vera jedno a nauka drugo.

Kako su ovo spojili ?

Zato sto kod nas rec nauka nije ekvavilent engleskoj reci science ili modernoj upotrebi reci nauka u srpskom jeziku danas, gde se podrazumeva odredjeni metodoloski pristup, i sto je najvaznije ekspermentalna potvrda kroz prikupljanje podataka i metodoloski ispravnu obradu podataka koja bi potvrdila ili opovrgla postavljene hipoteze i teorije.

Rec nauka u srpskom jeziku imala je sire znacenje, podrazumeva svako ucenje, usvajanje znanja i poducavanje, pa se i samo ucenje o pravoslavnim hriscanskim dogmama, predanjima, dogadjajima, verovanjima naziva hriscanski nauka, nauka o veri ili veronauka.

Poslednja izmena:
Isto se ovo odnosi na upotrebu grcke reci logos, koja ima mnogo sire znacenje, pa se tako nalazi u korenu reci biologija, koja je strogo prirodna nauka, socijologija kao moderna naukao o ljudskom drustvu, ali i u reci teologija koja pokusava da objasni Boga i odnose izmedju Boga i coveka, mesto coveka u materijalnom svetu i koja se vezuje za odredjenu religijsku skupinu, i koja je ekvivalent nasoj reci bogoslovija, pa i veronauka, gde se uci o Bogu i o odredjenoj veri koja objasnjava tog Boga.

Poslednja izmena:
Nauka o veri......kao ja i Obama da igramo moravac z:mrgreen:

Pa da to je samo plod tvog neznanja, kao i Obaminog neznanja narodnih igara. Teologija je veoma stara disciplina, kao i filozofija iz koje je i preuzela, terminoloski i apologetski diskurs, a iz hriscanske teologije, i filozofije koja se itekakao oslanjala i na Aristotela i Platona, su se razvile sve moderne nauke u danasnjoj Evropi

Hriscanstvo u prva tri veka je iskljucivo propovednicka religija u tadasnjem antickom svetu, i kao takvo razivajlo je i svoje teoloske, hristoloske, filozofske, apologetske teze i objasnjenja od samog pocetka, od apostola Pavla ako se moze reci, i razvilo je ogromnu literarnu zaostavstinu, od vremena crkvenih otaca, preko velikih teoloskih mislilaca kakvi su bili Grigorije Niski, Vasilije Veliki ili na zapadu uticajnog Avgustina, pa preko neoplatonista i aristotelijanaca, sve do modernih hriscanskih teologa, mislilaca, psihologa i umetnika. Ogromno je nasledje i uticaj ljudskoj civilizaciji, narocito evropskoj da bi se neke neznalice sprdale sa time.

Od hriscanstva ima koristi ako seoski pop nauci seljake kako da pravilno orezuju vinograd .
Inace , od price o Isusu kao bozjem sinu nikakve vajde .

A kakva je vajda od tebe. Osim sto proizvodis CO2 u procesu disanja i ostali metabolicki otpad, a verovatno doprinosis i ostatlim gasovima staklene baste ucestvujuci u ekonomskom lancu potrosnje i proizvodnje, i tako posledica tvog prisustva na planeti ne doprinosi nicem drugom nego globalnom zagrevanju, topljenju poalrnih kapa, smanjenju povrsina pod sumom, i ostaliom florom i faunom, tako narusavajuci globalnu ekolosku i klimatsku ravnotezu.

Pa kako ti sad zakljucujes, jel vera i nauka mogu ruku pod ruku ?
Mogu ali posredno .Evo jedan primjer . Otac Nikole Tesle je bio svestenik .U jednom periodu svog
zivota je napravio Nikolu i tako dao ogroman doprinos covjecanstvu . Bilo je korisno za nauku
sto je on bio pop jer inace ne bi mogao skolovati sina .Inace cisto sumnjam da bi od njegovog
popovanja covjecanstvo imalo nekakve vajde .

Back