VERNICI U ČAČKU LJUTI: 14.000 dinara za venčanje, pola penzije za sahranu!

• Začetnik teme Začetnik teme proka
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

proka

Legenda
Poruka
57.100

Iako u čačanskoj crkvi ne postoji cenovnik mnogi vernici se žale da im sveštenici traže za obrede nadoknadu koja je previsoka za prosečnog stanovnika. S druge strane sveštenici tvrde da nikada nisu odbili da izvrše obred ako neko nijei mao novac
Ilustracija
ČAČAK - Parovi iz Čačka koji reše da se venčaju u crkvi sigurno će dobro razmisliti o tome, jer za to moraju da plate čak i do 14.000 dinara. Iako u čačanskoj crkvi zvanično ne postoji cenovnik, većina sveštenika će za svoj posao odrediti naknadu, pa se tako za sahrane traži 6.000, krštenja 5.000 i više, koliko i za osveštanje doma..
Mladi Čačani Igor i Milica J., koji su se nedavno venčali u manastiru Vavedenje, neprijatno su se iznenadili kada su morali da plate 13.800 dinara.
- Prvo smo otiši u čačansku crkvu, gde smo zakazali venčanje i tada su nam tražili da platimo 1.800 dinara. Objasnili su nam da je to za čitanje molitve za nas, da nam olakšaju da mi ne dolazimo na tri liturgije, što, kako su rekli, niko od mladih uglavnom ne čini - ispričali su nam sveži mladenci.
- Posle venčanja u manstiru kumovi su morali da plate po 2.000 dinara, a sveštenik je od nas tražio, kako je on nazvao „nagradu za popa“ - 6.000 dinara, jer „toliko obično svi daju“. Pored toga platili smo i taksu za manastir od 2.000 dinara. Bili smo u čudu.
Starešina čačanske crkve, sveštenik Ivan Paunović, rekao nam je da mladenci mogu da izbegnu dodatne troškove ukoliko se venčaju u sabornom hramu, a ne u manastiru. Taksa je, kaže on, 2.000 dinara za venčanje, a sveštenik ne bi trebalo da određuje kolika će biti naknada za njega. Dodaje da je siguran da nijedan sveštenik ne bi odbio da izvrši bilo kakav obred ukoliko ljudi nemaju novca da mu daju.
- Lično, nikada nisam tražio određenu sumu novca, već je sve to na dobrovoljnoj bazi. Ali tada nastaje problem, jer ljudi insistiraju da im kažemo koliko treba da plate, traže da im kažemo cenu „od - do“. Ukoliko, ipak, neko želi da se požali na bilo kog sveštenika to može da učini tako što će se obratiti ovdašnjem namesniku ili starešini crkve, i sve se može lako rešiti. Takođe, preko nas se svako može obratiti eparhiji sa žalbom - rekao nam je Paunović. - Retko se ko, međutim, odluči na žalbu.
Sahrana – polvina penzije
Jovanka I., koja je nedavno sahranila majku, takođe je bila zabezeknuta kada joj je sveštenik posle opela tražio 6.000 dinara.
- Rekla sam mu da je to pola moje penzije i nisam mogla toliko da dam, pa sam dala 4.000 dinara. Pre toga sam platila prijavu sahrane 500 dinara, a potom i za osveštavanje kuće 1.000 dinara - kazala nam je Jovanka.
( Večernje novosti)
a preneo i kurir http://www.kurir-info.rs/vesti/srbi...ncanje-pola-penzije-za-sahranu-clanak-1601864

i treba da budu ljuti
ja sam krstena kuma svom sestricu
pre dvadeset i kusur godina posle krstenja, odem da popu dam obicajno - peskir i ne znam sta je joj mama spakovala, a on kaze - a da platis
inace je bilo vreme sankcija i plata od 5eu
ja ga pitam jer znam da mu je zet dao novac - pa zar otac nije platio? i krenem da se okrecem oko sebe da dozovem zeta misleci da se on sludeo i zbunio u onoj guzvi
a pop kaze - otac je platio za sebe (zet je inace dao 10eu tada) a ti kao kuma treba da platis za tebe
tad sam se ja rastala sa crkvom i tad sam u crkvi pocela da se osecam neprijatno
tuzno je, ali su mi isti kao ciganke koje prose na semaforu

pre neki dan sam pricala sa sestrom jednog svestenika koja je rekla da ne moze da shvati da ljudi toliko kukaju na troskove koje ne mogu da plate u crkvi, a svaki cas idu kod frizera, manikira, sednu negde na pice
kaze da joj nije jasno da neko ko sedne u kafic da popije kafu, ne moze i da ostavi prilog u crkvi
ja sam joj rekla da pravoslavka jesam, ali da u crkvu ne verujem..po meni, sve u vezi religije koja god da je, treba da bude na nivou duhovnog
da crkva treba da ima svoj cenovnik usluga, da bi svestena lica koja je opsluzuju i sluze narodu mogla da imaju sa cime da pokrivaju svoje troskove zivota, ali sve dok na ulici ima onih koji svoj obrok vade iz kontejnera, a za to vreme svestena lica voze audije, sve dok se hramovi dizu kao lux verzija najskupljih hotela sa sedam zvezdica, a deca umiru jer nama para za njiove lekove i lecenje - dotle u bozije sluzbenike ne verujem jer se prvo oni sami ne pridrzavaju onog sto vera propagira

Poslednja izmena:

Iako u čačanskoj crkvi ne postoji cenovnik mnogi vernici se žale da im sveštenici traže za obrede nadoknadu koja je previsoka za prosečnog stanovnika. S druge strane sveštenici tvrde da nikada nisu odbili da izvrše obred ako neko nijei mao novac
Ilustracija
ČAČAK - Parovi iz Čačka koji reše da se venčaju u crkvi sigurno će dobro razmisliti o tome, jer za to moraju da plate čak i do 14.000 dinara. Iako u čačanskoj crkvi zvanično ne postoji cenovnik, većina sveštenika će za svoj posao odrediti naknadu, pa se tako za sahrane traži 6.000, krštenja 5.000 i više, koliko i za osveštanje doma..
Mladi Čačani Igor i Milica J., koji su se nedavno venčali u manastiru Vavedenje, neprijatno su se iznenadili kada su morali da plate 13.800 dinara.
- Prvo smo otiši u čačansku crkvu, gde smo zakazali venčanje i tada su nam tražili da platimo 1.800 dinara. Objasnili su nam da je to za čitanje molitve za nas, da nam olakšaju da mi ne dolazimo na tri liturgije, što, kako su rekli, niko od mladih uglavnom ne čini - ispričali su nam sveži mladenci.
- Posle venčanja u manstiru kumovi su morali da plate po 2.000 dinara, a sveštenik je od nas tražio, kako je on nazvao „nagradu za popa“ - 6.000 dinara, jer „toliko obično svi daju“. Pored toga platili smo i taksu za manastir od 2.000 dinara. Bili smo u čudu.
Starešina čačanske crkve, sveštenik Ivan Paunović, rekao nam je da mladenci mogu da izbegnu dodatne troškove ukoliko se venčaju u sabornom hramu, a ne u manastiru. Taksa je, kaže on, 2.000 dinara za venčanje, a sveštenik ne bi trebalo da određuje kolika će biti naknada za njega. Dodaje da je siguran da nijedan sveštenik ne bi odbio da izvrši bilo kakav obred ukoliko ljudi nemaju novca da mu daju.
- Lično, nikada nisam tražio određenu sumu novca, već je sve to na dobrovoljnoj bazi. Ali tada nastaje problem, jer ljudi insistiraju da im kažemo koliko treba da plate, traže da im kažemo cenu „od - do“. Ukoliko, ipak, neko želi da se požali na bilo kog sveštenika to može da učini tako što će se obratiti ovdašnjem namesniku ili starešini crkve, i sve se može lako rešiti. Takođe, preko nas se svako može obratiti eparhiji sa žalbom - rekao nam je Paunović. - Retko se ko, međutim, odluči na žalbu.
Sahrana – polvina penzije
Jovanka I., koja je nedavno sahranila majku, takođe je bila zabezeknuta kada joj je sveštenik posle opela tražio 6.000 dinara.
- Rekla sam mu da je to pola moje penzije i nisam mogla toliko da dam, pa sam dala 4.000 dinara. Pre toga sam platila prijavu sahrane 500 dinara, a potom i za osveštavanje kuće 1.000 dinara - kazala nam je Jovanka.
( Večernje novosti)
a preneo i kurir http://www.kurir-info.rs/vesti/srbi...ncanje-pola-penzije-za-sahranu-clanak-1601864

pre neki dan sam pricala sa sestrom jednog svestenika koja je rekla da ne moze da shvati da ljudi toliko kukaju na troskove koje ne mogu da plate u crkvi, a svaki cas idu kod frizera, manikira, sednu negde na pice
kaze da joj nije jasno da neko ko sedne u kafic da popije kafu, ne moze i da ostavi prilog u crkvi
ja sam joj rekla da pravoslavka jesam, ali da u crkvu ne verujem..po meni, sve u vezi religije koja god da je, treba da bude na nivou duhovnog
da crkva treba da ima svoj cenovnik usluga, da bi svestena lica koja je opsluzuju i sluze narodu mogla da imaju sa cime da pokrivaju svoje troskove zivota, ali sve dok na ulici ima onih koji svoj obrok vade iz kontejnera, a za to vreme svestena lica voze audije, sve dok se hramovi dizu kao lux verzija najskupljih hotela sa sedam zvezdica, a deca umiru jer nama para za njiove lekove i lecenje - dotle u bozije sluzbenike ne verujem jer se prvo oni sami ne pridrzavaju onog sto vera propagira

To je najobicnije Licemerstvo, naplacivati narodu , ono sto svestenstvo treba, potpuno DZabe da obavi.U Americi, nasi popovi rade, i vrse sluzbu u crkvi, a tako bi i u Srbiji da se obavlja.Po tome vidi, da je to najobicniji biznis,a ne Duhovnost.Gde u Bozijoj reci pise da svestenstvo od naroda uzima pare?Ako se svestenik zavetovao Bogu da sluzi ljudima i da ih Nauci Bozijoj reci,zasto nije Skroman i ne podeli sa narodom muku i nevolju?Zasto se ne ugledaju na Isusa i Apostole, da li su i oni Naplacivali propovedi i sluzbu.A ovamo se busaju u grudi i vicu kako su sazidani na Temelju Apostola.Sramota je , to sto rade, ali su Platu primili, vec Unapred.

Mora i pop da zivi od necega, a sto bar popovi ovde imaju 2 kuce, 3 automobila i stan....to je drugo.
Cuo sam i one price, platis vodicu manje nesto, posle nece da ti dodje i sl. Bezobrazluk jednostavno.

Kapiram ja da od toga zive oni, i posao ko i svaki drugi, svako gleda da zaradi, ali kad nekog nema pas za sta da ujede, odakle mu 200 eur za sahranu?
Valjda bi hriscanski bilo, jadan, bedan, ziveo u stracari, sam, ajde da im progledam kroz prste tih 2h danas.

A neko rinta 10h dnevno 30 dana mesecno za tih 200 eur.

Poslednja izmena:
Mora i pop da zivi od necega, a sto bar popovi ovde imaju 2 kuce, 3 automobila i stan....to je drugo.
Cuo sam i one price, platis vodicu manje nesto, posle nece da ti dodje i sl. Bezobrazluk jednostavno.

Kapiram ja da od toga zive oni, i posao ko i svaki drugi, svako gleda da zaradi, ali kad nekog nema pas za sta da ujede, odakle mu 200 eur za sahranu?
Valjda bi hriscanski bilo, jadan, bedan, ziveo u stracari, sam, ajde da im progledam kroz prste tih 2h danas.

A neko rinta 10h dnevno 30 dana mesecno za tih 20 eur.

ljudi ocekuju od popova da budu moralni ali to je nemoguce u raspadajucem drustvu!
jedan nas bivsi premijer je lepo rekao - kome je do morala nek ide u manastir!

ako im malo nek idu u autoperioniu pa nek rade na procenat

kako ih bre nije sramota?
DAVAO NAROD I PRILOGE ZA KOSOVO PA ODOŠE PARE BOGU NA ISTINU!
e zato ja kažem popu - možda je sotona u nekom oko vas pa će da potroši moje pare na drogu i piće i upropastiće sebe zato mu bolje bez para dok ne savlada sotonu a ti ako oćeš oćeš ako nećeš odo ja kod drugog i da mu kažem da nećeš.

čim počnu DJES BA BOG POMAŽE BOLAN, znaj da je reč o fensi cenovniku...

Evo,ja ću reći u odbranu sveštenika reč-dve
-dameni ni jedan sveštenik nije dinar tražio.
Ja kad sam se krstila, kad sam bila kuma i kad sam krstila svoje dvoje dece.
Međutim, slažem se da nikome ne može biti prijatno
kada sveštenik u opštoj krizi,kad nikome nije lako
govori kako će otići u inostrantsvo "trbuhom za kruhom"
a pritom da isti taj sveštenik ima i bolji auto i bolje opremljen stan od proseka.

ljudi ocekuju od popova da budu moralni ali to je nemoguce u raspadajucem drustvu!
jedan nas bivsi premijer je lepo rekao - kome je do morala nek ide u manastir!

Upravo to, ocekujemo neku moralnost jer su oni navodno bozji ljudi.
A prvo trebamo to da gledamo kao posao i ljude, a ne kao neke bozje i moralne ljude.

Cast izuzecima naravno.

par komentara na clanak koji sam preneo, pa da prenesem i prve komentare :D

xGravatar_40.gif.pagespeed.ic.lm7DOjVDfy.png

Autor
UnregisteredGost (#17764)
pre 3 sata i 44 minuta

Na sahrani moje tašte pop održao kratko slovo u kapeli ( tražili smo da tako bude ), i kada smo mu dali 4,000 dinara, rekao je da je to malo. Bio sam ljut i dodao sam još novca. Sveštenik radi na Novom groblju u Beogradu i zove se T.J. Treba ga izbegavati. Nisam ljut na Boga već na njegove poslanike na zemlji.

Autor
UnregisteredNd (#17764)
pre 2 sata i 12 minuta

Pa šta će vam sveštenik,može sahrana i bez njega.

Nemaju oni nikakvu vezu sa Bogom.

Autor
Unregistered(#17764)
pre 2 sata i 8 minuta

Не мора ни младожења да иде код свештеника. Може му свако отпевати "водим вола око стола".

Poslednja izmena:
  1. Јовица 30. oktobar 2014. 10:47 #3156221
    За правог православца то није пуно а за вас такозване једном годишње уђем у цркву је много сигурно...не разумете шта је венчање у цркви које и да кошта 100 динара било би вам пуно безбожници једни...није цена у питању него ви...
    Ocenite Preporučujem 2 Ne preporučujem 7
    Odgovorite na komentar

2. realno 30. oktobar 2014. 10:41 #3156216
    dok se vera placa od vere nema nista.a popovi kao i svi ostali ljudi.zavrsili skolu za popa i sto su oni veci vernici nego ostali narod.pa svako zna da cita bibliju.a i ko zna sta mrmljaju kad nekoga vencavaju.
    Ocenite Preporučujem 2 Ne preporučujem 4
    Odgovorite na komentar

3. 123 30. oktobar 2014. 10:35 #3156213
    Nema većih lešinara od popova! Njih ne bi mogao da obuzda ni Vučić! Upočetku čim završe školovanje kratko vreme veruju u Boga,a kada prođe neka godina veruju samo u novac!
    Ocenite Preporučujem 2 Ne preporučujem 2
    Odgovorite na komentar

- - - - - - - - - -

jedan je u duzem postu naveo da mu je pop rekao kad ga je pitao koliko treba da plati:
pop je odgovrio: STO VISE DAS MANJE SE STIDIS :roll:

Meni je sveštenik za opelo na ujninoj sahrani naplatio 8000 (osam hiljada!) dinara!

Popovi deru. Pored toga, monopolisali su parohije tako da svaki vernik ima "svog" popa i drugi ne sme da obavi bilo koji obred, osim ako "svoj" tj. lično monopolista pošalje zamenu.
Kada je trebalo da se održi parastos za mog prijatelja nadležni pop je izjavio da može da dođe tek posle 13 sati. Kako je parastosu trebalo da prisustvuje veći broj ljudi iz Niša i Pirota, to je bilo prekasno. Pop nije hteo da pošalje zamenu nego je zahtevao da ga čekamo. Naravno, to nije bilo moguće i parastos je održan bez popa. Koliko mogu da primetim pokojnik se nije ljutio a ušteda je 3000 dinara.

Kao resenje problema zabraniti vencavanje u crkvi

to nije bilo zabranjeno ni za vreme tita

- - - - - - - - - -

Da, ali ovo je jedan od onih poslova za koji smatram da treva da se radi iz principa, iz ubeđenja,a ne za pare.
Po mom mišljenju, molitva i novac ne idu zajedno, nespojivi su.

monastvo je jedino liseno toga

Da, ali ovo je jedan od onih poslova za koji smatram da treva da se radi iz principa, iz ubeđenja,a ne za pare.
Po mom mišljenju, molitva i novac ne idu zajedno, nespojivi su.

Slicna stvar i sa lekarima, policajcima, i svim poslovima za koje treba imati jak moralni kompas a od kojih zavise ljudski zivoti.
Ne moze svako to da radi, a svakakvi rade.

Samo eto, lekari i policajci ne pricaju o moralu, bogu, pa im ljudi ne uzimaju za zlo, tj. ne deluju toliko licemerno.
Svestenici bi trebali da budu vernicima za primer, a ako jesu primer, onda je sve jasno sto smo tu gde smo.

I tu riba smrdi od glave, pocevsi od Amfilohija, Kacavende pa do seoskih svestenika.
Ne kazem da nema izuzetaka naravno, ali vecina pastira samo tovi stado, a stado ne vidi to.

A neko rinta 10h dnevno 30 dana mesecno za tih 20 eur.
Slazem se da i popovi moraju od necega da zive. Ali ako neko ima malu penziju, ili je nezaaposlen, sta trazi u crkvi. Ko ga tera da placa pola plate da bi se vencao, a onda, posle tog cirkusa odlazi se u kafanu gde se potroci i do deset puta veca suma na krkanac, pice i muziku. U bogatom svetu se posle vencanja, najcesce pred maticarem, odrzi skroman koktel sa pisem i mezeom. Sto se tice sahrane, ona kosta, sa ili bez popova.Sirotinja se sahranjuje na teret opstine, a imucni i bogati neka placaju kad im se moze. Kao, pokojniku ce biti lakse i bolje ako ga sahrane sa opelom. Svasta!

Poslednja izmena:
Bog za sve ima resenje osim za novac.

Uvek mu treba jos, pa jos......

Bog kao Stvoritelj svega vidljivog i nevidljivog i ima sve !
Njemu nase pare nisu od "koristi" , a oni od ljudi koji su se zavetovali na nesticanje i posebno oni koji su odstupili od tog Zaveta , siguran sam da znaju "sta im je plata na Nebesima" ...
Svako ce od nas da "polozi racune za svoje i misli i reci i dela" , tako da "tamo " nema protekcije i veza i vezica , a posebno ne "mitologije" .
Jer je i sam Isus Hristos u onoj prici o bogatasu objasnio svima nama , a i kako mu je rekao da je "tesko bogatome stici u Carstvo nebesko", dao je jasnu poruku svima nama sta on misli o "bogatasima i o materijalnim dobrima " ...

Back