Jer cudno mi je da mi nisu dodijelili CO a vec su zatrazili ljekarski od mene.

Meni nisu htjeli ni termin zakazati za ljekarski dok nisam dobila HAP ID (broj), a njega obično proslijedi CO nakon što preuzme slučaj. Ako se preda online aplikaciju, preko IMMI sistema, kada se ispune svi oni silni upitnici u online aplikaciji i uplati za vizu, postoji opcija da se odgovori na nekoliko pitanja o zdravstvenom stanju (tipa da li ste bolovali od neke zarazne bolesti, hepatitisa, AIDS-a, i sl.), i kada se sve označi sa NO i potvrdi, automatski se aplikantu dodijeli HAP ID. Naravno, ovdje treba biti potpuno iskren - ako se laže o zdravstvenom stanju, ionako se na ljekarskom sve vidi, samo će se odužiti čitav proces i iskomplikovati nešto što je ionako već dosta komplikovano. Zaista je sve oko partner viza težak i komplikovan proces u kojem treba do srži biti iskren jer je tako najbolje. I preporučujem da se oboje naoružate strpljenjem 

Ovo je moje iskustvo, ja sam na ovaj način dobila HAP ID, sa njim zakazala ljekarski i sve obavila. Na ljekarskom ti ništa u ruke ne daju, nego se sve direktno njima šalje (pretpostavljam u ambasadu). Poslije se status na IMMI account, pored health examination, promijeni u nešto kao 'pregled obavljen', a nakon nekoliko dana u 'svi potrebni pregledi obavljeni, molimo da u međuvremenu ne kontaktirate doktora koji je obavio pregled'.
I upravu je Dukibn, pazi dobro od koga primaš mailove, meni se dešavalo nakon što sam poslala aplikaciju za vizu da u inbox maila kojeg koristim za IMMI stižu mailovi tipa 'Congratulations for new immigrant', i slično, što je, naravno, spam. IMMI ima svoje zvanične mailove koji se ne mogu zloupotrijebiti, npr, završavaju sa border.gov.au ili dfat.gov.au.
Nadam se da sam makar malo pomogla, sretno! 
P.S. Ljekarski sa HAP ID brojem zakazuješ sama kod ljekara čiji se pregledi priznaju za potrebe viza za Australiju, na njihovim stranicama za imigracije postoji spisak licenciranih ljekara za svaku državu. Npr. u BiH postoji samo jedan ljekarski tim (koliko ja znam) i preglede obavljaju u UN Common House u Sarajevu. Ljekarski bilo kojeg drugog ljekara ili ambulante se ne priznaje u ovom slučaju.
Pregledaj ovo: 
http://www.border.gov.au/Busi/Pane/Pane-1